Dodaj do ulubionych

Odbiór z salonu

14.06.02, 08:45
Witam ponownie. Pisałem kiedyś czy Punto to jest dobry wybór, doszłem do
wniosku że chyba tak. No i nadeszła w końcu ta chwila (9 tygodni czekania)
telefon i wiadomość Punto przyjechało (Dynamic 16V). Do salonu idę dopiero
jutro powiedzcie na co zwrócić uwagę i co może być nia tak (jeżeli chodzi o
samochody jestem kompletnym laikiem... niestety) No ale myślę, że koledzy i
koleżanki na ten temat mają jakieś spostrzeżenia, bardzo będę wdzięczny za
wszelkie rady i sugestie. Pozdrowienia

Obserwuj wątek
    • Gość: Hiszpan Re: Odbiór z salonu IP: 213.25.43.* 14.06.02, 08:55
      Sprawdź przedewszystkim jakość i stan powłok lakierniczych... Auta podczas
      drogi do salonu są często porysowane (znam to z praktyki w Peugeocie) resztę
      sprawdzają na pierwszym tzw. zerowym przeglądzie. Zresztą jakby co to przeciez
      masz gwarancję. A lakier zawsze powiedzą ze zadrapałes sobie sam! A za takie
      rysy na lakierze mozesz dostać ładny rabacik!
      PZDR!
    • Gość: is Uważaj na pakiety... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 09:01
      ubezpieczeniowe. Podobno jeszcze zdarza się u nas, że polisa wystawiana jest z
      dniem, powiedzmy 14.06.02 a dowód rejestrcyjny przygotowują sobie 1 dzień
      wcześniej - 13.06.02. Według przepisów jest to niedopuszczalne (żeby OC było
      wystawione choćby dzień później) i w razie jakiejś przykrej przygody na drodze
      zamiast odszkodowania (nigdy go nie zobaczysz) jeszcze ci każą płacić karę,
      która do niskich nie należy.
      • Gość: Szon Re: Uważaj na pakiety... IP: 213.17.165.* 14.06.02, 09:14
        Gość portalu: is napisał(a):

> ubezpieczeniowe. Podobno jeszcze zdarza się u nas, że polisa wystawiana jest z
        > dniem, powiedzmy 14.06.02 a dowód rejestrcyjny przygotowują sobie 1 dzień
        > wcześniej - 13.06.02. Według przepisów jest to niedopuszczalne (żeby OC było
        > wystawione choćby dzień później) i w razie jakiejś przykrej przygody na drodze
        > zamiast odszkodowania (nigdy go nie zobaczysz) jeszcze ci każą płacić karę,
        > która do niskich nie należy.

Co?????
        przecież dowód rejestracyjny sam musisz wyrobić, a ubezpieczenia nie wypiszą bez
        dowodu rejestracyjnego (przynajmniej tak powinno być zgodnie z przepisami)

przy odbiorze obejrzyj samochód b. dokładnie, czy wszystkie drzwi się dobrze
        otwierają, czy wszystko działa. Ja ogłądałem swój samochód zanim przyjechałem po
        odbiór i wytknąłem kilka rzeczy (np. ciężko otwierające się drzwi), porysowany
        lekko zderzak (wymienili). Warto obejrzeć, ale nie samemu. Weż jeszcze kogoś. I
        sprawdź czy nie był cały lakierowany (ciężko poznać). Mój kolega dopiero przy
        sprzedaży kupionego w salonie samochodu dowiedział się że był cały malowany :-)
        • Gość: is Re: Uważaj na pakiety... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 16:58
          Gość portalu: Szon napisał(a):

> Co?????
          > przecież dowód rejestracyjny sam musisz wyrobić, a ubezpieczenia nie wypiszą be
          > z
          > dowodu rejestracyjnego (przynajmniej tak powinno być zgodnie z przepisami)
          >
          Czytałem o takich przypadkach w gazecie - już jakiś czas temu. Przy
          ubezpieczeniach pakietowych (promocyjnych) przy odbiorze samochodu u dealera
          odbywa się to trochę inaczej niż przy zwykłym ubezpieczaniu samochodu - może się
          jeszcze zdarzyć, że dealer przygotuje dokumenty samochodu z datą wcześniejszą niż
          data na polisie - chociaż podobno coraz rzadziej. Po iluś kłopotach, które
          właściciele samochodów ubezpieczonych "promocyjnie" z Funduszem Ubezpieczeń
          Gwarantowanych, dealerzy też bardziej się pilnują. Pozdrawiam.

• Gość: is Re: Uważaj na pakiety... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 17:01

> Po iluś kłopotach, które właściciele samochodów ubezpieczonych "promocyjnie" z
            Funduszem Ubezpieczeń
            > Gwarantowanych, dealerzy też bardziej się pilnują. Pozdrawiam.
            >

Miało być: "... które mieli właściciele..." :-).

• Gość: Pak Re: Uważaj na pakiety... IP: *.acn.waw.pl 14.06.02, 21:52
          I sprawdź czy nie był cały lakierowany (ciężko poznać). Mój kolega dopiero przy
          sprzedaży kupionego w salonie samochodu dowiedział się że był cały malowany :-)

To całe malowania zdarzały się w Dełusach bo ponoć niezbyt je szanują w czasie
          transportu!

• art111 Re: Uważaj na pakiety... 15.06.02, 07:48

> ubezpieczeniowe. Podobno jeszcze zdarza się u nas, że polisa wystawiana jest z
        > dniem, powiedzmy 14.06.02 a dowód rejestrcyjny przygotowują sobie 1 dzień
        > wcześniej - 13.06.02. Według przepisów jest to niedopuszczalne (żeby OC było
        > wystawione choćby dzień później) i w razie jakiejś przykrej przygody na drodze
        > zamiast odszkodowania (nigdy go nie zobaczysz) jeszcze ci każą płacić karę,
        > która do niskich nie należy.

Auto będzie rejestrowane 19.06.02 jak zdążę to w tym samym dniu ideą do salonu z
        tablicami i ubezpieczamy, jeżeli sie nie wyrobie to 20.06.02. No to jaka powinna
        być data w papierach ??? wg mnie chyba będzie dobrze rejestracja 19 a
        ubezpieczenie od 20 ???

• Gość: is Re: Uważaj na pakiety... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 09:33
          Jeżeli auto będzie rejestrowane 19.06.02, to polisa OC MUSI być wystawiona z
          datą 19.06.02 albo wcześniejszą. Wolno ci wykupić polisę OC wcześniej, ale pod
          żadnym pozorem później niż data rejestracji auta. Pozdrawiam.
          • art111 Re: Uważaj na pakiety... 15.06.02, 10:59

> Jeżeli auto będzie rejestrowane 19.06.02, to polisa OC MUSI być wystawiona z
            > datą 19.06.02 albo wcześniejszą. Wolno ci wykupić polisę OC wcześniej, ale pod
            > żadnym pozorem później niż data rejestracji auta. Pozdrawiam.

Wielkie dzięki !!!

• Gość: ptica Re: Odbiór z salonu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.06.02, 12:51
      Kolega przy odbiorze doostrzegł lekko wgiętą maskę - wymienili. Ja po powrocie
      do domu i przeszczytaniu instrukcji swojego samochodu dowiedziałem się, że
      powinnienem dostać jeszcze zapalniczkę - po dodatkowym kursie do salonu
      otrzymałem ją.
    • Gość: mn Re: Odbiór z salonu IP: *.lubl.gazeta.pl 14.06.02, 13:24
      Refleksja......w jak bardzo dzikim kraju zyjemy, ze musimy byc czujni aby w salonie nie dostac auta rozbitego,
      malowanego , odrapanego itd :((((((((((((((((((
      • vwdoka Re: Odbiór z salonu 14.06.02, 13:34
        Z tego co mi wiadomo, to takie numery na całym świecie się zdarzają...
        vwdoka
        • Gość: DD Re: Odbiór z salonu IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.06.02, 22:43
          Naciągnij ich na ładne dywaniki. Jeśli jest bez alarmu, to nie daj sobie
          wcisnąć alarmu z cenami cennikowymi, targuj się.
          • art111 Re: Odbiór z salonu 15.06.02, 07:40
            Gość portalu: DD napisał(a):

> Naciągnij ich na ładne dywaniki. Jeśli jest bez alarmu, to nie daj sobie
            > wcisnąć alarmu z cenami cennikowymi, targuj się.

Dywaniki gratis, alarm 250 (ich cena 750), blokada skrzyni 250 (500)
            • Gość: Kiełek Re: Odbiór z salonu IP: *.rivnet / 10.1.3.* 15.06.02, 10:56
              A moge sie zalozyc, ze za rogiem w 5 razy lepszym warsztacie to samo zaloza Ci
              za 30% mniej niz w salonie po "rabatach"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka