alewi Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 30.03.05, 19:46 Zliczyc punkty z mandatow otrzymanych w ciagu roku oraz tych ktore otrzymales przed uplywem roku od ostatniego mandatu, ktory sie w ciagu tego roku zalapal. Tak wyliczona ilosc punktow pozostanie na koncie przez caly rok od ostatnio otrzymanego mandatu, no chyba ze znowu cos dostaniesz to od tego mementu jeszcze rok. A sprawdzic to mozna na Policji w Twoim miejscu zamieszkania bo wszystkie punkty sa przekazywane do ich wiadomosci. Link Zgłoś
traktorzysta Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 31.03.05, 07:47 Czyli ,jeżeli dobrze zrozumiałem ,punkty z zeszłego roku zostały skasowane ? Czy punkty są naliczane ciągło i nigdy ich nie kasują ? Link Zgłoś
alewi Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 31.03.05, 08:01 Jezeli w ciagu roku od pierwszych punktow dostaniesz koloejne to trzeba je zsumowac i przez kolejny rok uwazac aby sie nie dac zlapac, bo dopiero po roku od otrzymania ostatnich punktow one sie skasuja. Punktow mozna miec 24, a 21 w pierwszym roku od zrobienia prawo jazdy. mozna zmniejszyc ilosc punktow na koncie o 6 odbywajac szkolenie z bezpiecznej jazdy w Osrodku Wojewodzkim EGZ PJ. pozdr Link Zgłoś
traktorzysta Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 31.03.05, 08:07 Dzięki . To teraz muszę uważac :( ,ale wyjdzie mi to na dobre ,będę ostrożniej i bezpieczniej jeździł . Jeżeli spotkacie ,kogoś kto jedzie z przepisową prędkością i pilnuje wszystkich nakazów i zakazów,to znaczy ,że spotkaliście mnie . Proszę o wyrozumiałośc :). Link Zgłoś
zdecydowany4 Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 31.03.05, 09:11 Nie daj się zastraszyć bądź sobą i żyj normalnie. Szmalcownicy czyli opłacani z naszych podatków "dbający o bezpieczeństwo ruchu drogowego" usiłują przyjemność z jazdy zmienić nam w koszmar czychając w krzakach na nasze pieniądze. Nie daj się zwariować!!!!! Trzeba jeździć normalnie i tylko bardziej uważać na szmalcowników. Ostrzegać się światłami, uważać czy nie siedzą Ci na ogonie z kamerą i zachować szczególną ostrożność w ich ulubionych miejscach czyli pasami jezdni przedzielonych metalowymi bandami. Sam niedawno walczyłem po sądach o swoje odebrane prawo jazdy i przez dwa miesiące jeżdziłem jak Ty z duszą na ramieniu, ale już doszedłem do siebie czego Wam wszystkim życzę. Szmalcownicy składali przysięgę, że będą służyć społeczeństwu, a jak służą to widać : suszenie, kamery i tajnowozy..... Pozdrawiam wszystkich jeżdżących nie zawsze 50 w miescie i 90 na trasie:) Link Zgłoś
jaro_ss Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 01.04.05, 06:35 To miłe, powodzenia... Link Zgłoś
mejson.e Tylko rok 01.04.05, 09:55 alewi napisała: "Jezeli w ciagu roku od pierwszych punktow dostaniesz koloejne to trzeba je zsumowac i przez kolejny rok uwazac aby sie nie dac zlapac, bo dopiero po roku od otrzymania ostatnich punktow one sie skasuja." Każda otrzymana porcja punktów kasuje się po roku, niezależnie od tego ile wcześniej, czy później punktów się otrzymało. Jeśli otrzymasz trzy mandaty, to punkty z pierwszego kasują się po upływie roku od wystawienia mandatu, lub decyzji sądu, następne po kolejnym "swoim" roku itd. Na początku wprowadzania systemu punktowego obowiązywał idiotyczny przepis, że wszystkie punkty kasowały się po upływie roku od pierwszego przewinienia, więc teoretycznie mogłeś zarobić 1 pkt a w 364 dni później 20 i tak miałbyś nazajutrz czyste konto. Teraz jest prościej... Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Link Zgłoś
hondziarz Re: Gdzie sprawdzic ilosc punktow karnych na kaci 01.04.05, 10:05 w każdej sekcji ruchu drogowego, a jak cie zatrzymają, to po prostu zapytaj policjantów - oni to zazwyczaj sprawdzają na informatyce. Link Zgłoś