Dodaj do ulubionych

Nissan Micra!

IP: *.lomac.net / 10.0.0.* 20.06.02, 14:06
czesc!
zastanawiam sie nad kupnem Nissana Micry - malo jest info na temat tego
samochodu, a podobno wart jest uzwglednienia w segmncie maluchow.
czy ktos moze cos powiedziec na temat jego podstawowego silnika 1.0 16V MPI
DOHC? glownie chodzi mi o niezawodnosci, wrazenia z jazdy
(osiagi,elastycznasc,spalanie,itp.) jak rowniez jak ma sie to altko do
konkurencji, typu Corsa, Fabia, Punto, etc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafal Re: Nissan Micra! IP: 213.17.165.* 20.06.02, 14:32
      Gość portalu: dj napisał(a):

> czesc!
      > zastanawiam sie nad kupnem Nissana Micry - malo jest info na temat tego
      > samochodu, a podobno wart jest uzwglednienia w segmncie maluchow.
      > czy ktos moze cos powiedziec na temat jego podstawowego silnika 1.0 16V MPI
      > DOHC? glownie chodzi mi o niezawodnosci, wrazenia z jazdy
      > (osiagi,elastycznasc,spalanie,itp.) jak rowniez jak ma sie to altko do
      > konkurencji, typu Corsa, Fabia, Punto, etc.

Witam,

Man Nissana z roku 2000. Przekrecilem okolo 30 tys. km z czego 70% po trasie. I
      coz: silniczek 1,0 ( 60 KM) - w miescie jest OK ale na trasie brakuje mocy (
      troche pomaga osta redukcja) aby sprawnie wyprzedzic - trzeba uwazac i dobrze
      liczyc dystans bo bedzie dzwon. W miare dobrze rozkreca sie do 100-110 km/h potem
      trzeba cierpliwosci. Jest elastyczny jak na pojemnosc 1,0, dosyc cichy (przy 120
      km kiedy juz sie przyzwyczaisz do szumu mozna nawet radia posluchac i porozmawiac
      z sasiadem :-))

Na razie zero klopotow ( wymienilem 2 zarowki), reszta to regulacje w serwisie.

Spalanie:
      W miescie typu Warszawa okolo 7 l/100, w trasie 6-6,5 (model ze wspomaganiem).
      Nizsze zuzycie jest raczej nieosiagalne chybe ze jezdzisz po trasie 70 k/h :-))

Komfort jazdy:

Zawieszenie twarde jak skala, nie kazdemu pasuje. Fotele twarde, maja zbyt
      krotkie siedziska ( 180 wzrostu), a trzymanie boczne mogloby byc lepsze, ale coz
      to jest typowo miejski samochod bez wiekszych aspiracji sportowych.

Moja uwaga: siedziska przednie maja relatywnie mala regulacje pozioma, ozacza to,
      ze jezeli kierowca ma okolo 190 cm wzrostu moze miec problemy z optymalna pozycja
      za kolkiem. Miejsce z tylu jest jak na ten segment nawet, nawet....

Ogolnie, przyjemny samochodzik, oszczedny i niezawodny (to przeciez Nissan :-) 3
      lata gwarancji, popatrz na ranking TUV i porownaj miejsce Micry z konkurencja
      wymieniona przez Ciebie)

Tamte samochody byc moze sa troszke wieksze, bardziej konfortowe, nowsze modele -
      jezeli rozmawiamy o nowej bryce, ale.. rowniez bardziej usterkowe, bardziej
      paliwozerne, wiecej straca na wartosci przy odsprzedazy, itd..

Ale sie rozpisalem, uffff,

Pzdrw,
      Rafal

Ogolnie bardzo przyjemny samochodzik,

• Gość: marek Re: Nissan Micra! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 15:09
      Wyjatkowo brzydki i wyjatkowo kobiecy...
    • Gość: Mikolaj Re: Nissan Micra! IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 20.06.02, 15:40
      Cześć,

Jeżdżę już drugą Micrą. Pierwszą (1,0)przejechałem 270.000 km, obecną (1,3) już
      120.000 km. Co do niezawodności nie można powiedzieć złego słowa. Nigdy mi się
      nic poważnego nie zapsuło, po ok. 160.000 zawieszenie z reguły domaga się
      małych napraw, czasami szwankują tylne hamulce (ręczny) ale to są drobiazgi.
      Bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne- nie rdzewieje nawet w odrapanych z
      lakieru miejscach (niestety sprawdziłem to na własnym aucie).
      Konstrukcyjnie jest to dość stare autko, ale np. silniki do tej pory nie
      ustępują konkurencji, a jeżeli mowa o autach używanych z lat 90-tych - to w
      większości są lepsze od ówczesnej konkurencji.
      A propos - myślisz o nowym czy używanym.
      Daj znać jakbyś potrzebował więcej info.
      Pozdrawiam
      Mikołaj
      P.S. Jak masz ochotę - zajrzyj na stronę naszego klubu "nissaniarzy"
      adres to: www.nissanclub.of.pl/
    • Gość: Lennon Re: Nissan Micra! IP: *.toya.net.pl / 10.0.215.* 20.06.02, 16:49
      Miejskie, damskie autko o przecietnym wygladzie ale proste i niezawodne. Moja
      lepsza polowa jezdzi tym, a ja nie mam klopotow.
      • Gość: Michal Re: Nissan Micra! IP: *.telia.com 22.06.02, 22:18
        Calkowicie niezawodne,bedziesz robil tylko servisy warto,ale pamietaj tez o
        bezpieczenstwie jest to malenstwo.Pzdr.Michal
    • Gość: polokokt Re: Nissan Micra! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 22:29
      Moje zdanie bedzie tu malo liczace, ale mialem okazje jezdzic Micra z silnikiem
      1.3 o mocy fabrycznej 75KM (chyba). W egzemplarzu w ktorym jezdzilem byla ona
      jeszcze podniesiona. DOdatkowo byla obnizona, fajne felgi, zderzaki i progi od
      jakiejs sportowej wersji i lakier niebieski metalik. Fajnie wygladala a jeszcze
      lepiej jezdzila. Naprawde spod swiatel przecietny samochod nie mial szans.
      Niestety kolega popelnil maly blad bo sprowadzil ten egzemplarz ze szwajcarji
      (= bogate wyposazenie) w celach sprzedazy a jak sie potem okazalo nikt tak
      zmodyfikowanego samochodu nie chcial kupic. Bujal sie ponad pol roku ale sie
      udalo.
      Co do wnetrza to jak na nasz wzrost ponad 185 cm samochod robil sie dwoosobowy.
      Pozdrawiam
    • Gość: Sławek Re: Nissan Micra! IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 22.06.02, 23:33
      Zaczne może od tego,że w stosunku do nowych:Corsy,Punta i Fabii to żadna
      konkurencja (jest sporo mniejsza,tylko 3 silniki do wyboru ,a właściwie to
      jeden - 1.0 oraz nieco już pestarzała).
      Szalenie niezawodna i bezpłuciowa.Silnik diesla z PSA 1.5D (AX,Saxo,106 - 58 KM)
      w Polsce niedostępny.

pozdrawiam
    • Gość: fs Re: Nissan Micra! IP: *.czajen.pl 24.06.02, 21:43
      w europie pod koniec roku pojawi się całkowicie nowy model , w polsce pewnie w
      2003
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka