Dodaj do ulubionych

Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote?

26.06.02, 11:51
Ciulam te pieniazki, ciulam...mam juz (dopiero ? ) 23 tysiace...Moglbym kupic
jakies uzywane autko, ale..wole nowe.
Nie chce kupowac europejczyka...jakos nie mam przekonania do europejskich aut,
jezdzilem przez rok Corolla i ta milosc do japonczykow zostala mi. A poniewaz
jest teraz oferta, ze placisz za nowego Almere 34 tys, a reszte, tj. okolo 16
tys, po roku, zaczalem sie zastanawiac nad tym autkiem. Nie ukrywam, jest
ladniejsze od nowej Corolli ,ktora za bardzo przypomina mi pokraczna Fabie. No
ale mam pytanie do uzytkownikow i znawcow- czy Nissan moze rownac sie z Toyota
pod wzgledem bezawaryjnosci? I jak w ogole sprawuje sie Nowa Almera?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: vd Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.waw.cdp.pl 26.06.02, 12:01
      almera to oryginalniejszy design, z zewnatrz i wewnatrz, wiecej
      praktyczniejszych rozwiazan w srodku (ale w wersji Comfort High lub
      wyzszej),wiekszy bagaznik i jak dla mnie lepszy uklad kierowniczy i zawieszenie,
      Toyota ma natomiast zdecydowanie lepsze silniki
      wykonczenie dla mnie porownywalne z lekkim plusem dla Toyoty
      jesli ciulasz kase to predzej kupisz sobie almere za ktora zaplacisz mniej z
      lepszym wyposazeniem, poza tym dilerzy nissana sa bardziej skorzy do dawania
      dodatkow i upustow niz dilerzy toyoty ktora to jest na fali i swietnie sie
      sprzedaje bez promocji
      • tonybleeer Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 12:12
        Hmmmmmm, no wlasnie, czy silnik nie jest w samochodzie najwazniejszy? Tez
        slyszalem duzo pochwal na temat ukladu kierowniczego Nissanow... Ale czy dobry
        silnik w Toyocie nie jest wazniejszy?
        Faktem jest ze Nissana za 50 tys dostajesz z klima, ABS i wspomaganiem- tak
        aToyota kosztuje co najmniej 55...
        A propos silnikow..chcialbym Diesel..wiem , ze doplacilbym ale ta
        trwalosc ...tylko ze przeczytalem, ze w Polsce beda same benzyniaki!!! Szczerze
        mowiac, nie znalazlem tez w ofercie Toyoty z dieslem...czyzby diesle w Polsce
        byly tak malo popularne? I ile trzeba doplacic za diesel?
        • Gość: Mikolaj Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 26.06.02, 12:19
          Nissan ma bardzo dobrego diesla, niestety ma on pojemność 2,2l i przez to wpada
          w wysoką akcyzę jako auto luksusowe (kuriozum jak dla mnie). Z tego względu nie
          sprowadzają Almery diesel - kosztowała by pewnie z 80 tyś zł.
          Natomiast Toyota Corolla jak najbardziej jest sprzedawana jako diesel (D-4-D
          tak to się chyba nazywa). Ale tania nie jest :-(
          • tonybleeer Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 12:22
            Dzieki za szybka odpowiedz...... wiec pewnie jednak bedzie to
            benzyniak...szkoda, pociaga mnie trwalosc diesli- mysle ze i tak taniej jest
            kupic diesel, niz potem placic za remont lub naprawy beznyniaka- a swoim autem
            (dlatego chce japonczyka) planuje pojezdzic jakies 7- 10 lat.
            • vwdoka Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 12:25
              Moja Carina ma lat sześć i ponad 170kkm przejechane, wszystkie naprawy, które
              robiłem to wymiana końcówek drążków kierowniczych przy 160kkm. Aha to jest 1.6
              benzyna. i mam zamiar wymienić ją w przyszłym roku na Avensisa kombi Diesel.
              Pozdrawiam,
              vwdoka
            • Gość: markyz Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 22:03
              jezeli zamierzasz jezdzic 100 lat to disel jest lepszy jezeli troche mniej to
              benzyniaki Toyoty sa bardzo wytrzymale (200kkm+ to pestka) Poza tym disel jest
              jednak drogi w zakupie i wcale nie taki tani w utrzymaniu - tylko paliwo
              wychodzi taniej ale jezeli chcesz mocno oszczedzac do zaGAZuj maszyne i masz
              jeszcze taniej
        • Gość: hocest Almera diesel !!! IP: 217.153.90.* 28.06.02, 11:12
          fakty sa takie jak napisal Mikołaj. w Polsze nie sprzedają diesli bo te sa
          ponad 2 litry dokładnie 2,184 l no i koszty z uwagi na akcyze są ogromne.
          ja jednak jeżdże Tino z tym silniczkiem i powiedzieć musze że autko hula że hej.
          ostatnio zrobiłem przegląd po 40 tysiącach i po tym autko spala w cyklu
          mieszanym z włączoną klimatyzacją przez połowe okresu w którym robiłem test
          spalania i wyszło 6,75 oleju na 100 km.
          jest to niezły wynik choć tuż przed przeglądem paliła 8,5 litra ale tylko
          dlatego że hulałem nią po autostradach w Niemczech z dużymi prędkościami - 160 -
          180 km/h - a autko wysokie to i opory duże.
          na razie do wymiany jest linka od hamulca ręcznego (nie odpuszcza przez to
          zacisk na szczękach), wymieniłem klocki na tylnej osi po 40 tys.-na lewym był
          juz starty dokumentnie, a teraz pojadę na badania amorków bo lewy z tyłu
          niepokojącą "poci" się.
          proponuję rozejrzeć się w holenderskich salonach Nissana - można naprawdę
          trafić okazję w dieslu i wyjdzie przy szczęściu - tak jak w Polsze.jedyna wada
          to taka że trzeba kasę wyłozyć od razu całą.
      • Gość: markyz Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.bukowe.sdi.tpnet.pl 27.06.02, 22:00
        poprawka Dilerzy Toyoty wcale nie daja upustow:))
        u Nissana mozesz niezle sie potargowac albo za jakies dodatki albo rabat (4% to
        standard)
        Silniki w Toyocie sa zdecydowanie lepsze Almera z silnikiem 1,8 to niezbedne
        minimum
    • vwdoka Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 12:09
      Witaj,
      ja bym wybrał Toyotę. Ale obiektywnie różnica nie jest jakaś porażająca, o ile
      mi wiadomo.
      Pozdrawiam,
      vwdoka
      • Gość: vd Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: 213.134.142.* 26.06.02, 12:16
        czesc vwdoka,
        mam juz ten bagaznik kupilem THULE jest prawie identyczny jak oryginalny ale
        poniewaz jest w systemie to mozna go rozbudowac jestem tym samym biedniejszy o
        530 pln
        pozdrawiam

wiedzialem ze gdzie japonce tam cie znajde :)
        • vwdoka Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 12:21
          No to fajnie,
          A do japońców mam słabość... moja Toyotka przekonała mnie w 200%.
          Pozdrawiam, ;-)))
          vwdoka
    • Gość: Mikolaj Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 26.06.02, 12:15
      Zgadzam się w pełni z tym co napisał vd. Mi Almera podoba się dużo bardziej niż
      Corolla. Co do trwałości - nie mam doświadczenia z Toyotami, za to Nissanami
      jeżdżę od dawna i o ich jakości złego słowa nie mogę powiedzieć.
      A ta oferta kresytowa o której piszesz rzeczywiście wydaje się bardzo
      atrakcyjna.
      Pozdrawiam
      Mikołaj
    • Gość: vd Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.waw.cdp.pl 26.06.02, 12:21
      a zastanawiales sie nad M Spacestar-em, teraz po liftingu gdzie poprawiono
      wszystko co razilo nie razi juz nic, no i jest fajny renowkowy dizel w ofercie,
      ogladalem ostatnio w Wa-wie, zawsze mi sie podobal ale teraz jest NAPRAWDE wart
      zastanowienia sie
      • tonybleeer Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 12:23
        Mitsubishi..ok, tylko czy miesci sie w cenie do 50 tys ?
        • Gość: vd Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.waw.cdp.pl 26.06.02, 12:35
          niestety nie dizel , tylko 1.3 Family za 49990, 1.6 za 53990 i to jest dobra
          oferta,
          diesel za 59900 i to jest tez dobra cena, zanim zdecydujesz sie na TOYOTE lub
          ALMERE, sprawdz koniecznie MSS moze zmienisz faworyta,
          zreszta jesli sie nie palisz do zakupu warto poczekac do konca roku, na
          wyprzedaz rocznika w grudniu ubr. mozna bylo kupic dozbrojonego w gazdzety MSS
          1.6 za okolo 48 000 (gumy zimowe, alu, bagaznik, radio itp)
          • tonybleeer Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? 26.06.02, 13:41
            .
    • Gość: Sławek Re: Czy warto kupic Nissana Almere, a moze Toyote? IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 26.06.02, 18:12
      Przy dzisiejszym tempie modernizacji i wprowadzania nowych modeli Almera to
      dinozaur.
      Osobiście uważam,iż obecnie w przedziale 50-60 kafli najbardziej godny
      zainteresowania jest MSS po faceliftingu (generalnie dinozaur ;-) ale teraz
      znacznie ładniejszy,praktyczny i w naprawde przyzwoitej cenie.Diesel common
      rail (renault 102 KM) za 59900 (Scenik jakieś 15-20 tyś droższy).

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka