Dodaj do ulubionych

Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale

26.04.05, 21:58
...od 12 lat nie jezdzilem samochodami z reczna skrzynia biegow. Poszlo
calkiem niezle ale jednak mam pare pytan...

1. Jak najlepiej startowac pod gorke....na poczatku z recznym hamulcem?
2. Jazda bardzo powolna (napszyklad na parkingu) najlepiej na 1-ynce czy 2-ce?
3. Jak stawac na swialach? Czy zmieniac na jawowy i hamowac, czy jakos
inaczej?
4. Jakies inne rady?

O samochodzie...fajny! 1.8L 170KM i redline przy ~8200rpm. Po 6000rpm zawory
sie wiecej podobno otwieraja i ma sie efekt w rodzaju turbo...ale na razie
tego nie robilem. Bedzie frajda w to lato. Kumpel ma Mazda3 GT i sie chce
scigac. Podobno bedzie pierwszy z lini ale na 2-3 biegu bedzie juz z
tylu...zobaczymy.

Na razie nie ma co pisac o samochodzie bo naprawde koncentracja byla na
biegach wiec za kazde uwagi dziekuje.
Obserwuj wątek
    • dokto Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 26.04.05, 22:13
      Czy to taki samochód;)
      tiny.pl/h5dj
      P
      • kapitankloss1 Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 26.04.05, 22:17
        Nie, nie taki a taki ;)

www.toyota.com/vehicles/2005/matrix/exterior.html
        • dokto Tyz pikny n/t 26.04.05, 22:30
          • wowo5 Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 03:26
            Matrix to Corolla kombi. Fajne autko. Na poczatku bardzo mi sie nie podobala
            ale teraz jest juz lepiej. Blizniakiem tego auta jest Pontiac Vibe (moim
            zdaniem jest ladniejszy). Ten silnik pochodzi od Yamahy i jest bardzo
            wyzylowany i przez to dosyc glosny. Czy masz wersje z napedem 4X4? Ogolnie
            bardzo przyjemne autko szczegolnie za te pieniadze.
            • cracovian Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 04:08
              Wersja 4x4 jest tylko 123-konna. Chyba jeszcze w zeszlym roku Yamahy mialy po
              180 koni, wiec zmniejszyli do 170... Tez mysle, ze Pontiac troszke ladniejszy,
              wiecej fabrycznie kosztuje, ale z rabatami zawsze wychodzi taniej. Z drugiej
              strony ludzie ogolnie nie wiedza, ze to Toyota i za Matrix dostaniesz po prostu
              wiecej kiedy przyjdzie czas na sprzedaz; szczegolnie teraz kiedy GM w
              najblizszej przyszlosci pozbedzie sie dywizji Buick albo Pontiac.

Co do jezdzenia to uwazam, ze hamulce sa tansze od skrzyni i sprzegla, wiec
              dojezdzalbym na jalowym do swiatel. Sam tego nie robie, wole redukowac w swoim
              Pontiacu w leasingu zeby hamulcow nie trzeba bylo za dwa lata naprawiac. Z
              miekkimi oponami tez moze byc klopot, czlowieka czasem poniesie, a tu 1/8 cala
              na koniec trzeba miec :-)
              • kapitankloss1 Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 05:22
                Tak, Vibe mi wyglada bardziej "terenowo" a Matrix jak typowy Japonski "pocket-
                rocket" jesli ma odpowiedni silnik.

A jakiego masz Pontiaca? ...i tylko na 24 miesiace lease masz? Podstawa w
                Kanadzie to 48 miesiecy (i 36 dla domestics)
                • cracovian Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 14:57
                  Moj Pontiac to 2004 GTO czyli podobnie jak Vibe malo ma wspolnego z ta marka.
                  Fajny woz na podlodze starego Opla Omega, zaprojektowany i wykonany calkowicie
                  w Australii z dobrym manualem no i oczywiscie silnikiem z 2004 Corvetty 350hp...

Co do leasingu to chcialem jak najkrotszy, bo z grudniowymi rabatami wyszlo
                  $120 na miesiac :-) Druga opcja to bylo kupno za $22K, ale $2880 oplat za dwa
                  lata i 24 tys. mil to praktycznie woz za darmo - nie bylo sie nad czym
                  zastanawiac. Link do paru zdjec jest w mojej sygnaturce.
                  • kapitankloss1 Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 18:54
                    Podoba mi sie to GTO. Juz chyba kiedys ogladalem twoje zdjecia.

No i co? Masz zamiar oddac po 2 latach? Bedzie sie trudno na cos innego
                    zdecydowac jesli sie przyzwyczaisz do 350hp....selekcja bedzie mala....moze
                    300C?
                    • cracovian Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 22:57
                      Masz racje... Po dwoch latach mam (a przynajmniej mialem) zamiar oddac i kupic
                      np. wersje 2006. Ale jest pare ale. Po pierwsze nowsze GTO z 6.0 i 400hp,
                      wlotami na masce i duzymi rurami sprzedaja sie calkiem niezle i produkcja
                      zostala odpowiednio zmniejszona zeby nie bylo takich wiekszych wyprzedazy jakie
                      byly w grudniu. A 35 tys. nie wywale, bo nie mam plus to jest za duzo na 4
                      kolka... Moj residual (to co bede im wisial jesli zdecyduje sie go kupic) jest
                      lekko ponad 20 tys. wiec nie az tak duzo. Z drugiej strony, jako ze lease, nie
                      przejmowalem sie specjalnie na poczatku i grzalem ile wlezie, wiec nie wiem czy
                      teraz bym chcial taki samochod sobie na 10 lat zostawic. Dodatkowo to teraz
                      rodzine mam nadzieje powiekszyc, wiec samochod jakis super rodzinny z GTO nie
                      jest :-) Ale ogolnie uwazam, ze to jest super samochod jak na razie i na nasze
                      potrzeby. Z powodzeniem lepszy na trase niz nasz Trooper - tylko ze malo w
                      bagazniku miejsca. Przyszlosc pokaze czy go zatrzymam albo co ewentualnie
                      kupie. Na wszelki wypadek juz tak gazu nie cisne i traction control sie juz nie
                      wlacza (plus dostalem niedawno pierwszy mandat od 10 chyba lat) :-(
                      • kapitankloss1 Re: Tyz pikny n/t 28.04.05, 14:33
                        A ciekawy jestem ile ten residual (LEV-Lease End Value) byl w procentach. Ja
                        pracuje wlasnie w tej branzy wiec zawsze fajnie porownac.

Ile bylo MSRP a ile Residual? I to bylo na 24 miesiace?

Pamietaj ze jeszcze dochodza koszty przejechanych kilometrow jesli przejedziesz
                        limit 24,000km (15,000 mil).

U nas w Kanadzie nie sprzedaja GTO, a szkoda.

Co do samochodow rodzinnych to polecam Highlandera. Wlasnie z niego sie
                        przesiadlem. Wysmienity komfort jazdy bo bazaowany na samochodzie osobowym a
                        do tego 4WD i wjedzie prawie wszedzie gdzie chcesz.
            • kapitankloss1 Re: Tyz pikny n/t 27.04.05, 05:19
              Wersja XRS jest tylko w FWD. Ma ten sam silnik co Corolla XRS i Celica GT-S,
              tylko ze ostatnio zmniejszyli moc o 10 koni. Silnik jest glosny ale fajnie
              pomrukuje :).....narazie nie puszczalem sie ponad 5000rpm ale nie moge sie
              doczekac. Mialem 2 lata temu Celice GT-S i ten "lift" byl wspanialy...odglos i
              przyspieszenie.
    • bambus_us Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 04:35
      Gratuluje zakupu .Mozna powiedziec ze maczalem palce przy twoim aucie .Pracuje
      wlasnie przy produkcji Matrixa ,moze nie przy samej produkcji ,ale zeby ta
      produkcja nie ustawala .W sumie dopiero zaczalem prace w Toyocie wiec wiele nie
      moge narazie powiedziec co i jak .Moj brat tez jezdzi Matrixem i jest
      zadowolony .Zycze dobrego uzytkowania .
      • kapitankloss1 Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 05:15
        He, he ja tez z Toyoty tylko ze od strony finansowej.

Pracujesz w Cambridge w Kanadzie, czy w NUMI...nie pamietam czy tam jeszcze
        robia Matrixa
    • tomasz_ Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 08:59
      mam bardzo dobrą radę!!! - idź Pan na ponowne kursy i egzamin - jeszcze takich
      kierowców nam brakuje!!!
      • cracovian Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 15:04
        Pan Tomek widze specjalizuje sie w samochodach sportowych (ala Matiz) tylko ze
        skrzynia reczna, ale jeszcze na swiecie nie bywal...
    • siwy-55 Re: Hyundai Matrix 1,8 GLS Comfort Sport 27.04.05, 15:45
      dlugosc-403 cm
      szerokosc- 174 cm
      rozstaw osi-260 cm

motor:

srednica/suw - 82/85 mm
      pojemnosc- 1796 cc

PS. 1pln = 2,2 sek
      moc- 90kW
      Mnt.obrt. 162Nm/4500 obrt.

cena w szwecji: 144 800 sek + 9000 sek za automat

tanie wozidlo
      • cracovian To nie Hyundai, ale Toyota z 170 konikami... 27.04.05, 16:03
        www.toyota.com/vehicles/2005/matrix/exterior.html
        • siwy-55 Re: To nie Hyundai, ale Toyota z 170 konikami... 27.04.05, 16:07
          cracovian napisał:

> www.toyota.com/vehicles/2005/matrix/exterior.html

.., to samo,na rynku szewdzkim jest tylko Matrix od Hyundaia , wersji z Toyoty
          nie ma ,- sprawdz po nr. karoseri w jakim kraju Twoja Toyota montowana byla .
          • kapitankloss1 Re: To nie Hyundai, ale Toyota z 170 konikami... 27.04.05, 18:51
            To samo?!? To sa dwa zupelnie rozne samochody z dwoch nie powiazanych firm.
            Toyota wypuscila Matrixa w 2002 roku jako model 2003. Niewiem kiedy Hyundai
            wyszedl z ta sama nazwa, zdaje sie okolo tego samego roku.

Ciekawe jest to ze Toyota i Hyundai nie bili sie o nazwe...Toyota ma ta nazwe
            na Ameryke i Kanade, a Hyundai na Europe.

Samochody nie sa powiazane. Toyota Matrix jest po prostu Corolla Kombi
            sprzedawana pod inna nazwa....a produkcja jest w Kanadzie, w Cambridge.
        • kolowr niezła bryczka, podoba mi się :) a za to CAMRY 27.04.05, 21:04
          kosztuje już od 18.000 USD !!!! Rozbój w biały dzień - za 65.000 masz wypasioną
          limuzynę !!!!! ktoś nas robi w balona i to ostro.
    • tiges_wiz Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 17:48
      Ale wszystkie posty na temat ....

Na poczatku tak, ale ja sie nauczylem tak szybko przekladac noge z hamulca na
      sprzeglo, ze ruszam bez widocznego cofniecia auta.

2. Jazda bardzo powolna (napszyklad na parkingu) najlepiej na 1-ynce czy 2-ce?
      Jedynka do ruszania, jak ruszysz to juz 2

3. Jak stawac na swialach? Czy zmieniac na jawowy i hamowac, czy jakos
      inaczej?
      Rozne szkoly .. na kursach ucza wysprzeglac tuz przed zatrzymaniem, co by
      silnika nie zgasic.

4. Jakies inne rady?
      Nie wiem :) ... Nie jezdzij na polsprzegle ...
      • kapitankloss1 Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 18:45
        Dzieki, jakos mi na razie niezle idzie...czas reszte zalatwi :)
      • mobile5 Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 27.04.05, 23:07
        tiges_wiz napisał:
        > Na poczatku tak, ale ja sie nauczylem tak szybko przekladac noge z hamulca na
        > sprzeglo, ze ruszam bez widocznego cofniecia auta.

Naprawdę tak potrafisz, czy coś źle opisałeś?
        • tiges_wiz Re: Odebralem dzisiaj nowy Matrix XRS.....ale 28.04.05, 10:06
          zle opisalem :) choc sie cwicze w LFB ;)
          z hamulca na gaz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka