Dodaj do ulubionych

2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ubezp.

09.05.05, 18:24
Dane są takie:

12 milionów pojazdów posiada OC
3,2 miliona AC(tylko co czwarte auto myślałem że sporo więcej)

średni koszt polisy to:
350 zł
1100 zł

średnia wypłata wynosi:
4500-OC
5500-AC

Wpływy z polis to ok.7,2 mld zł
Wypłaty odszkodowań to kwota 4,4 miliarda

Ciekawe jakie wskaźniki mają ubezpieczyciele w zachodnich krajach.
Obserwuj wątek
    • wujaszek_joe Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 09.05.05, 18:30
      niedługo bez ograniczeń wejdą zachodnie banki i ubezpieczalnie i sie skonczy
    • swoboda_t Skąd te dane?? 09.05.05, 20:27
      Chętnie poczytam. Co do konkurencji z zagranicy to nie byłbym taki pewien, że
      spadną ceny. Standard obsługi pewnie owszem-wzrośnie, pewnie zwiększy się
      wachlarz usług. Ale już Link4 powinno było zrewolucjonizować rynek w kwestii
      cen. Tak się nie stało. "Nowi" nie bedą działać "za pół darmo" tylko dla naszej
      przyjemności, a zmuszeni chyba nie będą.
      • dr.verte Re: Skąd te dane?? - z 2004 r. 10.05.05, 13:08
        Za Motorem.
    • edek40 Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 09:17
      Nasze najlepsze towarzystwa postanowily, podobnie jak inne instytucje, zaczac wyrownywac ceny do europejskich. Zakladam, ze bardzo wielu ludzi zrezygnuje z AC, a jeszcze wiecej z OC. Towarzysztwa zanotuja wiec jeszcze wieksze zyski. I tak byc powinno. Polscy obywatele w czolowce najgorzej zarabiajacych, za to najdrozej zyjacych w Europie!!!
      • emes-nju Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 09:38
        edek40 napisał:

> Polscy obywatele w czolowce najgorzej zarabiajacych, za to najdrozej zyjacych
        > w Europie!!!

Pisalem juz o tym. Dzieki temu mozemy czuc sie Europejczykami. Waaaadza postanowila dobrobyt w kraju wprowadzic bocznymi drzwiami - nie poprzez banalne zwiekszanie zamoznosci obywateli (to zalatwili drakonskimi podatkami i parapodatkami), tylko poprzez doprowadzenie do sytuacji, w ktorej (m. in. dzieki podatkom) zaczynamy cenami konkurowac z najbogatszymi. Narod zmuszony do wydawania takiej kasy, jest swietnie zmobilizowany do bogacenia sie - inaczej nie przezyje. Waaadza dba o nas w wysoce oryginalny sposob, ale od wielu lat z podziwu godna konsekwencja... Skutki tylko troche odbiegaja od koncepcji... Ale to tez mozna zalatwic. Nowych aut nie chca bydlaki kupowac to odetniemy zasilanie z zagranicy - predzej, czy pozniej nowe auta zaczna sie sprzedawac. W koncu waaadza uwaza, ze Polacy nie kupuja nowych aut bo sa glupi (wola stare), ale odpowiednimi dzialaniami mozna naprowadzic barankow na wlasciwa droge :-P
    • siwy-55 Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 13:12

Bo to sa Tow.Ubezpieczeniowe , nie Tow.Filantropijne ,
      bedac w posiadaniu portfela accji w jakim Tow.Ubezp. ,-
      zrezygnowalbys z dochodow ???
      • edek40 Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 13:32
        Wiesz co, jedno to zyski, a drugie to oszacowanie mozliwosci rynku. Jezeli przy obecnych stawkach wykazuja calkiem przyzwoite dochody, to podnoszenie skladek prowadzic bedzie do sytuacji, w ktorej bedzie mniej polis. Mniejsze wplywy beda musialy powodowac podwyzke skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek, co spowoduje zmniejszanie ilosci polis, co spowoduje koniecznosc podnoszenia skladek... Jak bardzo przegna to tylko prezes bedzie mial OC. A na naszych drogach dojdzie do morderstw, gdy okaze sie, ze sprawca nie ma OC.
        • wujaszek_joe Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 13:52
          1. głupia stłuczka to teraz 10tyś zł. moja rodzina ogółem jest na plus z
          ubezpieczeniami (jedna kradzież, jeden wypadek, jedna stłuczka) a wy?
          2. ktoś pisał że weszło link4 i nic sie nie zmieniło. bo to nadal za mało.
          zmieni się.
          3. musze byc optymistą inaczej tu zwariuje:)
          • edek40 Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 14:12
            Jako mlody i niedoswiadczony kierowca wykupilem AC. Wybili mi szybe, wiec galopem do PZU. Wyplacili mi te 800.000 starych zl (roczny koszt polisy 3.500.000 st. zl). W nastepnym roku zwyzka miala wyniesc blisko 1.200.000 zl, ale o tym nie poinformowal mnie likwidator, a ja mlody nie przeczytalem warunkow. Wiec zlikwidowalem polise AC i zafundowalem sobie maly heppening w biurze PZU. Zadalem mianowicie glosno i wyraznie pytanie czy mozna u nich wykupic polise od nastepstw posiadania polisy w ich firmie :) He, he. zawolali ochroniarzy...

Od dwunastu lat nie mam AC. Na OC od 5 lat mam 60%. Ostatnio zaproponowali mi 40% na AC z powodu "weteranstwa" z OC. Policzyli jednak zwyzke, bo mam stary samochod, a to pierwsza polisa (!!!). Ubezpieczyciel mi zaproponowal!!! Reasumujac. Ubezpieczyciele na mnie calkiem niezle zarobili. Nawet gdybym mial AC to i tak nie poszedlbym likwidowac typowo parkingowych usterek wykonanych przez wandali albo zlodziei, bo to za drogo kosztuje. I jesli nadal trzeba bedzie kalkulowac czy szybe kupic samemu czy przez ubezpieczenie to sie nie ubezpiecze. Bo na logike po cos wykupuje to ubezpieczenie. A od szkod finansowych wyniklych z racji podpisania AC nie chca ubezpieczac nadal... A teraz samochod parkuje pod wlasnym domem, wiec mam coraz mniejsza motywacje do szukania ubezpieczyciela.

Wydaje mi sie, ze AC posiadaja glownie wlasciciele kredytow, wlasciciele drogich i kradziejnych samochodow (a drogie sa wszystkie auta wyposazone w poduszki i inne bajery) oraz tacy, ktorym z roznych powodow oplaca sie posiadac AC. Bo jezdza jak ofermy (albo sa piratami) albo w ich okolicy jest duzo zlodziei aut. A wielu dobrych i bezwypadkowych potencjalnych klientow kalkuluje, ze lepiej pieniadze klasc na lokate.
    • sven_b Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 14:15
      Ciekawe ile z tego stanowia koszty administracyjne takiego molocha jak PZU?
      • siwy-55 Re: 2,7 miliarda złoty zostaje w kieszeni Tow.Ube 10.05.05, 15:11
        .. nie macie powodu nazekac ,ja zplacam dlug do PZU ktory zaciagnolem na kupno
        accji w PZU , polecam Wam Wszystkim PZU - naprawde polski ubezpieczyciel !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka