Dodaj do ulubionych

Pozorne bezpieczeństwo

IP: 195.136.25.* 15.05.01, 08:52
Jaki jest sens montowania w samochodach poduszek powietrznych, kurtyn, ABS,
ESP, wzmacnianych konstrukcji nadwozi i innych bajerów, które i tak niewiele
pomagają jak co do czego przyjdzie (patrz: wypadek w Błoniach k/Warszawy).
Przecież te udoskonalenia sprawdzają się tylko przy prędkości 50-60 km/h. Przy
jeździe grubo ponad 100 km/h pozostaje tylko różaniec.
Obserwuj wątek
    • Gość: ffmarkus Re: Pozorne bezpieczeństwo IP: *.icpnet.pl 15.05.01, 10:20
      Zupełnie nie rozumiem twojego punktu widzenia sprawy !!! Po pierwsze niewiele wypadków ma
      miejsce przy 100km/h ,gdyż zawsze trochę się zwolni przed wypadkiem .Nie wiem czy nie słyszałeś ile
      razy poduszka uratowała komuś życie (zresztą gdyby nie była pożyteczna to koncerny motoryzacyjne by
      ich nie montowały w coraz to nowych miejscach -BMW ma ich nawet 10) .Choć nie wiem co
      się stało w Błoniach k.W-wy ,ale podam taki przykład z TV z programu "W akcji":Fiat Brava poszedł na
      czołówkę ze Starem ,kierowca przeżył bo w kierownicy była poducha ,ale pasażer rąbnął głową w tą
      przepięknie ukształtowaną fiatowską półeczkę gdzie mógł być AIRBAG za jedyne bodajże 1200zł.Ale
      nie ,oni jej nie kupili i pasażer przypłacił to życiem .Wpływ na to też miał fakt ,iż nie zapieli oboje
      pasów ,ale to już inna kwestia .
      Także ja widzę ogromny sens w dokupywaniu poduch, ABS-ów itp.Zrezygnowałbym z klimy ,alusów
      szyberdachu ,byle mieć komplet AIR-ów i systemów wspomagających jazdę .Ile warte jest ludzkie
      życie ? PZDRO
      • Gość: Tomasz Re: Pozorne bezpieczeństwo poduszek. IP: 193.59.192.* 15.05.01, 11:10
        A ilu osobom poducha skręciła kark i wbiła okulary p-
        słon. w oczy. Co kiedy otworzy się w czasie jazdy lub
        przy zderzeniu przy małej prędkości?
        Ile cmentarzy ???
        • Gość: dziubek Re: Pozorne bezpieczeństwo poduszek. IP: 172.17.4.* / *.ahold.cz 15.05.01, 11:33
          Pewnie liczba osob uratowanych dzieki poduszkom
          powietrznym jest wielokrotnie wieksza od liczby osob
          poszkodowanych przez nie.

Tak samo jak i z karetkami pogotowia: przewaznie
          ratuja zycie ludzkie ale zdarzy sie, ze kogos potraca.
          Pozdrawiam
        • Gość: Mars Re: Pozorne bezpieczeństwo poduszek. IP: 195.136.25.* 15.05.01, 11:44
          Nie mam nic przeciwko poduszkom i innym zabezpieczeniom i uważam je za jak
          najbardziej celowe, ale chodzi mi o zupełnie coś innego. Kierowcy, którzy
          prowadzą nowoczesne auta z takimi zabezpieczeniami czują sie w swych brykach
          tak bezpiecznie, że nie przejmują się zbytnio ewentualnym wypadkiem -są
          przecież doskonale zabezpieczeni i podświadomie rozwijają większe prędkości.
          Nie zdają sobie sprawy z tego, że uniknięcie wypadku to nie sprawa tylko
          sprawności technicznej samochodu ale przede wszystkim ostrożności i myślenia
          kierowcy.
          • Gość: ffmarkus Re: Pozorne bezpieczeństwo poduszek. IP: *.icpnet.pl 15.05.01, 22:09
            Drogi Marsie(to nie jestkryptoreklama batonika:)!!
            Sam odpowiedziałeś sobie na pytanie .Wpływ na taką a nie inną jazdę w większości przypadków ma nie
            wyposażenie ,ale wspomniane przez Ciebie myślenie i przewidywanie sytuacji na drodze.Aby być zdolnym
            do prowadzenia auta trzeba mieć parę komórek i zdrowy rozsądek ,czego część kierowców nie posiada (patrz
            :bejce ,kadetty ,kaszle sport-version itp.) .Wyposażenie w AIRBAGI itp. przynajmniej w moim przypadku jest tak na
            wszelki wypadek gdyby wspomniana bejca wyjechała z podporządkowanej ,lub gdyby rozsądny kierowca się
            zamyślił (widząc jakieś ładne nooogi!!). PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka