GoĹÄ: Marek IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.113.* 19.07.02, 14:04 Staly wczoraj obok siebie i wygladaly tak niesamowicie podobnie ze gdyby im znaczki zamienic to by nie poznal... Link Zgłoś Obserwuj wątek
dreaded88 Niezupełnie. 19.07.02, 14:56 Obecny Passat został zrobiony na platformie B5 pierwszego A4 i dzielił z nim większość silników. Obecne A4 ma platformę B6 i ma więcej różnic w slinikach ( w Passacie nie występują 2.4, 3.0, 2.5 TDI 155 ani 180 koni. Link Zgłoś
GoĹÄ: Zbigniew Passat jest większy w środku? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.02, 15:05 Mnie się wydaje że Passat jest jakby większy w środku od A4 może dlatego że A4 jest staszne zabudowany. Link Zgłoś
dreaded88 Passat jest w ogóle większy. 19.07.02, 15:21 Model 96 miał 467 cm długości wobec 448 cm A4. Po liftingu ma 470 a nowe A4 452. Link Zgłoś
GoĹÄ: MkII Re: Passat jest w ogóle większy. IP: *.proszynski.pl 19.07.02, 15:35 Noo, ma 470 cm bo zrobili dluzsze zderzaki... Link Zgłoś
GoĹÄ: Zbigniew Re: Niezupełnie. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 19:53 dreaded88 napisał: > Obecny Passat został zrobiony na platformie B5 pierwszego A4 i dzielił z nim > większość silników. Obecne A4 ma platformę B6 i ma więcej różnic w slinikach ( > w Passacie nie występują 2.4, 3.0, 2.5 TDI 155 ani 180 koni. Wracając do mojego postu myślałem że skoro A4 ma platformę B6 a passat na B5 to A4 jest większe od spodu:) Ale jestem laikiem jeżeli chodzi o platformy:) Link Zgłoś
GoĹÄ: cracovian Re: Niezupełnie. IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 20.08.02, 16:45 Obecny Passat jest zbudowany na platformie B5.5 (wielkoscia blizsza do A6 niz A4). W srodku ma czesci wziete prosto z Audi A6 i A4. dreaded88 napisał: > Obecny Passat został zrobiony na platformie B5 pierwszego A4 i dzielił z nim > większość silników. Obecne A4 ma platformę B6 i ma więcej różnic w slinikach ( > w Passacie nie występują 2.4, 3.0, 2.5 TDI 155 ani 180 koni. Link Zgłoś
maryszka Re: Niezupełnie. 20.08.02, 16:50 dreaded88 napisał: > Obecny Passat został zrobiony na platformie B5 pierwszego A4 i dzielił z nim > większość silników. Obecne A4 ma platformę B6 i ma więcej różnic w slinikach ( > w Passacie nie występują 2.4, 3.0, 2.5 TDI 155 ani 180 koni. Chyba koledze cos sie nieco pomieszalo. O ile mi wiadomo platforma passata byla identyczna z platforma A6 i dopiero nowe A4 dostalo ta sama platforme. Widac to z reszta golym okiem po wymiarach. Znajomy jezdzi passatem 2,5 TDI 4x4. Tak wiec z tymi roznicami w silnikach tez chyba cos nie tak. Bloki silnikow w obu samochodach sa identyczne. Niewielkie roznice sa wynikiem marginalnych roznic majacych tylko znaczenie z punktu widzenia marketingu. Passat nie ma 2.4 ale ma 2.3, nie ma 3.0 ale ma 2.8. Wszystko to te same silniki tylko glebiej rozwiercone. Cala masa innych podzespolow jest rowniez niemal identyczna. Link Zgłoś
dreaded88 Komu się miesza ? 20.08.02, 17:07 maryszka napisał: > > Chyba koledze cos sie nieco pomieszalo. O ile mi wiadomo platforma passata byla > > identyczna z platforma A6 i dopiero nowe A4 dostalo ta sama platforme. > Widac to z reszta golym okiem po wymiarach. Audi A4 jedynka weszło w 1995. Passat w 1996. A6 w 1997. Olbrzymi stopień tożsamości A4-Passat jest ewidentny, VW jest po prostu bardziej nadmuchany. Nie wiem co ma wynikać z wymiarów skoro nowe A4 jest tylko minimalnie większe od starego. > Znajomy jezdzi passatem 2,5 TDI 4x4. Tak wiec z tymi roznicami w silnikach tez > chyba cos nie tak. Bloki silnikow w obu samochodach sa identyczne. Niewielkie > roznice sa wynikiem marginalnych roznic majacych tylko znaczenie z punktu > widzenia marketingu. Passat nie ma 2.4 ale ma 2.3, nie ma 3.0 ale ma 2.8. > Wszystko to te same silniki tylko glebiej rozwiercone. > Cala masa innych podzespolow jest rowniez niemal identyczna. Jak wiercili w tym 2.4 to wyleciał im chyba cylinder , chłe chłe, bo 2.4 Audi to klasyczny V6 a 2.3 ma 5 cylindrów, zdaje się w Volkswagenowym koncepcie VR5. 2.8 do Passata został chyba rzeczywiście żywcem przeszczepiony z A4/pierwszego A6 ( pierwotnie 100 ). 3.0 jest późniejszy, rzeczywiście prawdopodobne, że jest modyfikacją 2.8 ( choć wcale nie musi ). Pzdr. Link Zgłoś
GoĹÄ: Borsuk Re: Czy Passat = Audi A4 IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.08.02, 15:20 W ub.m-cu byłem w salonie gdzie obok stoją VW i AUDI (Połczyńska, W-wa). Siedziałem na przemian w A4 i Passacie. Mam 185 cm wzrostu. Wniosek dla mnie jest taki, ze jeśli ktoś ma 160 w kapeluszu, to dyskutuje o "platformach" a miejsca jest dośc dla niego w jednym i drugim, a dla mnie miejsca w A4 jest o wiele mniej niż w Passacie. A4 moge porownać do Toyoty Avensis, jesli chodzi o miejsce w srodku, a Passat jest większy. Dla mnie można porównywać miejsce w Passacie (razem z tyłu i z przodu) z pewnością z A6, a ten kto porównuje z A4 chyba nigdy nie siedział na raz w obu autach. Mowcie co chcecie, ale najpierw sami sprawdźcie, koledzy. Link Zgłoś
toyot Re: Czy Passat = Audi A4 20.08.02, 16:19 Gość portalu: Borsuk napisał(a): A4 moge porownać do Toyoty Avensis, jesli chodzi o > miejsce w srodku, a Passat jest większy. No tutaj to pojechałeś,,kolego. Siedziałeś kiedyś w Carinie E ? Jest to jeden z najbardziej przestrzennych samochodów w klasie średniej (o ile nie ten w ogóle naj.), jeden z niewielu gdzie naprawdę 5 osób na długiej trasie jedzie wygodnie. No to w Avensis masz tylko minimalnie mniej miejsca, więc porównywanie z naprawdę małym w środku A4 jest trochę dziwne. Mogłeś tu wymienić dziesiątki aut, ale dlaczego wymieniłeś Avensis ? Tego naprawdę nie rozumiem. -- Pzdr Link Zgłoś
GoĹÄ: Borsuk Carina a Avensis IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 21.08.02, 13:28 Toyot, ja mówię o "zupie" a Ty o "du..e". Bez obrazy. Piszę o Avensis, a Ty skaczesz do mnie z Cariną. Nie porównuj Avensis do Cariny, bo ta pierwsza jest oczywiscie mniejsza, a że jest troszkę większa niż A4, to już problem A4. A Avensis wymieniam dlatego, że jest tak samo szeroka (drzwi-drzwi) jak A4. To że jest dłuższa, to tylko kwestia tego, że masz większą regulację przesunięcia przednich siedzeń. Carina to było zupełnie co innego, to był faktycznie rodzynek w swojej klasie. Link Zgłoś