Dodaj do ulubionych

benzyna super plus 98

IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 23.07.02, 22:42
Czy wlanie w/w benzyny 98 do samochodu przystosowanego do benzyny 95 lub 91
może spowodować negatywne skutki np. uszkodzenia, obniżenie żywotności
silnika itp. ?
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: err Re: benzyna super plus 98 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.02, 23:46
      Do 91 to lepiej nie wlewać... Ale większość aut jest przystosowana do benzyny
      o liczbie oktanowej min. 95. Ja zawsze leję 98. Wyczuwalnie lepiej jeździ. Na
      spalanie nie ma wpływu. To według moich obserwacji. A mam to szczęście że u
      mnie w weekendy 98 jest w cenie 95 więc jak dla mnie wybór oczywisty.

pozdrawiam
      • ckdezerter Re: benzyna super plus 98 24.07.02, 11:37
        Gość portalu: err napisał(a):

> Do 91 to lepiej nie wlewać... Ale większość aut jest przystosowana do benzyny
        > o liczbie oktanowej min. 95. Ja zawsze leję 98. Wyczuwalnie lepiej jeździ. Na
        > spalanie nie ma wpływu. To według moich obserwacji. A mam to szczęście że u
        > mnie w weekendy 98 jest w cenie 95 więc jak dla mnie wybór oczywisty.
        >
        > pozdrawiam

Ostatnio na stacjach JET sprzedają 98 w cenie 95 więc zatankowałem 98 dwa razy
        i nie odczuwam żadnej różnicy ani w przyśpieszeniu ani w spalaniu. Ale dopuki
        promocja będzie trać to chyba będę wlewał 98.
        • Gość: d Re: benzyna super plus 98 IP: 134.65.105.* 24.07.02, 12:45
          98 dluzej sie spala w cylindrze w zwiazku z czym mozna
          przypalic zawory.

Tak mysle ... ale moze ktos wie?
          • Gość: err Re: benzyna super plus 98 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 19:06
            Mój kumpel który ma malucha właśnie dlatego nie leje, mówi że mu się mogą
            zawory przypalić. Jednak w danych technicznych większości współczesnych aut
            jest napisane: liczba oktanowa MIN. 95
        • Gość: Hamster Re: benzyna super plus 98 IP: 195.117.18.* 24.07.02, 12:50
          ckdezerter napisał:

> Gość portalu: err napisał(a):
          >
          > > Do 91 to lepiej nie wlewać... Ale większość aut jest przystosowana do benz
          > yny
          > > o liczbie oktanowej min. 95. Ja zawsze leję 98. Wyczuwalnie lepiej jeździ.
          > Na
          > > spalanie nie ma wpływu. To według moich obserwacji. A mam to szczęście że
          > u
          > > mnie w weekendy 98 jest w cenie 95 więc jak dla mnie wybór oczywisty.
          > >
          > > pozdrawiam
          >
          > Ostatnio na stacjach JET sprzedają 98 w cenie 95 więc zatankowałem 98 dwa
          razy
          > i nie odczuwam żadnej różnicy ani w przyśpieszeniu ani w spalaniu. Ale dopuki
          > promocja będzie trać to chyba będę wlewał 98.

Ja też :-0)))
          • Gość: Szon Re: benzyna super plus 98 IP: 213.17.165.* 24.07.02, 13:44
            ja też nie widzę różnicy, a jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać (tekst
            z jakiejś reklamy :)
            druga sprawa to skoro dają 95 w cenie 98 to są dwie możliwości:
            - 95 kosztuje tak drogo jak 98, czyli na innych stacjach można wlać 95 dużo
            taniej
            - to "98" pewnie jest wlewane z tego samego zbiornika co 95 :-) Jak można
            zareklamować, że dostało się benzynę 95 a nie 98. Czy ktoś to udowodni? Ale
            promocja jest..... hihihihi

Pzdr. Szon
        • Gość: NJ Re: benzyna super plus 98 IP: *.gjpoland.com.pl / 172.16.21.* 25.07.02, 14:23
          ckdezerter napisał:

> Gość portalu: err napisał(a):
          > Ostatnio na stacjach JET sprzedają 98 w cenie 95 więc zatankowałem 98 dwa
          razy
          > i nie odczuwam żadnej różnicy ani w przyśpieszeniu ani w spalaniu. Ale dopuki
          > promocja będzie trać to chyba będę wlewał 98.

Ja zrobiłem to samo, odczułem,i nigdy więcej. Tzn. od czasu do czasu doleję 98,
          ale nigdy z JETa.
          Na ogół odczuwam poprawę pracy silnika , ale myślę, że to może wynikać z
          nietrzymania parametrów, tzn. dopiero po dolaniu 98 mam naprawdę 95, a może ta
          98 jako droższa jest staranniej chroniona przed zanieczyszczeniami (woda).
          Ale to chyba nie dotyczy JETa.
          Pozdr

Pozdr
      • Gość: Adi Re: benzyna super plus 98 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.02, 19:50
        Gość portalu: err napisał(a):

> Do 91 to lepiej nie wlewać... Ale większość aut jest przystosowana do benzyny
        > o liczbie oktanowej min. 95. Ja zawsze leję 98. Wyczuwalnie lepiej jeździ. Na
        > spalanie nie ma wpływu. To według moich obserwacji. A mam to szczęście że u
        > mnie w weekendy 98 jest w cenie 95 więc jak dla mnie wybór oczywisty.
        >
        > pozdrawiam
        A na ktorej stacji we Wrocławiu w weekendy cena 95=cenie 98? Pzdr
    • Gość: noras Re: benzyna super plus 98 IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 24.07.02, 19:23
      liczba oktanowa ma znaczenie jeśli idzie o "stukowość" spalania danego paliwa -
      na 98 będzie troszkę ciszej i równiej pracował. Wzrost mocy i innych parametrów
      to tylko psychologiczny.
      • Gość: Michal Re: benzyna super plus 98 IP: *.telia.com 24.07.02, 19:36
        W dzisiejszych samochodach jest zamontowany sensor co podaje informacje do
        kompa wlasnie jaka benzyna jest w przewodzie i automatycznie dostosowuje te
        parametry w motorze ,aby nie bylo spalania stukowego i byl dobry cug.Producent
        zaleca jaka nalezy stosowac i taka uzywac.
        Z mojego wlasnego doswiadczenia po wlaniu 98 jest roznica ,lepszy odjazd nizsze
        zuzycie paliwa,ale w gorach nie moge na niej jezdzic,poniewaz motor reaguje
        gwaltownie na gaz i rwie jak szalony,tzn odrazu wchodzi na obroty,efekt
        sprzeglo nie wyrabia przy dobrze doladowanym samochodzie.Na 95 jest okej a na
        91 troszke mulowaty idzie swietnie ,ale paliwa zuzycie wzrasta okolo 10% nic
        niema za darmo.Pzdr.Michal
        • Gość: fish Re: benzyna super plus 98 IP: 194.146.94.* 25.07.02, 10:00
          A ja pokusiłem się o kupno Shel 99+. Żadnego przyrostu mocy (no może
          niewielki), ale za to cicha i równa praca silnika. Z drugiej strony, czy warto
          płacić 4,25 PLN / litr dla tak marnego efektu?
          pzdr
          • Gość: Andrzej Re: benzyna super plus 98 IP: *.centrala.kbsa / 10.1.12.* 25.07.02, 13:52
            Gość portalu: fish napisał(a):

> A ja pokusiłem się o kupno Shel 99+. Żadnego przyrostu mocy (no może
            > niewielki), ale za to cicha i równa praca silnika. Z drugiej strony, czy
            warto
            > płacić 4,25 PLN / litr dla tak marnego efektu?
            > pzdr
            A ja płacę 3,01. Neste A24. Warszawa Ciszewskiego (Ursynów)
            • Gość: jacek Re: benzyna super plus 98 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 14:10
              A ja mam diesla i place 2,52 zl/l. Spalanie w W-wie 6,2 l/100 km.
              • Gość: Kosa Re: benzyna super plus 98 IP: *.acn.waw.pl 25.07.02, 20:52
                Polecam jazdę na benzynie 98, ponieważ etylina jest powszechnie "chrzczona"(w
                Warszawie jak podawała GW, chrzci 90% stacji), więc jest szansa, że ta co
                powinna mieć 98, po dolaniu ma 95, a ta co ma 95, po dolaniu...???? Z tego
                powodu tankuję 98 i wbrew temu co większość pisze, odczuwam większy komfort
                jazdy, elastyczniejszy silnik, mniejsze spalanie, skuteczniejsze przyspieszenie.
                Co do starszych samochodów takich jak np. 126(pojawił się w jakimś wątku),
                radzę jeździć na benzynie ołowiowej, a nie zastanawiać się nad liczbą oktanową,
                bo po jakimś czasie, będą tłoki do wymiany!!!(wybite denka).
                Pozdrawiam.
                • Gość: Michal Re: benzyna super plus 98 IP: *.telia.com 25.07.02, 21:14
                  Kosa!
                  Ten sam problem jest tutaj,ztym ze nie chrzcili woda a rozpuszczalnikiem i
                  spirytusem.Jak sie kupilo 98 to ona pracowala tak jak 96 a 96 robila za liche95
                  co z tego wynikalo brak cugu i cholerne zuzycie paliwa.Wiecie co ludziska
                  zrobili.Wzieli benzyne i dali do labolatorium i sie rypnelo.Okazolo sie ze
                  beznzyna byla chrzczona w Göteborgu w rozlewni.Firmy co odbieraly nawet nie
                  wiedzialy.Polecieli dyrektorowie i ludzie odpowiedzialni.W tymn roku jest
                  okey.Nikt nie narzeka.Pzdr.Michal
                  P.S dlaczego rozpusczalnikiem i spirytusem ,na te techniczne media niema podatku
    • Gość: Szon Re: benzyna super plus 98 IP: 213.17.165.* 26.07.02, 08:59
      a może by tak wziąć do badania benzynę. ciekawe ile to kosztuje? czy ktoś może
      sprawdzał? może by to zainteresowało jakąś gazetę albo tv?
      bo mi się aż nóż w kieszeni otwiera jak słyszę że oszukują na benzynie. Nie
      dość ze jest taka droga to jeszcze beznadziejna :(

Pzdr. Szon
    • Gość: lupo Re: benzyna super plus 98 IP: 141.39.41.* 26.07.02, 12:22
      Gość portalu: Jolantus napisał(a):

> Czy wlanie w/w benzyny 98 do samochodu przystosowanego do benzyny 95 lub 91
      > może spowodować negatywne skutki np. uszkodzenia, obniżenie żywotności
      > silnika itp. ?
      > Pozdr

Czy w swietle najnowszych sensacji na temat nielegalnego
      handlu paliwami jest sens dyskutowac na temat
      " co lepiej lac 95 czy 98 oktanow i na jakiej stacji " ?

Czlowiek i tak nie wie , co leje do baku.

Przy takiej skali tego handlu praktycznie na kazdej,
      nawet markowej stacji, mozna sie spodziewac wszystkiego najgorszego.

Moi znajomi zniszczyli nowy silnik tankujac na MARKOWEJ stacji.
      Zwykly czlowiek nie ma szans w walce z ta BANDA. Najlepiej omijac
      Polske dalekim lukiem jadac na wakacje.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka