Dodaj do ulubionych

rav4 czy outlander? a może...?

05.07.05, 11:59
Hej, zwracam się z prosbą o poradę. Jakiego kupić SUVa? Mam dwoje małych
dzieci, psa i często jeździmy po Polsce, mamy dom na Bukowinie i uznaliśmy, że
to najlepsze rozwiązanie. Auto ma być bezpieczne i niezawodne. Dodam, że po
mieście będzie nim jeżdziła moja żona, ja mam swoje auto. Zalezy jej na
komforcie jazdy, bezpieczeństwie dzieciaków no i wyglądzie ;-)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • adek28 Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 12:11
      ile wydac chce Pan?
      diesel czy benzyna?
      rozumiemy , ze nowy?
    • adrian4u Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 12:15
      jeśli chcesz zabawkę - to masz wybór - dołóż do tego jeszcze CRV, może jeszcze
      TerranoII.
      Albo za tyle samo kupisz prawdziwy samochód terenowy - Suzuki Grand Vitara,
      któy w wersji full wypas XL-7 kosztuje raptem ok. 130 tys pln.
      • bielyszew Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 14:11
        Rozumując w ten sposób to chyba bardziej zabawkę. Potrzebujemy dużego samochodu,
        a ponieważ sporo jeżdzimy, a moja żona lubi terenówki stwierdziliśmy że to dla
        nas dobry wybór. Moglibyśmy kupić jakiegoś vana, ale nie podobają sie nam - poza
        tym sporo jeżdzimy "na dziko" - jesteśmy amatorami samochodwych wędrówek po
        Polsce. A nasza stary samochód dostal już tyle razy w podwozie, że chcemy kupić
        coś wyższego. Jednocześnie zależy nam by nie był to olbrzym bo moja żona ma tym
        jeżdzić po mieście. Tak wiec obszerny, ale nie wielki.
        • bielyszew Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 14:12
          Aha chciałbym wydać do 130 tys.
          • apolot Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 15:15
            Honda crv diesel..spróbuj)))))))))
          • jarek-44 Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 16:36
            Z pseudoterenówek rozważyłbym jeszcze:
            - Hyundai Santa Fe,
            - Land Rover Freelander (szczególnie wersja 3D jest "zabawkowa").
          • adrian4u Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 16:41
            więc jak najbardziej Grand Vitara.
            Około 130 tysięcy - mówiłem o najdroższej, siedmiomiejscowej wersjki XL7 z
            silnikiem 2.7 benzyna i automatem. Jeśli wystarczy ci mniejszy silnik i 2 a nie
            3 rzędy siedzeń, cenajeszcze spada.
            Poza tym w porównaniu z zabawkami, to autko jako jedynwe w tej klasie cenowej
            ma RAMĘ nośną i REDUKTOR. Jeśli więc chcesz np. pojechać z rodziną w
            Bieszczady, z przyczepką, tudzież z łodzią na Mazury - nie będzie problemu.
            Poza tym rama gwarantuje o wiele większą sztywność nadwozia i bezpieczeństwo
            dla ciebie i twoich pociech - ja tam nie ufam "kontrolowanym strefom zgniotu",
            ale ramie w terenówce - zawsze.
            Aha - komfortem nie ustępuje limuzynom, więc nie jest to kwestia wyrzeczenia
            się czegoś na rzecz czegoś innego:)
            • jarek-44 Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 17:02
              adrian4u napisał:

> Aha - komfortem nie ustępuje limuzynom, więc nie jest to kwestia wyrzeczenia
              > się czegoś na rzecz czegoś innego:)

Komfort? W Vitarze? Nie obraź się, ale dostrzegam w niej "komfort" porównywalny
              z Toyotą Hiluxem i Nissanem Pickupem. Auto jest bardzo sprężyste (podskakuje) i
              twarde.
              Limuzyna? Myślisz o np. Lexusie 430?
    • m.szulc Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 16:35
      Subaru Forester
      • ivek Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 16:37
        m.szulc napisał:

> Subaru Forester

popieram..
        • adrian4u Re: rav4 czy outlander? a może...? 05.07.05, 16:49
          ale do 130tys nowego nie kupi. No i części, serwis itp...

bądźmy obiektywni...
          mi też się Forester podoba, ale jako miejski zapierda**cz, którego można
          jeszcze "wyciągnąć" z mocą. No i torowisk się nie przestraszy, chyba że założę
          felgi 19".
          Ale jeśli potrzebny rodzinny samochód - a zakładajmy, że rodzinka może się
          powiększyć - to z pewnością nie Forester...
    • bocian4 CRV 05.07.05, 17:23
      I to chyba najlepiej z dieslem. W koncu to diesel ktory zdobył nagrodę za
      ekonomicznosć w accord a ponadto został od razu okrzykniety najnowocześniejszym
      dieslem.
      Outlander ma wszędzie negatywne opinie (jeszcze pozytywnych nei widziałem). Rav
      4 - bardzo fajne autko ale ciut mniejsze od CRV.

Nie słuchaj porad o autkach na ramie - jeżlei nei jezdzisz w teren to ci nei
      jest to do niczego potrzbne a komfort jest dużo mniejszy na ramie (Terrano,
      Vitara, etc).

Pozdrawiam,

Milej zabawy
      • adrian4u Re: CRV 05.07.05, 22:28
        każda pliszka itp... :)

pisałem o XL7 - mała Granda faktycznie jest bardziej "terenowa" niż limuzynowa.
        Ale XL7 już nie - choćby ze względuu na wymiary.
        co do komfortu - L430 za 130 000 pln - powodzenia życzę:)
        GV ma to, co do szczęścia potrzebne - może bez tempomatu, navi itp bajerów -
        ale jest środkiem między Hiluxem i Pickupem a "terenówkami" bulwarowymi jak
        CRV, Freelander, Outlander itp. Zresztą porównaj ceny, wielkość, bezpieczeństwo
        i wyposażenie...

wiem, jestem wg was zafixowany na GV, ale jeździłem tym i w trasie i w terenie,
        sam i z pełnym obciążeniem. porównując z resztą - najzwyczajniej w świecie
        czuję się pewniej - nawet dając to autko kobiecie - bo nawet jak "zaświeci", to
        i tak jej nic nie będzie, o ile oczywiście zapnie pasy itp.

w zeszłym (czy tym) bodajże roku jeden wesoły dziennikarzyna podczas testu
        zaliczył koziołkowanie. nadwozie wprawdzie przekoszone ciutkę było, ale i tak o
        wiele mniej, niż u innego "zawodowca" off-roadowego, który innego japończyka
        obniżył o połowę... konkretnie to obniżył dach...
        • jarek-44 Re: CRV 06.07.05, 08:58
          adrian4u napisał:

> co do komfortu - L430 za 130 000 pln - powodzenia życzę:)

LS 430? Miałem w zeszłym miesiącu za zbliżoną cenę ofertę kupna pięciolatka z
          przebiegiem 90 tys. km.
          A co do komfortu to komfort RAV jest sto razy wyższy niż Vitary, a jej daleko do
          komfortu klasy średniej. Sztywny ramiak - moim zdaniem - po prostu nie oferuje
          komfortu, bo do czego innego został stworzony.
          Dla mnie osobiście zaskoczeniem było zachowanie Santa Fe, którym jeździ się jak
          klasą średnią, bez uciążliwości podskoków RAV'ki, czy Freelander'a.
          • bocian4 Re: CRV 06.07.05, 12:01
            Nie wiem ską wział tą LS430 - ja nic na jej temat nei pisalem.

CO do Santa FE - podstawowy mankament to za krótkie siedzenia. Jeździłem tym i
            przy 190 cm wzrostu nie pasuję do fotela. Tam pasuje niski azjata.
            I to chyba zasadnicza wada tego autka.

JAk bym miał 130 tys to bez zastanowienia sie wział bym CRV w dieslu albo
            ostatecznie RAV4.

DO aut na ramie jak GV czy Terrano wogóle bym sie nei ąłdował - jeżdzilem sporo
            Terrano i komfort jest makabryczny a raczej jest jego brak. Buja koszmarnie,
            przechyły ma spore, itp, itd. Każda nierównosc jest wyczuwalna... - to nei dla
            mnie.

Pzodro.
      • plubas Re: CRV 05.07.05, 22:50
        Tu sa opinie praktyczne tych co nie teoretyzują
        www.autocentrum.pl/oceny_aut/Mitsubishi_Outlander.html
        Osobiscie dla mnie za mały bagaznik. Reszta ok.
        • adrian4u Re: CRV 05.07.05, 22:57
          ceny nie ma;)

design - może się podobać - mi się spodobał dawno temu:)

a nowa GV - w japonii już w sprzedaży - na polski rynek trafi we wrześniu - i
          jak reszta będzie miała zawieszenie niezależne i nadwoziwe samonośne. Cena
          nieznana.
        • bocian4 Re: CRV 06.07.05, 12:05
          Szczerze mówiąc to interesowało mnie to autko i przerzuciłem duzą częśc jego
          testów w prasie w momencie gdy wchodził na rynek i nie znalazłem pozytywnych
          opinii.

A w argumentach tych właścicieli jest głównie "podoba mi się". Mało to do mnei
          przemawia.

Pzodro,
          • accordeon Re: CRV 06.07.05, 12:43
            Haha...brawo. Przy wyborze samochodu nadal kieruj sie bezstronnymi opiniami
            uznanych profesjonalistów, jakimi są polscy dziennikarze motoryzacyjni :))

A co do CR-V Diesla, to po prostu sie nim przejedź w jakimś salonie. Ja jeżdżę
            Accordem Dieslem i w życiu bym go nie zamienił na inny samochód, no chyba że
            właśnie na CRVa (oczywiście też Diesla). Miałem okazję nim jeździć i jest
            świetnym samochodem. Nie wyobrażam sobie lepszego auta na polskie warunki. No i
            to spalanie... jak w trasie mi pali 5,0-5,5 litra oleju na 100km to mam gdzieś
            ceny ropy.
            • greenblack Re: CRV 06.07.05, 14:52
              A np. gumofilce i walonka świetnie się sprawdzają w warunkach przerzucania
              gnoju.
        • dr.verte Re: CRV 07.07.05, 18:05
          plubas napisał:

> Tu sa opinie praktyczne tych co nie teoretyzują
          > www.autocentrum.pl/oceny_aut/Mitsubishi_Outlander.html
          > Osobiscie dla mnie za mały bagaznik. Reszta ok.

Outlandera za chwile zmienią.A obecny wygląda jak goowno...
    • jas32 Re: rav4 czy outlander? a może...? 06.07.05, 18:06
      rav,ka jest mała w środku,mały bagażnik,dość głośna,chyba honda to najlepszy
      wybór
      • bielyszew Wielkie dzięki! 06.07.05, 20:03
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi - to toyoty mam słabość, bo od lat jestem jej
        wierny, ale innych japończyków też biorę pod uwagę. Outlander podoba się mojej
        żonie, a to ona ma nim glownie jeździć, ale Wy go raczej nie polecacie. Czy CRV
        nie jest sporo większa od RAVki?
        • cc_2004 Re: CR-V diesel 121,400 zł 06.07.05, 21:45
          zmieścisz się w cenie, CR-V często jeżdżą kobiety, nadaje się do miasta i na
          polną drogę (bez większego błota), diesel spali ok. 8,5 litra, więc z torbami
          nie pójdziesz ;-))
          i do tego wygląda trochę jak terenówka, ale w żaden teren (a broń boże na plażę
          jak w reklamie) się nie zapuszczaj - szkoda sprzęgła i miękkich blach.
        • apolot Re: Wielkie dzięki! 07.07.05, 18:03
          CRV jest sporo więkasz od RAV z tym żę ma mniej kobiece wnętrze...... Za to
          silnik to jest hmmmmm ....???? Przekonaj się sam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka