Dodaj do ulubionych

pomocy !!!chłodnica

25.07.05, 14:33
W ostatnim czasie zaobserwowałem w swoim Palio Weekend 1,2 8v znaczne ubytki
cieczy chłodzącej w zbiorniczku(Paraflu). Nie ma żadnych widocznych mokrych
miejsc, na chłodnicy również nie widać żadnych śladów wycieków. Silnik ten
często "się grzeje" i uruchamia wentylator, a po założeniu instalacji gazowej
zjawisko to się nasiliło. Pytanie: czym może być spowodowana utrata płynu
chłodzącego?? Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.S>L
Obserwuj wątek
    • typson Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 14:35
      a ile ubywa tego plynu?
      • dark13 Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 14:39
        jesli brak widocznych niszczelnosci to uszczelka pod glowica jest uszkodzona ,w
        silnikach benz rzadko ale mogla tez sie uszkodzic glowica jesli np przegrzales
        samochod
      • sebastian.ligowski Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 15:02
        no na 500 km myślę że 200 ml( od max na zbiorniczku do minimum).czy to normalne
        w Fiacie(przy tym silniku), że tak często włacza się wentylator??
        • typson Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 15:06
          w takie upaly jak ostatnio wentylator moze sie wlaczyc po kilkudziesieciu
          sekundach postoju. Zobacz, czy wokol zbiornika wyrownawczego nie jest mokro. Byc
          moze plyn troche kipi podczas pracy silnika a pozniej opada poznizej ustalonego
          poziomu.

Moze to byc (jak juz pisano) uszczelka pod glowica - naprawa troche kosztowna.
          Jaki przebieg ma to auto?
          • sebastian.ligowski Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 15:11
            120 000 .ubytki zauważyłem po założeniu instalacji gazowej, od tamtej pory też
            częściej się grzeje i uruchamia wentylator. Jak można stwierdzić, że to
            uszczelka pod głowicą??S>L
            • dark13 Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 15:19
              sebastian.ligowski napisał(a):

> 120 000 .ubytki zauważyłem po założeniu instalacji gazowej, od tamtej pory
              też
              >
              > częściej się grzeje i uruchamia wentylator. Jak można stwierdzić, że to
              > uszczelka pod głowicą??S>L
              mozliwe jeszcze ze zle zamontowano instalacje gazowa i samochod sie przegrzewa
              a nadmiar plynu ucieka przez korek wlewu gdyz posiada on specjalny zawor ktory
              pozwala na wydostanie sie cieczy przy zbyt duzym cisnieniu, ale powinienes to
              dostrzec ze plyn wycieka przez korek jesli nie widac to uszczelka i nie jest to
              az tak duzy wydatek uszczelka ok 50zl naprawa ok.200
            • typson Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 15:21
              > 120 000 .ubytki zauważyłem po założeniu instalacji gazowej, od tamtej pory też
              >
              > częściej się grzeje i uruchamia wentylator.

nei znam sie na gazie ale z tego co widzialem, to jakis komponent instalacji
              gazowej jest "obmywany" przez plyn chlodzacy - moze by zpewnic mu odpowiednia
              temperature pracy alo by w zimie nic tam nie zamarzalo - nie wiem. Ale bywa,
              pewnie zaleznie od nistalacji, ze jest ingerencja w uklad chlodzenia.

Co do objawow uszkodzenia uszczelki pod glowica. Glowica to takie miejsce nad
              cylindrami, gdzie sobie pracuja zaworki. Jest przykrecona do bloku silnika przez
              uszczelke. Oprocz tego do glowicy ida kanaly z olejem oraz z plynem chlodzacym.
              Wszystkie te kanaliki stykaja sie poprzez uszczelke. Jesli uszczelka "sie
              wydmucha" to zaleznie od jej uszkodzenia albo moze bys spalany plyn chlodzacy
              albo olej albo jedno i drugie. Dlatego czasem widac to po kolorze oleju i
              podnoszacym sie jego poziomie, czasem po parze w spalinach (wiecej niz z
              zimenego silnika w zimie), czasem po skadku mocy, etc.

Ja bym zaczal od sprawdzenia tej instalacji gazowej.
    • chamzbmw Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 14:44
      moze ubywac od normalnej eksploatacji przez zawor kontrolny z upalow i
      jezdzenia na wysokich obrotach
      nie jest problem zeby dolac samemu, kup jakis unwersalny i wlej jak silnik
      bedzie zimny;)
    • bojownik_syjamski Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 15:26
      Ile ma lat? Wiecej niz 5-6? Sprawdz przewod gumowy od chlodnicy. Parcieje i
      potrafi juz kiepsko spelniac swoja role.
    • sebastian.ligowski Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 16:05
      a co zauważyłem przed chwilą to kapie mi woda z rury wydechowej... ma to jakiś
      związek ze sobą ??(FIAT to Fiat)...
      • dark13 Re: pomocy !!!chłodnica 25.07.05, 16:16
        sebastian.ligowski napisał(a):

> a co zauważyłem przed chwilą to kapie mi woda z rury wydechowej... ma to
        jakiś
        > związek ze sobą ??(FIAT to Fiat)...
        niekoniecznie to czeste zjawisko nawet w nowych samochodach skrapla sie woda
        ze spalin tak sie dzieje kiedy samochod jest uzywany na krotkich trasach i
        uklad wydechowy nie jest wstanie odpowienio sie rozgrzac ale ruwniez moze to
        swiadczyc o przedostawaniu sie wody do cylindrow w wyniku uszkodzenia uszczelki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka