Gość: Fred IP: 217.96.45.* 21.09.01, 10:52 Chcę kupić opony zimowe rozmiar 195/65 15" (takie mam letnie) - proszę o radę jakie wybrać, wolałbym poznać opinie tych którzy używają konkretnych marek niż czytać testy w Auto-Świecie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: sahel Re: Opony zimowe IP: *.wpts.com.pl 21.09.01, 11:11 Barum Polaris - nie zawiodly mnie w miescie i poza miastem. Weekendy w Zakopanem bez tych opon nie bylyby udane. Goraco polecam, poza tym w tej cenie nie ma dla nich konkurencji. Link Zgłoś
Gość: Fred Re: Opony zimowe IP: 217.96.45.* 21.09.01, 12:27 Gość portalu: sahel napisał(a): > Barum Polaris - nie zawiodly mnie w miescie i poza > miastem. Weekendy w Zakopanem bez tych opon nie bylyby > udane. Goraco polecam, poza tym w tej cenie nie ma dla > nich konkurencji. Zastanawiałem się nawet nad Barumami (są niedrogie) ale czytałem złe opinie o nich, szczególnie jeśli o hamowanie - praktycznie droga hamowania nie różniła się od letnich. Pytanie - czy masz ABS w swoim aucie??? Link Zgłoś
Gość: sahel Re: Opony zimowe IP: *.wpts.com.pl 21.09.01, 12:55 nie wiem kto Ci takich glupstw naopowiadal. ABS-u nie mam i na Barumach mi sie idealnie jezdzi (kupilem tez letnie Barum Bravura). Zadnych problemow z chamowaniem. Oczywiscie nie sa to Micheliny, czy tez Pirelli, ale kosztuja tez mniej. Poza tym Barum to Continentall (w duzym uproszczeniu). Nie polecal bym tych opon gdybym nie byl z nich zadowolony. Jezdzilem po bardzo glebokim sniegu i zero problemow, poslizgow. Na drodze nawet troche oblodzonej tez zachowuja sie pewnie i bardzo dobrze odprowadzaja bloto posniegowe. Link Zgłoś
Gość: carmen Re: Opony zimowe IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 23:33 A ja kolejny sezon ziomowy będę używał Dębkica Frigo - są super. Innych nie będzie. W związku z tym (nie dla snobów) można zaoszczędzić trochę kasy! Link Zgłoś
Gość: MS Re: Opony zimowe IP: *.rzesa.rzeszow.pl 25.09.01, 15:39 Jw. Też na takich jeżdzę, na droższych nie ma potrzeby. Link Zgłoś
Gość: T Re: Opony zimowe IP: 212.244.170.* 21.09.01, 11:21 Co mielibyście przeciwko Kormoran Winter z Olsztyna? Link Zgłoś
Gość: cinek Re: Opony zimowe IP: *.formus.pl 21.09.01, 11:38 Viking - praktycznie nie znane na polskim rynku, na licencji GoodYear, swietne oponki (szczegolnie trzymanie boczne) za relatywnie dobra cene, jedyna wada, nadaja sie absolutnie tylko na zime w momencie gdy temp. asfaltu osiaga 15 st.C ubywa ich w oczach (dlatego w zeszlym sezonie zminialem dwa razy letnie-zimowe- letnie-zimowe-letnie (na szczescie mam na felgach :)) Link Zgłoś
jazabmerc Re: Opony zimowe 21.09.01, 12:11 Hej! Przy wymianie opon warto pamiętać o dwóch sprawach: 1.Najrozsądniej jest kupić drugi komplet felg (polecam stalowe używki lub nowe ale nie od dealera ) 2. I zamontować na nie opony o mniejszej szerokości (czasami można zmienić rozmiar felgi na mniejszy, ale uwaga na tarcze hamulcowe - muszą się zmieścić!!!) Co do marki to każdy preferuje to, na czym już jeżdził - tak naprawdę to te same opony (marka i rozmiar) różnie trzymają na samochodzie przednio- i tylnonapędowym - vide testy w różnych pismach. Ja nie narzekałem na DUNLOPY WINTERSPORT ( w RMEGANE miałem 155/80R13 zamiast letnich 185/65R14, KORMORANY, CONTI, przy VIKINGACH czsami spotkałem się z problemami z wyważeniem, obecnie jeżdżę na SAVACH i też są O.K. Link Zgłoś
Gość: rob Re: Opony zimowe IP: *.13-L13-SLO-P.elektron.com.pl 22.09.01, 13:19 Ja miałem 2 tygodnie ten sam problem, jednak kupiłem w tym samym rozmiarze czyli 195/65R15 zimówki GOODYEAR-a ULTRA GRIP 6 z 15% upustem,wyszło 370zł za sztukę.Do zakupu przekonał mnie test zimówek w tym rozmiarze z grudnia 2000 w Auto Motor i Sport gzie w/w opony były najlepsze. pozdr. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Opony zimowe IP: *.telia.com 22.09.01, 13:32 Czesc Fred! To zalezy gdzie bedziesz je eksploatowal.Jezeli mieszkasz w gorach nie zaluj pieniedzy na dobra marke.Jezeli na nizinach w miescie,to wybierz ktore beda pasowaly dla Twojej kieszeni. Zawsze ten sam wymiar co w lecie,ale jezeli bedziesz jezdzil duzo po sniegu to mozna zalozyc jeden wymiar mniejsze czyli ciensze, wtedy zwieksza sie docisk do sniegu i jest leprza przyczepnosc.Jezeli masz w planach wyjazd do <Alp to kup opony kierunkowe,ktore sa ciche przy wiekszych predkosciach na autostradzie, dobrze odprowadzaja , wode,snieg mokry snieg z woda,dobra przyczepnosc na lodzie.Natomiast w gorach swietnie jezdzi sie po sniegu.Jak bedziesz jechal w Alpy zawsze miej pod reka lancuchy.Cene zawsze mozesz u sprzedawcy wytargowac.Obejrz wszystkie mozliwosci co Ci proponuja, potem zdecyduj sie na marki ktore uprzednio wybrales.Przebieraj grymas odchodz,tak po turecku,kazdy Ci opusci i bedzie Cie szanowal-dobry hadlowiec.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Opony zimowe IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 14:39 Ja mam GoodYeary UG5. I baaardzo jestem zadowolony, takze z tego, ze gdy (jak ostatnio) jest zima ciepla, to zuzycie nie jest tak ogromne jak u konkurencji. I stosunkowo ciche jak na zimowe. A poza tym same ZALETY!! A jezdze duzo... Link Zgłoś
Gość: Andre Re: Opony zimowe IP: *.pcplus.com.pl 22.09.01, 15:58 Gość portalu: Kicur napisał(a): > Ja mam GoodYeary UG5. I baaardzo jestem zadowolony, takze z tego, ze gdy (jak > ostatnio) jest zima ciepla, to zuzycie nie jest tak ogromne jak u konkurencji. > I stosunkowo ciche jak na zimowe. A poza tym same ZALETY!! A jezdze duzo... No właśnie. Ciepłe zimy to już standard. A większość nas jeździ jednak po mieście i po normalnych drogach. Alpejczycy to żadkość nawet na tym forum (na drogach jest ich jeszcze mniej) Pamiętajmy że cena jest też b.ważnym parametrem opony. Trwałość też. To cholerny stress jechać na zimówkach w odwilż i po szorstkim asfalcie. Czy znacie opony które choć w przybliżeniu nadawały by się do takich celów? p.s. Ja wiem że jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. A może jednak? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Opony zimowe IP: *.telia.com 22.09.01, 16:08 Andre czesc! Jak zapewnie wiesz opona zimowa ma punkt krytyczny ok.+10C tzn od tej temperatury w gore zuzywa sie nadmiernie szybko i im cieplej gorsza przyczepnosc az do momentu plywania i utraty kontroli nad pojazdem. Nie ma opon uniwersalnych,dzisiaj firmy z dalekiego wschodu wykonaly opone o biezniku zimowym , ale z surowca letniego ,tzn da sie jezdzic w lecie,spelnia wymogi prawne w zimie ma bieznik plus index zimowy M&S,ale przyczepnosc w zimie jest pod znakiem zapytania jezeli sa cieple zimy jest wszystko w porzadku.To jest alternatywa dla tych co niechca zmieniac czyli leniuchow.No i wzgledy ekonomiczne wszycsy sie trzymamy rowno za kieszen.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Opony zimowe IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 22.09.01, 16:40 Gość portalu: Fred napisał(a): > Chcę kupić opony zimowe rozmiar 195/65 15" (takie mam letnie) - proszę o radę > jakie wybrać, wolałbym poznać opinie tych którzy używają konkretnych marek niż > czytać testy w Auto-Świecie. Masz rację, w Auto-Świecie pisują różne rzeczy, raczej ciekawe, niż mądre. Powtarzają np. bez przerwy, że należy kupić opony zimowe węższe niż letnie, ale zapominają dodać, że to dotyczy tylko tych, którzy jeżdżą głównie po śniegu. Sam jeżdżę w zimie na Pirelli Winter Direzionale 175/65/R14, do drugiego auta mam Klebery Krisalp3 165/65/R13 - jedne i drugie opony uważam za pierwszorzędne, ale oczywiście nie mam możliwości porównania ich z innymi. Z tego, co słyszę, wynika, że chyba jednak prawda, że najgorsze zimówki są (w zimie) lepsze od najlepszych opon letnich. Chyba jednak bardzo trudno udowodnić, że jedne opony o tym samym przeznaczeniu są lepsze od innych, bo wchodzi w grę bardzo dużo różnych czynników. Z tego, co napisali inni, najrozsądniejsze wydają mi sie opinie Michala (spod adresu *.telia.com). Link Zgłoś
Gość: R@fal Re: Opony zimowe- do Guest IP: *.toya.net.pl 22.09.01, 18:01 > Sam jeżdżę w zimie na Pirelli Winter Direzionale > 175/65/R14, do drugiego auta mam Klebery Krisalp3 > 165/65/R13 - jedne i drugie opony uważam za > pierwszorzędne, ale oczywiście nie mam możliwości > porównania ich z innymi. Z tego, co słyszę, wynika, że > chyba jednak prawda, że najgorsze zimówki są (w zimie) > lepsze od najlepszych opon letnich. czesc W tym roku będę kupował zimówki i zastanawiam się właśnie nad tymi dwoma typami (!) , ale miałem okazję jeździć tylko na kleberach i to niewiele. Więc chciałem się zapytać czy według Ciebie Pirelki są jakoś znacząco lepsze czy może nie warto przepłacać i kupić tańsze klebery??? pozdrawiam Rafał Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Opony zimowe- do Guest odpowiada Michal IP: *.telia.com 22.09.01, 22:07 Bierz Klebergi kasy zaosczedzisz. Jezdzilem kiedys na obu, pirellki byly mieksze,co sie wiazalo z lepsza przyczepnoscia na mrozie.Pzdr Michal Link Zgłoś
Gość: R@fal Re: Opony zimowe- do Guest odpowiada Michal IP: *.toya.net.pl 24.09.01, 15:00 Gość portalu: Michal napisał(a): > Bierz Klebergi kasy zaosczedzisz. Jezdzilem kiedys na obu, pirellki byly > mieksze,co sie wiazalo z lepsza przyczepnoscia na mrozie.Pzdr Michal Tak chyba zrobie bo w zimie jezdze głownie po miescie. No chyba ze trafi sie jakas super promocja. W kazdym razie dzieki za odpowiedz. Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Opony zimowe- do Guest IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 25.09.01, 19:45 Gość portalu: R@fal napisał(a): > W tym roku będę kupował zimówki i zastanawiam się właśnie nad tymi dwoma typami > (!) , ale miałem okazję jeździć tylko na kleberach i to niewiele. Więc chciałem > > się zapytać czy według Ciebie Pirelki są jakoś znacząco lepsze czy może nie war > to > przepłacać i kupić tańsze klebery??? Nie sądzę, że są znacząco lepsze. U nas w zimie najczęściej jeździ się po mokrym asfalcie, i tu klebery są bardzo dobre. Klebery mogą mieć jeszcze jedną zaletę. Mam je na zmianę z goodyearami w fiacie punto bez wspomagania kierownicy i w zimie kierownica chodzi dużo lżej. Pozdrowienia JG Link Zgłoś
Gość: POOL Re: Opony zimowe IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.01, 00:12 Ja jeżdżę na polskich Kormoranach Winter 195 65R15T. Trochę głośne ale dobre na śnieg i taką błotnistą breję jaka jest często na drogach w zimie. Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Opony zimowe IP: 157.25.125.* 25.09.01, 09:17 Ja osobiscie jestem za Michelinem. Sa niestety drogie i jak ktos nie chce wydawac za duzo kasy, to musi poszukac jakiejs tanszej alternatywy. Ja kupilem samochod z kompletem zimowek Michelinka w kufrze i dokupilem tylko komplet felg, zeby nie przekladac (to w Toyocie Camry 2.0TD). Oprocz tego jezdzilem na Kormoranach - na snieg super (gleboki bieznik), z lodem troche gorzej, ale na autostradzie glosne jak cholera (to byla Corsa 1.4). Ojciec jezdzi na Continentalach i jest super. Sa dosc ciche i dobrze trzymaja na sliskim (Octawia 2.0). Sa duzo tansze od Michelinkow, a jeszcze czesto mozna trafic jakas promocje. Co do Barum (ktos wczesniej cos pisal) to jesli chodzi o zimowki nie mam doswiadczenia, ale jezdze w lato na Bravurach i powiedzialbym, ze nie jestem za bardzo zadowolony. Na suchym fajnie, ale na mokrym sliskie. Na dodatek delikatnie ciagna mi w lewo. Reklamowalem, ale tak sciemniali, chcieli je zabierac na dwa tygodnie, ze w koncu dalem sobie spokoj bo jest to bardzo delikatne sciaganie. Tyle z moich doswiadczen - wnioski do wyciagniecia. Link Zgłoś
Gość: Fred Re: Opony zimowe IP: 217.96.45.* 26.09.01, 16:58 Dzięki za posty, trochę mi się rozjaśniło w kwestii wyboru opon na zimę. Pozdrowienia dla wszystkich. Link Zgłoś