Dodaj do ulubionych

pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co kupic?

IP: 170.144.4.* 05.09.02, 21:58
Pod koniec wrzesnia musze kupic samochod (dojazdy do pracy) - mam 18 tysiecy -
zastanwialem sie nad czyms malym np. Oplem Corsa (1.4), Starletem (1.4) moze
Yarisem itp.- generalnie w miare niezwodnym. Chodzi mi tez o to zebym sie nie
splukal w trakcie eksploatacji na paliwo i ew. czesci. Myslalem o jakims w
miare swiezym roczniku 97,98, czy 99. Moze jednak warto zostawic te maluchy i
kupic cos wiekszego? Co myslicie? Bede wdzieczny za konkretne sugestie
odnosnie tych mniejszych i wiekszych.
Obserwuj wątek
    • Gość: macio Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: LUDK* / 130.227.160.* 05.09.02, 22:13
      Opla chyba trudno polecic, Yarisa w tej cenie nie dostaniesz.
      Moze Starlet?
      Generalnie najlepiej byloby odlozyc jeszcze troche kaski albo
      wziasc kredyt i kupic np. nowego Yarisa.
      Acha chyba mozna za tyle kupic paroletnie punto, to chyba
      jeszcze stosunkowo najlepszy wybor - najlepiej od znajomego ;)

pozdr
      M

• Gość: macio Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: LUDK* / 130.227.160.* 05.09.02, 22:31
      FIAT PUNTO SOLE , 99 r. , 36,5 tys. km. , WIŒNIOWY METALIC , 1108 ccm , 5
      drzwiowy, 55 PS, spala 4,5 litra benzyny na 100km w trasie, imobilizer,
      przyciemniane szyby, listwy boczne, el. reg. ref. reg. wys. pasów, zegarek,
      radio z rds kenwood z cd, 8 g³oœników, tylne rolety, serwisowany, ksi¹¿ka
      gwarancyjna, oryginalne ko³paki, zadbany, wlaœcicielka nie pal¹ca,
      zaœwiadczenie z s¹du o splacie kredytu, przegl¹d techniczny do 04.2004r, CENA
      DO NEGOCJACJI. tel kom: 501472615 , WROC£AW , Kontakt: (71) 78-44-551 , lub
      arek.boss@wp.pl
      Cena: 19 tys. z³otych

SKODA FELICIA GLX , 97 r. , 28000 tys. km. , Bia³y , 1300 ccm , Stan bardzo
      dobry, serwisowany w autoryzowanym serwisie Skody na ul. Grochowskiej, ma³o
      u¿ywany, zadbany. , WARSZAWA , Kontakt: 0 608658713, 22 8706683 , lub
      adrutkowska@wp.pl

Skoda Felicja Kombi 1.6 benzyna
      Rocznik 1998
      Kolor zielony metalic
      Opis autoalarm, centralny zamek, radio, bezwypadkowy, kombi
      Cena 18500 zł
      Region Podlaskie
      ogłoszenie z dnia 2002-09-05
      Kontakt 0~~87 6445167 lub 0502183357 AUGUSTÓW

Renault megane rt 1 1.4 benzyna
      Rocznik 1997
      Przebieg 88000 km
      Kolor bialy
      Opis stan b. dobry....bezwypadkowy...bialy...drugi wlasciciel....centarlny
      zamek.... poduszka....radio....wersja podstawowa , Warszawa.
      Cena 18000 zł
      Region Mazowieckie
      Ogłoszenie z dnia 2002-09-05
      Kontakt fingerlickin@wp.pl

• Gość: math Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: *.zory.sdi.tpnet.pl 05.09.02, 23:46
      Polecam Reanult Megane - za 18 tys jak sie dobrze rozejrzysz to znajdziesz 1.4
      (75KM) wersje RT z: 1xairbag, wspomaganie, welur, 5zaglowkow i 5 3punktowych
      pasow bezp. z napinaczmi (z przodu), (czesto jest ABS), podlokietnik z tylu
      obrotomierz, lakier na zderzakach i lusterkach, elktryczne szyby i lusterka
      oraz centralny z. i immobilizer (nieraz autoalalrm),atermiczne szyby, za ta
      kaske powinien sie znalezc rocznik 1997 (1996 na pewno) - bardzo czesto sa to
      samochody kupione u dealera (a zatem w duzej mierze bezypadkowe)w tamtych
      latach byl to samochod ktory obok astry byl jednym z najczesciej kupowanym
      kompaktem w Polsce, typowe usterki to korozja ukladu wydechowego (ale nic
      wiecej, jesli auto nie bylo zakaktowane)

pzdr
    • Gość: Bob Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 06.09.02, 02:08
      Kup Toyote chyba, że lubisz przesiadywać w serwisach
    • Gość: sylas Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 06.09.02, 09:13
      np. 4 letnia Daewoo Nubira za 17000 + przerobka na gaz ok. 2400 zł

Znajomy tak zrobil miesiac temu i jest zadowolony. Pali mu 10 l gazu. Silnik
      tylko 1.6 16V, ale zbyt duzo mocy nie stracil po zamontowaniu gazu. Duze auto,
      chyba w miare niezawodne (choc ponoc leca wahacze na polskich dziurach). No,
      ale ma bardzo poważną wadę: Daewoo w nazwie...
    • ziolek73 Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k 06.09.02, 10:16
      To Twoj pierwszy samochod?
      Niezaleznie co kupisz musisz pogodzic sie z tym ze samochod kosztuje.....
      Zawsze cos wyskoczy, opony, ubezpieczenie, przeglad, jakis palant szybe Ci
      zbije..... Oczywiscie sa takie na ktore wydasz wiecej kasy i takie na ktore
      mniej. Generalnie jesli chcesz zmniejszyc koszty to male samochody mniej
      kosztuja, choc cena lampy Yaris vs. Lanos???? pewnie wypadnie na korzysc
      Daewoo. Ja bym kupil cos co by sie mi spodobalo i spelnialo wymagania
      techniczne (w sensie stan samochodu).
      Szcunek.
      • Gość: Mickey Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: 170.144.4.* 06.09.02, 19:42
        tak potwierdzam, pierwszy samochod.
        czyli co Toyota?
        slyszalem bardzo pochlebne opinie o Suzuki Baleno - hit to moze nie jest ale
        naprawde niezawodny no i ceny uzywanych nie sa specjalnie wygorowane.
        • Gość: cc Re: Baleno IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 22:31
          He, he. Większość w tym Forum buszujących nie widziała dobrze tego na oczy.
          Nie licz na odzew ;-)
          Fakty są za to następujące:
          - za 18,000 dostaniesz coś z lat 1996-1998, silnik 1.3/86 KM lub 1.6/96-100 KM,
          niezłe wyposażenie standardowe, często 2 poduszki, ale w kupionych w Polsce to
          rzadkość
          - miejsca dużo z przodu i z tyłu (w sedanie 10 cm więcej z tyłu)
          - bagażnik niewielki w 3d (ok 200 litrów), w sedanie już zadowalający (ok 380)
          - niezawodność prawie wzorowa (na równi z Corollą czy Mazdą 323)
          - niskie zużycie paliwa (średnio 6,5 dla 1.3 i 7,4 dla 1.6)
          - niska podaż
          - trudno dostępne części zamienne w przypadku stłuczki itp.
          - materiały eksploatacyjne stosunkowo tanie (filtr powietrza 45 zł, oleju ok.
          30-40 zł), są zamienniki
          - kompletny brak zainteresowania ze strony złodziei

pozdrawiam
          cc
    • Gość: Sławek Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: *.aries.com.pl 06.09.02, 16:12
      - Punto 1,1 1,2 ELX
      - Saxo 1,1 1,4 1,5D
      - Corsa 1,4
      - Micra 1,0 1,3
      - Fiesta 1,25
      - Bravo/Brava 1,6 1,9 TD
      - Megane 1,4

pozdr
      • Gość: Mikey Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: *.kornik.sdi.tpnet.pl 27.09.02, 15:38
        nadal aktualne...co myslicie?

Gość portalu: Sławek napisał(a):

> - Punto 1,1 1,2 ELX
        > - Saxo 1,1 1,4 1,5D
        > - Corsa 1,4
        > - Micra 1,0 1,3
        > - Fiesta 1,25
        > - Bravo/Brava 1,6 1,9 TD
        > - Megane 1,4
        >
        > pozdr
        • Gość: Robert Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: CBCISA* / 212.26.212.* 27.09.02, 16:02
          Przede wszystkim musi to być samochód dobry, czyli z dobrych rąk. Czy to będzie
          corolla, astra, punto to chyba mniej ważne. Gdyby na podstawie marki można
          zrobic hierarchię samochodów to zostałaby jedna firma na świecie. czynniki,
          które decydują o kupnie samochodu to przede wszystkim awaryjność wynikająca z
          opinii, koszty eksploatacyjne, komfort na jaki sie decydujesz, ile km w
          miesiącu będziesz jeździć, jakie masz ambicje co do cech motorycznych samochodu
          ale także powodzenie u zjodziei, dostępność części i w przyszłości pamiętaj, że
          samochód będziesz chciał odsprzedać, ile samochód traci na wartości itd. Kto ci
          kupi baleno ? Na twoim miejscu zdecydowałbym się na VW (chociaż cenę mają
          wysoką), opel, renault, toyota. Punto ? Porównaj stosunek ceny do jakości.
          Daewoo ? czy wiadomo co się będzie działo z nimi w przyszłości ? Ale jak
          wcześniej pisalem jeżeli będziesz wiedział w jakim stanie samochód kupujesz i
          od kogo to i fiat będzie dobry.
          • hukers Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k 27.09.02, 16:28
            Ja bym kupił na Twoim miejscu Punto. Bardzo tani w eksploatacji, stosunkowo
            dynamiczny, duży bagażnik, niezły design, mało popularny wśród złodziei no i
            to, że był kiedyś samochodem roku, też nie przeszkadza.
          • Gość: KK Re: pytanie standardowe - mam 18 tysiecy zl, co k IP: *.chello.pl 27.09.02, 16:32
            Wszyscy macie racje ale mozna inaczej. Mercedes typ 124, (np.silnik 250
            diesel albo 200 benz)rocznik 1988-1990, lepiej kombi (zawsze lepiej przy
            pozniejszej odsprzedazy).
            Taksowkarze nadal sprowadzaja z Niemiec te roczniki i po akcyzie itd
            wychodzi im ponizej 15 tys. za czysciutkie, bez rdzy, utrzymane wzorowo, z
            historia itd
            Wszyscy to w Polsce naprawiaja, czesci bez zadnego problemu i tanie
            (tak!).
            Wiem, pierwszy samochod-troche strach. Ale:
            To sie nie psuje.
            Zyje wiecznie.
            No i przyjemnie zaczynac od merca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka