Dodaj do ulubionych

Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto

15.09.05, 04:27
Brzydkie wnetrze, slabe silniki, cienkie osiagi. I czym sie podniecac?
Obserwuj wątek
    • kirpek Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 09:31
      marne osiągi słabszych wersji silnikowych (ale czego chcieć od słabszej wersji
      silnikowej?), wnętrze raczej nie jest brzydkie, ale cudone też nie jest. ja
      jednak wolał bym punto, które fajnie wygląda, a nie jak gestapowski "szajs",
      który jest wyższy niż długi, czy francuskie toczydełka które nie stronią od
      ognia.
      • dr.rocco Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 15:34
        Ja tam predzej Punciaka bym wybral niz jakiego zasranego polo , czy fabke ,
        albo jakiegos nudnego koreanca czy japsa. Wszystko sie sypie , a w fiacie
        mozna zawsze tanio naprawic , i cena samochodu jest do przyjecia.
        • waskes29 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 15:39
          dr.rocco napisał:

> Ja tam predzej Punciaka bym wybral niz jakiego zasranego polo , czy fabke ,
          > albo jakiegos nudnego koreanca czy japsa. Wszystko sie sypie , a w fiacie
          > mozna zawsze tanio naprawic , i cena samochodu jest do przyjecia.

A skad wiesz jaka cena bedzie ? byc moze znowu sie wyglupia tak jak na poczatku
          bylo ze Stilo i teraz z Croma .
          Jak pamietam fiat zawsze oglaszal wprowadzajac nowy model ze to przelom
          jakosciowy a czesto bywalo odwrotnie.Teraz jak sie wyloza na punto to firma
          przestanie istniec to zawsze byl model ktory ciagnal sprzedaz
          • lewarek5 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 15:44
            waskes29 napisał:
            A skad wiesz jaka cena bedzie ? byc moze znowu sie wyglupia tak jak na poczatku

.. mozna spokojnie przyjac,ze Grande Punto w pelnej wersji bedzie kosztowal
            cos miedzy cena "starego" Punto a "nienajmlodszego" juz Stilo - wyliczcie
            srednia cene.
        • amhu Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 18:34
          Japonczyki sie sypia? Obys mial kiedyklowiek tyle pieniedzy bys mogl sobie
          ktoregos kupic i przekonac sie, ze banialuki opowiadasz.
        • dorota414 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 20.09.05, 22:40
          hej rocco ale za to koreanczyki maja tyle koni pod maska ze nawet ciebie polknie na 3 biegu :) pozdrawaim i uwazaj na czarne hondy civic zosatniesz napewno daleko z tylu :) papa
          • dr.rocco Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 20.06.06, 14:05
            Honde polykam moja alfa bez problemu , moje bmw tez polknie to gowno.
    • lewarek5 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 15:41

.. futurystyczny z zewnatrz i wewnatrz - typowe dla FIAT-a , ale ladny !
      • wahacz Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 18:47
        > Brzydkie wnetrze, slabe silniki, cienkie osiagi. I czym sie podniecac.

wnetrze rzecz gustu mi sie wizualnie podoba
        slabe silniki? to nie rajdowka a male auto miejskie male disele sa tu jak
        znalazl slusznie ze duzo diesli a malo benzyn, podobnie z osiagami

mnie np. smieszy jak ktos sie podnieca porsche 911: czym tu sie cieszyc?
        wozka corki nie zmieszcze w nim, ciasno jak cholera dla rodziny, malo schowkow
        by schowac mapy zabawki czy kubki postawic a do tego duzo pali. co to za auto
        nic nie oferuje kosztuje drogo i duzo na paliwo trzeba wydawac
    • szymek831 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 19:04
      Super autko.
    • szwet14 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 19:05
      Wyglada dokladnie tak, jak sie nazywa - takie sobie punto.
    • gozin A kiedy będą na takich egzaminowali? 15.09.05, 20:20
      przecież te durnie muszą co chwilę wymieniać samochody, a przez to takze ośrodki
      szkoleniowe
    • terrago7 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 20:22
      Jezdzilem poprzednim modelem z dosc bogatym wyposazeniem i wspominam dobrze ten
      model (mimo zlej opinii Fiatow) tym bardziej ze teraz jezdze Smartem. Mysle ze
      bedzie to udany model, dobrze ze stawiaja na diesle. Jednostki benzynowe mogly
      byc chociaz 16v...
    • jaro191063 6-cio reczna skrzynia biegow ???? 15.09.05, 20:59
      Pozdrawiam:-)))
    • fogel Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 21:06
      a mi się tam podoba, szczególnie z zewnątrz. Jestem tylko ciekawy, ile to cóś
      będzie kosztowac i jak wyglądać będzie normalna wersja, bo na tych zdjęciach, to
      pewnie najlepszy model dali...
    • 101ola Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 21:21
      Ale macie problem.
      Wiadomo, że bedzie kosztował między 38-39 tyś więc jest to norma.
      W chwili debiutu bedzie najwiekszym,najnowoczesniejszym i zdecydowanie
      najładniejszym "małym" autkiem więc sugerowana cena 39 tys to dobra cena.

Szkoda,że wszystkie pisma motoryzacyjne z wyjatkiem GW skumały, że Punto nazywa
      się Grande bo jest duże (jest klasa b a ma wielkość Rovera 25,Lanosa czy innego
      Golfa III), a nie dlatego,że nagle Włosi uznali Punto za 8 cud świata.

pozdr
    • samsone Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 22:17
      Mnie zawsze tak bardzo bawi, jak sie uzycie paliwa przy jednostkach z motorem
      diesel podaje, zawsze sie jakos spozycie na dol cisnie, ktore nigdy nie mozna
      osiagnac a jak ktos silnikiem benzynowym jezdzi, to jakos latwo srednie spozycie
      obnizyc.
      Jako dowod podam dwa trzy letnie samochody , ktorymi jezdze:
      Daihatsu Cuore 1 -spozycie srednie okolo 21 km/l
      VW Lupo 1,4 TDI - spozycie srednie okolo 20 km/l
      jezdze tymi saqmymi trasami i musze powiedziec, ze na gorskich trasach lepiej
      sie motorem OTTo jezdzi. nie trzeba bez przerwy biegi zmieniac.
      Tak samo napewno z Grande Punto bedzie.
    • tunek Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 22:33
      Może ktoś wytłumaczy mi, czemu dziennikarze podniecają się 6-biegową skrzynią
      przekładniową. W moim pojmowaniu rzeczy, a jestem starym elektronikiem,
      wprowadzenie szóstego biegu to przyznanie się do małej elastyczności silnika i
      KONIECZNOŚĆ PODZIAŁU CAŁEGO UŻYTECZNEGO ZAKRESU PRACY SILNIKA NA WIĘKSZĄ ILOŚĆ
      PODZAKRESÓW - czyli utrudnienie dla kierowcy. Przecież wystarczyłoby maksymalny
      moment obrotowy przy wysokich obrotach skalibrować dla biegu piątego i podzielić
      równo w dół. Według mnie SZÓSTY bieg to zabieg tylko marketingowy. Proszę BARDZO
      o potwierdzenie lub negację mojego poglądu. PS. ( Pod Spodem) Przejechałem w
      moim życiu dwukrotny dystans na ksiezyc i z powrotem na Ziemię.
      • waskes29 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 22:44
        tunek napisał:

> Może ktoś wytłumaczy mi, czemu dziennikarze podniecają się 6-biegową skrzynią
        > przekładniową. W moim pojmowaniu rzeczy, a jestem starym elektronikiem,
        > wprowadzenie szóstego biegu to przyznanie się do małej elastyczności silnika i
        > KONIECZNOŚĆ PODZIAŁU CAŁEGO UŻYTECZNEGO ZAKRESU PRACY SILNIKA NA WIĘKSZĄ ILOŚĆ
        > PODZAKRESÓW - czyli utrudnienie dla kierowcy. Przecież wystarczyłoby
        maksymalny
        > moment obrotowy przy wysokich obrotach skalibrować dla biegu piątego i
        podzieli
        > ć
        > równo w dół. Według mnie SZÓSTY bieg to zabieg tylko marketingowy. Proszę
        BARDZ
        > O
        > o potwierdzenie lub negację mojego poglądu. PS. ( Pod Spodem) Przejechałem w
        > moim życiu dwukrotny dystans na ksiezyc i z powrotem na Ziemię.
        Wydaje mi sie ze to efekt uzyskiwania duzych wartosci momentu obrotowego juz
        przy bardzo niskich obrotach dzieki czemu mozna jechac szybciej na
        poszczegolnych biegach wykorzystujac niskie obroty -to zmniejsza halas i
        zuzycie paliwa a i tak chyba dodanie 6-ego biegu nie wplynela az tak na zmiane
        przelozen nizszych biegow tylko wydluzylo ostatni bieg
        • samsone Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 23:41
          Czeszcziowo racja, ale w zyciu wartosci nie ma, nie mozna Dieslem bez zmieniania
          biegu jezdzic.
          A tak pozatym, 1 litr oleju napedowygo posiada 20 procent wiecej energi niz
          litr benzyny, nowoczesny motor Diesel jest duzo drozszy w uzywaniu i wytwarzaniu
          niz motor OTTO( normalnie sie 2 tys Euro za to wiecej placi). jezdzac motorem
          OTTO tak jak Dieslem bez problemow sie 300 tys km zrobi sie sie na zadne naprawy
          i manutencja pieniedzy nie wyda.
          Silnik OTTO mozna bardzo latwo do innych palin ( alkohol, GPL, Metan)
          przystosowac, z Dieslem nowoczesnym nie jest to tak latwe.
          Diesel jest tylmo przy duzych samochodem uzyteczny, bo zmusza kierowce do
          oszczednego jezdzenia.
        • mobile5 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 23:54
          waskes29 napisał:
          a i tak chyba dodanie 6-ego biegu nie wplynela az tak na zmiane
          > przelozen nizszych biegow tylko wydluzylo ostatni bieg
          W większości popularnych sam. ze skrzyną 5-cio biegową, na 5 biegu nie da się
          dociągnąć do obr. mom. max. Dołożysz 6 o jeszcze większym przełożeniu?
          • etom Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 00:07
            mobile5 napisał:

> W większości popularnych sam. ze skrzyną 5-cio biegową, na 5 biegu nie da się
            > dociągnąć do obr. mom. max. Dołożysz 6 o jeszcze większym przełożeniu?

chyba chodzilo Ci o obr. mocy max. - sens ten sam :-)
            • mobile5 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 00:09
              etom napisał:
              > chyba chodzilo Ci o obr. mocy max. - sens ten sam :-)

Dzięki.
          • waskes29 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 11:39
            mobile5 napisał:

> waskes29 napisał:
            > a i tak chyba dodanie 6-ego biegu nie wplynela az tak na zmiane
            > > przelozen nizszych biegow tylko wydluzylo ostatni bieg
            > W większości popularnych sam. ze skrzyną 5-cio biegową, na 5 biegu nie da się
            > dociągnąć do obr. mom. max. Dołożysz 6 o jeszcze większym przełożeniu?

Jak w dieslach masz je na poziomie 1800obr to chyba nie jest problemem
            • mobile5 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 19:33
              waskes29 napisał:
              > mobile5 napisał:
              >
              > > waskes29 napisał:
              > > a i tak chyba dodanie 6-ego biegu nie wplynela az tak na zmiane
              > > > przelozen nizszych biegow tylko wydluzylo ostatni bieg
              > > W większości popularnych sam. ze skrzyną 5-cio biegową, na 5 biegu nie da
              > się
              > > dociągnąć do obr. mom. max. Dołożysz 6 o jeszcze większym przełożeniu?
              >
              > Jak w dieslach masz je na poziomie 1800obr to chyba nie jest problemem

Miało być obroty mocy max.
              90 konny diesel, przy 1800 obr ma ok. 40KM mocy. Z taką mocą na ostatnim biegu
              dość trudno poruszać się sprawnie (przeciwny wiatr, lekkie wzniesienie) z
              większą prędkością.
              • waskes29 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 20:07
                mobile5 napisał:

>
                > Miało być obroty mocy max.
                > 90 konny diesel, przy 1800 obr ma ok. 40KM mocy. Z taką mocą na ostatnim
                biegu
                > dość trudno poruszać się sprawnie (przeciwny wiatr, lekkie wzniesienie) z
                > większą prędkością.
                Ale czesto maja juz w okolicach tych obrotow 3/4 max mocy.
                Masz jakies inne wytlumaczenie zasadnosci wprowadzenia skrzyn 6-cio biegowych?
                Ciekawe skad wziasc przelozenia poszczegolnych biegow dla takiego samego
                silnika przy 5 i 6 biegowej skrzyni to by pewnie rozjasnilo jak to wyglada
                dokladnie.
                • mobile5 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 17.09.05, 01:08
                  waskes29 napisał:

> mobile5 napisał:
                  >
                  >
                  > >
                  > > Miało być obroty mocy max.
                  > > 90 konny diesel, przy 1800 obr ma ok. 40KM mocy. Z taką mocą na ostatnim
                  > biegu
                  > > dość trudno poruszać się sprawnie (przeciwny wiatr, lekkie wzniesienie) z
                  >
                  > > większą prędkością.
                  > Ale czesto maja juz w okolicach tych obrotow 3/4 max mocy.
                  Musiałbyś podać jakiś przykład. Z 1/2 można się zgodzić, ale nie 3/4.
                  • waskes29 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 17.09.05, 13:16
                    mobile5 napisał:

> > Ale czesto maja juz w okolicach tych obrotow 3/4 max mocy.
                    > Musiałbyś podać jakiś przykład. Z 1/2 można się zgodzić, ale nie 3/4.
                    Nawet jesli bedzie 1/2 to powinno to wystarczyc do jazdy predkoscia
                    autostradowa bez wzniesien i przyspieszen zwlaszcza przy silnikach ktore
                    dysponuja duzym momentem obrotowym .
                    Mysle ze najlatwiej byloby wziasc za przyklad silnik VW 1.9TDI 105ps chyba
                    wystepuje on w golfie z 5 i 6 biegowa skrzynia ,trzeba by tylko znalezc dame o
                    przlozenich na poszczegolnych biegach
      • samsone Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 23:34
        Masz racje, majac moje bezynowe Daihatsu z motorem litrowym u blacharza, jezdze
        do pracy samochodem mojej zony( czesc trasy gorskiej, autostrada, czesc miasta i
        czesc droga pozamiastowa) ,ktory VW Lupo 1.4 TDI jest, juz mnie to ciagle
        zmienianie biegow znudzilo, w silniku OTTO mam zakres obrotow od 1200 rpm do
        6500 rpm w Diesel tylko od 1000 do 4000 rpm....ale jak powyzej 3000 rpm jedziesz
        to uzywasz tyle paliwa ze prawie nie wierzysz. W OTTO moge 5 bieg juz przy 40
        km/h wlozyc i do 160 km/h go miec, powoli przyspieszajac, przy dieslu to mniej
        niz 70 km/ h ani marzyc.
        1, 4 litrowy z turbo silnik DIESEL odpowiada momentem , ciezarem 1,8 litrowemu
        silnikowi OTTO, ktorym sie przyjemniej jezdzi.
        • miliarder Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 10:28
          "samsone" prosze nie wypowiadaj sie bo nie umiesz pisać po polsku.ty "piszesz
          polski"
          polski to niemiecki tylko z wymienionymi słowami,
          przykłady:

>"ktory VW Lupo 1.4 TDI jest," co to za konstrukcja zdania?

>"to uzywasz tyle paliwa" pisze sie zużywasz, używanie to taki proces że po
          użyciu dalej to coś zostaje,

> "OTTO" - pojecie techniczne nieużywane w Polsce
    • black.iron Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 15.09.05, 23:56
      czy panu Szczepanowi Mroczkowi - autorowi tekstu - lataly mroczki przed oczami,
      kiedy wymienial w danych tech. 6 - RECZNA skrzynie biegow?

poza tym auto bardzo ladne. zreszta i poprzednie punto mi sie podobalo, dopoki
      go zupelnie nie popsuli liftingiem.

tylko kiedy jakis mocniejszy motor benzynowy?
      • 101ola Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 03:52
        Ciekawe po h..ja komuś mocna benzyna.
        Ilekroć jakias firma wprowadzi mocna benzyne za góra rok wycofuje ją z oferty
        bo nie ma jej kto kupić (mam na mysli auta popularne nie Chryslery 300C)

pozdr> tylko kiedy jakis mocniejszy motor benzynowy?
        • black.iron Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 12:54
          nie mowie o 2.0 czy wiecej, ale na przyklad mi taki benzyniak 1.6 110-120 konny
          by sprawil sporo radosci w tym relatywnie niewielkim aucie. fajnie jakby
          zapodali mu twinsparka 120 KM z alfy.
        • astro_glide Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 20.09.05, 17:46
          Chrysler 300 C jest bardzo popularnym autem za oceanem.
    • kurciusrobert Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 01:12
      Widziałem go jeszce przed premiera jakjezdził oklejony. Naprawde auto klasa
      swietna stylistyka i bardzo przestronnr wnetrze. wyposarzenie moze nie mial
      takie jak w artykule ale i tak na polskie warunki niezłe.
    • tester Malkontent p......y 16.09.05, 07:44
      Jak ci nie pasuje zawsze możesz kupić Audi Q7 będziesz maił co trzeba ale pewnie
      też Ci się nie spodoba. Polecam rowerek zdrowo przynajmniej.
      • daltonista Re: jak pojeździmy to ocenimy 16.09.05, 09:52
        Jeździłem przez 3 lata PII 1,2 16v i musze powiedzieć że to super wózek. Dla
        mnie w klasie B lepsza jest tylko honda jazz 1,4 16v mimo swojego damskiego
        wyglądu. Wiecie jaka jest największa zaleta fiata punto? Ergonomia. W segmencie
        B poza jazzem nie ma wygodniejszego auta. Wszystkie pozostałe do pięt
        punciakowi nie dorastają. Poza tym dynamika silników 16v i manualnych skrzyń
        biegów sprawia ze te auta naprawdę świetnie przyspieszają. Żaden 1,4 polo,
        fabia, 206, ignis nie przyspieszał tak ochoczo jak moje 1,2 16v w fiacie.
        Niestety księgowi rządzą widac w fiacie i dlatego w Grande przewidują 8v. Do
        tego dochodzi niskie spalanie 7,8/5,5 - nawet nie myslałem o zakładaniu gazu.
        Równocześnie z prywatnym PII jeździłem służbowymi Golfem 4 1,6 i xarą 1,6.
        Gdybym miał wybierać pomiędzy nimi wybrałbym punto. Teraz męcze sie w
        pierdzielonym renaulcie, ale jak się tylko odkuję finansowo to wracam do fiata,
        ew. po wygranej w totku będzie jazz. I jeszcze jedno; większość ludzi patrzy z
        pogardą na fiata bo to auta popularne. Nigdy nimi nie jeździli (chyba, że 125
        lub 126p) a oceniają. Ja mam gdzieś prestiż. Nie potrzebuję żeby mi sasiedzi
        zazdrościli. Auto ma być wygodne, ekonomiczne i dynamiczne. Jak jest przy tym
        ładne (a punto jest) to super.
        • r306 Re: jak pojeździmy to ocenimy 16.09.05, 10:14
          Hmmm, ja uzytkuje dwa samochody - Fiata Bravo 1,9 TD i Peugeta 206 1,4 (75KM,
          osmiozaworowy). Troche jezdzilem Punciakiem tez ze znajomym. Jesli chodzi o
          dynamike, to owszem Puncieki lepiej sie zbieraly (16V swoje robi), ale na
          dluzszych trasach... zdecydowanie wole 206stke. Poczatkowo robi wrazenie
          sztywnej, ale bardzo fajny, elastyczny silniczek (na trasie, w 4 dorosle osoby,
          przy predkosciach 110-120km/h spokojnie miesci sie w 5.1litra), super trzymanie
          sie drogi i komfort... Trase 400km mozna spokojnie robic bez zatrzymania sie
          dla rozprostowania kregoslupa. Stwietne fotele - twarde, ale nie deskowate,
          kapitalnie trzymaja i sa baaardzo ergonomiczne. Do dobrze zestrojone
          zawieszenie - nie meczy bujaniem przy wchodzeniu w luki drogi.
          Niby nie meczy mnie rowniez podrozowanie Bravo, niby wiekszy, cichszy przy
          predkosciach rzedu 130-140km/h, ale taki troche... czolgowaty. Wiecej radosci z
          prowadzenia daje jednak 206.
          Dodam tak na marginesie juz, ze z zadnym z tych samochodow nie mam zadnych
          problemow technicznych - standardowa wymiana rozrzadu, olejow, filtrow i
          ogumienia.
          • simr1979 Za mały bagażnik! 16.09.05, 10:26
            Pierwszy raz Włosi coś zp...li w małym samochodzie - długość nadwozia aż 4m, a
            bagażnik mniejszy niż w poprzedniej wersji (275 l, a było ponad 290)- porażka!
            • 101ola 15 litrów 16.09.05, 11:33
              15 litrów mniejszy - masz racje prawdziwa porazka, koszmar, coś nie do
              pomyślenie. Powinni wszystkich w tym Fiacie pozwalniać!!!

simr1979 napisał:

> Pierwszy raz Włosi coś zp...li w małym samochodzie - długość nadwozia aż 4m,
              a
              > bagażnik mniejszy niż w poprzedniej wersji (275 l, a było ponad 290)- porażka!

--------------------------------------------------------------------------------
              • simr1979 Re: 15 litrów 16.09.05, 12:28
                101ola napisała:

> 15 litrów mniejszy - masz racje prawdziwa porazka, koszmar, coś nie do
                > pomyślenie. Powinni wszystkich w tym Fiacie pozwalniać!!!
                >
                > simr1979 napisał:
                >
                > > Pierwszy raz Włosi coś zp...li w małym samochodzie - długość nadwozia aż
                > 4m,
                > a
                > > bagażnik mniejszy niż w poprzedniej wersji (275 l, a było ponad 290)- por
                > ażka!

Byłaby porażka nawet gdyby pozostał taki sam, bo nowe auto jest o jakieś ćwierć
                metra dłuższe !!!
        • samsone Re: jak pojeździmy to ocenimy 16.09.05, 10:42
          Calkowicie sie z tym zgadzam, moj syn ma Punto 1,1 Fire 7 lat stara i poza
          malymi brakami wykonczenia wnetrza, nie mozna nic powiedziec, przejechl juz 114
          tys km i poza zmiana oleju nic nie zrobil i przejechac 1540 km w cztery osoby,
          bez zatrzymania sie( tylko WC i benzyna) nie jest problemem.
          Nasz pracownik ma UNO 12 lat z motorem 1 Fire,ktorym przejechal prawie 300 tys
          km i teraz bedzie musial go zdemolowac, bo nie bedzie mogl nim jezdzic.
          Male motory diesel w segmencie A i B to moda i koniec. Polecam sie nowym
          Peugeotem 107 przewiez i zobaczyc jak sie przyjemnie nim w miescie jezdzi.
          Co do Jazzu to ma go nasz mejster( 6 miesieczny ) z motorem 1,4 l i prosze w tym
          samochodzie zobaczyc, jak tam problem bagaznika rozwiazano. On mowi ,ze prawie
          tylko w miescie jezdzac, nie uzywa wiecej niz 6.5 litrow na 100 km.
          Wedlug mnie przyszlosc jezs w motorach benzynowych OTTO z bezposrednim wtryskiem
          i dwusuwowy benzynowy( alkoholowy) DIESEL.
    • 76er Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 10:18
      Z przodu jest podobne do Maserati :)
      • samsone Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 16.09.05, 10:43
        a z daleka jak Honda Civic wyglada.
    • screwball paplanie 16.09.05, 12:14
      A ja sobie cenie vw polo, zaje..sta skrzynia biegow- w zadnym peugocie, fiacie,
      ani nawet toyocie, ktorymi mialem okazje jezdzic nie chodzi tak sprawnie.
      Do tego auto niezawodne (jak toyota) i trwale- co widac po cenach, porownajcie
      sobie ceny uzywanych fiatow i vw. Mam znajomego, ktory non stop narzeka na
      swoje punto- po 2 latach padly amortyzatory, po 3 mial rozwalona skrzynie, caly
      czas cos mu pada, a nie jezdzi jak rajdowiec. Po prostu japonce i niemcy robia
      dobre auta, a francuzi i makaroniarze odziez, perfumy i wina, z wyzsza
      technologie nie za bardzo sobie radza:)) pzdr
      • irlandia_pn Re: paplanie 16.09.05, 12:25
        screwball napisał:
        > A ja sobie cenie vw polo zaje..sta skrzynia biegow- w zadnym peugocie, fiacie,
        > ani nawet toyocie, ktorymi mialem okazje jezdzic nie chodzi tak sprawnie.
        > Do tego auto niezawodne (jak toyota)i trwale- co widac po cenach, porownajcie
        > sobie ceny uzywanych fiatow i vw. Mam znajomego, ktory non stop narzeka na
        > swoje punto- po 2 latach padly amortyzatory po 3 mial rozwalona skrzynie, caly
        > czas cos mu pada a nie jezdzi jak rajdowiec. Po prostu japonce i niemcy robia
        > dobre auta, a francuzi i makaroniarze odziez, perfumy i wina, z wyzsza
        > technologie nie za bardzo sobie radza:)) pzdr

To chyba jakis zart. Dobre auta jesli chodzi o trwałość i nie tylko robią
        japońce. Potem długo długo nic i europejskie auta. Jednak VW stawiałby w gronie
        gorszych aut europejskich. Co do skrzyn biegów VWa to w golfie IV to znany
        problem ze sypia sie na potęge nawet pro niemiecki auto swiat o tym pisze.
        Znajomi ktorzy maja VW klna na te auta na potege. Stawianie VW i japoncow w
        jednym rzedzie to pomylka.
        • waskes29 Re: paplanie 16.09.05, 12:32
          irlandia_pn napisał:

>
          >
          > To chyba jakis zart. Dobre auta jesli chodzi o trwałość i nie tylko robią
          > japońce. Potem długo długo nic i europejskie auta. Jednak VW stawiałby w
          gronie
          >
          > gorszych aut europejskich. Co do skrzyn biegów VWa to w golfie IV to znany
          > problem ze sypia sie na potęge nawet pro niemiecki auto swiat o tym pisze.
          > Znajomi ktorzy maja VW klna na te auta na potege. Stawianie VW i japoncow w
          > jednym rzedzie to pomylka.
          A ja mam znajomych co im sie toyota psuje i co?.
          Tak sie sklada ze vw robi najdrozsze samochody w swojej klasie i mimo to nadal
          jest najlepiej kupowonym samochodem w europie a statystyki awaryjnosci nie
          pokazuja specjalnie wielkiej przewagi samochodow japonskich nad vw i czasami
          bywa odwrotnie ze to vw jest mniej awaryjny .
          A faktem jest ze Golf IV mial problemy z skrzynia biegow jakis element odlewu
          byl zle wykonywany i stad te problemy ale od dawna juz vw slynie z bardzo
          precyzyjnej zmiany biegow i pod tym wzgledem chyba wyprzedzaja producentow
          japonskich
        • screwball Re: paplanie 16.09.05, 12:36
          irlandia_pn napisał:

> To chyba jakis zart. Dobre auta jesli chodzi o trwałość i nie tylko robią
          > japońce. Potem długo długo nic i europejskie auta. Jednak VW stawiałby w
          gronie
          >
          > gorszych aut europejskich. Co do skrzyn biegów VWa to w golfie IV to znany
          > problem ze sypia sie na potęge nawet pro niemiecki auto swiat o tym pisze.
          > Znajomi ktorzy maja VW klna na te auta na potege. Stawianie VW i japoncow w
          > jednym rzedzie to pomylka.

--znajmi widocznie maja pecha, albo probuja zmienic swojego vw w porsche 911 ,
          ja juz mialem okazje prowadzic pare vw i zawsze podobala mi sie w nich
          skrzynia, zaskoczony bylem zas w toyocie corolli- bardziej toporna niz w
          peugocie! Jesli chodzi o niezwodnosc to toyota ponoc prowadzi. pzdr
          • qwert789 Re: paplanie 16.09.05, 12:58
            Co do skrzyń 5-cio i 6-cio biegowych w dieslach. Mam cytryne C2 HDI(skrzynia 5)
            i MB C200 CDI (skrzynia 6)i muszę powiedzieć ze w citroenie przydał by się 6
            bieg na trasie. C2 waży tonę a C200 wazy 1.5 tony, pomimo tego na trasie przy
            szybkościach od 120 kmh pali mniej(jest to też pewnie zasługa dużo mniejszego
            oporu powietrza w mercedesie).
    • dunham Wielki Kanion znajduje sie w Arizonie 16.09.05, 12:24
    • win98etu Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 20.09.05, 16:12
      a mi sie podoba... zdecydowanie bardziej niz nowy golf. zaluje ze fiat nie robi
      takiego disla jak vw...wtedy punto bylo by naprawde grand
    • martins1984 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 22.09.05, 15:31
      Ladne autko dobrze wykonczone moze sie podobac sam mam punto wiec uwazam ze ten
      nowy jednak bedzie sie dobrze prezentowac a i w sumie reprezentowac koncern
      fiata
    • xystos Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 22.09.05, 15:33
      Grande Punto wiekszy i mocniejszy niz Golf I
    • martins1984 Re:nie taki znow brzydki 22.09.05, 15:33
      ladny samochodzik ladne wykonczenia ciekawe rozwiazania tylko wiece benzyniakow
      i to mocniejszych to bedzie juz lepiej
      • xystos Re:nie taki znow brzydki 22.09.05, 15:42
        Autor: martins1984
        Data: 22.09.05, 15:33

ladny samochodzik ladne wykonczenia ciekawe rozwiazania tylko wiece benzyniakow
        i to mocniejszych to bedzie juz lepiej

Ostatni "krzyk" techniki napedu samochodow to CNG - ja poczekam na "gazownie",
        beda dawac kompresory "domowe" za darmo !
        • daltonista Fiat powinien zwolnić kolesi z marketingu 28.09.05, 09:31
          Pamiętacie jak Fiat reklamował puntp II po liftingu, to paskudne, podobne do VW
          produkowane teraz? Zwracali uwagę tylko na wygląd, który akurat jest fatalny.
          Nawet wzorem VW logo robią coraz większe. Nikt nie zwrócił uwagi na to że auto
          zostało tak zprojektowane aby byłu wygodne dla ludzi od niskich po bardzo
          wysokich, nie mówili o tym że punto II ma 4 gwiazdki w testach zderzeniowych
          (wersja z 1 poduszką), przy czym jeden z najlepszych wyników przy uderzeniu w
          bok. To samo z Grande Punto i Ulisse które mają 5 gwiazdek NCAP. Słowa barany o
          tym nie mówią. Nie jest dziwne, że Fiatowi się auta nie sprzedają.
    • katachi Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 13.02.06, 19:35
      Piękny samochód, ale to fiat.
      • kkolasinska Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 13.02.06, 20:09

Cudo , poprostu!!!
        Nareszcie samochód ktory podoba sie kobietom
        • kkolasinska Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 14.02.06, 10:32

Cos o Grande

media.putfile.com/_Grande_Punto
    • emes-nju Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 14.02.06, 11:27
      marekatlanta71 napisał:

> Brzydkie wnetrze

W Sienie nie siedziales!

> slabe silniki, cienkie osiagi.

To nie jest rajdowka. Osiagi ma przecietne, a w wyzszych wersjach silnikowych dobre.

> I czym sie podniecac?

A kto sie podnieca? Ot, kolejny przyzwoity samochod. Mimo, ze fijat.
    • witleg Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 03.03.06, 21:06
      Jeżdziłem Grande Punto

Witam, wypożyczyłem na ponad dobę z salonu nowe Grande Punto 1.4 77KM 5d. Oto
      garść spostrzeżeń: ZALETY: 1. Prowadzi się świetnie, pewnie i ładnie pokonuje
      nierówności. 2. Wygląda ślicznie choć to kwestia gustu - robi wrażenie na ulicy.
      3. Miejsca w środku dość WADY: 1. Ergonomia do bani - środkowa konsola uwiera w
      kolano. 2. Długi skok sprzągła i bierze zaraz na dole 3. Krótki skok hamulca To
      razem daje dziwaczną pozycję nóg podczas hamowania i zmiany biegów - lewa
      wyprostowana a prawa bardzo podkurczona. 4. Podłokietnik przeszkadza przy
      zmianie biegów. 5. Biegi niby lekko wchodzą ale haczą. 6. Zatrzaski pasów na
      tylnej kanapie zamocowane na stałe i uwierają w tyłek. nawet wąski. Po prostu
      siedzi sie na nich. 7. Bardzo wysoka krawędż bagażnika. 9. No i ten silnik - 1.4
      77 KM jest strasznie mulasty - ledwo ciągnie auto o wadze 1050 kg. Aż strach sie
      bać jak jest z silnikiem 1.2 65 KM. 10. Brak miejsca na stopę na gazie - wąsko
      niedzy tunelem środkowym a hamulcem. 11. Długie światłą świecą baardzo daleko
      ale przed samochodem na jakieś 20 m jest ciemnawo.12. Skrzynia biegów by pomóc
      silnikowi jest ciasno zestopniowana. Przy 3500 obr/min. na 5 biegu - 110 km/h
      (Moje auto przy tych obrotach na piątce ma prawie 140 km/h. Czyli taczka nie
      auto. Moim zdaniem auto sprzedaje sie tak dobrze dzieki marketingowi, a jak
      luidzie trochę pojeżdżą to zaczną wyprzedawać swoje śliczne Puntolotki i bedzie
      taniej. Generalnie kiepskie auto. Osobiście jeżdżę Palio Weekend 1.2 16V 80 KM
      rocznik 2002

• dawima2 Re: Wielki zamiast Trzeciego - Fiat Grande Punto 20.06.06, 13:18
        W pełni się zgadzam!! Niestety Totalny muł ,jeżdziłam puntem 1,2 i był bardziej
        zrywny niz teraz a mam 1,4. Te same stwierdzenia co do wad i bardzo zla
        widocznosc przedniej szyby w sloncu obdija sie kratka wentylacyjna:(dla mnie
        totalna pomyłka :((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka