szymizalogowany 20.09.05, 22:21 img87.imageshack.us/img87/3362/SA5.jpg Co wy na to :O ??? V8 gorsze niż klekot? Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:29 szymizalogowany napisał: > img87.imageshack.us/img87/3362/SA5.jpg > Co wy na to :O ??? > > V8 gorsze niż klekot? > No widzisz. Szkoda mi tylko BMW tak sie stara a juz wymyslono najlepszy silnik diesla podobno i pracuje w hondzie. Szymi powiedz mi bo tak obcykany jestes w BMW mnie ta marka troche mniej interesuje dlaczego np. ten silnik w 535D ma takie oznaczenie jesli ma pojemnosc 3litrow -to chodzi o mocniejsza odmiane tego samego silnika? A swoja droga to naprawde dobre osiagi sa jestem pod wrazeniem. Link Zgłoś
szymizalogowany Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:36 waskes29 napisał: > szymizalogowany napisał: > > > img87.imageshack.us/img87/3362/SA5.jpg > > Co wy na to :O ??? > > > > V8 gorsze niż klekot? > > > No widzisz. > Szkoda mi tylko BMW tak sie stara a juz wymyslono najlepszy silnik diesla > podobno i pracuje w hondzie. Hehe wiem, szkoda wogle próbować pobić ten wyczyn. > Szymi powiedz mi bo tak obcykany jestes w BMW mnie ta marka troche mniej > interesuje dlaczego np. ten silnik w 535D ma takie oznaczenie jesli ma > pojemnosc 3litrow -to chodzi o mocniejsza odmiane tego samego silnika? > A swoja droga to naprawde dobre osiagi sa jestem pod wrazeniem. Goście z marketingu wpadli zapewne na ten cudowny pomysł. Benzynowe turbo 3.0 też ma się nazywać 335i. Link Zgłoś
bejrutek Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:36 535d- 3 litry, ale za to TwinTurbo, jedna mała turbinka do efektywniejszego rozpędzania przy niskich obrotach (chodzi o turbo dziurę poniżej 2 tys obr/min) i duża zwykła turbina. Ogólnie fajny test, diesel jest niezly, ale wtedy gdy wezmiemy jeszcze pod uwagę, że jest tańszy w zakupie i mniej pali... W przed ostatnim TopGear też był prezentowany ten diesel, w konfrontacji na mokrym z 545i raczej dostawał baty, choć na suchym torze w koncu wykrecił dobry czas Link Zgłoś
marilicia Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:42 > W przed ostatnim TopGear też był prezentowany ten diesel, w konfrontacji na > mokrym z 545i raczej dostawał baty, choć na suchym torze w koncu wykrecił dobry > czas Tak, i co ciekawe na tracktest mial bardzo dobry czas: www.bbc.co.uk/topgear/powerlaps/page_2.shtml Link Zgłoś
dr.bazi Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:40 szymizalogowany napisał: > img87.imageshack.us/img87/3362/SA5.jpg > Co wy na to :O ??? > > V8 gorsze niż klekot? > za to jest tańsze w utrzymaniu :-D Link Zgłoś
bejrutek ale ogólnie nie chce mi sie wierzyc ... 20.09.05, 22:40 ... w ten test . Co to wogóle oznacza Kleiner Kurs Hockenheim. Pewnie jacyś amatorzy tym jeżdzili... Link Zgłoś
szymizalogowany Re: ale ogólnie nie chce mi sie wierzyc ... 20.09.05, 22:41 bejrutek napisał: > ... w ten test . Co to wogóle oznacza Kleiner Kurs Hockenheim. Pewnie jacyś > amatorzy tym jeżdzili... Mała pętla na Hockenheim hehe. A co do kierowców to nie wiem. Link Zgłoś
marilicia Re: ale ogólnie nie chce mi sie wierzyc ... 20.09.05, 22:46 Masz gdzies reszte tego testu?? Jak masz, mozesz wstawic? Link Zgłoś
szymizalogowany Re: ale ogólnie nie chce mi sie wierzyc ... 20.09.05, 23:07 marilicia napisała: > Masz gdzies reszte tego testu?? Jak masz, mozesz wstawic? Ja mam wszystko hehe. Tylko ten ImageShack jakis powolny jest i wolno sie wstawia. img252.imageshack.us/my.php?image=sa18ka.jpg img252.imageshack.us/my.php?image=sa20ez.jpg img252.imageshack.us/my.php?image=sa32pv.jpg img252.imageshack.us/my.php?image=sa48mw.jpg img252.imageshack.us/my.php?image=sa61oq.jpg Link Zgłoś
szymizalogowany Re: ale ogólnie nie chce mi sie wierzyc ... 20.09.05, 23:09 tescik [URL=img252.imageshack.us/my.php?image=sa48mw.jpg][IMG] img252.imageshack.us/img252/1999/sa48mw.th.jpg[/IMG][/URL] Link Zgłoś
marilicia Re: ale ogólnie nie chce mi sie wierzyc ... 20.09.05, 23:26 Jesli masz asymetryczne lacze to normalne, ze upload jest wolny, hehe. Dzieki:) Link Zgłoś
marilicia Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:44 Przyjdzie dzien, ze przekonasz sie do diesli, hehe :) Clarkson z powodu 535d chcial se strzelic w łeb, hehe:) Link Zgłoś
bejrutek Re: 535d vs 545 20.09.05, 22:54 www.autozeitung.de/index.php?page=einzeltests&action=detail&id=1035&tb=3¤t=2 www.autozeitung.de/index.php?page=3er-vergleichstest&action=detail&id=556&tb=8¤t=2 Link Zgłoś
typson Re: 535d vs 545 21.09.05, 01:00 Zastanawiam sie nad ta roznica w drodze hamowania. Oba maja prawie identyczna mase i takie same tarcze. Skad sie bierze roznica? Z innego sposobu wspomagania hamulcow? Z szerszych tylnich opon w V8? Jeszcze jedno - mozliwe, ze na wezszych gumach z tylu V8 mialby lepsze czasy. Tak czy inaczej 3litrowy biturbo dyzel jest bardzo udany i kropka. Co prawda mozna lac do niego tylko jeden konkretny typ oleju ale tak juz to bywa z wysilonymi motorami ;) A do tego testu - porownania podszedlbym z przymruzeniem oka. Panuje teraz moda na silniki dizla (zreszta uzasadniona) i ludzie lykaja toto jak swierze bulki. Link Zgłoś
tiges_wiz Re: 535d vs 545 21.09.05, 11:14 Roznica w hamowaniu wziela sie z roznych opon i z niczego wiecej. Wielkosc tarczy hamukcowej nie ma znaczenia (wieksza tarcza lepiej oddaje cieplo, w dodatku dodaje sie takze wentylacje). Masa takze nie ma znaczenia, dopuki hamulce sa w stanie zablokowac kola. Wieksza masa, to wieksze tarcie, ale tez wieksza bezwladnosc oraz wiecej ciepla do odprowadzenia. Co sie dzieje w trakcie hamowania? Wciskajac hamulec, zaczynasz zwalniac samochod. Pojawia sie bezwladnosc, ktora wynika z masy*opoznienie hamowania. Przeciwdziala temu tarcie, ktore wynika z tej samej masy*przyspieszenie ziemskie*wspolczynnik tarcia. Mozna wiec zwiekszac tak dlugo sile hamowania az oponienie przekroczy przyspieszenie ziemskie*wspolczynnik tarcia. Po tym nastepuje blokada kol i dalsze zwiekszanie sily hamowania nic nie daje. Wspolczynnik tarcia w najlepszych warunkach to 1. Nic wiec dziwnego, ze maksymalne opoznienie hamowania (pomijamy tranfer mas) to 9.81 m/s2. W rzeczywistosci jest to troche wiecej. Ta sama bezwladnosc, ktora ciagnie auto do przodu dociska przod. Mamy wiec "darmowa" choc niewielka sile dociskajaca. Dzieki temu mozna uzyskac kolo 10.5 m/s2. Można zastosowac także sportowe oponym które dzieki temu, że sa miekkie w wysokich temperaturach pozwalaja na osiagniecie opoznienia hamowania kolo 12 m/s2. Skad sie bierze opoznienie 50m/s2 w samochodzie f1 przy 300 km/h? Super hamulce? A moze opony?... proponuje wybrac sie nad lotnisko i pokomtemplowac samoloty :P moze kogos oswieci :D Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: 535d vs 545 21.09.05, 03:29 Jeszcze raz okazuje sie ze moment jest wazniejszy od mocy.... Link Zgłoś
hubort Re: 535d vs 545 21.09.05, 09:38 A my na to to, że widzisz efekt tego, co dla ciebie jest zupełnie nie istotne, czyli jak silnik ciągnie przy (trochę) niższych obrotach. Nie zapominaj, że przy spadku obrotów o 1/3 względem obrotów mocy max. ten benzyniak ma 220 koni (przy 4 tys. obr/min), a diesel przy 3 tys. obr/min ma pewnie z 250 koni. Oznacza to, że średnia moc w zakresie obrotów używanych podaczas ostrej jazdy jest w obu zbliżona. I tyle. Może te gigantyczne opony z tyłu w V8 też miały jakiś wpływ - nie wiem. Link Zgłoś
kominiara Re: 535d vs 545 21.09.05, 10:18 Szymi, juz sie zalamales, czy jeszcze nie ? ;-) Silnik ( dizla) fajny, ale ciekawe jak bedzie z awaryjnoscia, 3 litry pojemnosci, 2 turbiny, prawie 300 koni... Link Zgłoś