Dodaj do ulubionych

klima i szyberdach

IP: *.fys.sdu.dk 11.09.02, 09:47
W sasiednuim watku o accordzie Niknejm przyznal sie, ze jezdzi civiciem z
klima i szyberdachem. Kiki odpisala:

"klima I szyberdachem????
a kto jezdzi z klima i szyberdachem, tozto najmniejszego sensu
nie ma. chyba
z...lub z..."

Ja tez jezdze accoredem z klima i szyberdachem. bardzo mi jest z tym
wygodnie - oba extrasy swietnie sie uzupelniaja (Niknejm przyznl sie kiedys,
ze zasem uzywa ich jednoczesnie(!))i kompletnie nie rozumiem opinii, ze albo,
albo.
Te 2 opcje na raz u nas wystepuja rzadko, ale na tzw. Zachodzie rzadkoscia
nie sa.
Mowiac krotko zupelnie nie zgadzam sie z Kiki. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiki Re: klima i szyberdach IP: SSFIS* / 193.83.128.* 11.09.02, 09:52
      spoko twoje prawo sie ze mna nie zgadzac, nie bede Cie przekonywal, dla mnie
      jazda z otw.szyberd.i klima nie ma sensu. ot i tyle. bo czy to nie jest tak
      jakbys przy klimie otworzyl okna? nie mam szyberdachu wiec tylko przypuszczam
      ze to na jedno wychodzi.

Pozdrawiam
      • Gość: pawel Re: klima i szyberdach IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 10:38
        Jeżdże z włączoną klimą od wiosny do jesieni bez przerwy. Często w mieście
        otwieram okno, z uchylonym (nie otwartym ) szyberdachem (co za ochydne słowo)
        jeżdże zawsze gdy nie pada. Tylko na trasie nie otwieram nic. Nie rozumiem
        czym się tu stresować? Robisz jak chcesz i jak ci jest lepiej, no nie?
      • Gość: Staruch Re: klima i szyberdach IP: *.fys.sdu.dk 11.09.02, 11:17
        Ja jezdze z zamknietym szyberdachem, gdy wlaczam klime (cos mnie zle
        zrozumialeas Kiki). Napisalem, ze to sie sweitnie uzupelnia. Sa temperetaury i
        predkosci, przy ktorych szyberdach jest swietny i klimy wowczas nie potrzeba.
        Nie powiedzialem, ze majac oba extrasy nalezy ich jednoczesnie uzywac. pop
        prostu nie zrozumialem twojej opinii, ze albo miec jedno, albo drugie.
        PS. slowo szyberdach jest ohydne, ale niestety niemamy lepszego (sunroof).
        • Gość: Kiki Re: klima i szyberdach IP: SSFIS* / 193.83.128.* 11.09.02, 11:27
          Gość portalu: Staruch napisał(a):

> Ja jezdze z zamknietym szyberdachem, gdy wlaczam klime (cos mnie zle
          > zrozumialeas Kiki).

no najwyrazniej, zrozumialem uchylony szyberdach i wlaczona klima.

> Napisalem, ze to sie sweitnie uzupelnia. Sa temperetaury i
          > predkosci, przy ktorych szyberdach jest swietny i klimy wowczas nie potrzeba.
          > Nie powiedzialem, ze majac oba extrasy nalezy ich jednoczesnie uzywac. pop
          > prostu nie zrozumialem twojej opinii, ze albo miec jedno, albo drugie.

no ale teraz juz sie chyba zrozumielismy ;)
          BTW. Ten Kiki ;)

Pozdrawiam
          • Gość: Niknejm Wyjaśniam ;-) IP: 143.26.81.* 11.09.02, 11:38
            No to wyjaśniam.
            Sam taki mądry nie jestem, przeczytałem o tym kiedyś, spróbowałem i...
            stwierdziłem, że załączenie klimy i otworzenie szyberdachu rzeczywiście ma
            sens. Dlaczego? Ano z dwóch przyczyn:
            1. Jeśli dasz nadmuch na nogi, otworzenie szybra powoduje, że powietrze w
            naturalny sposób szybciej płynie wzdłuż Twojego ciała - od nóg, przez tułów,
            koło głowy, i wreszcie jest 'wyrzucane' przez szyberdach. Wymusza to szybszy
            przepływ powietrza, niż przy wykorzystaniu tylko zwykłych otworów
            wentylacyjnych auta, dzięki czemu powietrze może mieć nieco wyższą temperaturę
            niż przy zamkniętym szyberdachu. Dzięki temu unikamy przeziębień, mając zarazem
            miły chłodek.

2. Szyberdach powoduje nieco szybszą naturalną wymianę powietrza z otoczeniem,
            dzięki czemu powietrze jest nieco bardziej wilgotne (klima nie tylko schładza,
            ale i osusza powietrze). Suche powietrze nie jest zbyt dobre dla błon śluzowych
            i może powodować ich zapalenia (u osób wrażliwszych).

Oczywiście przy staniu w korku obok autobusu MZK szyberdach lepiej jest
            zamknąć ;-) Z wiadomych przyczyn...

Pzdr
            Niknejm
            • greenblack Re: Wyjaśniam ;-) 11.09.02, 11:43
              uprzedziłeś Mnie o 2 min. Przeczytaj moją ripostę na Honda Accord.
        • vwdoka szyberdach po polsku 11.09.02, 12:16
          Gość portalu: Staruch napisał(a):

{ciach}
          > PS. slowo szyberdach jest ohydne, ale niestety niemamy lepszego (sunroof).
          Po polsku jest to dach otwierany bądź odsuwany
    • greenblack Re: klima i szyberdach 11.09.02, 11:40
      Klimatyzacja strasznie wysusza powietrze. Powoduje to wysuszenie błon śluzowych
      w drogach oddechowych. Prowadzi to do podatności na infekcje i zmniejsza dopływ
      tlenu do krwi. Mózg jest słabiej dotleniony i pracuje na zwolnionych obrotach.
      Zaleca się zatem w celu nawilżenia powietrza uchylenie szyberdachu lub szyby.
      Czujniki w klimatyzacji automatycznej -przez to "wariują" i nie są w stanie
      osiągnąć zadanej temperatury. Uważam jednak, że zdrowie jest ważniejsze. Przed
      zakończeniem podróży (5min przed) zaleca wyłączenie klimatyzacji, by organizm
      po wyjściu z samochodu nie doznał szoku termicznego. Klimatyzacja w oczywisty
      sposób prowadzi do poprawy kondycji podczas upału, niesie za sobą jednak
      powyższe zagrożenia. Nalęzy też pamiętać o regularnej dezynfekcji całego
      układu, w którym namnażają sie grzyby, wirusy i bakterie (ciepło, ciemno i
      wilgotno). Ja sam mam bardzo wrażliwe gardło i używam klimy, jak już naprawdę
      muszę.
      Pozdrawiam
      • Gość: Staruch Re: klima i szyberdach IP: *.fys.sdu.dk 11.09.02, 12:01
        bez przesady! Nie uwazam, zebym zauwazyl u siebie i mojej rodziny taki zly
        wplyw owego suchego powietrza. Unikam (jak sie da) jezdzenia na klimie dlugo, a
        jak musze, to - zamiast otwierac okna czy szyberdach - na pare minut przelaczam
        wewnetrzny obieg poiwetrza na zewnetrzny i uwazam, ze tak tez jest OK.
        • Gość: Kiki Re: klima i szyberdach IP: SSFIS* / 193.83.128.* 11.09.02, 12:32
          ja mam z kolei klime caly czas wlaczona, okna zamkniete i nic mi nie dolega
          (gardlo itp) ale to zalezy od indywidualnych predyspozycji. szyberdachu nie mam
          wiec nie wiem jak to jest z tym przeplywem powietrza, brzmi sensownie, ale
          wowczas klima musi duzo mocniej pracowac zeby osiagnac zadana temp.
          Podsumowujac to kazdy niech jezdzi tak jak mu wygodnie i jak sie z tym dobrze
          czuje.

Pozdrawiam
    • Gość: cracovian Re: klima i szyberdach IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 11.09.02, 20:47
      Cieple powietrze ucieka gora, a zimne z klimatyzacji zostaje w samochodzie.
      Oczywiscie otwiera sie tylko troszeczke i nie zawsze non-stop.

Co do slowa szyberdach to rzeczywiscie okropne... Aha, a wiecie, ze moj jest
      najwiekszy, tzn. otwierany dach w produkcji?

www.isuzu.com/research/trooper/360_view_int_pop.html
      Wyjatek moze stanowi ten maly dwu-drzwiowy Mercedes (C230?) u ktorego chyba
      odsuwa sie cala srodkowa czesc dachu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka