Dodaj do ulubionych

kratka od września

IP: *.chello.pl 11.09.02, 21:51
Podobno samochody tzw. "ciężarowe" od września tego roku nie musza posiadać
na stałe zamontowanej "kratki" a zakladamy ją tylko wtedy kiedy jest taka
potrzeba. Czy to prawda? Jeśli tak to czy samochód zarejestrowany wcześniej
jako ciężarowy można pozbawić kratki nie narażając się na "galery"?Proszę o
pomoc tych "w temacie".
Obserwuj wątek
    • Gość: markous Re: kratka od września IP: *.bmj.net.pl 11.09.02, 23:32
      Gość portalu: prof Ciekawski napisał(a):

> Podobno samochody tzw. "ciężarowe" od września tego roku nie musza posiadać
      > na stałe zamontowanej "kratki" a zakladamy ją tylko wtedy kiedy jest taka
      > potrzeba. Czy to prawda? Jeśli tak to czy samochód zarejestrowany wcześniej
      > jako ciężarowy można pozbawić kratki nie narażając się na "galery"?Proszę o
      > pomoc tych "w temacie".

nie wiem co ci powiedziec
      moj ojciec od dwoch lat nie ma kratki bo jest "niby w naprwie"
      o pomimo licznych kontroli nikt nigdy nic nie powiedzial

trzeba myslec

wogole to radze wam sie ugadac z dealerami i oddac na papierek kratke do
      naprawy ( a moj ojciec ma ja w garazzu )

powodzenia

skas!!!
    • Gość: azemski Re: kratka od września IP: *.tnt1.deer-park.sc.da.uu.net 12.09.02, 02:38
      Prosze, moze ktos qurde wytlumaczy mi co to jest ta "kratka" i co to jest ten
      ciezarowy a jednak osobowy. DZIEKUJE
      • Gość: VeeVee Re: kratka od września IP: *.bresa.com.pl 12.09.02, 03:44
        Sławna "kratka" to po prostu mniejsza lub większa przegroda typu druciano-
        kratkowego, umieszczana najczęściej za tylnymi siedzeniami samochodu. Oddziela
        przestrzeń za zagłówkami od bagażnika. Tak jak na Zachodzie wstawia się kratkę,
        coby pies nie wylazł z bagażnika albo z tylnej półki do wnętrza auta. Otóż,
        kupując takie auto "z kratką" na firmę, zyskuje się przywilej zwrotu podatku
        VAT zawartego w cenie auta. Kratka ta powinna być umocowana trwale do
        konstrukcji auta, bez możliwości demontażu, a jak policja złapie
        gościa "kratkowca" bez kratki, to ma prawo ukarać i skierować sprawę do sądu
        oraz do urzędu skarbowego o wyłudzenie zwrotu podatku VAT.

A że Polacy oczywiście, chcą mieć przywilej bez żadnego obowiązku związanego z
        tym przywilejem, więc jak Polska długa i szeroka, odbywają się kombinacje, jak
        tu dostać z powrotem podatek i jeździć bez niewygodnej kratki. Próbuje się
        nawet podważać homologacje samochodów, że o tłumaczeniu typu: "...panie
        policjancie, ja tylko na chwilę wyjąłem, bo chciałem przewieźć kosę..."

Tak więc, mamy "ciężarówki" typu Audi TT, najnowsze modele Jaguara czy sportowe
        Mercedesy... Pozwól Polakowi na trochę luzu, to zaraz w swej zachłanności
        będzie chciał zeżreć wszystko, zabrać sąsiadowi i narzekać, że jeszcze mu mało
        i krzywda się dzieje...
        • Gość: Marcel Re: kratka od września IP: *.reshall.umich.edu 12.09.02, 03:51
          Gość portalu: VeeVee napisał(a):
          > Pozwól Polakowi na trochę luzu, to zaraz w swej zachłanności
          > będzie chciał zeżreć wszystko, zabrać sąsiadowi i narzekać, że jeszcze
          > mu mało i krzywda się dzieje...
          Czysta ewolcja! Ci Polacy ktorzy nie zyli zgodnie z opisana przez Ciebie zasada
          wymarli bezpotomnie - zjedli ich "sasiedzi".
          ;-)
        • Gość: Jasio Re: kratka od września IP: *.proxy.aol.com 12.09.02, 03:51
          A nie uwazasz , ze za takie pomysly, jak ten z kratka, na swiecie
          opowiadaja "polish jokes", czyli dowcipy o polakach. Jak slysze o tej kratce,
          to zaraz przypomina mi sie rysunek kubka z uchem w srodku.
          Pozdrowienia
          • Gość: azemski Re: kratka od września IP: *.electrolux-na.com 12.09.02, 12:42
            Dzieki za oswiecenie. Jak bylem w Polsce w marcu to widzialem te "kratki" ale
            bylem przekonany ze to na psy. POLAK POTRAFI - haslo ciagle aktualne
        • Gość: pidżej Re: kratka od września IP: 80.241.130.* 12.09.02, 13:06
          że ludziska kombinują wcale się nie dziwię, bo też co za debil wymyślił, że
          samochód uznaje się za ciężarowy pod warunkiem zamontowania kratki, która
          praktycznie uniemożliwia przewóz większych przedmiotów, a więc wykorzystanie
          zgodnie z nazwą? albo że kratka może być tylko w hatchbacku, mimo że po
          założeniu kratki robi się z niego sedan? gdybyś nawrzucał Polakowi co to
          wymyślił - ok, ale ty przywalasz Polakom którzy chcą okazjonalnie przewieżć
          ciężarowym jakiś ciężar. no powiedz, co ma zrobic facet jak ja, z kupionym na
          działalnośc wózkiem ciężarowym z kratką, którym chce przewieżć zwijany ekran i
          stojak do prezentacji? wynająłbyć bagażówkę mając już ciężarówkę? ja wyciągam
          kratę i kładę na złożonym siedzeniu a na niej graty choć to wcale nie musi
          przekonać funkcjonariusza.
        • Gość: PROF CIIEKAWSKI Re: kratka od września IP: 2.4.STABLE* / 43.210.32.* 12.09.02, 18:41
          Drogi VeeVee
          ZAnim zaczniesz pluć na wszystkich starających się przeżyć w naszej
          skomplikowanej rzeczywistości chciałbym Ci wyjaśnić, mam nadzieję że zrozumiesz.
          Mam zamiar nabyć używany samochód w rodzaju rzadko w PL występującym jako
          osobowy.
          Jestem osobą fizyczną więc Twoje grzeczne uwagi o mojej organicznej skłonności
          do matactw i oszustw są lekko nietrafione. (nic nie zyskuję na vacie)
          Pomimo tego w pełni solidaryzuję się z opiniami o niepoczytalności zarówno
          autora pomysłu na "kratkę" made in Poland a także opiniami wygłaszanymi np
          przez prezesa( mała litera to nie przeoczenie) NIK o olbrzymich przekrętach
          dokonanych przez firmy odliczające sobie VAT zapłacony w cenie kupionych
          samochodów. Mój znajomy geodeta (praca ciągle w terenie)musiał poważnie
          ograniczyć naturalną zdolność samochodu kombi do przewożenia sprzętu poprzez
          założenie kratki i drogie dalmierze laserowe wozi jak pasażera.Jakie to
          polskie... Co do Polish jokes to te filiżanki z uchem do środka wymyślają nam
          politycy, a my znajdujemy sposoby na to, aby jednak napić się z nich(tych
          filiżanek rzecz jasna).
          W związku z tym że jednym uchem słyszłem o zmianach chcę dowiedzieć się od
          doświadczonych czy idą one w kierunku dla mnie korzystnym. Niestety nie da się
          tak jak kiedyś "przerejestrować" samochodu raz zarejestrowanego jako ciężarowy.
          Przepraszam za przydługie przynudzanie
          • Gość: Jasio Re: kratka od września IP: *.proxy.aol.com 13.09.02, 04:51
            Gość portalu: PROF CIIEKAWSKI napisał(a):

> Drogi VeeVee
            > .
            > ........ Co do Polish jokes to te filiżanki z uchem do środka wymyślają nam
            > politycy, a my znajdujemy sposoby na to, aby jednak napić się z nich(tych
            > filiżanek rzecz jasna).........

> Przepraszam za przydługie przynudzanie

No tak, rozumiem...... Ale ktos tych politykow przeciez wybiera w
            demokratycznych ponoc wyborach. Czyli reprezentuja oni (a przynajmniej powinni)
            wiekrzosc wyborcza. A takich "kubkow z uchem w srodku" to jest w Polsce nie
            pojedynczy egzemplarz, ale caly stragan, jezeli nie supermarket.
            Pozdrowienia dla tych z prawdziwym poczuciem humoru.
            Jasio Wedrowniczek

• Gość: Pitz Re: kratka od września IP: *.u.mcnet.pl 13.09.02, 14:21

> Mam zamiar nabyć używany samochód w rodzaju rzadko w PL występującym jako
            > osobowy.
            > Jestem osobą fizyczną więc Twoje grzeczne uwagi o mojej organicznej
            skłonności

Ja tez jestem osoba fizyczna, tylko ze prowadzaca dzialalnosc gospodarcza i
            wlasnie "zanabylem" sobie na fakture uzywane autko z kratka. Widac jestem
            mataczem, bo odlicze sobie VAT i na dodatek od paliwa tez bede odliczal.
            Gorzej, ze jak autko sprzedam, lub skoncze dzialanosc, to bede ten VAT musial
            zaplacic.
            Wiecej - zapacilem ubezpieczenie od wartosci netto, bo poniewaz PZU nie jest
            platnikiem VAT, wiec biorac odemnie skladke brutto i wyplacajac mi brutto
            stracilby na VAT-cie. Tak, w razie szkody wyplaca mi netto, ja zaplace
            warsztatowi VAT, ktory sobie odlicze od naleznego, a warsztat odprowadzi go do
            Skarbu Panstwa. Ale to nie jest matactwo, bo w PZU maja udzialy politycy
            rzadzacy tym chorym krajem.
            A wystarczyloby zrobic ubezpieczalnie platnikiem VAT i byloby zbyt prosto...
            (bez podnoszenia cen skladek)
          • Gość: Pitz Re: kratka od września IP: *.u.mcnet.pl 13.09.02, 14:23

> Mam zamiar nabyć używany samochód w rodzaju rzadko w PL występującym jako
            > osobowy.
            > Jestem osobą fizyczną więc Twoje grzeczne uwagi o mojej organicznej
            skłonności

Ja tez jestem osoba fizyczna, tylko ze prowadzaca dzialalnosc gospodarcza i
            wlasnie "zanabylem" sobie na fakture uzywane autko z kratka. Widac jestem
            mataczem, bo odlicze sobie VAT i na dodatek od paliwa tez bede odliczal.
            Gorzej, ze jak autko sprzedam, lub skoncze dzialanosc, to bede ten VAT musial
            zaplacic.
            Wiecej - zapacilem ubezpieczenie od wartosci netto, bo poniewaz PZU nie jest
            platnikiem VAT, wiec biorac odemnie skladke brutto i wyplacajac mi brutto
            stracilby na VAT-cie. Tak, w razie szkody wyplaca mi netto, ja zaplace
            warsztatowi VAT, ktory sobie odlicze od naleznego, a warsztat odprowadzi go do
            Skarbu Panstwa. Ale to nie jest matactwo, bo w PZU maja udzialy politycy
            rzadzacy tym chorym krajem.
            A wystarczyloby zrobic ubezpieczalnie platnikiem VAT i byloby zbyt prosto...
            (bez podnoszenia cen skladek)
        • Gość: driver Re: kratka od września IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 20:02
          Gość portalu: VeeVee napisał(a):

> A że Polacy oczywiście, chcą mieć przywilej bez żadnego obowiązku związanego
          z
          > tym przywilejem, więc jak Polska długa i szeroka, odbywają się kombinacje,
          jak
          > tu dostać z powrotem podatek i jeździć bez niewygodnej kratki. >
          > Tak więc, mamy "ciężarówki" typu Audi TT, najnowsze modele Jaguara czy
          sportowe
          >
          > Mercedesy... Pozwól Polakowi na trochę luzu, to zaraz w swej zachłanności
          > będzie chciał zeżreć wszystko, zabrać sąsiadowi i narzekać, że jeszcze mu
          mało
          > i krzywda się dzieje...

Łajzo! Możliwość odliczenia vatu to nie żaden przywilej, to nasze państwo
          wymyśliło że aby odliczyć vat z samochodu potrzebnego do prowadzenia
          działalności gospodarczej trzeba mieć w samochodzie kratkę. Weź się do roboty
          załóż firmę zarób na Jaguara i potem sobie odliczyśz Vat.
    • Gość: ja Re: kratka od września IP: 195.116.220.* 12.09.02, 13:25
      jestem posiadaczem takiego pojazdu ale nie ukrywam ze nobel nalezy sie osobie
      ktora to wymyslila-chyba to u nas tylko jest mozliwe. Bo coby nie mowic to ta
      kratka wlasnie przeszkadza w transporcie lub go uniemozliwia a nie pomaga.
      Znajoma firma ktora sprzedaje drzwi np. aby zawiezc pojedyncze sztuki
      regularnie musi odkrecac kratke jadac do klienta i wkreca ja wracajac bo wiozac
      drzwi jakos sie mozna wytlumaczyc natomiast wracajac juz raczej nie bardzo.
      Najgorsze jest to ze jak to u nas bywa nikt z tych blednych przepisow nie
      wyciagnie konsekwencji bo wg. mnie ten kto to wymyslil powinien dostac zakaz
      sprawowania funkcji spolecznych na dozywocie.... i majatek do konfiskaty bo
      zaloze sie ma udzialy w firmie produkujacej (atestowane) kratki.
      pozdrawiam kratkowiczow :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka