Dodaj do ulubionych

amortyzatory

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.02, 01:07
Kiedy kwalifikują się do wymianuy? Ile procent zuzycia winien wykazac test by
je wymienic? Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: is300 Re: amortyzatory IP: *.dyn.optonline.net 13.09.02, 01:46
      Gość portalu: Adam napisał(a):

> Kiedy kwalifikują się do wymianuy? Ile procent zuzycia winien wykazac test
      by
      > je wymienic? Pzdr

Zalezy;
      Jak troche sie znasz to sam powinienes wiedziec czy trzeba je wymienic.
      Czesami nie wada amortyzatora lecz, gornej tak zwanej poduszki ktora jest
      pomiedzy amortyzatorem a blachami auta ( moze byc wybita). A pare znakow ze
      siedza amory, to ze po wiechaniu w dziure auto ci trzesie sie przez dluzszy
      czas. Takze jak sie zatrzymuje ci przod auta leci do przodu, lub auto sie
      dziwnie zachowuje na zakretach, drogi nie trzyma.
      PZRW
      • Gość: Jankes Re: amortyzatory IP: 5.2.1R1D* / 3.179.73.* 13.09.02, 08:00
        Gość portalu: is300 napisał(a):

> Gość portalu: Adam napisał(a):
        >
        > > Kiedy kwalifikują się do wymianuy? Ile procent zuzycia winien wykazac test
        >
        > by
        > > je wymienic? Pzdr
        >
        > Zalezy;
        > Jak troche sie znasz to sam powinienes wiedziec czy trzeba je wymienic.
        > Czesami nie wada amortyzatora lecz, gornej tak zwanej poduszki ktora jest
        > pomiedzy amortyzatorem a blachami auta ( moze byc wybita). A pare znakow ze
        > siedza amory, to ze po wiechaniu w dziure auto ci trzesie sie przez dluzszy
        > czas. Takze jak sie zatrzymuje ci przod auta leci do przodu, lub auto sie
        > dziwnie zachowuje na zakretach, drogi nie trzyma.
        > PZRW
        >
        Is!
        Adam pyta o procent zuzycia amortyzatorow kwalifikujacy do wymiany, a nie o
        objawy zuzycia. Prawdo podobnie chce je reklamowac, a do tego nie wystarczy
        tylko na oko stweirdzenie,z e auto sie kiwa po dziurze. Czytaj wyraznie. Poza
        tym z tego co ja wiem, test ktory wykazuje procent zuzycia, jest tak
        skonstruowany, ze wykryje to niezaleznie od stanu poduszki. Nie jestem pewien
        co do tego, ale obilo mi sie o uszy o 50%. Niestety to jest wiadomosc
        niesprawdzona. Moze Michal ze Szwecji cos wie wiecej na ten temat.
        PZDR
        Jankes
        • Gość: TRUSKAVA Re: amortyzatory IP: 195.94.197.* 13.09.02, 09:54
          Gość portalu: Jankes napisał(a):

(...)
          > Poza
          > tym z tego co ja wiem, test ktory wykazuje procent zuzycia, jest tak
          > skonstruowany, ze wykryje to niezaleznie od stanu poduszki. Nie jestem pewien
          > co do tego, ale obilo mi sie o uszy o 50%. Niestety to jest wiadomosc
          > niesprawdzona. Moze Michal ze Szwecji cos wie wiecej na ten temat.
          > PZDR
          > Jankes

Takie typowe testy zużycia amortyzatórów przeprowadza się bez wymontowania ich
          z pojazdu. Jest to więc test całego zawieszenia, a nie samych amortyzatorów.
          Fakt, że główna siła tłumienia drgań pochodzi z amorków, ale występuje też coś
          takiego jak tarcie suche w elementach zawieszenia, które też ma wpływ na
          całkowitą siłę tłumienia. Aby mieć wiarygodny wynik zużycia amortyzatora,
          należy wymontować go z pojazdu, ale prawie się tego nie stosuje.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
          • Gość: Michal Re: amortyzatory IP: *.telia.com 13.09.02, 11:26
            Jezeli mamy problemy z droga hamowania,samochod wpada w rezonans,trzesie sie
            jak szalony na dziurach wtedy jest znak ,ze to juz czas.Jako ciekawostka na
            stacjach diagnostycznych niema urzadzenia do sprawdzania "amorkow". Kontroler
            jezeli ma podejrzenie co do wartosci amortyzatora,poprostu naciska mocna te
            strone nadwozia ,kiedy nastapi powrot szybki i tendencja do kolysania dostaje
            gosc nr-2 czyli do wymiany.Z tego co zaopserwowalem wylapuja wszystkie
            uszkodzone amorki.Jest probna jazda na torze.Po tej jezdzie wylapie sie
            wszystkie gwizdy i stuki w dyfrze w szkrzyni w osiach napedowych.Zawsze jest
            dopuszczalny procent tego zuzycia,ale pozniej tylko wymmiana.
            Pzdr.Michal
          • Gość: Adam Re: amortyzatory IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.02, 11:30
            Dzieki za dotychczasowe informacje.A czy stan tych poduszek mozna jakos
            sprawdzic? Np. przy wymianie amortyzatorów? Mnie test na stacji carman wykazal
            ze tylne amotryzatory mają jeszcze okolo 36 procent tego co nowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka