Dodaj do ulubionych

1.4 16V Bierze olej.

28.09.05, 16:26
To jest silnik benzynowy wiec jest to tym bardziej dziwne. Fabia 1.4 75KM.
Jezdze głównie po miescie czasem wypad na autostrade, mam ciezka noge ale nie
na zimno. Nie ma wycieków (nie widac plam pod samochodem) w serwisie mowia
zeby obserwowac...Od czasu wymiany przejechalem ok 10 tys i juz drugi raz
musialem dolewac. Przebieg 40 000 km. Zalany Castrolem (podobno) TXT. Any
ajdijas??
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.10.05, 11:51
      Ten castrol to napewno 5w30, spróbuj zalać trochę gęsciejszy olej np 10w40 i
      obserwuj
      • Gość: Mars Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 16:54
        wymień pierścienie
        • Gość: mcguirre Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 24.03.06, 15:57
          Większość fabii z tym silnikiem bierze olej. To niestety norma, podobnie jak w
          oktawiach. Ten typa tak ma. Moja akurat nie brała ale 70% ludzi w firmie nie
          dawała rady bez uzupełniania do następnego przeglądu a wiele aut wracało z
          trasy na lawetach.
      • Gość: marss Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 16:56
        olej tu nie pomoże bankowa trzeba wymienić pierścienie
    • Gość: xxx Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.10.05, 21:13
      Tak wymiana pierścieni to ostateczność-dość kosztowna, (uszczelka głowicy,
      sruby jednorazowe, itd.) ja bym poeksperymentował z geściejszym olejem i
      sprawdził jak będzie kształtowało się wtedy zużycie oleju
      • steevan Re: 1.4 16V Bierze olej. 20.10.05, 16:39
        Panowie przeciez to nowe auto jest!!
        Oleju gestrzego nie bede lał, bo przeciez gorzej smaruje na rozruchu...
        Taki olej moge wlac jak silnik bedzie miał 200 tys przbiegu a nie 40..
        Problemem dla mnie nie jest samo spalanie oleju ale fakt ze moze to oznaczac
        poczatek konca silnika...

Post o wymianie pierscieni potraktowalem jako zart ;-)

• Gość: Luk68 Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 08:38
          Nowe POLO 3+ z tym samym silnikiem (marzec 2002) na zalanym oleju mineralnym do wymiany na syntetyk (ok.3 tys.) nie pobierało zauważalnych na bagnecie ilości oleju. W serwisie zalano olej Castrol 5W40 i do wymiany przy 15 tys. zużycie nie było prawie zauważalne. Następny z serwisu olej to CASTROL 5W30 (tylko taki olej stosowano) - zgodny ze specyfikacją VW oraz wg specyfikacji CASTROL powodujący niższe zużycie paliwa. Tak jak zauważył Autor postu - zużycie tego oleju jest duże, zwłaszcza przy wysokich obrotach silnika.
          Po 11 tys. od wymiany mam olej w 1/2 bagnetu, a raczej silnika nie forsuję.
          Pzdr
          • Gość: M Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 00:22
            Kiedyś zapytałem w stacji obsługi skody czy 1.4 16v bierze olej? Odpowiedzieli ze normy sa podane w ksazce obsługi.
            jednak na zachowanie sie silnika ma wpływ jazda na poczatku eksploatacji. Trzeba jednak mimo wszystko docierac silnik wbrew temu co mowia ci ktorzy twierdza ze dzisiejsza technologia nie wymaga docierania. Kompletne bzdury!! Nalezy stosowac sie do instrukcji ktoram jasno mówi jak jeżdzic przez pierwszy 1000 km!
            Moja skoda troszke paliła na poczatku na dotarciu.To normalne zjawisko. Teraz juz nie ma problemu.
            • Gość: karat Re: 1.4 16V Bierze olej. IP: *.netis.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.06, 19:56
              Mam podobny problem,Octavia 1.4 16v przebieg 28.000km od nowości bierze olej,ok
              200 ml na 1000km,ręce opadają jest to moje 10 auto poprzednie miały przebiegy
              nawet około 200000 tyś km i nie wiedziałem co to dolewka od wymiany do
              wymiany,a tu takie numery w nowym aucie.Przeszedłem na gęstrzy olej z 0W/40 na
              5W/30,teraz wlałem 10W/40 i nic jak brała tak bierze,w serwisie kazali mi
              obserwować zużycie tak intensywnie obserwowałem że skończyła mi się gwarancja i
              zostałem w krzakach.Nie wiem co z tym fantem zrobic!!!!!!
              ps.jest to moja pierwsza i mapewno ostatna skoda!!!
              • steevan Re: 1.4 16V Bierze olej. 08.05.06, 15:56
                Witam po krótkiej przerwie..
                Wymienili pierscienie (w ramach katalogu usług dobrej woli, auto swiezo po
                gwarancji) Facet mi powiedział, że na jego oko to przegrzne (rozhartowane) byly
                pierscienie. Teraz wlali Mobil1 5W50 który ma znacznie lepiej chronic silnik
                przy wyzszych temperaturach. OD 3000 km silnik nie wział grama oleju. Na moje
                pytanie dlaczego wobec tego leja Castrol 5W30 facet odparł (nieoficjalnie): Gdy
                zamawiamy Castrol dostajemy do serwisu gratisy.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka