Gość: Sławek Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.aries.com.pl 17.09.02, 09:07 Ilekroć czytam testy Opli np.Zafiry czy małej Astry z tym silnikiem jak byk napisane jest,że jednostka ta mimo mocy na papierze jest stosunkowo mułowata i paliwożerna. Nie wierze,że samochód tak ciężki (Omega) z tym silnikiem przyspiesza do setki w 10,5 sekundy,a był przecież jeszcze silnik 2.0 ... :-( pozdr Link Zgłoś
Gość: om Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.stacje.agora.pl 07.11.02, 11:47 Żeby uwierzyc trzeba sie przekonac.A to moze yc trudne, jesli opiera sie wyłącznie na artykułach.Polecam jazde. Link Zgłoś
Gość: KRZYCHU Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.osowa.3miasto.net / 10.255.252.* 11.03.03, 15:58 TAKI DROGI SAMOCHOD A TAK MALO OFERUJE. Link Zgłoś
Gość: zderzakk Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.03.03, 17:13 Wszystkie informacje to bzdury - łącznie z tymi pierdołami co pisze sam autor o jakiejś klapie , albo zapalniczce !!! Mam omege 2,2 DTi i pali średnio 7 l / 100km i przyśpieszenie od zera nie zawsze się liczy ! Link Zgłoś
Gość: Olgierd MV6 Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.tkdami.net 02.06.03, 01:07 niezgadzam się ze zdaniem dotyczącej konkurencji.......Autorzy w poprzednich artykułach wypisując o VW W12 czy BMW M5 NAJWYRAŹNIEJ ZAPOMNIELI ŻE JEST TEŻ OMEGA OFEROWANA Z SILNIKIEM 5.7 L. POJ. !!!!!!!! KTÓRA ZDECYDOWANIE BIJE NA LEB KONKURENJĘ i nie sprawia problemów wymienonych pierduł dotyczących bagażnika itp, bagażnik jest otwierany z pilota i jest możliwość domknięcia się jak się zapomniemy, odradzał bym nazywanie tego modelu OPLEm bo to jest w gruncie rzeczy CADILLAC A RACZEJ GMc. :D Link Zgłoś
greenblack Re: OPEL OMEGA 2.2i 02.06.03, 19:47 Gość portalu: Olgierd MV6 napisał(a): > niezgadzam się ze zdaniem dotyczącej konkurencji.......Autorzy w > poprzednich artykułach wypisując o VW W12 czy BMW M5 Gdzie porównywali Omegę z M5 i Phaetonem? > NAJWYRAŹNIEJ ZAPOMNIELI ŻE JEST TEŻ OMEGA OFEROWANA Z SILNIKIEM > 5.7 L. POJ. !!!!!!!! To ciekawe. Były próby z tym silnikiem, ale z powodu przegrzewania się jednostki zrezygnowano z jej montowania. > modelu OPLEm bo to jest w gruncie rzeczy CADILLAC A RACZEJ GMc. I tu też się mylisz. To raczej Cadillac Catera był amerykańską Omegą. Zresztą CTS też ma silniki i płytę z Omegi. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Olgierd MV6 Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.tkdami.net 02.06.03, 23:37 wreszcie ktoś się odezwał z sensowną wypowiedzią :) ale mnie niczym ona nie zaskoczyła, dobrze wiedziałem że jest to Cadillac Catera :)( jest dokładnie taki sam jak Omega, tylko ma inną konsolę ( min. seryjnie montowany miernik naładowania akumulatora itp), zderzaki i grill,) a propo 5.7 L to się troche mylisz, bo porusza się ten potwór po drogach, ale niestety jest to tylko tor wyścigowy, a zatem mam zaszczyt :) przypomnieć o modelu o nazwie V8STAR Race Series (Steinmetz jako partner GAG Team-u)- 450 PS i 580 Nm. Znając życie prędzej czy później konstruktorzy z GMc rozwiąrzą problem temperatury i taka omega seyrjna się pojawi. Domyślam się że Kolega się trochę orientuje... To może bym prosił o parę słów o Oplu ( Lotusie) SPEEDSTERZE 5,9s do 100 KM, ciekawe ile trzeba zapłacić za to cacko:D pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: OPEL OMEGA 2.2i 03.06.03, 00:01 Gość portalu: Olgierd MV6 napisał(a): > dobrze wiedziałem że jest to Cadillac > Catera :) To raczej Catera jest Omegą - Omega była trochę wcześniej, a silniki też są z Europy. > a propo 5.7 L to się troche mylisz, bo porusza się ten potwór > po drogach, ale niestety jest to tylko tor wyścigowy, a zatem > mam zaszczyt :) przypomnieć o modelu o nazwie V8STAR Race Series > (Steinmetz jako partner GAG Team-u)- 450 PS i 580 Nm. Tak, "zapomniałem" o sportowych bolidach. Znając > życie prędzej czy później konstruktorzy z GMc rozwiąrzą problem > temperatury i taka omega seyrjna się pojawi. W nowej Omedze ma być V8, ale raczej nie z Corvetty. Domyślam się że > Kolega się trochę orientuje... To może bym prosił o parę słów o > Oplu ( Lotusie) SPEEDSTERZE 5,9s do 100 KM, 2 fotele, brak dachu i zawieszenia, tylny napęd i mocny silnik. Samochód nie dla mnie, ale ma charakter. Silnik taki, jak w Saabach;) ciekawe ile trzeba > zapłacić za to cacko:D W Niemczech 36500 €. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rav Najlepsze w Omedze jest to... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 02.06.03, 20:34 ...że używaną można kupić po bardzo atrakcyjnych cenach. Chyba tylko Daewoo mogłoby konkurować w dyscyplinie spadku wartości, pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: n-rico Re: Najlepsze w Omedze jest to... IP: *.dip.t-dialin.net 03.06.03, 12:11 Jezdze sluzbowa Omega,ktora jak do tej pory jest niezawodna i oferuje bardzo duzy komfort. Przy predkosci 180 km/ plynie sie po autobahnie bez odczucia tej szybkosci. Jak kazde auto ma ona i wady,ale generalnie Omega jest lepsza niz jej reputacja. Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Najlepsze w Omedze jest to... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.06.03, 16:00 Ba! Bynajmniej nie chciałem powiedzieć, że to jej jedyna "najlepszość":) pozdrawiam i życzę najlepszego! PS.Też chciałbym pomykać służbową Omegą... Link Zgłoś
sluzewiaczek TEST... 03.06.03, 23:48 Omega to jedna z moich ulubionych limuzyn. Ma wspaniałą linię, dynamiczny i luksusowy wygląd. Jest rewelacyjna!!! P.S. Chciałbym zobaczyć taki test-porównanie: Audi RS6, BWW M5, Mercedes E55 AMG, Opel Omega V8 i Volkswagen Pasaat W8. Co o tym sądzicie? Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: TEST... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 08:10 sluzewiaczek napisał: > Omega to jedna z moich ulubionych limuzyn. Ma wspaniałą linię, dynamiczny i > luksusowy wygląd. Jest rewelacyjna!!! > P.S. Chciałbym zobaczyć taki test-porównanie: Audi RS6, BWW M5, Mercedes E55 > AMG, Opel Omega V8 i Volkswagen Pasaat W8. Co o tym sądzicie? W Omedze spieprzy ci sie komputer,pompa wody i urwie szpilka przy kolektorze wydechowym.Podniesiesz maske silnika i popatrzysz na dol,widzisz rame i sruby w rdzy.Bo nie sa zakonserwowane.Sprobuj po paru latach odkrecic jakas srube narazona na warunki atmosferyczne.Przy tlumiku i rurze wydechowej czy katalizatorze w Oplu ta tak "sprytnie" pomyslane,ze urwiesz szpilke,i musisz wiercic dziury.W bagazniku pod wykladzina blacha ci zardzewieje,a czemu,jak jest przykryta?A najwiekszy feler w Oplach to zaparowane szyby.Jazda w dwie trzy osoby w deszczu,masz caly czas zaparowane okna,chyba ze dasz gorace powietrze (ale latem?)Stary Passat byl w tych powyzej podanych szczegolach duuzo lepiej skonstruowany.Opisalem moja byla Omege B 16 V CD rocznik 1996. Link Zgłoś
Gość: zbig Re: TEST... IP: 212.160.128.* 04.06.03, 08:39 sluzewiaczek napisał: > Omega to jedna z moich ulubionych limuzyn. Ma wspaniałą linię, dynamiczny i > luksusowy wygląd. Jest rewelacyjna!!! > P.S. Chciałbym zobaczyć taki test-porównanie: Audi RS6, BWW M5, Mercedes E55 > AMG, Opel Omega V8 i Volkswagen Pasaat W8. Co o tym sądzicie? Bez wielkiego pudła można przewidzieć wyniki tego testu. Omega byłaby w najlepszym przypadku na przedostatnim miejscu,badz na ostatnim. Rywalizowałaby o tę pozycję z Passatem/dlaczego akurat z nim,przecież to auta innej klasy-może poprzez podobny silnik? Pozdr Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: TEST... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 09:45 Dopowiem,ze Omega klasyfikowana jest z BMW 5 , Mercedes E i Volvo 700 i Audi 6 jako samochow tzw.obere mittelklasse czyli wyzsza srednia.Omega jest najtansza a po roku tansza niz Passat,ktory jako nowy kosztowal mniej od Omegi.Omega jest w Niemczech uwazana za samochod dla tych,ktorym szkoda wydac pieniadze na inne drozsze marki z tej grupy klasowej,prestiz auta nie ma znaczenia a tez maja kawal wygodnego,duzego rodzinnego auta z bogatym wyposazeniem w srodku.Taki Mercedes dla biednych.Dla takich jak ja.Uzywanego taniej kupisz ale i taniej sprzedasz.Jak masz pecha to doplacisz do czesci. Link Zgłoś
greenblack Re: TEST... 04.06.03, 09:48 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Dopowiem,ze Omega klasyfikowana jest z BMW 5 , Mercedes E i Volvo 700 700? To ktoś to jeszcze pamięta? Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: TEST... 04.06.03, 09:50 sluzewiaczek napisał: > P.S. Chciałbym zobaczyć taki test-porównanie: Audi RS6, BWW M5, Mercedes E55 > AMG, Opel Omega V8 i Volkswagen Pasaat W8. Co o tym sądzicie? Najpierw taka Omega musiałaby istnieć. A nawet wtedy ze względu na moc porównywanoby ją z A6 4.2, 545i, E500. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: TEST... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 10:21 greenblack napisał: > sluzewiaczek napisał: > > > P.S. Chciałbym zobaczyć taki test-porównanie: Audi RS6, BWW M5, Mercedes E > 55 > > AMG, Opel Omega V8 i Volkswagen Pasaat W8. Co o tym sądzicie? > > Najpierw taka Omega musiałaby istnieć. A nawet wtedy ze względu na moc > porównywanoby ją z A6 4.2, 545i, E500. > > > Pozdrawiam Ja tam nie wymyslam takich rzeczy.Z Volvo to sie domysliles przeciez,bo grasz znawce,ze chodzi o Volvo 70 www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist.shtml W statystyce ADAC jest jedna grupa-obere mittelklasse/oberklasse,ale to nie przeszkadza rozroznic przynaleznosci poszczegolnych samochodow. Link Zgłoś
greenblack Re: TEST... 04.06.03, 10:59 Gość portalu: Janusz napisał(a): Z Volvo to sie domysliles przeciez,bo grasz z > nawce,ze chodzi o Volvo 70 To się zdecyduj. S/V70 i 700 to zupełnie inne modele. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: TEST... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.03, 16:09 Tu nie chodzi o silnik,a o wielkosc auta.Bo jak bylby Golf GTI z 200 konmi sklasyfikowany?Chodzi tylko o wielkosc samochodu.Pokaz mi wielki samochod i tani?(po za USA)NIe ma takich.Wielki samochod to i wiele dodatkow,bogate wyposazenie.Bo ludzie sa tacy.Co wielkie,to budzi wiekszy respekt,jest drozsze. Link Zgłoś
greenblack Re: TEST... 04.06.03, 19:50 Gość portalu: Janusz napisał(a): > Tu nie chodzi o silnik,a o wielkosc auta.Bo jak bylby Golf GTI z 200 konmi skla > syfikowany?Chodzi tylko o wielkosc samochodu.Pokaz mi wielki samochod i tani? (p > o za USA)NIe ma takich.Wielki samochod to i wiele dodatkow,bogate wyposazenie.B > o ludzie sa tacy.Co wielkie,to budzi wiekszy respekt,jest drozsze. A ja nadal nie wiem, o co Ci chodzi. Najpierw, wyjaśnione już, nieporozumienie z Volvo 700, a teraz to. Miałem na myśli to, że protypowa Omega V8 miała około 300 KM i żadną siłą nie dałoby się jej porównać z RS6 450 KM czy E55 AMG 476 KM, a raczej z A6 4.2 300 KM i E500 305 KM. To zresztą tylko teoretyzowanie. Nie wystarczy coś zrobić i pokazać. Trzeba jeszcze to tak dopracować, bu działało bezawarayjnie przez dłuższy czas - Omega V8 nie spełniała tych warunków. W nowej Oemdze ma być zupełnie nowa, kompaktowa V8, więc trzymajmy kciuki. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rav Re: TEST... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.06.03, 20:22 A o jaką nową omegę Ci chodzi? pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: TEST... 04.06.03, 20:27 O Omegę, o której jeszcze niewiele wiadomo. Ma celować w 5, E a może nawet trochę wyżej. Napęd ma być na tył lub 4x4. Ma ją wiele łączyć z Alfą 167. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rav Sceptycznym... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.06.03, 20:43 ...bo byc może to będzie "sukcesja" po tradycjach senatora. Zreszta, nie zdziwiłbym się, gdyby (jeśli w ogóle w najbliższej generacyjnie przyszłości) ten samochód o rozstawie osi 280+ (a obecna omega jest krótka, jak na swą klasę) nazywał się jakoś "historycznie". Czy "Kapitan" nie brzmi dumnie? pozdrawiam Link Zgłoś
starydiesel Re: TEST... 04.06.03, 11:50 greenblack napisał: > sluzewiaczek napisał: > > > P.S. Chciałbym zobaczyć taki test-porównanie: Audi RS6, BWW M5, Mercedes E > 55 > > AMG, Opel Omega V8 i Volkswagen Pasaat W8. Co o tym sądzicie? > > Najpierw taka Omega musiałaby istnieć. A nawet wtedy ze względu na moc > porównywanoby ją z A6 4.2, 545i, E500. > > > Pozdrawiam Kiedyś była Omega A z silnikeim Maclarena 12 cylindrów. Wyprodukowano kilkaset egzemplarzy. Osiągi nieco lepsze niż E55 z porzedniego modelu. pzdr Link Zgłoś
sluzewiaczek Re: TEST... 04.06.03, 14:49 greenblack. To Ty nawet nie wiesz, ze istnieje Omega V8 z silnikiem 5,7 litra od Corvette'y? To jest extra furak!!! Link Zgłoś
Gość: Bizon Re: OPEL OMEGA 2.2i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.03, 20:42 omega jest ok.howk. Link Zgłoś