Dodaj do ulubionych

Prywatny Import

IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 20.09.02, 14:45
Drodzy Wspolforumowicze,

Zamierzam sciagnac do kraju przyzwoity 2-letni wozek z niemiec (zaden tam
autoshrot). ile lacznie musze odpalic od wartosci samochodu kochanemu Panstwu?
musze przyznac, ze troche sie pogubilem w oplatach, a nie chce sie marnie
wkopac. Na moj rozum place clo oraz akcyze (w jakiej dokladnie wielkosci?) i
tyle.

Prosze pomozcie na podstawie wlasnych doswiadczen rozgryzc mi ta enigme - Wy
przeciez wiecie wszystko.

PZDR ;-)))
Obserwuj wątek
    • Gość: Cruchton Re: Prywatny Import IP: 150.254.96.* 20.09.02, 15:43
      Samochody do 2 lat, a więc rocznik 2001 (oni tak liczą, 2000 to już dla
      celników 3 lata) - )% cła, akcyza 3,1 % dla poj. poniżej 2000 cm3, powyżej 2000
      cm3 - 13,6 %. Do tego trzeba jeszcze policzyć podatek VAT (22 %) liczony od
      wartości celnej (celnicy mają tabelki podobne do EuroTaxu, także z niemieckimi
      cenami) powiększonej o uzyskaną sumę akcyzy. Aha, akcyza też jest liczona od
      tej wartości celnej.
      Zatem jeśli wózek kosztuje w "tabelkach" np. 30 000 zł, to policz sobie od tego
      sumę akcyzy (3,1 % lub 13,6 %), a następnie dodaj do wartości auta w "tabelce"
      i oblicz z tego 22 % VAT'u. Dodaj wartość akcyzy i VAT'u. Prostę, prawda ?
      Nie wiem czy wyjdziesz na swoje. Te danesą pewne, mam szwagra celnika i sam
      chciałem sprowadzić sobie autko - 9 letniego Merca i ... mi się odechciało.
      Powód - akcyza 65 % !

Pozdrawiam
      • Gość: tadek Re: Prywatny Import IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 20.09.02, 16:27
        Dzieki serdeczne za odpowiedz.
        Rzeczywiscie prohibicyjnie to wyglada (no ale coz Panstwo Polskie musi kolejny
        raz oddluzyc kopalnie). Jedyna szansa to, ze cos sie zmieni w przepisach po
        wejsciu do unii (daleka perspektywa) albo trzeba kupowac w niemcach nowe wozki
        odliczac ichni vat, placic nasz ale i tak wychodzic na swoje dzieki relatywnie
        nizszej cenie wozkow w niemcach - np w przypadku nowych wozkow japonskich typu
        subaru albo accorda to moze sie oplacac (i tak cholera drogo wychodzi)
        Jeszcze raz dzieki i
        PZDR ;-)))
        • Gość: alek Re: Prywatny Import IP: 195.136.36.* 20.09.02, 16:56
          Ale za japoński wózek zapłacisz jeszcze 35% cła i kalkulacja wtedy wygląda tak :
          (((wartość celna + cło) + akcyza) + VAT).
          Chyba, że jest to japońska marka produkowana w UE. Tak czy owak, żeby uzyskać
          zwolnienie z cła potrzebujesz świadectwo pochodzenia EUR 1, jeśli wartość celna
          przekracza 6.000 EUR; poniżej tej wartości wystarcza oświadczenie
          sprzedającego, że auto pochodzi z UE, umieszczone na fakturze zakupu.

Pozdrawiam, alek
          • Gość: tadek Re: Prywatny Import IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 20.09.02, 17:13
            Gość portalu: alek napisał(a):

> Ale za japoński wózek zapłacisz jeszcze 35% cła i kalkulacja wtedy wygląda
            tak
            > :
            > (((wartość celna + cło) + akcyza) + VAT).
            > Chyba, że jest to japońska marka produkowana w UE. Tak czy owak, żeby uzyskać
            > zwolnienie z cła potrzebujesz świadectwo pochodzenia EUR 1, jeśli wartość
            celna
            >
            >
            No to marna historia. Czyli ze za uzywane japonskie wozki tez place normalne
            japonskie 35% clo (subaru i accord odpadaja). Wypada liczyc na zmiane
            przepisow - a wiec odlegla perspektywa :-(((
            jak by tu przechytrzyc pazernego fiskusa? ;-)))

I tak duze PZDR dla wszystkich ;-)))
    • polokokt Re: Prywatny Import 20.09.02, 17:40
      Czesc
      Na stronie :
      www.guc.gov.pl
      jest kalkulaor oplat jakich musisz dokonac za konkretny samochod.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka