Dodaj do ulubionych

Alfa Romeo 147

04.10.02, 12:20
Chcialabym kupic nowa alfe 147 z silnikiem 1.6, 120 kM. Troche obawiam sie
awaryjnosci aut tej marki. Czy moze ktos z Was ma jakiej doswiadczenia w tym
wzgledzie? Interesuja mnie zarowno te pozytywne, jak i negatywne opinie.
Pozdrawiam,
Dorota
Obserwuj wątek
    • palecieli Re: Alfa Romeo 147 04.10.02, 12:35
      Jeżeli będziesz dojeżdżał alfką do pracy i będzie to twój jedyny samochód –
      środek transportu
      to się grubo zastanów, jeżeli nie, to bierz i nie zastanawiaj się nad niczym,
      alfa każdą awarię Ci wynagrodzi:)
      ps sam trzymam taką tylko 156, trzymam bo jeżdżę nią rzadko hi, hi – do
      kościoła, a do pracy jeżdżę całkiem innym - makaronem:)
    • Gość: bocian Re: Alfa Romeo 147 IP: *.fw 04.10.02, 16:31

Dorotko, Jako gość który stuknął 40 tys km w niecałe półtora roku AR 147 1,9
      jtd i również z 60 tys AR 145 1,6 TS myślę że mam podstawy zeby coś CI na ten
      temat powiedzieć:
      - po pierwsze odrzuca mnie od silnika 1,6 TS - w mojej 145 palił mi w mieście
      nawet ponad 14 (poniżej 11 nie schodził nawet gdy jeździła nią moja Pani i się
      bardzo starała. Ponadto te silniki mają stale problemy z regulatorem faz
      rozrządu - bez przerwy się psuje co jest spowodowane przez jakiś układ
      elektroniczny - spotkałem tylko jednego gościa który potrafił to naprawić - nie
      potrafię go namierzyć.
      - 1,9 jtd - dokładnie te same osiągi, elastycznośc lepsza, spalanie na poziomie
      maksymalnym 8 litrów (przy 200 na godzinę pali średnio 7,9 litra). Koszt zakupu
      zwraca się po jakichś 40-60 tys km więc moim zdaniem warto.
      Co do 147 - brak jakichkolwiek awarii z winy AR (raz mi musieli płukać silnik
      itd bo na RG nalali mi jakiegoś świństwa zamiast ropy). Autko prowadzi się
      super (zwłaszcza kobietom nie wymagającym od auta 200 lub więcej koni), dzięki
      280 Nm ma niesamowite przyśpieszenie na jednym biegu od niskich szybkości aż po
      wysokie, wyposażenie - BAJKA! 6 poduszek, 8 głośników z radiem, ABS, ASR, EBD,
      VDC (chyba ta wersja już ma seryjnie), klima, elektryczne szyby i lusterka,
      wspomaganie, komputer pokładowy z masą opcji, itd.
      Pozycja za kierowncą bardzo komfortowa, świetne trzymania boczne, dużo miejsca
      nawet za kierowcą. BAgażnik przyzwoity (nie można powiedzieć zeby był duży -
      ale to autko klasy mniejszej więc...).
      Trzymanie na drodze - bardzo dobre - wprowadzenie autka w poślizg jest sztuką.
      Dobra jakośc wykończenia wnętrza - zupełnie nie dotychczasowa.
      Jedyna rzecz której się obawiam to zawieszenie - przy mojej jeździe myślę że
      długo nie wytrzyma - ale w Brawie przy spokojnej jeździe wytrzymało 17 tys km
      więc tu jest 40 tys i jest ok.
      BArdzo, bardzo, polecam. A historie o awaryjności myślę że można pozostawić tym
      którzy AR nie mają a mieć by chcieli. (145 też poza regulatorem faz rozrządu
      nigdy mi sie nie psuła - w przeciwieństwie do np. passata, vectry, i innych aut
      moich kolegów).
      Pzdr
      bocian

• morgan Re: Alfa Romeo 147 04.10.02, 17:50
        Strasznie Ci dziekuje za tak wyczerpujacy opis doswiadczen, jakie miales z
        alfa. Strasznie mi sie podoba opcja silnika 1.9, ale niestety moj maz nie chce
        sie na to zgodzic, poza tym auto jest wtedy duzo drozsze. Ja jezdze rocznie ok.
        12 tys. km, wiec sama nie wiem, ale 14 l/100 km to jest rzeczywiscie sporo.
        Mysle o zakupie autka pod koniec roku (moze dilerzy beda mieli wtedy jakies
        fajne oferty), albo ewentualnie na poczatku przyszlego. Ciesze sie, ze masz
        takie dobre doswiadczenia z ta marka. Nie ukrywam, ze jak typowa baba patrze
        glownie na jego wyglad :-)
        Pozdrawiam,
        Dorota
        • Gość: bocian Re: Alfa Romeo 147 IP: *.fw 07.10.02, 10:07
          morgan napisała:

> Strasznie Ci dziekuje za tak wyczerpujacy opis doswiadczen, jakie miales z
          > alfa. Strasznie mi sie podoba opcja silnika 1.9, ale niestety moj maz nie
          chce
          > sie na to zgodzic, poza tym auto jest wtedy duzo drozsze. Ja jezdze rocznie
          ok.
          >
          > 12 tys. km, wiec sama nie wiem, ale 14 l/100 km to jest rzeczywiscie sporo.
          > Mysle o zakupie autka pod koniec roku (moze dilerzy beda mieli wtedy jakies
          > fajne oferty), albo ewentualnie na poczatku przyszlego. Ciesze sie, ze masz
          > takie dobre doswiadczenia z ta marka. Nie ukrywam, ze jak typowa baba patrze
          > glownie na jego wyglad :-)
          > Pozdrawiam,
          > Dorota

Sekundkę, to autko dla Ciebie czy męża?
          PO drugie, rozumiem ze pieniądze na utrzymanie będą pochodziły z jego kieszeni.
          Zapewne nie jest ekonomistą bo policzył by że w 4 lata zwraca Ci się koszt
          zakupu natomiast cena sprzedaży diesla używanego będzie wyższa niz benzyniaka.
          No i te cudowne regulatory faz rozrządu - koszt 1 stuki to 640 pln plus
          robocizna około 400 PLN.
          Życze każdej lasce równie bogatego faceta. A Tobie wiele radości z AR - która
          by to nie była.
          pzdr
          bocian
          • morgan Re: Alfa Romeo 147 07.10.02, 19:29
            Jemu raczej chodzilo o to, ze bede szybciej jezdzic i zrobie sobie krzywde.
            Pieniadze na utrzymanie beda pochodzily ze wspolnej kieszeni, ale to nie ma dla
            niego zbyt duzego zbnaczenia, bo sam ma auto, ktore duzo pali.
            Mnie najbardziej zalezy na tym, aby auto mialo dobre osiagi i nie palilo zbyt
            duzo.
            Pozdrawiam,
            Dorota
            • Gość: bocian "final countdown" AR 147 IP: *.fw 08.10.02, 09:51
              morgan napisała:

> Jemu raczej chodzilo o to, ze bede szybciej jezdzic i zrobie sobie krzywde.
              > Pieniadze na utrzymanie beda pochodzily ze wspolnej kieszeni, ale to nie ma
              dla
              >
              > niego zbyt duzego zbnaczenia, bo sam ma auto, ktore duzo pali.
              > Mnie najbardziej zalezy na tym, aby auto mialo dobre osiagi i nie palilo zbyt
              > duzo.
              > Pozdrawiam,
              > Dorota

Ok Dorotko,

Po prostu wydaje mi się ze jtd jest lepszym wyborem bo tak jak pisałem sporo
              mniej pali, ma takie same osiagi co 1,6 TS 120 konny, ma lepszą elastyczność co
              jest ważne przy np wyprzedzaniu na jednym biegu (większa elastycznosć powoduje
              że to autko tez jest bezpieczniejsze), koszt zakupu sie zwraca po 40-60 tys
              natomiast wartośc sprzedaży używanego diesla jest większa niz benzyniaka.

To są moje argumenty. Ale najważniejsze w rodzinie ;-)))))),

Pozdrawiam serdecznie CIebie i Twojego i miej duzo radości z AR 147,

bocian
    • dreaded88 Tylko się tą Alfą nie rozbijaj ! 04.10.02, 18:33
      www.euroncap.com/details.php3?id=car_108_2001
    • Gość: cOlo Re: Alfa Romeo 147 IP: 217.8.178.* 05.10.02, 15:24
      Niektorzy tutaj juz nie raz pisali cos w ten desen:
      "Przejedz sie Alfa raz, a nie bedziesz mial watpliwosci jaki samochod kupic" :)

Ja niestety jeszcze nie jechalem :(
    • greenblack Re: Alfa Romeo 147 05.10.02, 20:26
      morgan napisała:

> Chcialabym kupic nowa alfe 147 z silnikiem 1.6, 120 kM. Troche obawiam sie
      > awaryjnosci aut tej marki. Czy moze ktos z Was ma jakiej doswiadczenia w tym
      > wzgledzie? Interesuja mnie zarowno te pozytywne, jak i negatywne opinie.
      > Pozdrawiam,
      > Dorota

Jak chcesz zaoszczędzić kilka tyś. złotych(chyba 4), to kup 1.6 105KM. Różnica
      w osiagach właściwie żadna 0,7 sek do setki, a masz sporo kasy na paliwo, bo
      ten silniczek niezależnie, w ktorej wersji trochę pali.
      • Gość: nazir Re: Alfa Romeo 147 IP: 195.116.244.* 07.10.02, 14:10
        Mam Alfe 147 1.6i 16V TS 120 KM.

Pali w mieście (czy lato czy zima) 10-11 l, na trasie ok. 7.
        Mam ja 1,5 roku, nic się w tym czasie nie zepsuło, zawieszenie trochę za twarde
        jak na nasze drogi ale na trasy jest świetne, różnica do wersji 105KM jest
        odczuwalna (jeździłem tez).
        Osobiscie polecam zakup, autko bajera !
        • Gość: bocian Re: Alfa Romeo 147 IP: *.fw 07.10.02, 16:55
          a to spalanie podałeś zgodnie z komputerem czy własne wyliczenia po nalaniu do
          fula, jeżdzie dosyć ostrej i dolaniu raz jeszcze?
          bo w mim dieselku na trasie przy 180 pokazał mi spalanie 7,4 a spalił 7,9. Itd.
          A benzynka nikomu z użytkowników z którymi gadałem a którzy liczyli spalanie
          metodą naturalną nie paliła poniżej 11 litrów.

pzdr
        • Gość: cc Re: Alfa Romeo 147 - 6 poduszek w tekturowym pudle IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.02, 22:33
          Wszystko super, ale jak to możliwe że mając 6 poduszek w nowoczesnej
          konstrukcji wózku czytam, że chroni kierowcę i pasażera jak kartonowe pudło,
          czyli wcale???
      • morgan Re: Alfa Romeo 147 07.10.02, 19:33
        Czy nie wiesz moze przypadkiem, jaka jest roznica w spalaniu pomiedzy 1.6 120
        kM a 1.6 105 kM?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka