Dodaj do ulubionych

Stopień sprężania

11.10.02, 21:10
Pytanie dla praktyków: Jak się ma zmierzone manometrem ciśnienie w cylindrach
do stopnia sprężania. To na pewno nie jest prosta zależność, ale może jest
sposób na jej wyliczenie. Mam kłopoty wynikajace chyba z nadmiernego
splanowania głowicy. Ciśnienie na tłokach jest równe 14,5atm, a na jednym
15,0. Wydaje mi się trochę za duże. Poj. Silnika 1700. Objawy są takie , że
silnik dzwoni zaworami przy obciążeniu i wysokich obrotach. Facet co planował
twierdzi , że wyliczył st. sprężania na ok 10,5:1.
Obserwuj wątek
    • hiszpan25 Re: Stopień sprężania 15.10.02, 10:37
      mam w moto 11:1 i nie "dzwoni" nawet na Pb95... a obroty do 11.000, zalej Pb98
      to powinien przestać "dzwonić" jeśli to stopień sprężania... Paliwko o wyższej
      LO spala się z mniejszą tendencją do detonacji (te "dzwonienie" to spalanie
      detonacyjne).

PZDR!
      • letalin Re: Stopień sprężania 15.10.02, 19:10
        hiszpan25 napisał:

> mam w moto 11:1 i nie "dzwoni" nawet na Pb95... a obroty do 11.000, zalej
        Pb98
        > to powinien przestać "dzwonić" jeśli to stopień sprężania... Paliwko o
        wyższej
        > LO spala się z mniejszą tendencją do detonacji (te "dzwonienie" to spalanie
        > detonacyjne).
        >
        > PZDR!

Coś się po drodze dowiedziałem. Trzeba podzielić wartość z manometru
        przez "adiabatę" (dawno temu uczyłem się tych zaklęć) , która wynosi ok. 1,2-
        1,3. W takim układzie mam najmniej 11,5:1 a może nawet 12,5:1. Musi dzwonić!
        Oczywiście leję E98 i jażdżę na LPG ( ma ponad 100 oktanów) . Oczywiście można
        uniknąć dzwonienia ustawiając zapłon na dość późny, ale wtedy nici z całego
        tuningu bo motorek się nie "wkręca"...( mam teraz tylko 4 stopnie wyprzedzenia)
      • Gość: Hiszpan Re: Stopień sprężania IP: 213.25.43.* 16.10.02, 10:11
        przy tych wartościach to chyba nawet nitrometanol będzie się spalał stukowo! :)
        z tego co pamietam to jakiś "sowiecki" silnik tak splanował tobie facet co nie
        wróży mu długiego życia...

PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka