Gość: gwrnach IP: *.ey.com.pl / 195.187.55.* 15.10.02, 09:12 Co sadzicie o tym samochodzie? Aktualnie jest dosc atrakcyjny cenowo (wersja Ice). Macie jakies doswiadczenia jesli chodzi o serwis gwarancyjny i pogwarancyjny? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: mac1 Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: 213.77.125.* 15.10.02, 09:20 Ice 57 600 zł, Classic 48 200 zł. Nie lepiej kupić Golfa 1,6, ta sama podłoga za niecałe 50 000 zł. Jest jeszcze chyba promocja na Varianta. Pzdr. Link Zgłoś
polokokt Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? 15.10.02, 09:23 Wlasnie wlasnie, przejedz sie po salonach kilku producentow. Ja w weekend bylem w Auto Viva w wawie i tam na VW sa juz promocje po okolo 5000zl Ale jak mowie dokladnie sie przyjzyj co kto oferuje. Teraz na koniec roku mozna troche wyciagnac od dealera Link Zgłoś
eskwadrat Widzę, że kolega serio się rozgląda... :-) 15.10.02, 15:59 Polokokt, powodzenia w wyborze. Pozdrawiam P.S. Czy mógłbyś rzucić oko na priv'a chyba jest mailik. Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 13:50 Gość portalu: mac1 napisał(a): > Ice 57 600 zł, Classic 48 200 zł. Nie lepiej kupić Golfa 1,6, ta sama podłoga > za niecałe 50 000 zł. Jest jeszcze chyba promocja na Varianta. Pzdr. Ale zauważ że wersja ice ma kompletne wyposażenie włączając w to klimatyzację, jest to wersja ambiente plus klimatyzacja, 4 poduszki i jeszcze coś tam... A u VW to praktycznie golas, tyle że silnik ma nowszej konstrukcji, ten w octavii combi to 1,6 V8 ze zmiennymi kanałami dolotowymi - 103KM, 145Nm - chyba? Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: 213.77.125.* 15.10.02, 14:01 Gość portalu: piotr napisał(a): > Gość portalu: mac1 napisał(a): > > > Ice 57 600 zł, Classic 48 200 zł. Nie lepiej kupić Golfa 1,6, ta sama podł > oga > > za niecałe 50 000 zł. Jest jeszcze chyba promocja na Varianta. Pzdr. > Ale zauważ że wersja ice ma kompletne wyposażenie włączając w to klimatyzację, > jest to wersja ambiente plus klimatyzacja, 4 poduszki i jeszcze coś tam... > A u VW to praktycznie golas, tyle że silnik ma nowszej konstrukcji, ten w octav > ii combi to 1,6 V8 ze zmiennymi kanałami dolotowymi - 103KM, 145Nm - chyba? Zgadza się Piotrze. Ale coś za coś. Silnik Golfa ma 105 KM. Pali bardzo mało jak na tą klasę. Mam takie autko od kwietnia i na razie jestem zadowolony. Jedynym plusem Octawi jest wyposażenie, ale czy warto dopłacić 9000 zł za klimę i kilka elektr. bajerków ??? Pzdr. Link Zgłoś
polokokt Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? 15.10.02, 18:02 Po dwoch latach uzywania samochodu bez bajerow i uzywania samochodu z bajerami przez dwa tygodnie juz wiem ze warto :) No chyba ze sie nie ma tych 9000zl (bo jak sie nie ma to to jest kupa kasy) Link Zgłoś
polokokt Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? 15.10.02, 09:21 Nie wiem dokladnie ile kosztuje teraz ale niedawno w rodzince sprzedali octavie 1.6 75km. Nie byla to rakieta ale przejechali ponad 130tys km bez wiekszej usterki. Przy sprzedazy jedynie zawieszenie bylo do wymiany, no ale to dzialanie naszych drog. Ogolnie mimo ze wiele osob zywi niechec do Skody ja uwazam ze te samochody maja w miare przyzwoity stosunek jakosci do ceny no i czesto sa lepiej wyposazone niz konkurenci. Mysle ze jesli cena i wyposazenie Ci odpowiada to warto. Z tym silniczkiem majtek nie bedzie zrywac (jak to ktos tu kiedys powiedzial) ale do jezdzenia wystarczy. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: apandinus Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: 62.29.248.* 15.10.02, 17:04 Ja wybrałem Ice Combi 2.0. Aktualnie oczekuję na auto (na razie tydzień opóźnienia). 2.0 jest droższe o 1500 PLN, pali niewiele (przynajmniej wg danych producenta) więcej, a ma jednak 115 KM (chyba przy 5200 obrotów) i 170 Nm (już przy 2400 obrotów). Trochę więcej mocy i momentu może się czasem przydać i pewnie trochę przyjemniej się jeździ (dealer nie miał auta do jazdy próbnej z tym silnikiem - najwięcej sprzedają TDI). Ten silnik 2.0 (8 zaworów) jest dość starą konstrukcją ale 1.6 8 zaworowy również. Link Zgłoś
barkas Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? 15.10.02, 22:01 Octavię mogę Ci polecić w ciemno.Odradzam jedynie motor 1.6 75 KM, troszkę za słaby jak na to auto, ale jeździć się da. Teraz wersja ICE ma w serii klimę, 4 poduchy, regulowane na wysokość oba przednie fotele, ponadto ten od kierowcy ma regulację lędźwiową (kapitalna sprawa).Ponadto pełna elektryka, bardzo fajny komputer pokładowy, w zasadzie brakuje tylko podłokietnika (ma go Elegance). Miałem przez rok 1.9 Tdi Elegance, zrobiłem ok 75 tys km i na prawdę byłem zachwycony autem. Kilka dni temu odebrałem nowe auto. Zgadnij jakie: Octavia 1.8 T Laurin&Klement w czarnym kolorze i jestem w niej zakochany. Autko ma w zasadzie pełne wyposażenie przydatne na codzień. Odpowiedni upust od dealera, plus przyspieszenie 150 konnego silniczka robią na mnie wrażenie cały czas. Poz. barkas. Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 22:57 Kupiłem wczoraj do firmy Peugota 307 kombi. 1.6, 110kM, automatyczna klima, 4 poduszki, radio, 6 glośników i wiele innych. Cena 51.600 netto. Link Zgłoś
Gość: leszeq Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: *.pl 15.10.02, 23:03 Swego czasu zastanawiałem się na P307. Wizualnie bardzo mi się podobało. Odpuściłem po przeczytaniu opinii użytkowników. Mam nadzieję, że będziesz miał więcej szczęścia, czego Ci serdecznie życzę. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 09:54 Jedyna zaleta: pali mniej. Prędkość max o 4km/h większa niż przy 101 konnym 8- zaworowcu jes bez praktycznego znaczenia. A teraz wady: Gorsza o 7-8 sekund elastyczność (piąty bieg - 80-120 km/h), zalecane paliwo: tylko benzyna 98 oktanowa. Przyspieszenie 0-100 km/: praktycznie bez różnicy (pls minus 0,5 sekundy). Przy silniku 1,6 warto porównać masy obu samochodów. Poza tym czy rzeczywiście warto płacić więcej za wyposażenie Skody. Moim zdaniem warto TYLKO za klimę. Tego nie zrobisz sobie ręcznie w przeciwieństwie do zamykanych korbką okien, czy ustawianych ręcznie lusterek. Ja wybrałbym Skodę ze względu na silnik i klimę. Co mnie w niej denerwuje to niepotrzebne moim zdaniem wyposażenie w standardzie podnoszące masę, cenę i AWARYJNOŚĆ (dotyczy zwłaszcza elektrycznych szyb i to w większości marek). Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 16.10.02, 11:26 Gość portalu: andrzej napisał(a): > Jedyna zaleta: pali mniej. Prędkość max o 4km/h większa niż przy 101 konnym 8- > zaworowcu jes bez praktycznego znaczenia. A teraz wady: Gorsza o 7-8 sekund > elastyczność (piąty bieg - 80-120 km/h), zalecane paliwo: tylko benzyna 98 > oktanowa. Przyspieszenie 0-100 km/: praktycznie bez różnicy (pls minus 0,5 > sekundy). Przy silniku 1,6 warto porównać masy obu samochodów. Poza tym czy > rzeczywiście warto płacić więcej za wyposażenie Skody. Moim zdaniem warto TYLKO > > za klimę. Tego nie zrobisz sobie ręcznie w przeciwieństwie do zamykanych korbką > okien, czy ustawianych ręcznie lusterek. Ja wybrałbym Skodę ze względu na > silnik i klimę. Co mnie w niej denerwuje to niepotrzebne moim zdaniem > wyposażenie w standardzie podnoszące masę, cenę i AWARYJNOŚĆ (dotyczy zwłaszcza > > elektrycznych szyb i to w większości marek). Dlaczego dno. Czy nim jeździsz ? czy tylko czytałeś lub kolega Ci mówił ? Fakt że 105 KM to nie rakieta, ale mi wystarcza. Co do paliwa spokojnie można lac 95 oktan. Jest bardzo oszczędny. Jeszcze jedna zaleta : mniej traci na wartości od skody i łatwiej go sprzedać. pzdr. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 12:19 Jeżdżę właśnie Seatem z 8-zaworowym 101-konnym silnikiem. I chwalę sobie jego elastyczność i przyspieszenie. Natomiast opinię o 105-konnym silniku wyrobiłem sobie na podstawie testów przeprowadzanych przez pisma motoryzacyjne. Prawdziwych testów, nie analizy danych fabrycznych. I tutaj opinia jest taka, że tej większej o 4 KM mocy nie czuć przy przyspieszaniu. Mało tego - nie czuć nawet mocy starszego silnika 101-konnego. Test elastyczności na 5 biegu wypadał zawsze fatalnie, o kilka sekund dłużej niż dla silnika 101 KM. Gdzie więc ta moc i ten moment (zresztą nawet wg danych VW osiągany przy obrotach o 300/min większych niż w silniku 101 KM: 3500 dla 101KM i 3800 dla 105KM). Poza tym życzę szczęścia przy jeździe na 95-oktanowej. Zwłaszcza, gdy jeszcze na gwarancji coś się stanie z silnikiem. Lepiej się tym nie chwal! Technika zmiennej długości kanałów dolotowych najwidoczniej nie lubi 4 zaworów na cylinder... To samo z silnikiem 20V 1,8: przyspieszenie, moc i Vmax niewspółmierne do zwiększenia zuzycia paliwa! Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 16.10.02, 12:34 No jasne. Twój silnik jest lepszy, SEAT jest na pewno lepszy od VW itd. itp. Nie wiem dlaczego właściciele innych marek VW Group (SEAT, Skoda) gnoją VW. Czyżby kompleksy ?? Powiem Ci jedno SEAT i Skoda to dno i popłuczyny VW. Nie czytaj tyle testów w gazetach, bo one są tendencyjne i sponsorowane. Ale zgadłem że nie jedzisz tym autem, nie wiedziałem tylko czy masz fabię czy ibizę ( ew. cordobę) Pzdr. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 13:08 Gość portalu: mac1 napisał(a): > No jasne. Twój silnik jest lepszy, SEAT jest na pewno lepszy od VW itd. itp. > Nie wiem dlaczego właściciele innych marek VW Group (SEAT, Skoda) gnoją VW. > Czyżby kompleksy ?? Powiem Ci jedno SEAT i Skoda to dno i popłuczyny VW. Nie > czytaj tyle testów w gazetach, bo one są tendencyjne i sponsorowane. Ale > zgadłem że nie jedzisz tym autem, nie wiedziałem tylko czy masz fabię czy ibizę > > ( ew. cordobę) Pzdr. Nie wiem skąd przekonanie o gnojeniu VW przez właścicieli Seata czy Skody. Może to właśnie kompleks właścicieli VW? Ja wybrałem swoje Toledo (pierwsza wersja) właśnie ze względu na technikę VW. Stać mnie było na VW, ale jednej rzeczy nie mogę przełknąć w tej marce: Potrzebuję dużego bagażnika. Golf go nie ma. Natomiast do bagażnika Vento (wtedy to było w salonach) nie ma dobrego dostępu). Na co mi 500-litrowy bagażnik, do którego ciężko włożyć już np. 17- calowy monitor w kartonie? Nie jestem żadnym handlarzem, to są potrzeby normalnych aktywnych ludzi. usiałbym kupić Golfa Kombi a tem wygląda jak kredens na kółkach (norma dla kombi VW). Że nie wspomnę i innych przypadłościach kombi jak zachowanie przy większych prędkościach (fatalne- sprawdziłem), brak minimalnej ochrony bagażnika (wybić szybę i rozciąć byle kozikiem roletę), konieczność zostawiania sporej odległości z tyłu jeśli otwierać chcemy bagażnik i konieczność schylania sie pod otwartą już klapą (mam 190 cm wzrostu i to chyba nie jest rzadka cecha ludzi w Europie). Co do "popłuczyn" po VW to pozwolę sobie zauwazyć, że np nowe Toledo/Leon mają kokpit żywcem przeniesiony z Audi. Nie wiem jak inne elementy, ale wszystkie silniki tych modeli nie tylko są konstrukcji VW, ale są WYPRODUKOWANE w zakładach VW w Niemczech. Jak chodzi o testy to właśnie najbardziej silnik 105- konny został skrytykowany przez Auto-Świat, który zbiera cięgi właśnie za faworyzowanie VW. I tym razem zresztą uznali oni silnik 105-konny za rozczarowanie, a nie ogólnie technikę VW. To samo zresztą napisałem sam. Po prostu nikt nie spodziewał się po VW czegoś takiego. A to świadczy o wysokiej ocenie tej marki. Jeśli silnik 105-konny znajdzie się w Seacie, Skodzie lub Audi TEŻ będę go krytykował. Chodzi mi o to, że VW nie wiem dlaczego do pewnego czasu montował go tylko u siebie w przekonaniu o jego nadzwyczajnym poziomie. Teraz zadam sobie trud i dotrę do fabrycznych danych dotyczących elastyczności "rewelacyjnego" 105-konnego silnika. Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 16.10.02, 14:07 Andrzej słuchaj ja jeżdżę tym kredensem (fajne skojarzenie) i jestem zadowolony. Wybrałem go bo to był najtaszy kompakt-kombi na rynku w kwietniu tego roku (rocznik 2001). Nie przywiązuję wagi do testów. Dla mnie auto powinno jedżić. Na razie to robi. Trochę mnie martwi Twoja opinia o benzynie. Ja stosuję 95 bo jest tańsza i dozwolona wg. producenta z zastrzeżeniem że mogą zmniejszyć się osiągi. Wczesniej mniałem golfa 1,4 75 KM 5 drzwiowy, bez zarzutów, ale to nieporozumienie jesli chodzi o kombi. Na TDI szkoda mi było wywalić jeszcze ponad 13 000 zł (nie mieli już 2001 roku). Kilka lat bujałem się też 45 KM Corsą i też byłem zadowolony. Nie będę się z Tobą sprzeczał. Ja jestem zadowolony czego i Tobie życzę. Miłego podróżowania SEATEM. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 15:55 Gość portalu: mac1 napisał(a): > Andrzej słuchaj ja jeżdżę tym kredensem (fajne skojarzenie) i jestem > zadowolony. Wybrałem go bo to był najtaszy kompakt-kombi na rynku w kwietniu > tego roku (rocznik 2001). Nie przywiązuję wagi do testów. Dla mnie auto powinno > > jedżić. Na razie to robi. Trochę mnie martwi Twoja opinia o benzynie. Ja > stosuję 95 bo jest tańsza i dozwolona wg. producenta z zastrzeżeniem że mogą > zmniejszyć się osiągi. > Wczesniej mniałem golfa 1,4 75 KM 5 drzwiowy, bez zarzutów, ale to > nieporozumienie jesli chodzi o kombi. Na TDI szkoda mi było wywalić jeszcze > ponad 13 000 zł (nie mieli już 2001 roku). Kilka lat bujałem się też 45 KM > Corsą i też byłem zadowolony. > Nie będę się z Tobą sprzeczał. Ja jestem zadowolony czego i Tobie życzę. Miłego > > podróżowania SEATEM. Pzdr. Tak naprawdę obaj jesteśmy zwolennikami VW. Ja ze względów, które opisałem niestety z żalem odmówiłem sobie Volkswagena. Co do paliwa: wg moich informacji zalecana jest benzyna 98, jeśli producent dopuszcza 95-tkę to odwołuję, co napisałem wcześniej. Co do osiągów: Tak naprawdę oczekiwałem od VW postępu pod każdym względem. Nie mam powodu by nie wierzyć testom, zwłaszcza, że prowadzący je kierowcy zazwyczaj wyrażali się dobrze o VW i słowo "rozczarowanie" nie jest tu moim wymysłem. Chciałbym by się mylili. Sprawdzę jak to wygląda wg deklarowanych danych VW. Życzę długiej bezproblemowej eksploatacji i przyjemności z jazdy Volkswagenem (o obie te rzeczy nietrudno). Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 17.10.02, 07:20 Dzięki, też pozdrawiam. Tak jeszcze myślę, że mam pozytywne odczucia bo przesiadłem się z mniejszej mocy. Teraz czekam na V w wersji Variant. Może za kilka lat ....?? Zastanawiam się też nad gazem. Co o tym myślisz ?? Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 17.10.02, 08:41 Gaz - tylko instalacje wtrysku w fazie ciekłej i tylko wtedy, gdy montować je będą serwisy grupy VW. Ale inni mogą mieć swoje zdanie. Jeśli znajdę firmę godną zaufania (bardziej względem kultury technicznej niż uczciwości) pewnie gaz sobie założę. Ale po starannej kalkulacji uwzględniającej nie tylko ceny paliw, ale i dodatkowych przeglądów w przypadku samochodu na gaz. Co do przyszłości gazu w serwisach VW: Raczej się tego nie spodziewam, by bogaci Niemcy z VW zawracali sobie głowę wdrażaniem tej techniki u siebie. Chyba, że niemiecki eurosocjalizm posunie sie jeszcze dalej... Jeśli będę kiedykolwiek zmieniał samochód będzie to grupa VW (może nawet Skoda) i na pewno co najmniej 110-konny TDi (80-120 na 5 biegu: 12 sekund!). Ponieważ dużo jeżdżę "w trasie" wijąc się pomiędzy ciężarówkami i innymi zawalidrogami czas typowego wyprzedzania jest dla mnie ważniejszy niż ściganie się spod świateł. Ale najbardziej w tych silnikach podoba mi się oczywiście cena i ilość spalanego paliwa (rewelacyjny zasięg na jednym baku). Mała uwaga co do Skody: jeżdziłem różnymi samochodami (częściej służbowymi) Lista zaczyna się od Malucha a kończy na BMW. NIGDZIE nie spotkałem się z tak rewelacyjnie pracującą dźwignią zmiany biegów jak w Octavii 1,9 TDi (90KM)! Miałem wątpliwości czy na pewno skrzynia biegów tam w ogóle jest! (nie oznaczało to zbyt lekkiej i luźnej pracy) Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 17.10.02, 08:54 Też tak myślę jesli chodzi o gaz. Co do TDI cena paliwka jest ciekawa, ale cena wyjściowa za samochód już mniej. Ja robię niecałe 20 000 km na rok. To zbyt mało żeby TDI się zwrócił. I dochodzi jeszcze jedna rzecz : kradzież. TDI jest bardziej narażony na nią niz benzyna. Ale nie ma reguł. Już kilka razy spotkałem się z zapytaniem "dziwnych osób" jaki mam silnik ?? Jak powiedziałem że benzyna (na samochodzie nie ma oznaczeń) nie wzbudzał już żadnych emocji. Zauważyłem że dzisiaj w Polsce jest kult TDI. Puki co spasuję, bo grozi mi stanie pod chmurką, niestety >czarnym< czyt. chodliwym golfem. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 17.10.02, 09:27 Kult diesla bierze się w Polsce z cen paliwa. W Wielkiej Brytanii, gdzie diesle stanowią przewagę olej napędowy jest droższy od benzyny. To dodatkowy argument podważający opłacalnoś montażu gazu w Polsce. Po prostu zużycie tego paliwa nie jest mniejsze niż benzyny (nawet ciut większe). A cena podskoczy jak tylko naszym wspaniałym urzędasom z tego czy innego bolszewickiego rządu wyjdzie, że już duuuużo samochodów jeździ na gazie. A diesle zawsze będą palić mniej niezależnie od cen. Co do rozpoznania przez złodzieji diesla: Zauważ, że poza odgłosem silnika diesle zdradzają się rurami wydechowymi. W grupie VW: podwójne, okrągłe, podgięte w dół. Tak więc nawet na postoju rozpoznanie nie jest trudne. Ale zawsze można dla zmylenia wroga kupić sobie i przyczepić fabryczny znaczek "SDi", świadczący o drzemiącej pod maską mocy całych 64 koników! Ale nie z każdym modelem ten numer przejdzie - złodzieje chyba wiedzą, gdzie taki silnik na pewno nie był montowany. O ile dobrze wiem - w Golfie - był. Ale nie jest to metoda dla szpanerów, chyba, że chcemy kogoś pod światłami czy na trasie przyprawić o opad szczęki! Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 17.10.02, 09:32 Ale ja mam właśnie rury podwójne końcówki, okrągłe, podgięte w dół w benzynie 1,6 16V. Pojedyncza jest w 1,4. Czy o to Ci chodzi ? Silnik zimny 16V chodzi jak TDI i to zmyla ludzi. Co SDI nie sprzedają u nas Varianta w tej wersji. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 17.10.02, 09:43 Widocznie nie jestem już na bieżąco z tymi rurami. A co do SDi złodziej nie zastanawia się gdzie samochód był kupiony, jeśli tylko była produkcja to zawsze można było ściągnąć samochód prywatnie. I teraz właśnie wpadł mi do głowy jeszcze jeden pomysł: Niemieckie lub inne zachodnie ramki tablic rejestracyjnych. Więc: kupiony za granicą, więc: najprwadopodobniej powypadkowy (lub nawet już raz kradziony...) Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 17.10.02, 09:49 Haha. Niezły pomysł. Jak będę w N. to sobie takie coś przywiozę. Ale z drugiej strony jak z Niemiec to z lepszym wypasem. Ja mam adres dealera i wszyscy wiedzą że to golec tzn. bez klimy, elekryki, kurtyn itp. Co do tematu wątku, chyba trochę piszemy nie na temat. Do autora wątku : kupić Skodę, ale zbić cenę. Dzisiaj się to da zrobić, szczególnie pod koniec roku. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 17.10.02, 10:03 Mimo wszystko polecam te ramki! Nie każdy Niemiec to bogacz. Jest też biedota, którą stać na NIE wypasionego Golfa. Link Zgłoś
Gość: Pitz Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: *.u.mcnet.pl 17.10.02, 10:00 Gość portalu: andrzej napisał(a): > Widocznie nie jestem już na bieżąco z tymi rurami. A co do SDi złodziej nie > zastanawia się gdzie samochód był kupiony, jeśli tylko była produkcja to zawsze > > można było ściągnąć samochód prywatnie. I teraz właśnie wpadł mi do głowy > jeszcze jeden pomysł: Niemieckie lub inne zachodnie ramki tablic > rejestracyjnych. Więc: kupiony za granicą, więc: najprwadopodobniej powypadkowy > > (lub nawet już raz kradziony...) Myslisz, ze zlodzieja interesuje przeszlosc autka? To co, ze byl kradziony? To nie prezerwatywa, mozna uzyc wiecej razy. W koncu on i tak do tego jakas historie bedzie musial dorobic, jakies dokumenty, itp. Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 17.10.02, 10:08 A ileż mnie będzie kosztował zakup ramek z Niemiec na szrocie, czy znaczka SDi świadczącego o beznadziejnie słabym silniku 64 KM? Nie wszyscy złodzieje kradną dla złomu. A tak można wyeliminować kradzież na zamówienie dla gotowego auta. Kto zamówi kradzież Golfa 64-konnego ściąganego z Niemiec, jeśli 100 m dalej stoją trzy inne 90- lub ponad 100-konne prosto z polskiego salonu? Link Zgłoś
Gość: PIK Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: proxy / 62.148.83.* 17.10.02, 14:23 Gość portalu: mac1 napisał(a): > No jasne. Twój silnik jest lepszy, SEAT jest na pewno lepszy od VW itd. itp. > Nie wiem dlaczego właściciele innych marek VW Group (SEAT, Skoda) gnoją VW. > Czyżby kompleksy ?? Powiem Ci jedno SEAT i Skoda to dno i popłuczyny VW. Nie > czytaj tyle testów w gazetach, bo one są tendencyjne i sponsorowane. Ale > zgadłem że nie jedzisz tym autem, nie wiedziałem tylko czy masz fabię czy ibizę > > ( ew. cordobę) Pzdr. Witam, Włączam się do dyskusji na temat grupy VW. Przez rok jeździłem Octavią 1,9 TDi 90KM z pełnym wyposażeniem i byłem zadowolony. Potem kupiłem wymażonego VW Golfa IV 1,9 TDI 90KM też z pełnym wyposażeniem i byłem z niego bardzo niezadowolony. Po 1,5 rocznym używaniu VW Golfa IV przesiadłem się ponownie na Skodę Octavię 1,9TDI 110KM z pełnym wyposażeniem i mogę powiedzieć, że w przyszłości mam zamiar kupić Octavię II. Na VW się zawiodłem. Niestety nie mam żadnych kompleksów jako właściciel Skody. pzdr Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 17.10.02, 15:51 Aby podjąć dyskusję chciałbym wiedzieć, co konkretnie dolegało Golfowi, a czym zachwyciła ciebie Octavia. Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 213.77.125.* 18.10.02, 07:41 Gość portalu: andrzej napisał(a): > Aby podjąć dyskusję chciałbym wiedzieć, co konkretnie dolegało Golfowi, a czym > zachwyciła ciebie Octavia. Właśnie, konkrety !!! I napisz czy to był Golf ze szrota czy kupiony w dealerni. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: PIK Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: proxy / 62.148.83.* 18.10.02, 12:49 I VW i Skoda pochodziła od Dealera, a więc auta bezwypadkowe. Wady VW: 1. Amortyzatory - po 30tys. km wg serwisu były do wymiany (18 i 27proc. sprawności), 2. Co jakiś czas znikało podświetlenie deski rozdzielczej, 3. Silnik zużywał 1 ltr oleju na 10 tys km (przy VW to bardzo dużo) 4. Wysiadł przepływomierz powietrza przy 65 tys km. (koszt ok. 1000 PLN) 5. Niższe zawieszenie od Octavii (3 razy urwałem osłonę silnika. Na VW Golfie IV zrobiłem przez 1,5 roku 95 tys.km, a pierwszą Octavią 65 tys, a obecną zrobiłem już 70 tys. i jakoś do tej pory nie miałem żadnych problemów ze skodami. pzdr. Link Zgłoś
Gość: PIK Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: proxy / 62.148.83.* 18.10.02, 12:50 Aha i jeszcze jedno! Octavia wg mnie lepiej trzyma się drogi i jest lepsza na "polskie" drogi. Pzdr Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Silnik 105 KM Golfa: ABSOLUTNE DNO!!! IP: 183:* / 10.0.0.* 21.10.02, 09:43 Właściwie wszystkie (z wyjątkiem zbyt niskiego jak na twoje potrzeby zawieszenia) wady wywodzą się ze wspólnej dla VW i Skody techniki. Trudno podejrzewać, by VW przeznaczał dla Skody lepsze części sam zadowalając się gorszymi. Mogę jednak przypuszczać, że jakość montażu u Skody może być (choć nie musi) lepsza. Link Zgłoś
Gość: Bart KURCZE.... :-O IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.10.02, 09:53 wasz rozmowa przypomina... "...... Ja tu jestem kierownikiem tej szatni, ....... proszę nie krzyczeć na naszego pracownika !!! Nie mamy pańskiego płaszcza... i co Pan nam zrobiiiii.... ? :-O albo o wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia >:-] Link Zgłoś
the-besciak Skoda ze nie Volkswagen 16.10.02, 12:09 Trzeba pamietac o hierarchii samochodów z rodziny Schrottwagen: 1. Volkswagen - marka pozycjonowana najwyżej 2. Seat - marka dla ludzi mniej zamożnych, sportwageny dla tych co odbili się od dna. Dosyć dobre wykonanie....no ale to już nie to co VW. 3. Skoda - skoda ze sie to w ogole kupi :) Dla plebsu generalnie. Takie jest pozycjonowanie tej marki a znam to ze swoich tajnych marketingowych źrodełek. Tutaj VW łoży najmniej kaski na usprawnienia i eliminowanie wad konstrukcyjnych. I tak przecież kupią je w Europie Środkowej, no nie? Pozdrawiam t-b P.S. Ci co już posiadja niech się nie obrażają :) Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Skoda ze nie Volkswagen IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 12:40 Cóż dzięki za informację. Do tej pory myślałem, że najwyżej stoi Audi - najbardziej luksusowa i zaawansowana technicznie marka. Silniki uznawane powszechnie za konstrukcje VW najczęściej pochodzą od konstruktorów Audi (na pewno wszystkie ze zmienną długością kanałów dolotowych). VW uchodzi za markę dla statecznych, konserwatywnych na przykład Niemców czy Szwajcarów (kto to widział by jeździć samochodem przypominającym kredens z lat Gierka - Golf, Bora, Passat Kombi). Owszem techniczna perfekcja (choć czasem nie do końca) ale zero polotu czy świeżości. Poza tym co to za polityka, że samochody pozbawione bagażnika mają do swojej "przestrzeni ładunkowej" dużą klapę (Golf), a samochody z dużym bagażnikiem (500-litrów Bory) udostepniają go tylko przez małą szparkę zwaną pokrywą bagażnika. Jedyną alternatywą jest "kredens". Do pewnego czasu był nią też Toledo w pierwszym wydaniu (duży bagażnik - duża "klapa"). Jak chodzi o politykę VW wobec Skody to owszem, jest to poletko doświadczalne VW. Zawsze gdyby coś nie wyszło z nowym modelem to tym nowym modelem zawsze będzie Skoda (lub Seat). Proszę zauważyć kolejność wprowadzania na rynek samochodów na tej samej płycie podłogowej. Płyta nowego Polo: 1. Fabia, 2. Polo, 3. Ibiza. Płyta Golfa IV: 1. Octavia, 2. Golf/Bora, Toledo/Leon, Płyta Lupo: 1. Arosa, 2. Lupo. Płyta Superba: 1. Superb 2. Jeszcze nie ma odpowiednika VW (nie jest nim wbrew pozorom Passat). Ale jak do tej pory nie było wpadek i zawsze nowa płyta pozostawała bez większych zmian. Link Zgłoś
Gość: bcc Re: Skoda ze nie Volkswagen IP: *.lodz.gazeta.pl 16.10.02, 12:45 Gość portalu: andrzej napisał(a): > Cóż dzięki za informację. Do tej pory myślałem, że najwyżej stoi Audi - > najbardziej luksusowa i zaawansowana technicznie marka. Silniki uznawane > powszechnie za konstrukcje VW najczęściej pochodzą od konstruktorów Audi (na > pewno wszystkie ze zmienną długością kanałów dolotowych). VW uchodzi za markę > dla statecznych, konserwatywnych na przykład Niemców czy Szwajcarów (kto to > widział by jeździć samochodem przypominającym kredens z lat Gierka - Golf, > Bora, Passat Kombi). Owszem techniczna perfekcja (choć czasem nie do końca) ale > > zero polotu czy świeżości. Poza tym co to za polityka, że samochody pozbawione > bagażnika mają do swojej "przestrzeni ładunkowej" dużą klapę (Golf), a > samochody z dużym bagażnikiem (500-litrów Bory) udostepniają go tylko przez > małą szparkę zwaną pokrywą bagażnika. Jedyną alternatywą jest "kredens". Do > pewnego czasu był nią też Toledo w pierwszym wydaniu (duży bagażnik - > duża "klapa"). Jak chodzi o politykę VW wobec Skody to owszem, jest to poletko > doświadczalne VW. Zawsze gdyby coś nie wyszło z nowym modelem to tym nowym > modelem zawsze będzie Skoda (lub Seat). Proszę zauważyć kolejność wprowadzania > na rynek samochodów na tej samej płycie podłogowej. Płyta nowego Polo: 1. > Fabia, 2. Polo, 3. Ibiza. Płyta Golfa IV: 1. Octavia, 2. Golf/Bora, > Toledo/Leon, Płyta Lupo: 1. Arosa, 2. Lupo. Płyta Superba: 1. Superb 2. Jeszcze > > nie ma odpowiednika VW (nie jest nim wbrew pozorom Passat). Ale jak do tej pory > > nie było wpadek i zawsze nowa płyta pozostawała bez większych zmian. Jedna korekta - z tym Superbem to głupoty. Płyta Superba to płyta chińskiej wersji Passata (o 10 cm dłuŻsza od oryginału) a nie poletko doŚwiadczalne dla innych przyszłych modeli grupy VW PZDR Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Jeszcze nie ma odpowiednika VW IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 13:11 oznacza tylko tyle ile oznacza: czyli: Jeszcze nie ma odpowiednika VW (dla Superba). Nie oznacza zaś: Kiedyś będzie taki odpowiednik. To tak dla ścisłości, jeśli już ktoś się "czepił". Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Skoda ze nie Volkswagen IP: 183:* / 10.0.0.* 16.10.02, 12:42 I jeszcze jedno pytanie: Jak byś porównał ogólny poziom (technika, wyposażenie, jakość montażu) VW Polo Classic i Cordoby Sedan? Czekam na odpowiedź!!! Link Zgłoś
Gość: Bart JAK DODAJĄ KAPELUSZ "GRATIS" TO ... ;-p IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 17.10.02, 08:41 ... warto, ale musi być w "kratę" i koniecznie "filcowy". >:-) Przydałaby się także "kratka" - jeśli to ma być kombi i nie ważne czy chcesz ten vat czy nie. Dla zasady. Należy takżę zapytać w dilerni czy zamontują gratis "p-mgielne" żeby można poświecić co dzień. I jeśli już z silnikiem 1,6 to niech autko będzie koniecznie białe >:] Pzdr Link Zgłoś
Gość: Mojo Re: JAK DODAJĄ KAPELUSZ 'GRATIS' TO ... ;-p IP: *.makor.pl / 192.168.1.* 18.10.02, 08:28 Gość portalu: Bart napisał(a): > ... warto, ale musi być w "kratę" i koniecznie "filcowy". >:-) > Przydałaby się także "kratka" - jeśli to ma być kombi i nie ważne czy chcesz > ten vat czy nie. Dla zasady. > Należy takżę zapytać w dilerni czy zamontują gratis "p-mgielne" żeby można > poświecić co dzień. > I jeśli już z silnikiem 1,6 to niech autko będzie koniecznie białe >:] > > Pzdr Lecz się idioto - jeśli nie masz nic ciekawego do powedzenia to milcz. Myślisz że jesteś śmieszny? Otóż nie - informuję cię że jesteś ŻAŁOSNY :-( Link Zgłoś
Gość: Bart Re: JAK DODAJĄ KAPELUSZ 'GRATIS' TO ... ;-p IP: *.supermedia.pl / *.cza.warszawa.supermedia.pl 18.10.02, 12:52 Gość portalu: Mojo napisał(a): > że jesteś śmieszny? Otóż nie - informuję cię że jesteś ŻAŁOSNY :-( Żałosny może dla Ciebie, obrońco ucieśnionych "Skodowiczów". Dla ludzi którzy brechają z kapeluszników w fabiach i innych klocach to niezły dowcip. ;-) Link Zgłoś
Gość: PIK Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: proxy / 62.148.83.* 21.10.02, 09:08 Ktoś coś jeszcze ma do powiedzenia? Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Zastanawiam się - Octavia Combi 1.6? IP: 213.77.125.* 21.10.02, 09:24 Gość portalu: PIK napisał(a): > Ktoś coś jeszcze ma do powiedzenia? Ja mam > Masz pecha jeśli chodzi o Golfa. Powiedz mi czy nie miałeś wersji ze Słowacji. Mój ojciec ma też problemy i autko od naszych pd. sąsiadów. Pzdr. Link Zgłoś