Gość: robas IP: proxy / *.polkomtel.com.pl 18.10.02, 10:45 Małe sprostowanie: Laguna GT 1,9 dCi ma w STANDARDZIE automatyczną klimatyzację, xenony, ESP+ASR, 6 poduszek powietrznych (co o ile mi wiadomo w Passacie wymaga dopłaty). Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Leszek Re: RENAULT LAGUNA GRANDTOUR 1.9 dCi/VW PASSAT VA IP: *.ipartners.pl / 217.153.73.* 23.10.02, 19:01 Pan redaktor nie pisze prawdy w swym artykule. Czy nie chce czy nie może to sprawa jego sumienia. Ale do rzeczy. Jestem użytkownikiem Laguny II 1.9 Dci 120 KM od kwietnia br. Pan pisze o nadmiernym apetycie na paliwo 9l/100 po przejechanych 1000 km no i optymistycznie zaznacza że jak sie silnik ułoży to spalanie spadnie do 8,5 litra/100.Pan wybaczy ale jest to kompletną BZDURĄ chyba że moja laguna jest egzemplarzem wyjątkowym otóz mój samochód od początku spalał na poziomie 7,5l/100 km w mieście a za miastem około 6l/100km !!!!! Skąd u Pana tak wielkie spalanie ? Nawet przy ostrej jeździe ten samochód nie pali więcej niż 8 litrów !Może zapomniał Pan że Laguna ma sześciobiegową skrzynię biegów - nie napisał pan o tym ani słowa.Po drugie przejechał się pan po reflektorach ksenonowych że świecą tylko na pobocze drogi :) Bzdura numer dwa. Proponuję udać się do okulisty celem przebadania wzroku.Nie pisze pan również za ile można dostać ksenony i ESP w Passacie ale w Lagunie są obie ceny na zasadzie straszaka - patrzcie jakie drogie :)Na koniec jeszcze jedno - Laguna GT 1,9 dCi ma w STANDARDZIE automatyczną klimatyzację, xenony, ESP+ASR, 6 poduszek powietrznych.Proponuję aby zajął się Pan opisywaniem rowerków dziecięcych bo samochody przerastają Pana. Moja ocena artykułu od 1 do 5 wynosi 0. Link Zgłoś
polokokt Re: RENAULT LAGUNA GRANDTOUR 1.9 dCi/VW PASSAT VA 23.10.02, 21:12 Czesc Nie chcial bym tu kogos obrazic czy podpasc, moge sie mylic, bo lagunke mielismy dosc krutko, ale xenonki i kilka innych dodatkow sa chyba dopiero jak sie wezmie wersje Previlage? Tak mi sie zdaje. Ale moge sie mylic. W wersji podstawowej tego chyba nie ma. Link Zgłoś
polokokt jeszcze jedno 23.10.02, 21:14 Ale prawda jest to ze jak sie zlozy Passata z identycznym wyposazeniem jak laguna, z podobnym silniekiem to jego cena jest kilkanascie tysiecy wyzsza (sprawdzalem jak mielismy kupic lagunke). Link Zgłoś
Gość: młody obiektywnie oceniając 4:1 dla Laguny IP: *.pl 24.10.02, 01:26 autor artykułu kłamie Laguna jest relatywnie tańsza od Passata na dodatek ma bogatsze wyposażenie Laguna mniej spala Link Zgłoś
Gość: PIK Należy zwrócić uwagę na ceny części do Laguny IP: proxy / 62.148.83.* 24.10.02, 08:23 Ceny części zamiennych do nowej Laguny są strasznie wysokie, w porównaniu z Passatem, także to że Laguna jest tańsza na Dzień dobry przy zakupie nie oznacza, że w eksploatacji będzie też tańsza. Ceny Części do Laguny są zdecydowanie wyższe od Mercedesa, BMW, czy Volvo. pzdr. Link Zgłoś
Gość: młody jak kretyńska reklama zawładnęła umysłami... IP: *.pl 24.10.02, 13:51 setek tysięcy ludzi.... świstak obecnie jointy kręci.... wiedziłeś o tym? Link Zgłoś
vwpassat MAŁY KOMENTARZ TESTU...... 24.10.02, 08:43 "...Francuzom udała się stylistyka wnętrza, które jest przyjemniejsze dla oka niż czarne, chociaż bardzo solidne plastiki Passata." Czarne ? Plastiki ? Kurcze, panie redaktorze jaką wersję Pan dostał, taką jeździł. Sory jeżdżę takim wózkiem od 4 miechów (wersja Comfortline) i - po pierwsze "plastiki" to nie plastiki, tylko wsokiej jakości "miękkie" i sprężyste tworzywo, dzieku czemu nawet przy ostrych zakrętach leżace na kokpicie pod szybą gazety czy okulary nie zsuwają się - po drugie, jak nie "czarne" to mozna zawsze zamówić wersję szarą lub beżową. "...Na zewnątrz jednostki VW i Renault są tak samo głośne, natomiast w środku do uszu pasażerów Passata dobiega znacznie więcej decybeli. " Nie wiem skąd ta opinia. Ja przed zakupem miałem okazję jazdy próbnej opisywaną laguną i paskiem. I oba wyszły jednakowo dobrze pod względem hałasu w kabinie. Oba są bardzo dobrze wytłumione. Biorąc pod uwagę że silnik Passata z pompowtryskiwaczami pracuje nieco głośniej niż Laguny, można powiedziec że to pasek ma lepiej wytłumione wnętrze, o czym zresztą świadczą opinie opublikowane w innych testach. "...Na dodatek silnik VW zużywał ok. 8,1 l/100 km" To już kopletna bzdura. Przez 10.000 jakie przejechałem do tej pory wózek nie spalił mi więcej w mieście niż 7,5 litra a na trasie 6,0 - przy włączonej klimie (4 os. w kabinie, w tym 2 dorosłe). Spalanie 8,1 świadczy że Pan redaktor musiał jechać z pełnym obciążeniem (o czym nie wpomina a zresztą nie sądzę) albo "piłował" ile się da. Zresztą każdy silnik można zmusić do palenia hektolitrów, np. taki W8 montowany w pasku (4 litry) na lotnisku, przy jeździe "gaz-hamulec,gaz-hamulec" spala do 40 litrów na setke. Ale czy jest to jazda do testu ? Wg. mnie oba wózki są równie dobre. I przyznam że kupując autko wachałem się między nimi. Przeciw zakupowi Laguny, niestety zagłosowała mi stylistyka karoseriifrancuskiego auta. Dla mnie zbyt udziwniona - taka "focusopodobna". Preferuję tradycyjne formy i jak najmniej "załamań" czy krawędzi ostrych na karoserii. Pzdr wszystkich Link Zgłoś