tomi_22 08.12.05, 10:22 Wszystkie obecne znane mi dizle maja rury wudechowe skierowane do dolu i czesto tak, ze ich nie widac. Sa oczywiscie wyjatki, co maja normalnie skierowane, tak jak benzynowce, ale to wyjatki. Czym sie to roznie od benzynowca? Link Zgłoś Obserwuj wątek
rraaddeekk Re: Dlaczego? 08.12.05, 10:25 Wydaje Ci się, że to tylko "problem" ropniaków. Ja nie zauważyłem różnicy w skierowaniu rury pomiędzy benzynową a dieslowską wersją danego modelu. Ogólnie jest tendencja chowania wylotu spalin pod zderzakiem, nad czym ubolewają wielbiciele chromowanych końcówek ;-) Link Zgłoś
tomi_22 Re: Dlaczego? 08.12.05, 10:32 Troche masz racje, sporo aut ma schowane koncowki, ale jednak dizle prawie zawsze maja schowane. Tak jestem ciekaw dlaczego. Link Zgłoś
scolair Re: Dlaczego? 08.12.05, 10:28 Ehm... Zdaje mi sie zeby sadza ze spalonej ropy/ON osadzala sie na jezdni a nie w twoim nosie. Oczywiscie nie cala osiadzie na jezdni. Mozna to zaobserwowac jesli ktos "gazuje" dizla az dymi, to zostaje taka smuga sadzy na asfalcie. Link Zgłoś
misiek308 Re: Dlaczego? 14.12.05, 13:32 Może i tak moja bezynka ma schowaną i zagiętą ku asfalcie !! Link Zgłoś
wojtek33 Re: Dlaczego? 08.12.05, 11:00 O cholera!!! To ja mam diesla??? Drugi rok jeżdżę od nowości i leję 95 i nie wiedziałem, że mam diesla. Co teraz będzie? Mam założyć LPG, czy sprzedać jako niebity? A może wystarczy odgiąć rurę do góry i trochę przedłużyć? Link Zgłoś
tomi_22 Re: Dlaczego? 08.12.05, 11:10 Wojtus spadaj na drzewo. Jak bys przeczytal dokaldnie to bys wiedzial, ze napisalem, ze benzynowce tez tak maja. Jednak w pytaniu chodzi, dlaczego wiekszosc dizli ma je do dolu a PB nie! Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: Dlaczego? 08.12.05, 11:23 To jakas kiepska teoria. Wszystkie nowe pancerwageny z oryginalnymi tlumikami (VW/Audi) maja rury zagiete w dol (niezaleznie czy diesel czy benzyna) wiec wnioski ze wiecej diesli niz benzyn tak ma wydaja sie w tym wyppadku nieuzasadnione. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Dlaczego? 08.12.05, 11:58 Jeszcze dodam ciekawostkę. Mam kilkuletniego benzyniaka (rura wydechowa ukryta pod zderzakiem i oczywiscie skierowana w dół). Kiedyś na trasie odpadł mi skorodowany tłumik końcowy. Najbliższy warsztat miał na miejscu tłumik do wersji dieslowskiej. Zainstalowali mi to, aby jeszcze tego samgo dnia mógł kontynuować jazdę. Poza tym, że ten tłumik ma trochę inny kształt, to ma rurę prostą i trzeba było się nakombinować (powyginać zawieszki), aby to wstawić tak, żeby wystawało poza zderzak (bo niestety musiało). Link Zgłoś
sakii Re: Dlaczego? 08.12.05, 12:09 to jest proste jak drut. Nawet najnowocześniejsze dyzle potrafią czasem przydymić na czarno. I wtedy, dzięki rurze skierowanej do ziemi nie ma się sadzy na własnym zderzaku albo reflektorach jadącego za tobą. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Dlaczego? 08.12.05, 19:24 Nie jestem teraz w stanie przytoczyć konkretnego przepisu, ale takie skierowanie rury w dieslu jest obowiązkowe. W każdym razie było jeszcze kilka lat temu, gdy o tym czytałem. Rura wydechowa w samochodzie z silnikiem wysokoprężnym(być może dotyczyło to tylko aut cięzarowych i autobusów)winna być skierowana do dołu lub na lewą stronę samochodu. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Dlaczego? 14.12.05, 12:08 Ja wszystkie autobusy miejskie widuję z rurami skierowanymi prosto. Nie sądzę, aby istniał taki przepis. Link Zgłoś