Dodaj do ulubionych

Mam szansę ???

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.05, 17:26
Jestem studentką dziennikatrstwa.Chętnie bym sobie dorobila do skromnego
stypendium :( mowie po niemiecku bardzo dobrze i dlatego chetnie udzieliłabym
korepetycji. Co prawda mam certyfikat, za pół roku planuję zdac drugi
(zdałabym już teraz, ale termin pokrywa się mi z sesją), chodze na kursy
językowe, niexle mówię, gramatyka tez na wysokim poziomie, ale germanistyki
nie studiuję :((( nawet się dostałam, ale poszlam na ciekawsze studia.
Właśnie, czy ktoś w ogóle zatrudniłby mnie, skoro nie jestem studentką
germanistyki. Czuje sie na silach przygotowac kogoś np do ZD, nie mówiąc juz
o nauce od podstaw, bo to bardzo bardzo chętnie. Materiałów mam w domu
mnóstwo, bo ciągle poszerzam horyzonty jeśli chodzi o ten język.
Czy jest sens płacic za ogłoszenie do gazety, skoro nikt by nie oddzwonił?
Czy to, ze nie studiuję germanistyki od razu mnie skreśla, czy certyfikat to
podstawa zaufania?
Pomóżcie :( chodzi mi o kasę głównie :( nie brałabym duzo za lekcje napiszcie
czy mam szanse???
Obserwuj wątek
    • Gość: dawidoos Re: Mam szansę ??? IP: 217.149.244.* 25.01.05, 18:47
      No moim skromnym bardzo zdaniem mozesz oglosic sie w gazecie bo chyba sam
      certyfikat juz cos znaczy a wcale nie trzeba chyba konczyc studiow prawda?
    • Gość: chaot-ka Re: Mam szansę ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:59
      witam!
      oczywiście, że masz szansę! Przecież nie liczy się papierek, tylko wiedza :-).
      Znam wiele osób, które udzielają korepetycji i nie studiują, ani nie studiowały
      danego języka. Jak się czujesz na siłach, to nie wiem na co jeszcze czekasz :-
      ). Zyczę powodzenia i wielu uczniów ;-)!
      P.S. Znam też przypadek, gdzie osoba ukończyla filologie, ale z wiadomościami u
      niej kiepsko.... szkoda słów...
      Pozdrowionka!
    • Gość: dzieki :) Re: Mam szansę ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.01.05, 21:49
      Dzięki :)))) Bo jakoś gdybym ja miała wybór, wybrałabym raczej studenta
      germanistyki (bo to dumniej i pewniej brzmi), ale jesli radzicie spróbować...
    • marscha Re: Mam szansę ??? 25.01.05, 23:02
      1. myślę koleżanko, że powinnaś zabrać się za coś BARDZIEJ CIEKAWEGO (!)
      2. ja bym cię na pewno nie zatrudnił, skoro jest tyle osób, dla których
      niemiecki jest wystarczająco ciekawy, by go studiować = poznawać (!)
      i to nie tylko jako język, bo germanistyka to nie jest wybajerzony kurs
      nauki języka (!)
      3. powodzenia w poszerzaniu horyzontów i zdobywaniu kolejnych certyfikatów
      (czyżby dziennikarstwo było tak mało dochodowe a może tak mało ciekawe,
      że czynna służba słowu pisanemu dopuszcza zdradę na korzyść nieciekawej
      germanistyki ???

MfG
      cham germanista
      • Gość: ee tam Re: Mam szansę ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:39
        Marscha, chyba powinnaś wcześniej chodzic spać. To każdy, kto dobrze zna
        jezyk,moze się nim nawet glębiej interesuje, może i lubi literature danego
        obszaru językowego musi od razu studiować filologię ? To mi przypomina czasy,
        kiedy sama wybralam kierunek studiow nie według tego, co chcę w życiu robić ,
        aLE według, przedmiotów, które najlepiej szły mi w szkole. I co ? I kicha.
        Dziewczyna uczy sie tego, co ją najbardziej pociąga, a na razie może uczyć
        kogoś języka, skoro czuje się na siłach. I pewnie sobie poradzi. Poza tym jest
        sporo filologow, ktorzy chcieliby zostać tłumaczami, a tu problem : poza
        filologia nie znaja się na zadnej dziedzinie. Widać to czasem, gdy ogląda sie
        filmy dokumentalne w tv. Krotko mówiąc, głupie te twoje urażone ambicje,
        koleżanko marscha.
      • Gość: ee tam Re: Mam szansę ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 08:40
        Ou sorry chyba jednak "kolego".
      • Gość: znowu ja Re: Mam szansę ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 17:28
        hehe znajomośc języka jest niezbedna w kazdym zawodzie, a w dziennikarstwie na
        pewno. I to nie jeden język, a 2 lub 3....
        Języki obce to podstawa w tej chwili na rynku pracy... A rzeczywiście, język
        idzie mi dobrze, ale jak pomyslę o czytaniu Grassa to ciarki mi chodza po
        plecach. Najwazniejsze dla mnie to to, że umiem sie dogadać w obcym języku a co
        do germanistyki to jest ona rzeczywiście tylko dla pasjonatów... Podobnie jak
        dziennikarstwo, trzeba poszerzać horyzonty zyciowe, a filologia je ogranicza.
        • Gość: Alma Re: Mam szansę ??? IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.05, 17:20
          Na Twoim miejscu nie dziwilabym sie ze marscha tak a nie inaczej Ci odpowiada,
          skoro ty juz w swoim pierwszym posting'u obrazasz germanistow, stwierdzajac, ze
          studiowanie ich kierunku jest nudne.

Osobiscie uwazam, ze marscha troche w tonie swojej wypowiedzi przesadzila, ale
          tak jak mowie, troche na to zasluzylas. Bo jesli germanistyka jest taka nudna,
          to dlaczego naraz chcesz w ten nudny sposob zarabiac pieniadze. Dlaczego nie
          dasz korepetycji z polskiego? W pisaniu wypracowan musisz tez byc niezla a
          maturzysci bardzo chetnie uczeszczaja na korki z polskiego przed matura.

Poza tym nie zyskasz sobie w tym forum przyjaciol stwierdzajac, ze germanistyka
          ogranicza horyzonty. Bo po pierwsze to bzdura (nigdy tego nie studiowalas, wiec
          nawet nie wiesz o czym mowisz) a po drugie, obrazasz tu ludzi, ktorzy
          studiowali germanistyke, stwierdzajac, ze sa ograniczeni.

Spojrz na siebie, studiujesz dziennikarstwo, mowisz po niemiecku ale pomimo
          tego student elektroniki moze powiedziec o tobie "ograniczona" bo nie masz
          pojecia o funkcjonowaniu systemow scalonych. Kazdy ma swojego bzika, kazdy
          swoje hobby ma" - brzmiala kiedys dziecinna piosenka. Germanistyka to wiecej
          niz kurs niemieckiego. Ja studiowalam germanistyke najpierw na KUL-u gdzie na
          sesji oprocz egzaminow z praktycznej nauki niemieckiego musialam zdawac jeszcze
          egzaminy z filozofii, psychologii, pedagogiki, etyki, laciny, logiki, historii
          Niemiec, historii kosciola, znajomosci biblii, spolecznej nauki kosciola itd. a
          potem w Niemczech, gdzie doszly jeszcze: lingwistyka, teoria pisania prac
          naukowych,dwa jezyki staroniemieckie, angielski, retoryka, zagadnienia
          ekonomiczne i kulturalne i metodyka.

Dlatego bynajmniej nie uwazam, ze jestem ograniczona.

Co do Twojego ogloszenia. To jak najbardziej zycze Ci powodzenia w znalezieniu
          zlecen. Ale szczerze mowiac dla wlasnego dziecka szukalabym jako korepetytorki
          raczej studenta germanistyki niz Ciebie.

Jesli jestes szczera przyznasz, ze jesli Ty szukalabys kogos kto sprawdzilby Ci
          prace semestralna poszlabys tez raczej do studenta dziennikarstwa lub
          polonistyki niz do studenta ochrony srodowiska, ktory dalby ogloszenie, ze
          sprawdza prace semestralne bo na maturze mial piatke z egzaminu pisemnego
          polskiego.

Takie jest zycie. Oczywiscie ze nie kazdy student germanistyki mowi dobrze po
          niemiecku. Powiem nawet wiecej niekazdy wykladowca germanistyki mowi dobrze po
          niemiecku. Ale jednak maja oni wieksze wziecie niz ludzie z certyfikatem. Ale
          zycze powodzenia. Moze jesli bedziesz miala konkurencyjna cene za godzine?

W kazdym razie odradzam jeszcze raz obrazania tu kogokolwiek.
          • Gość: to znowu ja Re: Mam szansę ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.01.05, 22:19
            Po pierwsze chcialam podziękowac wszystkim, którzy zyczliwie odpowiedzieli na
            moje pytanie.
            Po drugie to chiałam zaznaczyć że nikogo nie miałam zamiaru obrazić. Napisałam,
            że wybrałam studia które WEDŁUG mnie wydawały się ciekawsze. Na przykład mój
            kolega dostal się na matematyke i elektrykę, wybrał to drugie, bo to uznal za
            ciekawsze. Każdy ma osobiste preferencje. A to, czy jakiś kierunek jest
            ciekawy, czy nie to tylko subiektywne zdanie tego, kto te studia wybiera. Co
            nie znaczy, że dla jednego jest ciekawe życie motyli, dla innego ciekawsze
            jest np sluchanie muzyki. a słowo "ciekawsze" którego użyłam wcale nie jest
            równoznaczne z nudne. nie rozumiem kogo obaziłam i skąd te ataki?
            A co do tych horyzontów to wcale nie uważam germaistów za ograniczonych,
            uważalam że dziennikarstwo roztacza lepsze perspektywy i w takim kontekście to
            napisałam.
            nie zamierzałam nikogo obrażac, tymczasem to wy potraktowaliście mnie
            nieżyczliwie.
            Co do korepetycji to po prostu potrzebuję pieniedzy, mam bardzo trudną sytuację
            materialną i potrzebuję dorobic. A skoro mam takie umiejętności, to dlaczego z
            nich nie skorzystac. akurat jesli chodzi o certyfikaty to myslę że jako
            niedawna zdająca moglabym dopomóc, mam duzo materiałów na które wydałam swego
            czasu majątek! Poza tym ja nie miałam wsparcia wiem jak mi było trudno samej
            bez konwersacji, dlatego wiem na co zwrócic uwagę przy nauce do tego egzaminu.
            Ale co najwazniejsze, podjęłam decyzje, nie daję tego ogłoszenia bo to
            kosztuje. a i tak nie mam szans
            • Gość: Alma Re: Mam szansę ??? IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.05, 22:30
              Chyba zartujesz nie dajac tego ogloszenia do gazety! Dziewczyno, nie mam
              pojecia o cenach ogloszen w polskich gazetach, ale smiem twierdzic, ze nie
              kosztuje to wiecej niz 6-10 zl. Jezeli wiec nawet tylko jedna osoba do Ciebie
              raz na lekcje przyjdzie to zwroca Ci sie te koszty i zostanie jeszcze cos w
              kieszeni!!!

Czyli nawet w najgorszej sytuacji bedziesz na plusie. Wiec daj to ogloszenie!

Tym bardziej ze Twoja sytuacja materialna jest, jak mowisz, bardzo trudna. W
              takim przypadku nie gdybalabym tylko dzialala.

Dodaj moze, ze mozesz do certifikatu przygotowac i ze masz materialy. To moze
              wiele osob przekonac!

• Gość: ja Re: Mam szansę ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.01.05, 22:38
                Najpierw odradzasz a potem przekonujesz :((( To teraz już w ogóle nie wiem co
                robic
    • Gość: jeszcze raz ja Re: Mam szansę ??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.01.05, 22:23
      I jeszcze jedno, gdyby niemiecki nie był moja pasją, to zakonczyłabym edukację
      na szkole średniej, a skoro dalej chce się uczyć, ogladac tv po niemiecku,
      czytac gazety no i kiedyś byc może wyjechac do Niemiec, to chyba nie świdaczy o
      moim ignoranctwie co do tego języka... wręcz przeciwnie, nie rozmumiem waszych
      ataków, bo lubie niemiecki i chce się uczyc, choć może niekoniecznie jako
      filolog :((((
      • Gość: Alma Re: Mam szansę ??? IP: *.dip.t-dialin.net 30.01.05, 23:27
        Nigdy Ci nie odradzalam. Bylam moze troche sceptyczna i nie chcialam robic Ci
        wielkich nadzieji (bo wielkich nadzieji nie widze) ale tez nie odradzalam.

Zawsze bardziej zaluje sie, ze sie czegos nie zrobilo niz ze sie cos zrobilo!
        Dlatego powinnas sprobowac.Tym bardziej, ze, jak juz wspomnialam wyzej, cena
        ogloszenia nie jest zbyt wysoka.

Nikt tez nie watpil tu w Twoja milosc czy pasje do jezyka niemieckiego i nie
        zarzucal Ci ignoranctwa . Jedyne co nam (mi) sie nie podobalo to Twoje
        odniesienie do germanistow, ktorzy mogli przez Twoje komentarze poczuc sie
        nieco potraktowani po macoszemu.

Nie kazdy musi zostac filologiem, to prawda! Ale jesli juz nimi zostalismy to
        nie wyrazaj sie zle o naszej dziedzinie, prosze.

Ale daj to ogloszenie do gazety i daj znac jak poszlo.
    • agul77 Re: Mam szansę ??? 31.01.05, 08:49
      skąd jesteś? chodzi mi o miasto?:)

Pozdrawiam
      aga
      • Gość: kasik_999 Spróbuj w necie :) IP: *.icpnet.pl 31.01.05, 11:52
        Nie wiem skąd jesteś, ale np. w Poznaniu jest taka gazeta "Anonse" czy jakoś
        tak, gdzie zamieszczenie ogłoszenia jest bezpłatne. Po drugie spróbuj także w
        necie, to nic nie kosztuje, a może się okazać skuteczne. Jest wiele takich
        serwisów, np.:
        www.korepetycje.profesor.pl/korepetycje/
        www.lekcje.pl/
        korepetycje.twoje.pl/dodaj.php?PHPSESSID=484d36a2174a68879f788ce59ade3e96
        www.niemiecki.ang.pl/korepetycje.php
        Pozdr. i życze powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka