remus 02.10.01, 04:56 Od kilku miesiecy mam dosc nietypowe auto - Mazda RX7 96r. Jesli ktos ma jakies doswiadczenia z silnikiem Wankla to prosze o opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Gordi Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: 217.11.134.* 02.10.01, 14:33 remus napisał(a): > Od kilku miesiecy mam dosc nietypowe auto - Mazda RX7 96r. Jesli ktos ma jakies > > doswiadczenia z silnikiem Wankla to prosze o opinie. Wątpie czy znajdziesz tu kogoś kto tez ma taki wózek.Napisz lepiej jak tym cudenkiem sie jezdzi,jak to jest gdy sie ma 1.4 i ponad 250 kucy pod maską(moge sie mylić co do danych).Zawsze intrygował mnie ten samochód,a szczególnie jego silnik-kultura pracy,moment obrotowy.Napisz coś o tym.Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: pioTTr Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 17:55 Gratuluje oryginalnego wyboru!!!. Jakies 10 lat temu dorabialem w duzym salonie Mazdy w Niemczech. Intrygowal mnie ten woz (a jezdzilem wtedy Fiatem Bertone X 1/9), i byl tam jeden machanik, ktory znal sie na tych motorach (ja bylem tylko od "kosmetyki", to byl okres najwiekszego boomu po wymianie NRD-owskich marek na zachodnie). Pamietam tylko o obrotowych tlokach i chyba zmiennej poj.skokowej (????). Obawiam sie, ze u nas bedzie problem z fachowcami, predzej dowiesz sie wiecej na jakims forum "technika lotnicza" czy tym podobnym..... pozdr pioTTr/ audi tt Link Zgłoś
Gość: Michal Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: *.telia.com 02.10.01, 19:07 Byly te auta na naszym rynku ,co prawda niewiele w bardzo krotkim czasie wiekszosc zostala ze zlomowanych z powodu problemu uszczelniajacej listwy.Wycierala sie dosc szybko.Ludziom sie nie chcialo zmieniac oleju, to byl powod szybkiej smierci tej konstrukcji.Drugi aspekt zuzycie paliwa,aby eksploatowac trzeba miec rodzine w Quwejcie.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Mac Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: 10.129.134.* / *.acn.pl 02.10.01, 20:16 No niezupelnie. To co powiedzial Michal dotyczy starszych modeli. Zwlaszcza takich firm jak NSU, ktore dzieki zainwestowaniu w silniki Wankla upadlo. Z Mazda sprawa ma sie inaczej. Nie dosc, ze nie upadla, to RX7 jest sportowym klasykiem. Jechalem raz pierwsza wersja tego autka, rocznik '80 - naprawde robila wrazenie, ale palila nie malo. Obecnie (podobno) silniki sa oszczedniejsze i jesli tylko bedziesz ja dobrze zerwisowal (wlasciwe pytanie brzmi: gdzie?) to mozesz ja dlugo pojezdzic. Co do silnikow Wankla - panuje mylna opinia, ze sa zawodne. Nic podobnego, wymagaja tylko innego (czestszego) serwisu. Czy wiecie, ze w latach 60 i 70 produkowano motocykle z Wanklem? POZDR Link Zgłoś
Gość: Michal Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: *.telia.com 02.10.01, 20:36 Tak bylo cos takiego.A wracajac do samochodowego Wankla to masz racje brak umiejetnosci w serwisie byl przyczyna tak wczesnego zgonu.A Czy wiecie ze w Polsce tez opracowany zostal motor z tlokiem rotacyjnym, gdzie w instytucie lotnictwa.Wykonal go Inz.M.R.Bylo mase przepychanek i sprawa poszla do archiwum.Byly polskie patenty,duzo krajow chcialo kupic,ale jak to za komuny wszyscy chcieli cos tam podkrasc i spalilo na panewce.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Mike Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 03.10.01, 09:16 Gość portalu: Michal napisał(a): >Byly polskie patenty,duzo krajow chcialo kupic,ale jak to za komuny > wszyscy chcieli cos tam podkrasc i spalilo na panewce.Pzdr.Michal Np. Silnik od malucha na uwarstwioną mieszankę (coś ala GDI - tylko że 10 lat wcześniej od Mitsubishi) dr. Rawskiego. Był ostatnio na wystawie w PKiN. Niestety prostota konstrukcji nie wymagająca stosowania drogiej elektroniki spowodowała możliwośc naprawy tego typu silnika za pomocą młotka, śrubokręta i paru prostych kluczy; niestety nikt teraz nie jest zainteresowany prostymi konstrukcjami, bo ASO nie miałyby klientów. Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: *.makolab.pl 02.10.01, 21:29 Wow! Przeglądałem "Giełdę Samochodową" i nie mogłem trafić na ten model, bo też byłem zainteresowany. Napisz ile za niego dałeś, jaki stan itd. Pewnie czerwona. Jak Cię zobaczę trzy razy mrugnę - to ja! Silnik Wankla uważam za techniczną doskonałość i chętnie widziałbym go w swoim spokojnym sedanie. Gdyby nie wymogi środowiska (zakamarki komory spalania) i lenistwo koncernów, być może wygrałby ze zwykłym tłokowcem. Wystarczy popatrzeć z ilu części jeden i drugi składa się, przyjrzeć prymitywnemu rozrządowi zaworowemu oraz układowi tłokowo-korbowemu i porównać z eleganckimi tłokami wirującymi. Czytałem że w ostatniej wersji uszczelnienia wytrzymują 100.000 mil. Dużo pali bo ma turbo i 250 KM. No ale także wskutek niekorzystnego kształtu komory spalania. Kilka lat temu w "Giełdzie Samochodowej" ogłaszał się ktoś (zdaje mi się że z Wielkopolski. Trzeba by zajrzeć gdzieś do starych numerów. Motor z Wanklem rzeczywiście był, ale nie pamiętam szczegółów. Były też (i zdaje się że nadal są) silniki do łodzi i agregaty prądotwórcze a nawet silniczki modelarskie. Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: 212.160.165.* 03.10.01, 08:19 Wankla? To jest to cos z tym dziwnym trojkatnym elementek kolatajacym sie w obudowie i z "tymczasowymi" komorami spalania? Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: *.pg.com 03.10.01, 12:57 Gość portalu: grogreg napisał(a): > Wankla? To jest to cos z tym dziwnym trojkatnym elementek kolatajacym sie w > obudowie i z "tymczasowymi" komorami spalania? Tak, to jest właśnie to. Ten "dziwny trójkątny element" to tłok :-)) Pozdrawiam, Niknejm P.S. Jak ktoś coś więcej wie, niech pisze. Interesujący temat. Niknejm Link Zgłoś
Gość: : ) Re: BARDZO DZIWNE AUTO IP: 212.244.170.* 03.10.01, 13:34 Pływałem skuterem yamahy z turbiną napędzaną wanklem. Miała większy zryw od innych ale też i wyższe obroty. Link Zgłoś