Dodaj do ulubionych

jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam

IP: gateway.d* / 10.3.36.* 30.10.02, 08:15
Będę wymieniał olej w Astrze II, nie wiem jaki filtr oleju kupić Filtron czy
Fiaam, czy są jakieś różnice, niektórzy mówią, że filtron-y są lepsze, a
inni, że fiaam-y. Co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mn Re: jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam IP: *.lubl.gazeta.pl 31.10.02, 08:55
      hop do gory, tez jestem ciekawy :)
      pozdrawiam.
      • Gość: polokokt Re: jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam IP: *.pjwstk.edu.pl 31.10.02, 08:59
        skoro zalezy na jakosci, kupcie Boscha, kosztuje kilkanascie zlotych.
        Pozdrawiam
    • Gość: Robo Re: jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 09:06
      Kiedys kupowałem filtrona i nie miałem problemów, w serwisie dali mi mana i też
      jest ok.
    • Gość: Mofa Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: wox:* / 170.205.220.* 31.10.02, 09:21

.. ale ile w tym prawdy? ( To pytanie do ekspertow)

A wiec .. na zagranicznym forum Volvo doczytalem sie porady ze
      nalezy wylacznie stosowac oryginalne filtry oleju ( Volvo w tym przypadku)
      Podobno ruznica polega na tym ze Firmowe ( te ktore zakladaja producenci)
      maja w srodku tzw. "wentyl zwrotny " powodujacy ze po wylaczeniu silnika(pompa
      wymuszajaca obieg w jedna strone przestaje dzialac) "brudny " olej nie odplynie
      spowrotem w druga strone. Ten fachowiec pisal ze to fakt stwierdzony!! bo
      rozpilowal pare filtrow i TYLKO ORYGINALNE MIALY TEN ZAWOR !!

Kupujac cos taniego ,produkowanego do wielu typow aut nie mozna byc pewnym
      jakosci. A cos jednak robi ta ruznice w cenie.

Nie wiem ile w tym prawfdy ..ale chetnie poczytam co na to "fachowcy" ?
      • Gość: polokokt Re: Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: *.pjwstk.edu.pl 31.10.02, 09:50
        Daj namiar na to forum volvo. jak mozesz :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Mofa No jasne ze moge ;)) IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.02, 17:51

A wiec to forum jest na stronie:

www.ronaldbehrens.de

Musze jednak zaznaczyc ze jest to forum poswiecone Volvo 480 .
          Pomoglo mi juz rozwiazac pare ciekawych problemikow.
          Jako technicznie pochodne ..sa volva 440 / 460
          wiec jak ktos chce to sie i porad do tych 2 doszuka.

Pozdrawiam wszystkich fanow Volvo !!!
          a zwlaszcza " malych losi " jak sa te 480 nazywane ;))))
          Bye
      • Gość: Ali Re: Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: 217.153.102.* 31.10.02, 16:43
        Być może tak jest w filtrach volvo. Ale nie ma to większego znaczenia. Brudny
        olej i tak nie powinien wrócić, bo nie przejdzie przez pompę (przecież nie
        pracuje). Filtry całkiem niezłe robi też Sędziszów.
      • Gość: noras Re: Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: sunserver:* / 212.244.59.* 31.10.02, 19:27
        Coś w tym prawdy jest - kiedyś miałem w skodzie filtr Sędziszów bądź filtron i
        przy rozruchu słychać było, że się w silniku coś klekocze, tak jakby był bez
        oleju. Zgodnie z radą mechanika wymieniłem olej (na taki sam - więc problem nie
        był w jakości oleju) dając oryginalny filtr skodowski - i problem znikł.
        Różnica w cenie była pomijalna (2-5 zł), więc warto chyba kupić oryginalny.
    • Gość: mn Re: do Macieja IP: *.lubl.gazeta.pl 31.10.02, 11:54
      taaaak...... pytamy filtron czy fiaam...... i dostajemy ani slowa o tych dwoch za to rade kupcie boscha :))))))
      • Gość: polokokt Re: do Macieja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.02, 18:44
        Bo co bede pisal o filtronie ktorego ostatni raz stosowalem w CC 700. Samochod
        jezdzil i nie zauwazylem jakis roznic. Fakt ze przez 30 tys km mial sporo awari
        ale czy do tego przyczynil sie filtr tej firmy? Tego nie wiem.
        A teraz juz stosuje Boscha i tez roznic w jezdzie nie widze, filtruje chyba
        niezle bo olej jest czysty. To tyle.
        • Gość: maciej Re: Naprawdę chcę się dowiedzieć IP: w3cache.Wabrzezno.com.pl:* 01.11.02, 21:03
          I jak na razie nikt nie udzielił mi sensownej informacji, jaki filtr zastosować
          filtron czy fiaam? A może nikt tego drugiego nie stosował?? Filtr filtronu do
          astry II to wtydatek rzędu 25 zł, filtr oryginalny to około 60 zł. Dlatego tak
          bardzo zalezy mi na waszej opini. pzdr
          • Gość: Marek Re: Naprawdę chcę się dowiedzieć IP: *.atlanta.ga.us 01.11.02, 21:32
            A ile kosztuje nowy silnik do Astry? Ja bym sie nie bawil i kupowal oryginalne filtry, chyba ze masz dostep do jakiejs z
            tych nowinek w rodzaju X2 czy filtr z teflonem.
            • Gość: Clin Re: Naprawdę chcę się dowiedzieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.02, 22:01
              Do swojego P405 stosowałem fiama,filtrona ,sędziszów i diabli wiedzą co
              jeszcze .Nigdy orginalnego ,bo kosztował czterokrotnie drożej.Żadnych różnic w
              eksploatacji.Silnik ma przejechane prawie 300kkm.Każdy z tych filtrów posiadał
              zawór.Widac to przez otwór wlotowy oleju.Taki grzybek ze sprężynką.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka