Gość: maciej IP: gateway.d* / 10.3.36.* 30.10.02, 08:15 Będę wymieniał olej w Astrze II, nie wiem jaki filtr oleju kupić Filtron czy Fiaam, czy są jakieś różnice, niektórzy mówią, że filtron-y są lepsze, a inni, że fiaam-y. Co o tym sądzicie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: mn Re: jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam IP: *.lubl.gazeta.pl 31.10.02, 08:55 hop do gory, tez jestem ciekawy :) pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam IP: *.pjwstk.edu.pl 31.10.02, 08:59 skoro zalezy na jakosci, kupcie Boscha, kosztuje kilkanascie zlotych. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Robo Re: jaki Filtr oleju Filtron czy Fiaam IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 09:06 Kiedys kupowałem filtrona i nie miałem problemów, w serwisie dali mi mana i też jest ok. Link Zgłoś
Gość: Mofa Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: wox:* / 170.205.220.* 31.10.02, 09:21 .. ale ile w tym prawdy? ( To pytanie do ekspertow) A wiec .. na zagranicznym forum Volvo doczytalem sie porady ze nalezy wylacznie stosowac oryginalne filtry oleju ( Volvo w tym przypadku) Podobno ruznica polega na tym ze Firmowe ( te ktore zakladaja producenci) maja w srodku tzw. "wentyl zwrotny " powodujacy ze po wylaczeniu silnika(pompa wymuszajaca obieg w jedna strone przestaje dzialac) "brudny " olej nie odplynie spowrotem w druga strone. Ten fachowiec pisal ze to fakt stwierdzony!! bo rozpilowal pare filtrow i TYLKO ORYGINALNE MIALY TEN ZAWOR !! Kupujac cos taniego ,produkowanego do wielu typow aut nie mozna byc pewnym jakosci. A cos jednak robi ta ruznice w cenie. Nie wiem ile w tym prawfdy ..ale chetnie poczytam co na to "fachowcy" ? Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: *.pjwstk.edu.pl 31.10.02, 09:50 Daj namiar na to forum volvo. jak mozesz :) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Mofa No jasne ze moge ;)) IP: *.dip.t-dialin.net 31.10.02, 17:51 A wiec to forum jest na stronie: www.ronaldbehrens.de Musze jednak zaznaczyc ze jest to forum poswiecone Volvo 480 . Pomoglo mi juz rozwiazac pare ciekawych problemikow. Jako technicznie pochodne ..sa volva 440 / 460 wiec jak ktos chce to sie i porad do tych 2 doszuka. Pozdrawiam wszystkich fanow Volvo !!! a zwlaszcza " malych losi " jak sa te 480 nazywane ;)))) Bye Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: 217.153.102.* 31.10.02, 16:43 Być może tak jest w filtrach volvo. Ale nie ma to większego znaczenia. Brudny olej i tak nie powinien wrócić, bo nie przejdzie przez pompę (przecież nie pracuje). Filtry całkiem niezłe robi też Sędziszów. Link Zgłoś
Gość: noras Re: Ciekawostke o filtrach wyczytalem... IP: sunserver:* / 212.244.59.* 31.10.02, 19:27 Coś w tym prawdy jest - kiedyś miałem w skodzie filtr Sędziszów bądź filtron i przy rozruchu słychać było, że się w silniku coś klekocze, tak jakby był bez oleju. Zgodnie z radą mechanika wymieniłem olej (na taki sam - więc problem nie był w jakości oleju) dając oryginalny filtr skodowski - i problem znikł. Różnica w cenie była pomijalna (2-5 zł), więc warto chyba kupić oryginalny. Link Zgłoś
Gość: mn Re: do Macieja IP: *.lubl.gazeta.pl 31.10.02, 11:54 taaaak...... pytamy filtron czy fiaam...... i dostajemy ani slowa o tych dwoch za to rade kupcie boscha :)))))) Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: do Macieja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.02, 18:44 Bo co bede pisal o filtronie ktorego ostatni raz stosowalem w CC 700. Samochod jezdzil i nie zauwazylem jakis roznic. Fakt ze przez 30 tys km mial sporo awari ale czy do tego przyczynil sie filtr tej firmy? Tego nie wiem. A teraz juz stosuje Boscha i tez roznic w jezdzie nie widze, filtruje chyba niezle bo olej jest czysty. To tyle. Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Naprawdę chcę się dowiedzieć IP: w3cache.Wabrzezno.com.pl:* 01.11.02, 21:03 I jak na razie nikt nie udzielił mi sensownej informacji, jaki filtr zastosować filtron czy fiaam? A może nikt tego drugiego nie stosował?? Filtr filtronu do astry II to wtydatek rzędu 25 zł, filtr oryginalny to około 60 zł. Dlatego tak bardzo zalezy mi na waszej opini. pzdr Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Naprawdę chcę się dowiedzieć IP: *.atlanta.ga.us 01.11.02, 21:32 A ile kosztuje nowy silnik do Astry? Ja bym sie nie bawil i kupowal oryginalne filtry, chyba ze masz dostep do jakiejs z tych nowinek w rodzaju X2 czy filtr z teflonem. Link Zgłoś
Gość: Clin Re: Naprawdę chcę się dowiedzieć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.02, 22:01 Do swojego P405 stosowałem fiama,filtrona ,sędziszów i diabli wiedzą co jeszcze .Nigdy orginalnego ,bo kosztował czterokrotnie drożej.Żadnych różnic w eksploatacji.Silnik ma przejechane prawie 300kkm.Każdy z tych filtrów posiadał zawór.Widac to przez otwór wlotowy oleju.Taki grzybek ze sprężynką. Link Zgłoś