ml_500 07.01.06, 14:01 a kiedy bedzie nowa Laguna bo slyszalem ze ta juz sie nie sprzedaje tak dobrze jak przed liftingiem Link Zgłoś Obserwuj wątek
spar Nowy Diesel dla Laguny 13.01.06, 15:02 co to jest? 175 KM i marne 360 Nm? PArodia, nie moment. Czemu inne marki potrafia przy tej mocy miec przynajmniej 400 Nm?! Nie mowiac juz o Mondeo ktorego reklamowano kiedys, bodajze nazywal sie Titanum-X i przy 155 KM mial ponoc 400 Nm jesli sie nie myle. wiem suche dane ale jednak robia swoje. Swoja droga nich mnie ktos oswieci czym to jest uwarunkowane zeby z takiej samej mocy byl rozny moment? wyjasnienie prosze dla praktycznie totalnego laika technicznego niestety. Link Zgłoś
waskes29 Re: Nowy Diesel dla Laguny 13.01.06, 15:08 O co ci chodzi to calkiem dobre parametry w tym przypadku lepsze niz w mondeo o ktorym piszesz. Link Zgłoś
mobile5 Re: Nowy Diesel dla Laguny 13.01.06, 15:13 spar napisał: > co to jest? 175 KM i marne 360 Nm? PArodia, nie moment. Czemu inne marki > potrafia przy tej mocy miec przynajmniej 400 Nm?! Nie mowiac juz o Mondeo > ktorego reklamowano kiedys, bodajze nazywal sie Titanum-X i przy 155 KM mial > ponoc 400 Nm jesli sie nie myle. wiem suche dane ale jednak robia swoje. Swoja > droga nich mnie ktos oswieci czym to jest uwarunkowane zeby z takiej samej mocy > > byl rozny moment? wyjasnienie prosze dla praktycznie totalnego laika > technicznego niestety. 2.2 Duratorq TDCI 16V 155 KM ma 360Nm, 2,0l ma 330Nm. Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Nowy Diesel dla Laguny 15.01.06, 19:56 W TDCI jest funkcja overboost zwiększająca wydajność turbosprężarki na kilkanaście sekund przy maksymalnym przyspieszaniu. Daje to ok. 10% przyrost momentu powyżej regularnych danych katalogowych (czyli te magiczne 400Nm dla 2,2). Link Zgłoś
101ola Re: Nowy Diesel dla Laguny 15.01.06, 19:16 Mondeo ma o 10% większa pojemność (a ma Nm 360 i "marne" 155 KM) Mysle, że liczy się spalanie, normy czystości i kultura pracy, a nie suche dane gdzie te kilka Nm czy KM to czysty chwyt marketingowy. pozdr Link Zgłoś
d7d Re: Nowy Diesel dla Laguny 13.01.06, 18:00 spar sie nie znasz! a Laguna II po fl faktycznie gorzej wyglada i gorzej się sprzedaje! Link Zgłoś
niki27 Kwestia gustu, decyzja producenta 14.01.06, 00:22 Przecież Renault postanowiło, że wszystkie jego modele będą miału podobny przód (chodzi okształt atrapy, reflektorów i charakterystyczne wcięcie po środku). Więc dlaczego się dziwicie? Zresztą czy Laguna po fl gorzej wygląda? Jednym się pewnie podoba mniej, drugim bardziej, wałkowaliśmy to na tym forum wiele razy. Ja - przyznam się bez bicia - przymierzam się do upgrade. Ponieważ moje frankofilstwo jest tu powszchne znane, niech więc was nie zdziwi, że biorę pod uwagę właśnie ten model, w wersji kombi. To jest na 80 proc. ostatni rok produkcji tej wersji Laguny, więc pomyślcie sobie, jakie rabaty będą dawać (zwłaszcza u mojego zaprzyjaźnionego dealera). Myślę że z 15 proc. urwę na dzień dobry. Link Zgłoś
kszyrztow Re: Kwestia gustu, decyzja producenta 14.01.06, 00:44 niki27 napisał: > Przecież Renault postanowiło, że wszystkie jego modele będą miału podobny przód > > (chodzi okształt atrapy, reflektorów i charakterystyczne wcięcie po środku). > Więc dlaczego się dziwicie? Zresztą czy Laguna po fl gorzej wygląda? Jednym się > > pewnie podoba mniej, drugim bardziej, wałkowaliśmy to na tym forum wiele razy. a ja bym jeszcze troche o tym poszczekał: zje*ali ją i tyle niestety :0 > To jest na 80 proc. ostatni rok produkcji tej wersji Laguny, więc pomyślcie > sobie, jakie rabaty będą dawać (zwłaszcza u mojego zaprzyjaźnionego dealera). > Myślę że z 15 proc. urwę na dzień dobry. to prawda. Francuzi chyba robią samochody pół darmo, bo jak brałem lagune w lizing, to obcięli prawie 20 tyś, i nie chodziło o jakies przeceny związane z rocznikiem. W czerwcu 2004 roku wersja dynamique z turbobenzyną 2.0. Swoja drogą szwagier powozi i bardzo chwali. Nie psuje się w ogóle - serio <zdziwiony> Link Zgłoś
wlk.brytania Re: Kwestia gustu, decyzja producenta 14.01.06, 22:15 niki27 napisał: > Ja - przyznam się bez bicia - przymierzam się do upgrade. Ponieważ moje > frankofilstwo jest tu powszchne znane, niech więc was nie zdziwi, że biorę Hej Niki, musze powiedziec iz to zdanie jest tak niepasujace do panujacych tutaj na forum obyczajow,ze zwyczajnie chcialem Cie pozdrowic ! Cokolwiek to dla Ciebie znaczy, masz u mnie nie tyle punkt co wrecz "punkciora"...Pozdrawiam Link Zgłoś
beaviso Ham. "postojowy" 14.01.06, 12:22 Niestety, Renault straciło w moich oczach baaardzo wiele, gdy normalny hamulec ręczny zastąpili W Lagunie II ph2 czysto postojowym automatem. Kuźwa, co za bezsens - kogo kręcą takie gadżety? Link Zgłoś
fru.fru Re: Ham. "postojowy" 14.01.06, 12:28 amen. Szczegolnie w gt jest niezmiernie potrzebny.. Link Zgłoś
niki27 Re: Ham. "postojowy" 14.01.06, 18:58 Mnie postojowy wcale nie przeszkadza. Pojeździłem już sobie nową lagunką i sprawdziłem na parkingu podziemnym, na baaardzo ostrym podjeździe: trzyma jak szatan i ruszanie jest OK, tak samo jak ze zwykłego ręcznego, tyle że kierowca musi już tylko gazem operować...(Choć w pierwszym odruchu ręka szukała dźwigni). A propos. Pierwotnym wątkiem tego topicu był nowy silnik diesla. Czy chodziło o 2.0 dCi FAP? To nowy produkt Renault, ale na pierewszy rzut oka wygląda zaje..ście. 175 km, 360 Nm. Jasne, że to nie rakieta, ale do Lagi będzie jak znalazł. Bardzo mocno się nad nim zastanawiam, jeszcze tylko zobaczymy, co żona powie. Link Zgłoś
d7d Nowa Laguna 15.01.06, 12:35 nowa Laguna - koniec 2007 ! a nowy hamulec postojowy totalnie dyskwalifikuje lagunę do jazdy! ;) przecież z takim hamulcem nie da się jeździć ;) ;) ;) Link Zgłoś
niki27 Nie ten odiorca 15.01.06, 14:30 No wiesz... Laguna chyba nigdy nie była propozycją dla tych, którzy w trakcie jazdy zaciągają hamulec ręczny, jak rozumiem po to, żeby troszkę bokiem pojechać... To raczej samochód dla spokojnego, by nie powiedzieć zramolałego zwolennika komfortu w drodze z pkt A do pkt B. Wypisz wymaluj mnie ;) Link Zgłoś
d7d hamulec :) 15.01.06, 17:16 mało wyraźnie napisałem że to żart !! :) Jak ktoś lubi jeździć z wykorzystaniem hamulca ręcznego to niech pomyka na trasach rajdowych lub torach wyścigowych (treningowych) a nie na normalnej drodze! Generalnie dużo tu uczestników którzy w "pismie" sa rajdowcami (wyścigowcami) :) Link Zgłoś