srul 09.01.06, 17:15 I czy faktycznie Forester tyle chleje, słyszałem takie opinie a w papierach podają wartości całkiem przyzwoite, podejrzewam że mityczne. Link Zgłoś Obserwuj wątek
dr.verte Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 09.01.06, 17:37 Pierwsze jest z innej bajki niż pozostałe.Tak,raz że nie ma diesla to jeszcze boxery chleją na potęgę każdy jeden.Za to crv i rav to rzeczywiście jedna rodzinka,ten sam sposób myślenia.A które lepsze to nie wiem a ciekawe.Chętnie bym spojrzał na jakiś test porównawczy właśnie tych dwóch modeli. Link Zgłoś
frax1 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 09.01.06, 17:59 Forester! To auto jest moim zdaniem bardziej uniwersalne niż pseudo-terenówka. Jeżeli myślisz o czymś uterenowionym to Subaru jest w tym najdoskonalsze. Fakt Boxery trochę palą ale podejrzewam że 1-2l przy zakupie auta za ponad 100000zł nie zrobią Ci różnicy. Chyba że chcesz bardziej zaszpanować to wtedy chyba Rav4, choć nie wiem czy Subaru i tak nie jest bardziej prestiżowe. Pozatym mi się nie podoba idea napędu dołączanego automatycznie. Subaru ma stały i to jest to. Większe bezpieczeństwo w każdych warunkach. Pozdrawiam Link Zgłoś
tomeeeek Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 12.01.06, 11:20 Oddając sprawiedliwość toyocie ona również ma stały napęd na 4 koła. Z tej trójki tylko CRV ma haldex'a. Link Zgłoś
frax1 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 12.01.06, 11:31 A nie jest tak że ten stary RAV4 miał a nowy nie ma? Tak przynajmniej donosi A- TM. Pozdrawiam Link Zgłoś
simr1979 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 12.01.06, 11:43 frax1 napisał: > A nie jest tak że ten stary RAV4 miał a nowy nie ma? Tak właśnie - niestety - jest :( Link Zgłoś
ktosiek33 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 12.01.06, 18:22 Nowa Rav4 ma naped na 4x4 cytuje: "sterowany elektronicznie. (...)W razie potrzeby maksymalnie 45% momentu przenoszone jest na koła tylne. Na szczęście przewidziano możliwość ręcznego włączenia stałego napędu na 4 koła z podziałem momentu między przód i tył 55 do 45%." Link Zgłoś
simr1979 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 13.01.06, 11:30 ktosiek33 napisał: > Nowa Rav4 (...)Na szczęście > przewidziano możliwość ręcznego włączenia stałego napędu na 4 koła z podziałem > momentu między przód i tył 55 do 45%." Malutkie to szczęście, bo w tej konfiguracji jest możliwa jazda tylko na lodzie, śniegu lub w błocie, ale nie po twardym podłożu (brak centralnego mech. różnicwego):( Link Zgłoś
cc_2004 Re: a źródełko, miszczuniu? 12.01.06, 12:46 piszesz gdzieś tam, żeby ludzie podawali źródło informacji, bo inaczej to "bełkot". hamerykanie mawiają "practise what you preach" ;-))) Link Zgłoś
tomeeeek Re: a źródełko, miszczuniu? 12.01.06, 13:48 pozwolisz, że pozostawię Cię z Twoimi problemami sam na sam. Link Zgłoś
cc_2004 Re: a źródełko, miszczuniu? 12.01.06, 14:16 Inne stare przysłowie pszczół mówi - lepiej siedzieć cicho i wyglądać na mądrego, niż się odezwać i zepsuć całe wrażenie ;-) Link Zgłoś
simon_r Boxery chleją??... a skąd taka opinia?? 12.01.06, 14:32 miałem Subarynę z silnikiem 1,8 i na galonie 3,8 litra przejeżdżałem ok. 42 mil... wychodziło mi ok. 6l na 100km... no ale to w USA było gdzie człowiek jeździł dostojnie i bez wielkich przyspieszeń. Tak czy inaczej 6l/100 dla takiego silnika nie nazywałbym chlaniem Link Zgłoś
simon_r Re: Boxery chleją??... a skąd taka opinia?? 12.01.06, 14:36 uprzedzając głupie komentarze... to co napisałem dotyczy silników typu boxer a nie samochodów z takimi silnikami... być może forester z racji tego że dużo waży i napęd ma na koła cztery pali poprostu więcej niż jakieś badziewiate legacy z napędem na przód (takiego miałem).. Link Zgłoś
tomeeeek Re: Boxery chleją??... a skąd taka opinia?? 12.01.06, 15:39 Taka opinia wynika pewnie z tego, że to są auta, które przez to, ze lepiej trzymają się drogi prowokują do szybszej i bardziej agresywnej jazdy. Wolnossące boksery nie palą więcej niż wolnossące rzędówki. Mój legacy 2.0 przy spokojnej jeździe 120 km/h spala na trasie 7,2 l /100 km. Natomiast gdy przycisnąć, to powyżej 160 km/h każdy taki silnik spali więcej niż 10 litrów. Link Zgłoś
srul Re: Boxery chleją??... a skąd taka opinia?? 12.01.06, 16:33 stąd między innymi moto.money.pl/oceny_aut/Subaru_Forester_m.html Link Zgłoś
ktosiek33 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 09.01.06, 18:31 Niestety. Zapomnij o katalogym spalaniu. Jako ze sie interesowalem tym autem to rozmawialem z paroma wlascicielami i czytalem pare testow. Cytat jednego z nich: "Auto napędza na cztery koła silnik typu Boxer. Auto jest dynamiczne, do "setki" blisko 1,5-tonowy Forester rozpędza się w niespełna 9,5 sekundy. Podczas testu na autostradzie udało się nam osiągnąć 190 km/h. Jednak takie sportowe podejście do tej napędzanej na cztery koła terenówki sprawia, że auto staje się istnym smokiem paliwowym. Przy spokojnej jeździe spala około 11-12 litrów na 100 km. Jednak, jeśli kierowca ma nieco cięższą nogę, Forester S- Turbo w mieście potrafi przekroczyć 15 litrów, a przy naprawdę sportowym pokonywaniu trasy zużycie paliwa zbliża się nawet do 18 i więcej litrów na 100 km. Podczas testu na dystansie 550 km średnie spalanie wyniosło ok. 15 l na 100 km." Wiadomo ze dziennikarze daja w palnik ale wlasciciele z ktorymi rozmawialem tez mowili nawet o 18l przy ostrej jezdzie w miescie lub ciezkim terenie. Link Zgłoś
thorgal10 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 09.01.06, 20:14 A z jakim silnikiem ten Forester? - 2.0 - 158 KM - 2.5 XT - 230 KM Toyot i Hond jeździ sporo - Subaru nadal ciężko spotkać, chociaż w 2005 roku SIP sprzedał ponad 900 aut co jest rekordem od początku istnienia przedstawicielstwa. Pozdrawiam, Link Zgłoś
thorgal10 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 09.01.06, 20:45 Zapraszam na Forum Subaru i do przeszukania wątków o spalaniu: forum.subaru.pl/ Pozdrawiam, Link Zgłoś
srul Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 10.01.06, 19:41 A,zapomniałem jeszcze dodać Outlandera do wyboru Link Zgłoś
paul_78 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 10.01.06, 22:53 Nawet jak dodasz Outlandera, to i tak Forester. Link Zgłoś
jako_tako Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 10.01.06, 19:50 Forester jest fajny ale praktycznie nie ma bagaznika wiec jak masz rodzinke to zapomnij o nim. Link Zgłoś
paul_78 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 10.01.06, 22:54 Jeśli miałbym wybierać międzu dwójką dzieci a Foresterem turbo, wybrałbym Forysia. Zastanów się, jeszcze nie jest za późno :))) Link Zgłoś
srul Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 11.01.06, 13:59 Na szczęscie taki dylemat odpada bo dzieciaków dzieki Bogu i partii brak. A jakby co to dowiążę je do relingów dachowych Link Zgłoś
frax1 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 11.01.06, 14:14 Jeżeli jesteś facetem to tylko Forester. Powiem szczerze że SUV'y typu CRV czy RAV4 są bardziej dla kobiet w moim mniemaniu. Co nie znaczy że kobieta w Foresterze wygląda źle ;) Pozdrawiam Link Zgłoś
cc_2004 Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 11.01.06, 15:24 kobieta we wszystkim wygląda nieźle (a jeszcze lepiej bez ;-) Link Zgłoś
paisano Re: FORESTER, RAV4 CZY CR-V 11.01.06, 18:09 A ja spedze dlugie lato w kraju. Jezdze teraz 3 letnim Toyota Highlander Limited. Mysle o wymianie na Forester lub Suzuki Grand Vitara 2006. Cena podobna ok.$ 24.000.C Wy na to? Link Zgłoś
junkier Subaru to ostatnia marka jaka kupujesz 19.01.06, 15:34 Subaru to ostatnia marka jaka sie kupuje. Potem nie sposob zamienic jej na zadna innna. Chociaz fakt ze w warunkach polskiego zlodziejskiego rezimu socjalno- biurokratycznego, gdzie beznzyna kosztuje 2 x drozej niz w Stanach i 8 x drozej w uwzglednieniu sily nabywczej, to nie bedzie latwa milosc. Link Zgłoś