Dodaj do ulubionych

Ludzie! Pomagajcie sobie!

20.01.06, 14:14
Dzis moj samochod dal d... Akumulator wytrzymal ok 20 min. prob odpalenia auta. Potem ja dalem sobie spokoj, zeby nie zamarznac. W czasie dlugiej, bo autobusowo-tramwajowej, drogi do pracy widzialem kilka samochodow, ktore daly ciala w trasie.

W czasie beznadziejnego krecenia rozrusznikiem strasznie zmarzlem mimo tego, ze co jakis czas wracalem do domu. A co maja powiedziec ci, ktorym auto stanelo na trasie? Szczegolnie, ze wiekszosc kierowcow ubiera sie z uwzglednieniem izolujacej warstwy stali i plastiku. No i to blogie ogrzewanie... Ma jednak te wade, ze przestaje dzialac jak silnik przestaje sie krecic. Przy temperaturach rzedu -20 st. C bardzo latwo sie poodmrazac. Warto wiec zatrzymac sie i spytac sie "poszkodowanego" czy nie potrzebuje pomocy.
Obserwuj wątek
    • jimmi11 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 14:21
      Dziś w Warszawie chyba przekroczyło -20 stopni. Trzymajcie się
      • palovlad Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 14:28
        piekna idea ale nie przyjmie sie, tak samo jak zyczliwosc na drodze, uzywanie
        kierunkowskazow, przestrzeganie przepisow itd, itd.....
        • typson Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 14:46
          ciekawe czy te unieruchomione w drodze auta to efekt kiepskiego ON czy moze cos
          jeszcze
          • emes-nju Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 17:09
            U mnie nie odpalila benzynka. Wlasnie przed chwila wrocilem z prob ponownego odpalenia - z pomocnym drutem z cudzego akumulatora :-)

Padl rozrusznik - silnik kreci sie do pierwszego "zaskoku", ale tan wlasnie "zaskok" i szarpniecie motoru wylacza mi rozrusznik (!?). Tego pierwszego kopa zawsze wystarczalo (i dlatego uszkodzenia rozrusznika, a wlasciwie samego bendixu, nie zauwazylem), ale temperatura zrobila swoje :-(
    • habudzik Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 14:45
      OK tylko jak mam pomoc facetowi któremu wysiadł samochód przy -25 st.C gdy ten
      bezmyslnie ubrał sie w wiatrówke i nie wziol rekawiczek z domu?
      • zdecydowany4 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 15:49
        Jest jeszcze pozytywny aspekt tych niskich temperatur.

Może szmalcownicy czający się po krzakach z suszarką czyli miłośnicy drenowania
        naszych portfeli szczęśliwie poodmrażają łapy i będzie o jedno zagrożenie
        drogowe mniej.
      • emes-nju Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 17:01
        habudzik napisał:

> OK tylko jak mam pomoc facetowi któremu wysiadł samochód przy -25 st.C gdy
        > ten bezmyslnie ubrał sie w wiatrówke i nie wziol rekawiczek z domu?

Wlasnie takiemu pomoc jest najbardziej potrzebna!

Wez go do auta i zawiez w jakies cywilizowane miejsce. Zaciagnij go. Cokolwiek, byleby gosciu bez ubrania nie zamarzl!
    • skyddad Trzeba pomagac jak juz jest problem 20.01.06, 19:56
      Dziwne to wszystko, jak u nas przygrzeje minus 20C to dzisiaj wszystko
      startuje,tak jak zwykle nikt sie nie ciaga a ponoc mamy najstarsze auta w
      Europie.
      Wielu zapyta dlaczego? odpowiem krotko,jak sie robi servis to jest servis a nie
      wykiwanie klienta do kwadratu.Pisalem idzie zima to jezeli ma sie akumulator
      jako tako sprawny trzeba niestey odstawic i kupic nowy,lac caly czas srodki
      pocjchalaniajace do paliwa juz od jesieni. <naprawde nawet auta juz dobrze
      przechadzane nie odmowia posluszenstwa.W serwisie zimowym nie doguinac elektrot
      swiec tylko kupic nowe,kabli nie suszyc tylko kupic nowe i zaimpregnowac itp.
      A tak caly czas to samo co roku,nikt nie wyciaga wnioskow nie uczy sie.
      pzdr.Sky.
      • edek40 Re: Trzeba pomagac jak juz jest problem 24.01.06, 10:25
        Wcale nie dziwne. To nie chodzi o to czy serwis jest dobry czy zly. Chodzi o nawyki. W Polsce takie mrozy nie zdarzaja sie czesto. Moja mazda do -15oC odpala bez trudu. Jednak od dwoch dni mam rano na termometrze -30oC. Aku jest OK. Prawdopodobnie konserwacji wymaga rozrusznik, bo kreci jakby mial gesta kasze w srodku, nawet ze swiezo naladowanego akumulatora z "pozyczka" od wielkiego dieslowskiego. Faktycznie rozrusznik krecil ospale przy niskich temperaturach. Z reszta nawet latem nie nalezal do odrzutowcow. Ale samochod niezawodnie odpalal. Skapitulowal przy -30oC. Ale przyznam, ze nie pamietam takich mrozow w Warszawie. Nawet w czasie zimy stulecia 1979 roku.

Sasiadowi, prawdopodobnie z powodu zgestnienia smaru, przestala dzialac elektrycznie otwierana brama.

W sumie Twoja uwaga jest sluszna. Choc podobnie zasadna, jak dla Egipcjan, ktorym wlasnie spadl snieg, ze nie maja zimowek.
    • rekrut1 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 20:39
      -Byłem w innym kraju,zablokowało mi się koło,czekałem aż ostygnie.W tym
      czsie /było to ~20min./zatrzymały się cztery auta,kierowcy pytali się czy mnie
      nie podwieść,zadzwonić po pomoc,czy kogoś powiadomić.
      -Dziś rano,jadę trakiem,zatrzymuje mnie gość,pyta czy go nie
      pociągne.Oczywiście że tak mówię.Jdę trzysta metrów dalej,na miejscu gość pyta
      czy mam linkę,mam wyciągam tę linkę,daję Mu a gość pyta czy jej nie podczepię
      bo on się"ubabrze".
      Pozdr. pazdzioch:)
      • skyddad Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 21.01.06, 03:42
        Rekrut 1.
        To wtedy sie odpowiada krotko ,Panie podczepienie ,pociagniecie ,odczepienie,
        moja linka razem 100zl prosze.Inaczej sie mnie nie oplaca.
        Zawsze na leniuchow i wykorzystujacych sa sposoby,ktore jak sie pozniej okazuje
        to lepszy dziad w garniturku.
        Pzdr.Sky.
    • xystos Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 20.01.06, 23:23
      .. too juz lepiej jest stracic auto "na kiche" w lecie , kto sie da nabrac ?.
      • airdream Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 22.01.06, 00:55
        A tu w Londynie temperatura sie waha pomiedzy 5 i 10. Na plusie. Moglo by byc
        cieplej, ale...
        I nawet wieloryby plywaja w Tamizie :-)

trzymajci sie cieplo!
      • emes-nju Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 23.01.06, 17:16
        xystos napisał:

> .. too juz lepiej jest stracic auto "na kiche" w lecie , kto sie da nabrac ?.

Troche wiary w ludzi :-)

Nie musisz zreszta wysiadac z auta. Wystarczy jak przez uchylona szybe zapytasz. Przy zamknietych drzwiach.
    • dunczyk1960 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! /info 23.01.06, 18:40
      godzine temu o 17:22 moj kolega "xystos" przeniosl sie do lepszego ze swiatow,
      bedzi mi brakowalo jego rad,po dwuch by pasach serce nie wytrzymalo .
      • ktbb [*] 23.01.06, 19:43
        To serio?
        Bo nic mi nie przyszło do głowy niż ten zwyczaj świeczkowy jeżeli to prawda.
        RIP.
      • mejson.e [iii] xystos 23.01.06, 20:53
        dunczyk1960 napisał:

> godzine temu o 17:22 moj kolega "xystos" przeniosl sie do lepszego ze swiatow,
        > bedzi mi brakowalo jego rad,po dwuch by pasach serce nie wytrzymalo .

Współczuję.
        A może to warte jest oddzielnego wątku?

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • yaa Re: [iii] xystos 23.01.06, 21:35
          mejson.e napisał:
          > A może to warte jest oddzielnego wątku?

Popieram. Duńczyk załóż wątek.
          Xystos był jednym z nas - forumowiczów.
          Yaa

• moped zgryzliwie, ale sama prawda 24.01.06, 22:39
            czytam, czytam i oczom nie wierze co czytam!

Sama prawda o krajanach...
            I jak Polska z takimi ludzmi (czytaj elementem spolecznym)
            chce wogole cokolwiek budowac?

chyba to juz za XXX RP bedzie moze jakies swiatlo na koncu tunelu:))))

• rekrut1 Re: zgryzliwie, ale sama prawda 24.01.06, 23:00
              Witam:)
              Tylkoproszę bez elementów,bo może ten element leprzy od tych co nie?
              Pozdr.
      • waga71 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! /info 25.01.06, 00:38
        przykro mi;
        takie jest to pierdo..ne życie, za krótkie
        • dr.wal2 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! /info 25.01.06, 11:00
          xystos zarzyczyl byc skremowany,Odin po raz drugi w przeciagu roku
          do Gdyni/Gdanska z prochami pojedzie (rok temu "hdp") by wysypac
          kolo Helu ,ja nie moge -nie to zdrowko.

To bylo male ale bardzo zzyte towarzystwo z "korzeniami" w fabryce Volvo w
          Olofstöm , wszyscy emeryci .
    • callafior Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 29.01.06, 19:12
      Co tu mówić o pomaganiu zmarzniętym, jak niemała część poskich "kierofcuf"
      pozostawia na pastwę losu ofiary wypadków, zarówny przez siebie spowodowanych,
      jak i będąc świadkiem. Ważne że oni mają ciepło, sucho i jadą, "a co tam ktoś...
      ważne że to nie Ja!".
      • dunczyk1960 Re: Ludzie! Pomagajcie sobie! 30.01.06, 13:34

*_ja_*
        Super Master

Wysłany: Pon Sty 30, 2006 11:41 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

www.voestalpine.com/images/bildarchiv/HALLE3450x350.jpg

Wczoraj dzwonilem do TVN24 z apelem do wszystkich operatorow telefoni
        komorkowej w Polsce by otworzyli spec.SAM nummery dla Poloni ktora chce
        pomoc ,z nominalami 50 / 100 / 500 pln - jak dotychczas takie SMS nummery nie
        zostaly podane na TVN i TV POLONIA.

Normalne SMS nummery na kraj nie przyjmuja SMS-ow od wszystkich
        operatorow zagranicznych,nie kazdy chce robic przelew bankowy z obawy
        ujawnienia swego konta.

Z tej strony "wielkiej wody" trudno jest dotrzec do sumien tych co o tych
        sprawach decyduja , czy Wy bedac na miejscu w Polsce mozecie
        przyspieszyc otworzenie w/ws SMS nummerow ?

www.kielce.pl/forum/viewtopic.php?t=3653

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka