Dodaj do ulubionych

Brawa dla TVN !!!!

IP: *.kalisz.mm.pl 09.11.02, 19:21
Za to ze naglosnili sprawe p.Dobrowolskiego(mam nadzieje,ze nie pomylilem
nazwiska),ktory wiozac ranne dziecko do szpitala zlamal przepisy.Te ch...
zamiast Mu pomoc "spelniali swoje obowiazki sluzbowe". Pewnie sami nie maja
dzieci,bo ktora Kobieta chciala by wyjsc za maz za takiego sku... i urodzic
mu dziecko.
Zycze zdrowia malemu i pozdrawiam
Rafał
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.11.02, 19:36
      Przyłączam się do gratulacji (niestety nie oglądałem tego materiału), ale parę
      wątków na ten temat już się pojawiło.
      Wnioski nasuwają się same, czyli bandyci w mundurach!!!!!!
      • Gość: robert Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 20:58
        za każdym razem jak widzę tępe gęby "Panów Milicjantów" zastanawiam się czy na
        pewno moje podatki muszą trafiać do ich kieszeni.
        • Gość: niemiec Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.ipt.aol.com 09.11.02, 21:50
          co tu duzo gadac
          policja to huje i tyle
    • Gość: radioaktywny Re: Brawa dla TVN !!!! IP: tv.Astral.Lodz.pl:* / 81.15.180.* 10.11.02, 12:37
      BRAVO !!!
      teraz z kazdego powodu bedzie mozna lamac przepisy - np.dziecku zszedl z palca
      paznokiec,opiekunka do dziecka musi wczesniej wyjsc,jest sie spoznionym do
      pracy.I za kazdym razem jesli Policjant nie wykarze odpowiedniej spolegliwosci
      i wspolczucia to trzeba go bedzie wyzwac,skopac medialnie i wyrzucic z roboty !
      Gratuluje Panowm forumowiczom bezkrytycznego podejscia do jednostronnej
      opinii.Jesli moge cos wtracic to widzialem ten material w TVN i dziecko nie
      wygladalo na umierajaca ofiare krwawej bestii,owszem mialo slad na naskorku w
      poblizu lewego oka,ale nie sadze,aby to byl powod do jawnego i bezkranego
      lamania przepisow prawa mogace skutkowac o wiele gorszymi skutkami.
      Trzeba miec wyobraznie i przewidywac skutki wlasnych dziala,a tym przypadku
      tego goscia poniosly emocje,ktore mogly zaowocowac nieobliczalnymi
      skutkami,dobrze,ze na drodze znalazl sie akutar patrol Policji...

A tam na marginesie przyszedl mi do glowy pewien wniosek wynikajacy z
      obserwacji zachowania sie spoleczenstwa,otoz od okolo 10 lat trwa systematyczne
      i poglebiajace sie lekcewazenie i lamanie prawa i to nie tylko na drodze,ale
      wszedzie tam gdzie nalezy dostosowac sposob swojego postepowania do przepisow.
      Za kazdym razem kiedy organy panstwa usiluja wyegzekwowac konsekwencje tych
      czynow jak za uderzeniem w stol odzywaja sie pseudoobroncy,sami zas
      zainteresowani staja w swiatlach reflektorow z rekoma skrzyzowanymi na piersi i
      tlumacza,ze przeciez wszyscy dookola sa winni tylko nie oni.

Nie podoba mi sie to - to jest zwykla anarchia.
      Przypadkiem ze Skierniewic zajmuja sie odpowienie organy i sadze,ze wsposob
      obiektywny osadzi ten przypadek natomiast niestosownym jest - jak mi sie wydaje
      bluzganie wyzwiskami pod czyimkolwiek adresem,to jest po prostu niegodne
      zachowanie sie i nie przystoi doroslym ludziom z dowodami osobistymi...
      Pozdrawiam
      • arturx2 Re: Brawa dla TVN !!!! 10.11.02, 13:40
        1. Jest różnica między spóźnieniem gosposi a zranieniem niemowlaka w okolicach
        oka?
        2. Chyba nikt nie oczekuje od policjanta współczucia (hehe...) tylko POMOCY. Od
        tego przede wszystkim jest policja w cywilizowanych państwach.
        3. Nikt nie twierdził że dziecko było umierające (a policjanci też nie mieli
        możliwości sprawdzić w jakim jest stanie) ale ten "ślad na naskórku" wymagał
        założenia 3 szwów!
        4. Tak, był to powód do złamania przepisu - bo nawet prawo dopuszcza złamanie
        przepisu w stanie wyższej konieczności.
        5. Dlaczego twierdzisz że gościa poniosły emocje? A jeśli nawet, to nie mogły w
        takiej sytuacji? Dlaczego prorokujesz "nieobliczalne skutki"?
        6. Jeśli chodzi o ocenę "10 lat" - ja uważam że jest odwrotnie. Szerzy się
        bezkarność, buta, bezmyślność wszelkich służb, które powinny służyć
        społeczeństwu. A już wiara w "obiektywne organy" jest naiwnością świadczącą o
        braku obserwacji rzeczywistości. Obiektywni policjanci obiektywnie osądzą
        swoich kolegów - he he! Albo sam jesteś gliniarzem albo żyjemy w innych
        państwach.
        • Gość: Rafał Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.kalisz.mm.pl 10.11.02, 13:46
          Podpisuje sie pod tym co powiedziales dwoma rekoma!
          pozdrawiam
          Rafał
        • Gość: ffmarkus Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.11.02, 13:52
          W rozważaniu tej sprawy ważne są dwa fakty:

1.Policja twierdzi, że oferowała eskortę do szpitala(najprawdopodobniej to nie
          jest prawda)a kierowca odmówił, co neguje zainteresowany.

2.Ów kierowca kieruje Suprą, co na 90% wpływa na jego zachowanie na drodze.
          Być może taki ma styl prowadzenia(kiedyś już podpadł policjantom).

Mimo wszystko bardzo dobrze się stało, że TVN nagłośniło tę sprawę. Czekamy na
          ostateczny werdykt.
      • Gość: Rafał Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.kalisz.mm.pl 10.11.02, 13:44
        Gość portalu: radioaktywny napisał(a):

> BRAVO !!!
        > teraz z kazdego powodu bedzie mozna lamac przepisy - np.dziecku zszedl z
        palca
        > paznokiec,opiekunka do dziecka musi wczesniej wyjsc,jest sie spoznionym do
        > pracy.I za kazdym razem jesli Policjant nie wykarze odpowiedniej
        spolegliwosci
        > i wspolczucia to trzeba go bedzie wyzwac,skopac medialnie i wyrzucic z
        roboty !
        > Gratuluje Panowm forumowiczom bezkrytycznego podejscia do jednostronnej
        > opinii.Jesli moge cos wtracic to widzialem ten material w TVN i dziecko nie
        > wygladalo na umierajaca ofiare krwawej bestii,owszem mialo slad na naskorku w
        > poblizu lewego oka,ale nie sadze,aby to byl powod do jawnego i bezkranego
        > lamania przepisow prawa mogace skutkowac o wiele gorszymi skutkami.

Dziecko bylo pogryzione przez psa,Jego ojciec nie wygladal mi na specjaliste
        chirurga i mogl nie wiedziec czy dziecku nie grozi cos powaznego! A poza tym
        luk brwiowy jest bardzo ukrwiony i dziecko moglo sie wykrwawic.
        Tez nie jestem lekarzem,ale wiem ze zrobil bym to samo bedac na miejscu tego
        Pana.

> Trzeba miec wyobraznie i przewidywac skutki wlasnych dziala,a tym przypadku
        > tego goscia poniosly emocje,ktore mogly zaowocowac nieobliczalnymi
        > skutkami,dobrze,ze na drodze znalazl sie akutar patrol Policji...

Przypominam,ze policja jest od pomagania!
        Czy to naprawde byloby az tak trudne,zeby panowie pomilicjanci odeskortowali
        tego ojca pod szpital i tam wymierzyli Mu kare?
        Kontrola trwala 20 minut! Zdajesz sobie sprawe ile to jest 20 minut?!
        >
        > A tam na marginesie przyszedl mi do glowy pewien wniosek wynikajacy z
        > obserwacji zachowania sie spoleczenstwa,otoz od okolo 10 lat trwa
        systematyczne
        >
        > i poglebiajace sie lekcewazenie i lamanie prawa i to nie tylko na drodze,ale
        > wszedzie tam gdzie nalezy dostosowac sposob swojego postepowania do przepisow.
        > Za kazdym razem kiedy organy panstwa usiluja wyegzekwowac konsekwencje tych
        > czynow jak za uderzeniem w stol odzywaja sie pseudoobroncy,sami zas
        > zainteresowani staja w swiatlach reflektorow z rekoma skrzyzowanymi na piersi
        i
        >
        > tlumacza,ze przeciez wszyscy dookola sa winni tylko nie oni.
        >
        > Nie podoba mi sie to - to jest zwykla anarchia.
        > Przypadkiem ze Skierniewic zajmuja sie odpowienie organy i sadze,ze wsposob
        > obiektywny osadzi ten przypadek natomiast niestosownym jest - jak mi sie
        wydaje
        >
        > bluzganie wyzwiskami pod czyimkolwiek adresem,to jest po prostu niegodne
        > zachowanie sie i nie przystoi doroslym ludziom z dowodami osobistymi...

Mam pytanie:jak Ty bys sie zachowal na Jego miejscu?

> Pozdrawiam
        Rowniez pozdrawiam
      • Gość: mAbZ Do naiwnego "radioaktywnego" IP: 192.71.76.* 11.11.02, 12:10
        [...]
        > od okolo 10 lat trwa systematyczne
        > i poglebiajace sie lekcewazenie i lamanie prawa

Malo wiesz o polskim prawie i chyba jesteś ślepy albo naiwny, skoro w udajesz,
        że nie ma korupcji.

Korupcja to nie tylko branie łapówek, ale i wybranianie urzędników państwowych
        kłamstwami, tak jak w tym przypadku. Bo czy sądzisz, że ojciec krwawiącego
        dziecka nie skorzystałby z eskorty policji do szpitala, gdyby policjanci (jak
        twierdzą) ją zaofiarolwali?

Polskie prawo w większości przypadków to kpina, a wsród polskich stróżów prawa
        niestety jest wielu, których miejsce powinno być po drugiej stronie krat.
      • Gość: fil Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 13:48
        Zwlaszcza, ze ten osobnik jest dresem.
    • Gość: pidżej Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 15:35
      sam jesteś ch i sku jeśliś gotów do takich sądów na podstawie relacji jednej i
      to mocno zaangażowanej strony, w dodatku gościa mało zrównoważonego jak mi się
      wydaje. zastanow sie jeszcze, po co Dobrowolski - jak to ktos tu podawał -
      wyżyłował tę swoją supre do blisko 500 koni - pewnie po to by podróżować między
      Sochaczewem a Warszawą z przepisową prędkością 90 k/h. ja mysle ze on olewa
      wszystko, nawet dziecka nie zawiózł do najbliższego szpitala tylko w swej
      mądrości postanowił, że musi jechać do Warszawy. potem się chwalił na tej
      stronie tuningowców, że trochę nadrobił, pewnie zamiast 180 pociągnął 220 ów
      odpowiedzialny rodziciel. myśle że zasługuje na pełne zaufanie i jestem
      spokojny, że syna wychowa na praworządnego obywatela. (a czy właściciel psa
      odpowie za zagrożenie życia dziecka - to jakoś nikogo nie interesuje - choć
      jego przewina jest nieporówanie większa - a może to pies Dobrowolskiego - ostry
      pies i 500 KM - to by się nawet zgadzało)
      • devote Re: Brawa dla TVN !!!! 10.11.02, 16:56
        Gość portalu: pidżej napisał(a):

że musi jechać do Warszawy. potem się chwalił na tej
        > stronie tuningowców, że trochę nadrobił, pewnie zamiast 180 pociągnął 220 ów

chcialem przypomniec ze facet zostal zatrzymany nie za jazde z nadmierna
        predkoscia tylko dlatego ze pojechal prosto z pasa przeznaczonego do skretu.

powiem tylko ze w USA zadnemu policjantowi nawet nie chcialo by sie zawracac
        glowy taka blachostka.kazdy moze sie pomylic,zle ustawic itp.

moge sie zalozyc ze policja zatrzymaal go napewno tylko dlatego ze mial supre.
        takie auto rzuca sie w oczy od razu.
        "dowalimy cwaniaczkowi w bolidzie i niech se nie mysli bogacz pieprzony" se
        pomysleli
        gdyby jechal poldkiem lub innym demobilem nawet by nie zwrocili uwagi.
      • Gość: Rafał Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.kalisz.mm.pl 10.11.02, 18:26
        Szkoda mi Cie,ale jak to ktos kiedys madrze powiedzial "nobody's perfect" i Ty
        jestes tego najlepszym przykladem.
        Nie znasz sprawy to sie po prostu nie udzielaj.
        Wlacz telewizor(o ile go masz) lub przeczytaj(o ile umiesz) gazete i zobacz co
        sie dzieje.
        Podjazdy osobiste zostaw dla swoich kumpli(o ile ich masz).
        A to co tan facet zrobil ze swoim samochodem to jest tylko i wylacznie JEGO
        sprawa!
        Czy Ty wogole wiesz za co Go zatrzymali?
        pzdr.
        Rafał
        • Gość: pidżej Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 18:52
          a ty sprawe znasz? wiesz tyle co jeden dobrowolski rozgłosił korzystając ze
          wszystkich możliwych mediów. ja tylko twierdze ze gościu nie jest dla mnie
          wiarygodny a jest jedynym źródłem twojej rozległej wiedzy na temat. tak samo
          jak był jedynym źródłem dla interii, tvn i kogo tam jeszcze. a o właścicielu
          psa mogę ponowić? zatrzymali oczywiście za wykroczenie, może źle zrobili? może
          już lepiej nie zatrzymywać nikogo, bo może akurat w środku jest ktoś kto przed
          chwilą chciał nakarmić swojego pieska swoim synkiem? ogólnie zasada jest taka
          że jeśli nie ma innych świadków, racje ma policja, czy to polska, szwedzka,
          australijska czy jakakolwiek inna. jeśli są - wtedy racje też ma policja. czy
          to takie trudne?
          • arturx2 Re: Brawa dla TVN !!!! 10.11.02, 19:09
            Gość portalu: pidżej napisał(a):

> ogólnie zasada jest taka
            > że jeśli nie ma innych świadków, racje ma policja, czy to polska, szwedzka,
            > australijska czy jakakolwiek inna. jeśli są - wtedy racje też ma policja. czy
            > to takie trudne?
            Wszędzie można spotkać różne dziwa, zoologiczne indywidua. Ale ten gostek mnie
            naprawdę zadziwił. K..., czy w W-wie nie ma ludzi którzy zlikwidowaliby tego
            obrzydliwego faszystę? Albo nie, wcześniej czy później zrobi to jego ukochana
            policja. I będzie miała rację :-)

• Gość: Rafał Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.kalisz.mm.pl 10.11.02, 19:19
            Kurde,Ty naprawde jestes glyupi!
            A myslalem,ze sie myle...
            Czy wedlug Ciebie i Twojej chorej wyobrazni byloby OK gdyby policja ktora
            zatrzymala p.Dobrowolskiego "robiac co do nich nalezy" przyczynila sie do
            smierci tego malego??
            Skad oni mogli wiedziec co mu jest?
            Kurde,pomysl zanim cos napiszesz!
            Ciekawe co Ty bys zrobil w takim przypadku?
            A zreszta chyba wole nie wiedziec...
            pozdrawiam
            Rafał
            • Gość: pidżej Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.02, 20:27
              jasne, tylko głupi może się z tobą nie zgadzać. a gdyby doszło do zejscia bo
              dobrowolski zamiast do najbliższego postanowił do znacznie dalszego ... - on i
              tak powinien beknąć za narażenie bezpieczenstwa dziecka - i to kilkukrotne: nie
              upilnował go (albo psa - jeśli był jego), jechał za daleko, jechał za szybko,
              jechał prawdopodobnie w stanie wzburzenia... dobrowolski - policja 3:1 albo
              lepiej.
    • Gość: neo Lamanie przepisow... IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.02, 16:37
      Kierowcy karetek pogotowia i pojazdow strazy w Niemczech podczas jazdy na
      sygnale NIE WOLNO tak samo jak innym pojazdom przekraczac dozwolonej szybkosci.
      Jeszcze nie widzialem takiego pojazdu, ktory by jechal widocznie szybciej niz
      mu wolno. Niebieskie swiatlo i syrena upowaznia ich tylko do
      ostroznego "wymuszania" pierwszenstwa przejazdu na skrzyzowaniach i ostrzegania
      innych.
      Duzo wazniejsze od tego, niz to, ze pacjent czy woz strazacki przybedzie kilka
      sekund wczesniej jest to, zeby przybyl tam w ogole.
      Nie wiem jak wyglada to w Polsce ale przypuszczam, ze z prawnego punktu
      widzenia pewnie podobnie. Tyle, ze u nas panuje nieco inna, bardziej
      dramatyczna "obyczajowosc" i dlatego zapewne zabija sie nas na drogach 4-5 razy
      tyle co Niemcow.
      • Gość: Michal Re: Lamanie przepisow... IP: *.telia.com 10.11.02, 19:22
        Tak samo jest w Szwecji.Kierowca w miescie utrzymuje caly czas 50km/h i
        doslownie wyjac syrena powoli wjezdza na skrzyzowanie i lekko ostroznie wymusza
        pierwszenstwo.Auta policyjne w miescie tez jezdza ostroznie.
        W kraju nietrzeba sie domyslac tylko wystarczy popatrzec na dziennik
        telewizyjny kiedy ministrowie w autach sluzbowych ruszaja jak rajdowcy lacznie
        z ochrona.Dowod ze nikt nie przestrzega przepisow od gory ,to co tu rzadac od
        ludzi,ludzie sa tylko ludzmi i jak widza ze wierchuszka lamie to co Oni sa
        gorsi.Taki naprzyklad patrol policyjny mknacy po miescie 90km/h tutaj kierowca
        zostalby zatrzymany przez swoich kolegow i prawdopodobnie stracil by prawo
        jazdy,tak ze Panowie Wam jeszcze daleko do UNI w tej materi.
        Pzdr.Michal
      • Gość: radioaktywny Re: Lamanie przepisow... IP: tv.Astral.Lodz.pl:* / 81.15.180.* 10.11.02, 19:49
        Masz racje,u nas panuje nieco inna kultura jazdy - taka Polska,nasza - kiedy
        wracam z krajow europy zachodniej,a jezdze tam dosc czesto musze za kazdym
        razem na nowo przyzwyczajac sie do specyfiki krajowej.Polega ona w skrocie na
        totalnym przekraczaniu szybkosci,nagminnego lamania podstawowych przepisow,nie
        sygnalizowania zamiarow,jezdzie zwykle maksymalnie lewym pasem,i strasznej
        agresji nie adekwatnej do sytuacji.Jesli do tego nalozy sie to,iz wiekszosc
        pojazdow ma niewiadomy stan techniczny i wiek powyzej 10 lat to mozna tu juz
        mowic o "polskiej szkole jazdy".Biorac to wszystko pod uwage nie dziwi mnie
        to ,ze bijemy innych na glowe w statystykach ofiar.

Pozornie odbieglem od tematu pana Dobrowolskiego ze Skierniewic.Nie chce go w
        zaden sposob oceniac bo nie bylem i nie widzialem,ale sam fakt jaskrawego
        naruszenia wielu przpisow drogowych powinien jednak przyniesc jemu i
        dziennikarzom odrobine refleksji.

A tak na marginesie to nie widze tu stanu wyzszej koniecznosci,p.Dobrowolski
        mogl:
        1.Pilnowac dziecka
        2.Jesli to mu sie nie udalo to mogl droga telefoniczna wezwac pogotowie.
        3.Jesli nie ma komorki to mogl osoboscie zawiesc dziecko do najblizszego
        szpitala,ale w sposob ktory nie powoduje zagrozenia na drogach publicznych.
        4.W przypadku zatrzymania mogl sam poprosic policjantow o podholowanie do
        najblizszej stacji pogotowia,ale tego nie zrobil.

Jeden z forumowiczow powoluje sie na stan wyzszej koniecznosci,ale w tym
        przypadku jest to umyslne lamanie prawa,podam przyklad : jesli pan Dobrowolski
        nie zostalby zatrzymany przez patrol i na skutek nadmiernej predkosci i
        przejazdu przez ciagla linie spowodowalby wypadek smiertelny,w ktorym zginalby
        ktos bliski owemu forumowiczowi to czy on rownie latwo "rozgrzeszylby"
        p.Dobrowolskiego?
        Czy jesli do mieszkania forumowicza zostalo by dokonane wlamanie,a zlapany
        zlodziej wyjasnial,ze ukradl te dobra bo musial nakarmic dziecko,to czy
        szanowny forumowicz od razu wybaczylby przestepcy ?
        Kochani,zastanowcie sie - prawo jest od tego ,aby go przestrzegac,a stopien
        zawinienia ustalaja sady.Zadne wyzwiska,obrazanie sie i wypowiedzi do kamer nic
        nie zmiania.
        Pozdrawiam
        • Gość: mAbZ Polska przypadłość - znęcanie się nad ofiarą IP: 192.71.76.* 11.11.02, 12:23

> A tak na marginesie to nie widze tu stanu wyzszej koniecznosci,p.Dobrowolski
          > mogl:
          > 1.Pilnowac dziecka
          > 2.Jesli to mu sie nie udalo to mogl

[...]

Sprawa polega na bezduszności policjanów i na ich obronie opierającej się
          najprawdopodobniej na kłamstwie.
          To oczywiście poszlaki, jednak są ku nim bardzo mocne przesłanki.

Ale Ty zaczynasz się znęcać nad ofiarą zamieszania, wytykając jego ew. błedy.

Takie bagatelizowanie i tłumaczenie nieprawidłowości:
          "Zgwałcili dziewczynę? Sama sobie winna, pewnie była w mini",
          "Ukradli ci auto? A po coś miał takie dobre?"
          itp. itd.

To niestety bardzo polskie.
          Cwaniactwo i korupcja będą w Polsce dopóty, dopóki nie wypleni się tego
          pożałowania godnego podeścia pośrednio broniącego wszelkiej maści złodziei i
          bandytów- bo szukającego winy u ofiar.

Pomyśl o tym, radioaktywny: dlaczego czepiasz się OFIARY?
          • Gość: Jureek Re: Też mi ofiara IP: 62.8.156.* 11.11.02, 12:29
            Fajna mi ofiara. Chełpi się, że przekraczał szybkość, a nie przesadzał tylko dlatego, że jechał z dzieciakiem. Czyli zdaje sobie sprawę, że takie przesadzanie z szybkością może być niebezpieczne dla innych, ale ma ich w dupie, liczy się tylko własne dziecko. Toż to bardziej potencjalny sprawca niż ofiara.
            Jura
            • Gość: mAbZ Re: Też mi ofiara IP: 192.71.76.* 11.11.02, 13:27
              Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Toż to bardziej potencjalny sprawca niż ofiara.

Co za hipokryzja!!! Spójrz dalej niż wierzchołek własnego nosa.
              Nie wmawiaj mi, że gyby Twojemu dziecku/dziewczynie/matce coś groziło,
              jechałbyś z nimi do szpitala przepisowo.
              99,9% kierowców łamie przepisy na codzień, a co dopiero w takiej sytuacji!
              • Gość: Jureek Re: Też mi ofiara IP: 62.8.156.* 11.11.02, 13:42
                Gość portalu: mAbZ napisał(a):

> Gość portalu: Jureek napisał(a):
                >
                > > Toż to bardziej potencjalny sprawca niż ofiara.
                >
                > Co za hipokryzja!!! Spójrz dalej niż wierzchołek własnego nosa.
                > Nie wmawiaj mi, że gyby Twojemu dziecku/dziewczynie/matce coś groziło,
                > jechałbyś z nimi do szpitala przepisowo.
                > 99,9% kierowców łamie przepisy na codzień, a co dopiero w takiej sytuacji!

Ale ten człowiek pisze, że nie jechał tak szybko, jak zwykle, właśnie ze względu na dziecko. Strach pomyśleć, jak jeździ bez dziecka.
                A co do meritum - to jeżeli policjanci celowo przeciągali kontrolę, wiedząc, że zatrzymany spieszy się do szpitala (dlaczego nie wybrał najbliższego szpitala, tylko musiał grzać do Warszawy?), to jest to skurwysyństwo. Ale czytając wypowiedzi samego zainteresowanego, w których bardziej widać urażoną dumę i chęć zemsty, niż troskę o dobro dziecka, potrafię sobie wyobrazić, że on sam sprowokował policjantów do takiego zachowania.
                Jurek
                • Gość: mAbZ No i co z tego?! IP: *.knowit.se 11.11.02, 14:32
                  Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Ale ten człowiek pisze, że nie jechał tak szybko, jak zwykle,
                  > właśnie ze względ u na dziecko. Strach pomyśleć, jak jeździ bez dziecka.

No i CO Z TEGO?!
                  Im szybciej jeździ na codzień, tym większe prawo daje to policji do ignorowania
                  życia jego krewnych?

> potrafię sobie wyobrazić, że on sam sprowokował policjantów do takiego
                  zachowania.

Być może, ale zauważ że mając takie auto na pewno jest narażony na świństwa
                  (chciwych albo złośliwych) policjantów częśćiej niż przeciętny obywatel.
                  Ma więc prawo policji po prostu nie lubieć i złościć się po prostu na ich
                  widok ;-)
                  • Gość: Jureek Re: To z tego... IP: 62.8.156.* 11.11.02, 14:47

>
                    > > Ale ten człowiek pisze, że nie jechał tak szybko, jak zwykle,
                    > > właśnie ze względ u na dziecko. Strach pomyśleć, jak jeździ bez dziecka.
                    >
                    > No i CO Z TEGO?!

To z tego, że lepiej żeby nie kreowała się na ofiarę osoba, która swoim sposobem jazdy naraża życie innych ludzi. Taka "ofiara" nie wzbudzi mojego współczucia.

> Im szybciej jeździ na codzień, tym większe prawo daje to policji do ignorowania
                    >
                    > życia jego krewnych?

Nie. Nie daje takiego prawa. Dziecko nie może odpowiadać za ojca. Nazwałem zresztą celowe przeciąganie kontroli przez policjantów skurwysyństwem. Czyżbyś to przeoczył?

> > potrafię sobie wyobrazić, że on sam sprowokował policjantów do takiego
                    > zachowania.
                    >
                    > Być może, ale zauważ że mając takie auto na pewno jest narażony na świństwa
                    > (chciwych albo złośliwych) policjantów częśćiej niż przeciętny obywatel.

Sam posiadam samochód trochę "z górnej półki", a jakoś nie zauważyłem, żeby policjanci inaczej traktowali mnie niż innych. Może dlatego, że nie uważam się za coś lepszego tylko dlatego, że mam lepszy samochód. Jeżdżę tak samo, jak kiedyś Oplem i nie daję policji powodów, żeby mnie zatrzymywała.

> Ma więc prawo policji po prostu nie lubieć i złościć się po prostu na ich
                    > widok ;-)

Jeżeli nawet w sytuacji zagrożenia życia dziecka, ważniejsze jest dla niego danie wyrazu swojego nielubienia policjantów, to niech nie kreuje się na ofiarę. Mogę współczuć jego dziecku, ale on sam współczucia u mnie nie wzbudzi.
                    Jurek
              • lxlxl Re: Też mi ofiara 11.11.02, 15:21

>
                > > Toż to bardziej potencjalny sprawca niż ofiara.
                >
                > Co za hipokryzja!!! Spójrz dalej niż wierzchołek własnego nosa.
                > Nie wmawiaj mi, że gyby Twojemu dziecku/dziewczynie/matce coś groziło,
                > jechałbyś z nimi do szpitala przepisowo.
                > 99,9% kierowców łamie przepisy na codzień, a co dopiero w takiej sytuacji!

A gdyby te 99,9% jezdzilo przepisowo, to moze duzo rzadziej trzeba by bylo w
                ogole jezdzic do szpitala z kimkolwiek? Wlasnie dlatego, ze tak jezdzimy jak
                jezdzimy zabija sie na naszych drogach blisko 5 razy tyle co Niemcow. Gdybysmy
                potrafili przynajmniej w przyblizeniu tak poslugiwac sie samochodem jak Niemcy,
                to rok w rok ocaliloby to zycie ponad 5 tysiacom ludzi!
                Rok w rok mamy na drogach taki Katyn, bo po prostu.... "99,9% kierowców łamie
                przepisy na codzień" i tak juz jest...

To dopiero jest hipokryzja i krancowa glupota!

P.S. O sposobie traktowania przepisow przez kierowcow ambulansow w tzw. krajach
                cywilizowanych pisano juz tutaj powyzej. Ci kierowcy chyba wiedza co robia,
                jadac niejednokrotnie z bardzo ciezko rannymi.
            • Gość: fil Re: W dodatku dres! n/t IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 13:50
          • vwdoka Re: Polska przypadłość - znęcanie się nad ofiarą - 13.11.02, 14:06
            -chyba własnej głupoty..
    • arturx2 Re: Brawa dla TVN !!!! 10.11.02, 21:37
      Relacja Dobrowolskiego jest tutaj
      www.forum.tuning.pl/viewtopic.php?t=12701
      co powinno wyjaśnić większość niesłusznych "domniemań" i "przypuszczeń", w
      szczególności jaki to konkretny przepis złamał.
      Na dwie rzeczy jeszcze warto zwrócić uwagę. Po pierwsze to Dobrowolski miał
      prawo działać w stanie wzburzenia - ci co mają małe dzieci są w stanie sobie to
      wyobrazić. Ale policjanci powinni wykazać się profesjonalnym spokojem, rozwagą
      i MYŚLENIEM. Nie wiem czy ich tego w szkołach uczą (a jeśli nawet, to czy
      kumają) ale człowiek z IQ᡾ od razu wpadłby na pomysł żeby jechać z nim do
      szpitala i tam go rozliczyć. Lub nie.
      A po drugie to jak uczy życie gdyby to była nie Supra tylko czarne BMW to
      chojraki pewnie odwróciliby głowy. Albo zatrzymali żeby załatwić sprawę przez
      uchyloną szybę w 30 sek. I tu Dobrowolski popełnił błąd. Albo i nie.
      • Gość: STYRO Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.uc.nombres.ttd.es 11.11.02, 00:42
        Hiszpanski kodeks drogowy przewiduje takie przypadki, kiedy nie mozna czekac na
        karetke, bo zyciu rannemu grozi niebezpieczenstwo... Otoz, wiozac rannego
        prywatnym samochodem do szpitala nalezy wlaczyc swiatla awaryjne, blyskac
        dlugimi i uzywac przeryanego sygnalu klaksonu - ewentualnie przez otwarte okno
        machac jakas chusta... Nie zwalnia to z obowiazku przestrzegania przepisow...

W Madrycie raczej to rzadka koniecznosc, na prowincji z pewnoscia sie
        zdarza... Ja sam kilkakrotnie gdzies czytalem w gazetach, ze osoba ranna w
        wypadku, rodzaca kobieta lub osoba ranna w wyniku bojek czy awantur zostala
        przewieziona do szpitala policyjnym radiowozem i nie jest to az tak dziwne...

W tym konkretnym przypadku zalezy czy policja uzna, ze to byl stan wyzszej
        koniecznosci, a nie lepiej bylo poczekac na karetke... Co nie usprawiedliwia
        postepowania policjantow... Pozdrawiam z Madrytu

• Gość: Jureek Re: TVN prezentuje tanie sensacje!!!! IP: 62.8.156.* 11.11.02, 09:04
        Przeczytałem relację. Gościu spieszy się z dzieckiem do szpitala, ale ma czas, żeby kłócić się z policjantami o przyjęcie mandatu. Gdyby to o mnie chodziło, to zapłaciłbym jak najszybciej, żeby tylko ratować dziecko. Ale nasz bohater to typowy pieniacz, o czym świadczy inna jego wypowiedź na forum tuningowym:

"Moc się przydała bo w wawie byliśmy szybciutko, nadrabiając straty. Nie chciałem przesadzać bo jechałem z dzieciakiem.

Kopiujcie to i wrzucajcie wszędzie - chcę z tego zrobić aferę!!!!

Kontak ze mną przez maila.

Z góry jeszcze raz dziękuję.

Jestem bardzo mściwy...

panowie policjanci dostaną za swoje"

• Gość: Polsat Dokładnie, TVN to syf (n/t) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 09:49
    • Gość: mAbZ Ale co to da? IP: 192.71.76.* 11.11.02, 12:01
      Miłe zaskoczenie, że sprawa dostała się do tv.
      Niestety, obawiam się, że to nic nie da.

Psy łżą, dowódca ich popiera, rączka rączkę myje i g**no można im zrobić.
      Znam niestety takie sprawy z polskimi psami z autopsji.
      Nawet prokuratura w takich sprawach posuwa się do kłamstw i fałszerstw :(
      • Gość: radioaktywny Re: Ale co to da? IP: tv.Astral.Lodz.pl:* / 81.15.177.* 11.11.02, 15:31
        A świstak siedzi i zawija te papierki...:-)

Panowie forumowicze proponuje jedynie przestrzegac prawo o ruchu drogowym ,a
        nie beda potrzebne ingerencje organow scigania...no chyba jedynie w celu
        wreczenia pamiatkowego dyplomu za bezpieczna jazde :-)
        • Gość: mAbZ Brawo. IP: 192.71.76.* 11.11.02, 16:14

> Panowie forumowicze proponuje jedynie przestrzegac prawo o ruchu drogowym ,a
          > nie beda potrzebne ingerencje organow scigania...

Brawo, jakże na temat!
          Możesz być z siebie dumny, że dorównujesz bezdusznością Twoim idolom,
          policmanom ze Skierniewic.
          • lxlxl Re: Brawo. 11.11.02, 17:00

> Gość portalu: radioaktywny napisał(a):
            >
            > > Panowie forumowicze proponuje jedynie przestrzegac prawo o ruchu drogowym
            > ,a
            > > nie beda potrzebne ingerencje organow scigania...
            >
            > Brawo, jakże na temat!
            > Możesz być z siebie dumny, że dorównujesz bezdusznością Twoim idolom,
            > policmanom ze Skierniewic.

I co tu sie dziwic, ze taka mamy opinie na swiecie skoro w kraju, gdzie burdel
            jest stanem permanentnym ludzie nawolujacy do przestrzegania przepisow sa
            nazywani "bezdusznymi" a facet w bezmyslny sposob ryzykujacy zycie swoje i
            innych i klocacy sie z policja o mandat majac w samochodzie ranne dziecko
            jest "ofiara".
    • Gość: sono Jeszcze jeden aspekt tej sprawy.... IP: proxy / 217.96.45.* 11.11.02, 19:19
      ...ktorego chyba jeszcze nikt tu nie poruszyl (nie czytalem wszystkich postow).
      Mianowicie p. Dobrowolski, jako ojciec dziecka jest odpowiedzialny za jego
      bezpieczenstwo i to on, razem z zona, jest odpowiedzialny za to co sie temu
      dziecku stalo. I nie jest to tylko odpowiedzialnosc moralna, ale tez prawna.
      Prokuratura moze mu postawic mu zarzut zaniedbania opieki nad dzieckiem, co w
      polskim prawodastwie jest karalne. Slyszalem o takich przypadkach od lekarzy
      pediatrow, ktorzy po zajeciu sie dzieckiem informowali prokurature o
      popelnieniu przestepstwa. Tak wiec moze i ci policjanci okazali sie sie
      idiotami, ale on nie okazal sie wiele madrzejszy od nich.
      • Gość: radioaktywny Re: Jeszcze jeden aspekt tej sprawy.... IP: *.toya.net.pl 12.11.02, 14:10
        Dzieki za wsparcie,juz nabieralem przekonania,ze jestem w tej wymierajacej
        czesci spoleczenstwa,dla ktorej przestrzeganie prawa jest normą.Co za ulga ;-)
        Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: sandwich Re: Jeszcze jeden aspekt tej sprawy.... IP: *.centrala.kbsa / 10.67.193.* 12.11.02, 15:24

> Dzieki za wsparcie,juz nabieralem przekonania,ze jestem w tej wymierajacej
          > czesci spoleczenstwa,dla ktorej przestrzeganie prawa jest normą.Co za ulga ;-)
          > Pozdrawiam serdecznie.
          Nie nie jesteś. Też uważam, że facet ma przerost własnego "jestestwa". I przez
          całe życie myśli, że jest "naj", a tu nagle dwóch policjantów postanowiło temu
          zaprzeczyć.

PZDRW
    • Gość: Mirek Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 01:07
      Bardzo ciekawy problem (bo dyskusja niekoniecznie). Szkoda, że skończyło się na
      postępowaniu mandatowym, bo w sądzie sprawa miałaby szansę być dokładnie
      rozważona.
      Z jednej strony sąd zbadałby, czy oskarżony mógł przyjmować iż zagrożone jest
      życie lub zdrowie dziecka. Jeśli odpowiedź byłaby twierdząca należałoby zbadać,
      jaki był stopień szkodliwości (w tym przypadku spowodowania zagrożenia w ruchu
      drogowym) złamania konkretnego przepisu przez oskarżonego. Bez wątpienia sąd
      wziałby przy tym pod uwagę umiejetności (w tym przypadku
      bardzo "udokumentowane") w kierowaniu pojazdami przez oskarżonego. Być może sąd
      zbadałby także, czy oskarżony uprzednio nie popełniał wykroczeń w ruchu
      drogowym, a już szczególnie czy nie spowodował wypadku.
      No i na końcu sąd mógłby
      - uznać że postępowanie oskarżonego nie było uzasadnione oklicznościami tj. że
      był winien (co nie oznacza że automatem zostałby ukarany)
      - uznać postępowanie oskarżonego za uzasadnione okolicznościami tj. uniewnnnić
      go.
      Nie znamy b.wielu okoliczności, a bez tego trudno o jednoznaczne opinie. Na
      pewno natomiast bzdurna i ograniczona jest bezwarunkowa ocena "złamał przepis
      więc jest winien". Czasy pruskie już minęły. Wyobraźmy sobie że późną nocą
      widzimy złodzieja wychodzącego z worem przez wybitą witrynę. Trąbimy klaksonem
      i krzyczymy z całych sił "łapać złodzieja, policja!" Bez wątpienia jest to
      zakłócenie ciszy nocnej, podlegające pod kodeks wykroczeń jak w przedmiotowej
      sprawie i zagrożone taką samą karą. Czy jest ktoś, kto będzie twierdził, że
      należy tę osobę ukarać?
      • Gość: radioaktywny Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.toya.net.pl 13.11.02, 12:50
        Daleki jestem od stanowczego twierdzenia,ze kazdy nakaz nalezy bezwzglednie
        przestrzegac - pamietajac chocby czasy czasy nazizmu i jego prawo.Niemniej
        obecnie zyjemy w panstwie demokratycznym,w ktorym obowiazkiem obywatela jest
        przestrzeganie go.
        Akurat podales zly przyklad o nocnym trabieniu w celu wyploszenia lub
        ewentalnego zlapania zlodzieja bo klaksonem mozna jedynie pobudzic sasiadow,co
        akurat byloby wskazane w tej sytuacji natomiast p.D. mogl zabic swoja
        rodzine,ludzi postronnych a takze siebie.
        Najbardziej w tym wszystkim oburza mnie cyniczny i lekcewazacy stosunek p.D. do
        obowiazujacych przepisow oraz strozow prawa.
        Jest to wyraz totalnej negacji obowiaujacego porzadku i struktur organizmu
        panstwowego.Wszystko to co stoi p.D. na drodze do osiagniecia zakladanego przez
        niego celu jest totalnie niszczone ,czemu sam osobiscie dal wyraz-nie
        przebierajac w slownictwie- w postach na stronach tuningu.
        p.D. ,a takze osoby Go popierajace nie wiedza,lub nie chca zobaczyc,ze zawinil
        brak rodzicielskiego nadzoru nad dzieckiem - i tego nie da sie wytlumaczyc -
        inna sila wyzsza.Dopiero gdy zadzialal mechanizm panstwa polegajacy na
        eliminacji zagrozenia jakie sprawial p.D... ow Pan przypomnial sobie,ze
        przeciez wszyscy sa winni dookola,tylko nie on.Przepraszam,ze to powiem,ale
        moim zdaniem jest to reakcja bardzo niedojrzala i swiadczaca o niedostosowaniu
        spolecznym,niestety prezentuja ja rowniez i inne osoby bezkrytycznie
        akceptujace poczytania "sprawcy-ofiary".
        Nie chcialbym tego uogolniac ,ale sklonny jestem twierdzic,ze tego typu postawy
        mozna spotkac wszedzie-nie tylko na drogach co powoduje poglebiajacy sie haos
        naszego kraju.
        Pozdrawiam
        • vwdoka Re: Brawa dla TVN !!!! 13.11.02, 13:48
          Brawo radioaktywny.
          Ja bym dodał jeszcze, iż w sytuacji gdy moje dziecko pogryzł pies, to wolałbym
          ściągnąć pomoc (czyli karetkę) albo udał się do najbliższego szpitala. Ale
          dziecko p. Dobrowolskiego nie może być w "pierwszym lepszym" - zapomniałem...
          Pozdrawiam,
          vwdoka
        • Gość: Paul Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.11.02, 15:39
          ..."Najbardziej w tym wszystkim oburza mnie cyniczny i lekcewazacy stosunek
          p.D. do obowiazujacych przepisow oraz strozow prawa..."

Dość odległa od tematu myślowa galopada...
          A czy "stróż prawa" ma prawo być cyniczny, chamski , bezduszny itd...?

Poczas kontroli drogowych mam nieodparte wrazenie , że czas od 13 lat stoi dla
          nich w miejscu i mamy policję rodem z PRL-u...Naciąganie i interpretacja
          kodeksu drogowego plus permanentne oczekiwanie na łapówkę to obraz współczesnej
          policji drogowej...

pozdrawiam
          Paul B.

• Gość: Mirek Re: Brawa dla TVN !!!! IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 21:21

> Akurat podales zly przyklad o nocnym trabieniu w celu wyploszenia lub
          > ewentalnego zlapania zlodzieja bo klaksonem mozna jedynie pobudzic sasiadow,
          ... a któryś z nich może tak się przestraszyć że dostenie zawału serca. Nie
          wiemy na ile przejechanie skrzyżowania przez P.Dobrowolskiego stanowiło realne
          zagrożenie. Może duże, może żadne. Inna sprawa że "objeżdżanie" jest codzienną
          praktyką, jednym z najczęstszych wykroczeń i nie widuję aby policja tym się
          interesowała.
          > p.D. ,a takze osoby Go popierajace nie wiedza,lub nie chca zobaczyc,ze
          zawinil
          > brak rodzicielskiego nadzoru nad dzieckiem - i tego nie da sie wytlumaczyc -
          > inna sila wyzsza.
          Po pierwsze to nie znam jakichkolwiek faktów wskazujących na "brak nadzoru
          rodzicielskiego". Co, poszedł na pijaństwo i zostawił niemowlaka na cały dzień
          pod opieką psa? A po drugie, przy założeniu że jednak miało to miejsce,
          proponujesz ukarać za to 18-miesięczne dziecko, ofiarę tego? W tym momencie
          kończę, szkoda...
      • lxlxl Re: Brawa dla TVN !!!! 13.11.02, 15:15
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Czasy pruskie już minęły.

To by jeszcze bylo doprawdy pol biedy, gdyby naszym jedynym problemem byl jeden
        z najnowoczesniejszych i najsprawniej dzialajacych (jak na owe czasy) systemow
        panstwowych.

Naszym problemem jest nie to a raczej coraz bardziej widoczne sklonnosci
        do "porzadkow" rodem z Polski przedrozbiorowej, kiedy Polska byla posmiewiskiem
        Europy a bezprawie, warholstwo, prywata i balagan doprowadzily do degeneracji
        narodu i jego upadku. Kazdy wataszka byl wtedy swiecie przekonany, ze moze stac
        ponad prawem biorac "pod uwagę" swoje "umiejetności".

Ponoc historia uczy jednego: jeszcze nikt nigdy niczego sie z niej nie nauczyl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka