Dodaj do ulubionych

Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika?

13.11.02, 21:30
Chodzi mi o silnik 1.8 20V/125 KM.Wydawałoby się nowoczesna technika,pięć
zaworów na cylinder,dobre osiągi przy małym zużyciu paliwa itp.W ofercie był
ok.2 lat w audi a4 i passacie.Potem koncernowi się coś odwidziało i powrócił
do żenującego chyba z 10-cio letniego,dwuzaworowego silnika 2.0 115 KM,który
ładują do passatów i bory.Żeby było ciekawiej wersja tego silnika 1.8 20v/150
KM ale w wersji turbo jest nadal w ofercie wszystkich aut koncernu VW.Dlaczego
wycofali tamtą świeżo opracowaną jednostkę?Czyżby miała jakis feler.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? 13.11.02, 21:35
      rzeznia_nr_5 napisał:

> Chodzi mi o silnik 1.8 20V/125 KM.Wydawałoby się nowoczesna technika,pięć
      > zaworów na cylinder,dobre osiągi przy małym zużyciu paliwa itp.W ofercie był
      > ok.2 lat w audi a4 i passacie.Potem koncernowi się coś odwidziało i powrócił
      > do żenującego chyba z 10-cio letniego,dwuzaworowego silnika 2.0 115 KM,który
      > ładują do passatów i bory.Żeby było ciekawiej wersja tego silnika 1.8 20v/150
      > KM ale w wersji turbo jest nadal w ofercie wszystkich aut koncernu VW.Dlaczego
      > wycofali tamtą świeżo opracowaną jednostkę?Czyżby miała jakis feler.

Nie wiem, czy zauważyłeś, że z tego bloku powstał 2.0 20V 130KM, montowany
      m.in. w A4, A6, Passacie. Poza tym jest 2.0 20V FSI 150KM, z bezpośrednim
      wtryskiem benzyny.

Ta jednostka, to nie było aż takie cudo. 5 zaworów na cylinder w tak małym
      silniku, to była nowatorska technika i jak to się mówi: "pierwsze śliwki
      robaczywki".
      Pozdrawiam
      • rzeznia_nr_5 Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? 13.11.02, 21:41
        greenblack napisał:

>
        > Nie wiem, czy zauważyłeś, że z tego bloku powstał 2.0 20V 130KM, montowany
        > m.in. w A4, A6, Passacie. Poza tym jest 2.0 20V FSI 150KM, z bezpośrednim
        > wtryskiem benzyny.
        >
        > Ta jednostka, to nie było aż takie cudo. 5 zaworów na cylinder w tak małym
        > silniku, to była nowatorska technika i jak to się mówi: "pierwsze śliwki
        > robaczywki".
        > Pozdrawiam

Owszem powstał ale dopiero niedawno.Przez ostatnie dwa lata 1.8 20v
        był zastąpiony przez tę starą,przedpotopową jenostkę 2.0 8v i to mnie
        właśnie ciekawi dlaczego.
        • greenblack Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? 13.11.02, 21:47
          rzeznia_nr_5 napisał:

> Owszem powstał ale dopiero niedawno.Przez ostatnie dwa lata 1.8 20v
          > był zastąpiony przez tę starą,przedpotopową jenostkę 2.0 8v i to mnie
          > właśnie ciekawi dlaczego.

A4 zadebiutowało wczesną jesienią 2000 i miało ten silnik od początku. Czyli 2
          lata na rynku. 2.0 8V, ma lepszy przebieg momentu, jest cichszy, trwalszy i
          lepiej współpracuje z automatyczną skrzynią biegów. 1.8 20V 125KM @ 5800 168Nm
          @ 3500 obr, 2.0 8V 115KM @ 5200 170Nm @ 2400.
          Pozdrawiam
          • Gość: trooper Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? IP: 62.233.232.* 16.11.02, 12:16
            > 2.0 8V 115KM @ 5200 170Nm @ 2400.

Mniam, bardzo przyjemna ch-ka!!! - jak na benzyne. 16v sie chowaja...
            Chyba ze zrobione z wyjatkowa troska o elastycznosc, np. renaultowskie. No i w
            ogole... niektorzy lubia silniki Hondy, niektorzy takie. Nie dyskutujmy wiec.
    • Gość: kuba Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? IP: *.telocity.com 13.11.02, 21:55
      tutaj w usa tez klada ten silnik (2.0 115KM) do golfa i sporadycznie do jetty
      (bora?). oprocz archaicznej konstrukcji widzialem kilka forum gdzie
      wlasciciele strasznie narzekali ze ten silnik bardzo mocno pali olej. 1.8
      turbo 150KM kladli do golfow tylko w 2001, teraz mozna miec ten silnik w jetta
      albo passacie ale podrkecony do odpowiednio 180 i 170KM. mnie tez dziwi, ze
      ciagle phaja ten dziadowski 2.0
      • devote Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? 14.11.02, 04:47
        Gość portalu: kuba napisał(a):

> tutaj w usa tez klada ten silnik (2.0 115KM) do golfa i sporadycznie do jetty

wcale nie sporadycznie
        najwiecej jest tych 2.0 a tylko entuzjasci kupuja 1.8T a bogatsi VR6
        idz do pierwszego lepszego dealera w USA i zobaczysz ze najwiecej na placu
        bedzie 2.0 wersji

ja mam Jette/Bore VR6 ale nie zaliczam sie do bogatych.wolalem dolozyc i kupic
        6 cylindrowy poniewaz jezdzi sie tym o wiele przyjemniej niz 1.8T ktory wyje
        jak szlak jesli chcesz miec jako takie osiagi.a mojej szosteczki to wcale nie
        slychac nawet przy predkosci 120mph (okolo 195kmh)
        • devote Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? 14.11.02, 04:50
          na dodatek mam automaat wiec szostka pasuje

www.hometown.aol.com/fantomasek/JETTAVR6index.html
    • Gość: 130rapid Grube paluchy księgowych IP: *.visp.energis.pl 13.11.02, 21:55
      Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Podejrzewam, że silnik VW
      1,8 20V był sporo droższy w produkcji niż stary 2,0 8V.

Z tego samego powodu w 1991 roku CC dostało w wersji podstawowej
      dwucylindrową "kosiarkę do trawy" 704 cm, zamiast świetnego czterocylindrowego
      silnika FIRE-750, wytwarzanego od kilku lat we Włoszech i tańszego w produkcji
      niż post-bisowska siedemsetka (!).

Niestety, tańszego tylko we Włoszech - koszty transportu tak dużej liczby
      silników do Polski, uczyniłyby całą sprawę o wiele mniej opłacalną, a Włosi nie
      bardzo mieli ochotę budować drugą, zrobotyzowaną fabrykę silników FIRE u nas.
      • Gość: Kierowiec Re: Grube paluchy księgowych IP: proxy / 212.6.124.* 14.11.02, 08:10
        Hi

Gość portalu: 130rapid napisał(a):
        >
        > Niestety, tańszego tylko we Włoszech - koszty transportu tak dużej liczby
        > silników do Polski, uczyniłyby całą sprawę o wiele mniej opłacalną, a Włosi
        nie
        >
        > bardzo mieli ochotę budować drugą, zrobotyzowaną fabrykę silników FIRE u nas.

Akurat z kosztem transportu nie ma to nic wspolnego. Jest normalka, ze wozi sie
        kraby z Morza Polnocnego do Polski lub Marokko, zeby je obrac z pancerzykow, a
        nastepnie obrane zpowrotem, jak rowniez zywe swinie i inne bydlo z Niemiec do
        Wloch, coby ubic i ubite z powrotem w Niemczech przerabiac.

Pozdr.

K.
    • Gość: Robo Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.02, 08:47
      Powodów moze byc kilka ale z tego co wyczytałem w autobildzie z powodu ekologii
      wycofali toto z passata i innych, druga sprawa to w autobildzie ale w innym
      numerze był test długodystansowy passata z tym silnikiem i nie była to żadna
      rewelacja jak ipod względem spalania tak i komfortu.

Pzdr

• Gość: Sławek Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 14.11.02, 15:32
        Również czytałem o tym silniku (1.8 125 KM) po przebiegu 200 000 km.Wiele z
        niego już nie zostało...
        Daje sobie reke uciąć,ze 2.0 115 KM jest znacznie przyjemniejszy w eksploatacji
        jak również bardziej trwały.

pozdrawiam

> Powodów moze byc kilka ale z tego co wyczytałem w autobildzie z powodu
        ekologii
        >
        > wycofali toto z passata i innych, druga sprawa to w autobildzie ale w innym
        > numerze był test długodystansowy passata z tym silnikiem i nie była to żadna
        > rewelacja jak ipod względem spalania tak i komfortu.
        >
        > Pzdr
        >
        • Gość: vronski Re: Dlaczego VW zrezygnował z dobrego silnika? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 16.11.02, 10:12
          Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Również czytałem o tym silniku (1.8 125 KM) po przebiegu 200 000 km.Wiele z
          > niego już nie zostało...

Ja nie nic nie czytałem, mam za to doświadczenia. Z silnika 1.8 125KM po
          przebiegu 100 kkm niewiele ubyło...
    • dreaded88 Ostał się w SEATach 14.11.02, 15:03
      Są przecież cały czas w ofercie Leon i Toledo 1.8 20V, 125 KM.
      • Gość: artih Re: 1.8i 20V 125KM vs. 2.0i 8v 115KM IP: *.cps.pl 14.11.02, 15:56
        Z tego co pamiętam taki test znalazł się w marcowym numerze Auto, Moto und
        Sport.

Redaktorzy tego pisma również poddali wątpliwości postępowanie VW - był tam tez
        wątek finansowy (nakłady na produkcję jednego silnika i drugiego - oczywiście
        na niekorzyść nowocześniejszego 1.8).

Jak się okazało w teście silnik 20V palił zdecydowanie mniej paliwa (chyba coś
        ok. 1 litra nawet), wydzielał mniej substancji trujących i był elastyczniejszy
        oraz szybszy. Różnica w głośności nie była duża (oba sa ciche) więc ... chyba
        jednak finanse bo z logicznego punktu widzenia nie ma to sensu !!!
        • Gość: cx Re: 1.8i 20V 125KM vs. 2.0i 8v 115KM IP: *.luminet.pl / 10.0.0.* 16.11.02, 10:18
          Z tego co czytalem w gazetach motoryzacyjnych oficjalnym powodem wycofania go
          byla "problematyczna kultura pracy" nieoficjalnie mowilo sie cos o duzej
          awaryjnosci tego silnika.
          • zeta_e Re: 1.8i 20V 125KM vs. 2.0i 8v 115KM 16.11.02, 10:47
            nie problematyczna a zenujaca kultura pracy !!
            • Gość: artih Re: 1.8i 20V 125KM vs. 2.0i 8v 115KM IP: *.cps.pl 18.11.02, 09:31
              Ten silnik 2.0 też nie grzeszy kulturą pracy ani cichobieżnością w porównaniu
              do konkurencji (a już napewno nie dynamiką !), więc .... ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka