09.02.06, 17:24
Byłem dzisiaj w serwisie Opla po 14 miesiacach uzytkowania na przegladzie
który się nie odbył . Nie przyjeli mnie delikatnie sugerując że nieuważnie
przeczytałem jaki obowiazuje harmonogram przegladów , poniewaz przeglądy robi
się co 2 lata albo co 35 tys. km. Zaniemówiłem w recepcji serwisu no bo jak to
jest : teściowa płaci za przeglad a oni jaja sobie robia i nie chca zarobić
łatwej kasy ??? To niemozliwe . Nie dam za wygraną , w poniedziałek jade znowu
. Przy okazji zauważyłem cennik a w nim cena za wymiane oleju ( z filtrem i
olejem ) całe 190PLN ( 0W30 spełniający normy Opla ).
Czy tylko ja trafiam na takie "normalne" serwisy czy to moze jakaś zmowa masonów ?
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: ASO Opla 09.02.06, 17:39
      To nie tak. Oni sa tak spasieni, ze (cytujac kabaret Dudek) "Pana pieniadze to oni osobiscie maja w d...) :)
      • habudzik Re: ASO Opla 09.02.06, 17:43
        edek40 napisał:

> To nie tak. Oni sa tak spasieni, ze (cytujac kabaret Dudek) "Pana pieniadze to
        > oni osobiscie maja w d...) :)

No to O.K. To jednak nie oznacza że sa złodziejami , kanciarzami i innymi
        których okreslają epitety niezadowolonych forumowiczów
        • edek40 Re: ASO Opla 10.02.06, 09:58
          Sa. Po prostu jezdzisz do nich wylacznie na rutynowe sprawy. Olej i filtry wymieni kazdy jemiol, choc zwykle taniej. Najgorsze, co czeka "stolujacego sie" w ASO to nietypowa lub okresowa usterka. Tu na dwoje babka wruzyla. Albo od razu wpadna na dobry pomysl, albo beda wymieniac polowe samochodu. To wymienianie tez nie jest najgorsze. Najgorsze jest to, ze usterka wciaz nie jest naprawiona, Ty placisz za kolejne niepotrzebnie wymienione kawalki auta. Innymi slowy serwis i magazy sowicie zarabia na tym, ze ma problemy z ustalenie przyczyny awarii. A to jest co najmniej nieetyczne.
          • habudzik Re: ASO Opla 10.02.06, 11:02
            edek40 napisał:

> Sa. Po prostu jezdzisz do nich wylacznie na rutynowe sprawy. Olej i filtry wymi
            > eni kazdy jemiol, choc zwykle taniej.

Z góry zakładasz że taniej . Znajdz zakład który wymieni olej i filtr za 190PLN
            z olejem który w hurtowni kosztuje 69PLN a do silnika wchodzi 4 litry .

Najgorsze, co czeka "stolujacego sie" w A
            > SO to nietypowa lub okresowa usterka. Tu na dwoje babka wruzyla. Albo od razu w
            > padna na dobry pomysl, albo beda wymieniac polowe samochodu. To wymienianie tez
            > nie jest najgorsze. Najgorsze jest to, ze usterka wciaz nie jest naprawiona, T
            > y placisz za kolejne niepotrzebnie wymienione kawalki auta. Innymi slowy serwis
            > i magazy sowicie zarabia na tym, ze ma problemy z ustalenie przyczyny awarii.
            > A to jest co najmniej nieetyczne.

To samo czeka Cie w nieautoryzowanych bo tam geniusze tez nie pracują a w
            obecnych czasach skomplikowane samochody naprawia się u elektonika a nie
            kowala. Do warstatu pana Edka to mozna pojechać z 13 letnim Golfem czy Fiestą z
            przełomu lat 80/90 a nie z nowoczesnym samochodem z nowoczesnym silnikiem .
            Producenci samochodów robią wszystko co moga żeby napraw dokonać mógł
            wyspecjalizowany warsztat a nie Edek z fabryki kredek .
            • edek40 Re: ASO Opla 10.02.06, 11:15
              No to wychodzi, ze olej i filtr (w detalu) to koszt gora 100 zl. Czyli w ASO odkrecenie dwoch korkow to koszt 90 zl. Drogo chyba, ale moze sie myle, bo jezdze starymi gratemi.

Oczywiscie, ze moze mnie spotkac. Nawet spotkalo. Padl modul zaplonowy w jednym z moich nienowoczesnych i nieelektronicznych gratow. Ale padl "okresowo". Samochod raz jezdzil, a raz nie. Pojechalem wiec do pana Stanislawa (nie znam zadnego Edka). Po ogledzinach stwierdzil, ze nie wie co to, bo auta dziala bez zarzutu. Uzgodnilismy wymiane czesci elektryki po stronie niskiego napiecia zaplonu. Nie pomoglo, ale oczywiscie zaplacilem bodaj 120 zl. Potem podejrzenie padlo na cewke. Tu pan Stanislaw stwierdzil, ze wezmie cewke z hurtowni z warunkowym zwrotem. Zapakowal ja w folie i zamontowal do auta. Mialem testowac. W formie kaucji uiscilem za cewke. Dopiero przy trzecim podejsciu, wobec calkowitego padniecia zaplonu, udalo sie namierzyc modul. Wraz z wymiana mial kosztowac ponad 300 zl. Pan Stanislaw (bo zadnego Edka nie znam) wyjal cewke, wstawil moja. Uzgodnilismy, ze mam nowa elektryke, ale pan Stanislaw poczul sie i powiedzial, ze za modul wezmie ode mnie 180 zl, no w sumie to on nie potrafil ustalic usterki. Przyznal mi sie ponadto, ze powinien byl wpasc na pomysl, ze to mudul, bo po obudowie widac bylo, ze cos z nim nie halo, bo pojawily sie slady przegrzania. Wystarczylo zapewne przy pierwszej wizycie rozebrac aparat zaplonowy. Naprawa wiec kosztowala mnie troche czasu i w sumie tylko 300 zl czyli dokladnie tyle ile sama diagnoza i wymiana modulu. Dodam, ze cena detal takiego modulu to okolo 220 zl.
              • habudzik Re: ASO Opla 10.02.06, 11:35
                edek40 napisał:

> No to wychodzi, ze olej i filtr (w detalu) to koszt gora 100 zl. Czyli w ASO od
                > krecenie dwoch korkow to koszt 90 zl. Drogo chyba, ale moze sie myle, bo jezdze
                > starymi gratemi.

69PLN za litr oleju a wchodzą 4 litry i do tego filtr. Mój bład bo nie wpisałem
                że te 69 to za 1 L . Przepraszam
                • qwertys22 Re: ASO Opla 10.02.06, 11:47
                  czy to aso o którym mówisz to instytucja charytatywna? bo jeżeli dobrze zrozumiałem, to twierdzisz że za wymianę oleju kosztującego w hurcie prawie 280 zł(bez filtra i robocizny) płacisz tylko 190 (razem z filtrem i robocizną)?
                • edek40 Re: ASO Opla 10.02.06, 11:50
                  No to jezdze starym gratem. Do glowy by mi nie przyszlo wlewac zloconego oleju, nawet wobec spadku wartosci tego kruszczu na rynkach. W moim starym bolidzie wystarcza taki olej za 70-90 zl za 4 litry w detalu i kaniesterku, a nie z beczki. W zyciu nie widzialem oleju, ktory za banieczke w detalu powinien kosztowac pewnie ze 400 zl.
                  • habudzik Re: ASO Opla 10.02.06, 12:09
                    edek40 napisał:

> No to jezdze starym gratem. Do glowy by mi nie przyszlo wlewac zloconego oleju,
                    > nawet wobec spadku wartosci tego kruszczu na rynkach. W moim starym bolidzie w
                    > ystarcza taki olej za 70-90 zl za 4 litry w detalu i kaniesterku, a nie z beczk
                    > i. W zyciu nie widzialem oleju, ktory za banieczke w detalu powinien kosztowac
                    > pewnie ze 400 zl.

Ale, ale , oni nie zmuszaja do takiego oleju . Mozesz sobie wybrac najtańszy
                    który spełnia normy Opla . Ja podałem tylko ten najlepszy . Oczywiście cena tych
                    słabszych jest sporo niższa.
                • emes-nju Re: ASO Opla 10.02.06, 11:54
                  habudzik napisał:

> edek40 napisał:
                  >
                  > > No to wychodzi, ze olej i filtr (w detalu) to koszt gora 100 zl. Czyli w
                  > > ASO od krecenie dwoch korkow to koszt 90 zl. Drogo chyba, ale moze sie
                  > > myle, bo jezdze starymi gratemi.
                  >
                  > 69PLN za litr oleju a wchodzą 4 litry i do tego filtr. Mój bład bo nie
                  > wpisałem że te 69 to za 1 L . Przepraszam

Cos mi tu nie halo! 4 x 69 PLN daje 276 PLN. Plus filtr... A cena uslugi 190 PLN 8-)

Poza tym za nic nie uwierze, ze olej lany w ASO kosztuje w detalu (ale nie w ASO) tyle pieniedzy! Do Zetecow Forda leje sie olej za ~25 PLN za litr w detalu. Na gwarancji i po gwarancji. W ASO. Jak ktos chce drozszy, to jego wola - ASO samo z siebie leje tani. A kasuje jak za zboze... W nieautoryzowanym serwisie Forda przeglad kosztuje dokladnie polowe tego co w ASO - sam skomplikowany proces wymiany oleju az 10 PLN. Wychodzi mi, ze z filtrem place ~130 PLN. W ASO, podobnie jak w oplu - o ile dobrze pamietam ciut ponad 200 PLN. Nie uwierze w wieksza fachowosc wymiany oleju w ASO ;-)
                  • qwertys22 Re: ASO Opla 10.02.06, 12:04
                    co więcej habudzik twierdzi, że cena którą podał (69 zł) to cena hurtowa, więc w detalu jeszcze drożej...

więc albo to wspaniałe ASO robi habudzika w balona i wciska mu jakiś zwyczajny olej twierdząc, że "to ten sam co kosztuje 70 zl za litr"...albo ktoś się posunął odrobinę za daleko w swoich konfabulacjach...
                    • robert888 Re: ASO Opla 10.02.06, 12:05
                      i dlatego kolega habudzik nie puści pary z gęby co to za serwis, abyscie
                      niemogli zweryfikować jego dyrdymał. Ot tak.
                      • habudzik Re: ASO Opla 10.02.06, 12:19
                        robert888 napisał:

> i dlatego kolega habudzik nie puści pary z gęby co to za serwis, abyscie
                        > niemogli zweryfikować jego dyrdymał. Ot tak.

Sam możesz to sprawdzić . W Warszawie w jej zachodniej części jest niewiele ASO
                        Opla więc zajmie Ci to 2 godz. Nie bede podawał namiarów bo nie płaca mi za
                        reklame . Wchodzisz na recepcje a na scianie wisi cennik , czarne na zielonym (GB)
                    • habudzik Re: ASO Opla 10.02.06, 12:16
                      qwertys22 napisał:

> co więcej habudzik twierdzi, że cena którą podał (69 zł) to cena hurtowa, więc
                      > w detalu jeszcze drożej...
                      >
                      > więc albo to wspaniałe ASO robi habudzika w balona i wciska mu jakiś zwyczajny
                      > olej twierdząc, że "to ten sam co kosztuje 70 zl za litr"...albo ktoś się posun
                      > ął odrobinę za daleko w swoich konfabulacjach...

Dokładnie tak twierdze . W hurtowni Berda przy drodze nr2 W-wa -Poznań cena
                      oleju Castrol SLX 0W30 kosztuje za litr 69PLN . Być może jeśli weźmiesz 50
                      beczek 200 litrowych to cena zlitr wyniesie 25PLN, nie wiem . Ten sam olej na
                      stacji Orlenu w Błoniu kosztuje ~75/L .
                      • qwertys22 Re: ASO Opla 10.02.06, 15:35
                        habudzik przy całym szacunku dla Ciebie ale trudno mi uwierzyć, żeby taka sytuacja mogła mieć miejsce. nie wierze dlatego, że przyjmując podane przez Ciebie założenia (cena litra tego oleju obniżająca się z 69zł w hurcie do 25 złotych przy zakupie 1000 litrów) oznaczałoby to, że dostawca tego oleju udzielił aso rabatu w wysokości prawie 64% na litrze...

ja zdecydowanie nie jestem specjalistą w sprawach sprzedaży paliw itp ale aż tak duży rabat wydaje mi się nieprawdopodobny!

dlatego nadal będę twierdził, że wymiana takigo oleju w aso nie może kosztować 190 zł(materiały+robocizna).

• sven_b Re: ASO Opla 10.02.06, 15:40
                          Habudzik znany jest jako wielki przyjaciel serwisow ASO :-)
                        • habudzik Re: ASO Opla 10.02.06, 16:29
                          qwertys22 napisał:

> habudzik przy całym szacunku dla Ciebie ale trudno mi uwierzyć, żeby taka
                          sytua
                          > cja mogła mieć miejsce. nie wierze dlatego, że przyjmując podane przez Ciebie
                          z
                          > ałożenia (cena litra tego oleju obniżająca się z 69zł w hurcie do 25 złotych
                          pr
                          > zy zakupie 1000 litrów) oznaczałoby to, że dostawca tego oleju udzielił aso
                          rab
                          > atu w wysokości prawie 64% na litrze...
                          >
                          > ja zdecydowanie nie jestem specjalistą w sprawach sprzedaży paliw itp ale aż
                          ta
                          > k duży rabat wydaje mi się nieprawdopodobny!
                          >
                          > dlatego nadal będę twierdził, że wymiana takigo oleju w aso nie może
                          kosztować
                          > 190 zł(materiały+robocizna).
                          >

Nie pozostaje Ci nic innego jak podjechać i sprawdzić na żywym organizmie
            • piotr_z5 Re: ASO Opla 13.02.06, 21:43
              ale jak byś miał jakiegś kompa i programik oraz złącze dignostyczne to wszelkie
              przeglądy jak i usterki mógłbyś sobie sam usówać poco jeżdzić do ASO i płacić
              za podłączenie do komputera 60 zł zeby stwierdzili że jedna świeca niepali.
              Więc troszke kaski i ma się wszystko pod ręka
      • simon_r Re: ASO Opla 13.02.06, 21:53
        Święta prawda... jak do nich przyjechałem ze służbową corsą to mnie zlali...
        dopiero kiedy powiedziałem że to flotowa to łaskawie próbowali znaleźć mi jakiś
        termin na naprawę... skończyło się na tym, ze zawezwałem sobie assistance i
        wziąłem auto zastępcze a ASO opla i tak musiąlo Corsę naprawić poza kolejnością
    • robert888 co to za ASO? 09.02.06, 17:44
      • habudzik Re: co to za ASO? 09.02.06, 23:56
        Autoryzowany Serwis Opla :) A jakie to ma znaczenie jak sie zwie? Przecież i tak
        nie masz Opla i tam nie pojedziesz .
        • robert888 Re: co to za ASO? 10.02.06, 08:18
          ale z ciebie gamoń. Właśnie że mam opla. Łyso ci?
          • habudzik Re: co to za ASO? 10.02.06, 10:48
            robert888 napisał:

> ale z ciebie gamoń. Właśnie że mam opla. Łyso ci?

Noooo , jestem gamoń , łyso mi .
    • habudzik Re: ASO Opla 13.02.06, 17:32
      Byłem dzis ponownie w serisie i przyjeli mnie wreszcie. Za olej Shella
      zapłaciłem 100.78 PLN a filtr 19PLN .
    • dothan2 Re: ASO Opla 14.02.06, 09:46
      Witam, chciałbym wszystkich zaprosić na stronę dotyczącą samochodów marki opel.

Stronka istnieje od niedawna, ale ma coś w sobie, że działa jak magnes na
      użytkowników.

Każdy zarejestrowany użytkownik może bezpłatnie zadawać pytanie do eksperta od
      instalacji gazowych w samochodach marki opel.

Ekspert pochodzi z autoryzowanego serwisu i montazu instalacji gazowych w
      Szczecinie.

Stronka ma również utworzone takie działy jak :
      CB-Radio, Kup i Sprzedaj, Car-Audio, Informacje o zlotach itp.

Stronka jest darmowa, nie prowadzimy żadnych zbiórek pieniędzy. Od czasu do
      czasu organizujemy konkursy w których nasi użytkownicy mogą wygrać modele
      samochodów marki OPEL, ufundowane przez naszych sponsorów, konta e-mail
      nick@opel24.com

Oraz różne inne ciekawe pomysły.

Zapraszam
      forum.opel24.com
      oraz opel24.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka