Dodaj do ulubionych

PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!!

13.02.06, 02:33
Przeciętnie auto z silnikiem diesla jest o 6-7 tysięcy zł. droższe od
odpowiedniego beznyzniaka.
Przy założeniu że spala 20-25% mniej paliwa a cena litra ON jest równa lub
kilka groszy wyższa od Pb95 samochodem tym "szary" kierowca musi jeździć
około pięciu lat żeby WYJŚĆ NA ZERO.
Potem zaczyna oszczędzać.

Ale czy aby napewno?
Pięcio,sześcio,siedmioletni czy starszy samochód zaczyna już płatać kosztowne
figle,w nowoczesnych dieslach wpadki zdarzają się zresztą znacznie wcześniej.
Koszty napraw staruszka znacznie przekroczą potencjalne zyski.

Tak więc albo ja zwariowałem albo światu odbiło,ale na ZDROWY ROZUM lepiej co
5 lat sprawić sobie nowe auto benzynowe niż męczyć się przez abstrakcyjnie
długi okres z gratem,na którym miało się "oszczędzać".I wyjść jak Zabłocki na
mydle...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • piotrek_zalogowany Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 02:59
      > Pięcio,sześcio,siedmioletni czy starszy samochód zaczyna już płatać kosztowne
      > figle

Ranyyy,a jak się już nudzi!!! Nie wiem czy ktoś jest w stanie wytrzymać taki
      kawał czasu z jednym samochodem ---> kolejna przesłanka przekreślająca szanse
      zaoszczędzenia na dieslu.
      • mariusz-ef Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 06:16
        i tak temat lepszy od ostatnio modnych typu "co się stanie gdy podczas jazdy
        włączę radio?".
        • trypel Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 09:28
          A u mnie miało sens - clio dci kupione za 48 tys pln 3 lata i 3 miesiące temu.
          Taka sama wersja benzynowa kosztowała 44500 więc różnica 3500. Do tej pory
          przejechało 98 tys km przy srednim zużyciu 4,5 l/100 co dało razem ok 4500
          litrów za powiedzmy srednio 3,8 pln czyli 17 tys pln. Benzynowa brała by srednio
          6 minimum co dało by ok 6000 l x powiedzmy 4 = 24 tys pln. Różnica 7000. Więc
          już jestem 3500 do przodu a do dzisiaj jedyna awaria to oswietlenie tablicy
          rejestracyjnej.... I nie zanosi się na inne.
          Ale faktycznie opłaca się przy dużych przebiegach - jakby chodziło o 15 tys
          rocznie a nie 30 to byłoby bez sensu.
          • gls1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 10:05
            Te 4,5 litra ON to miałeś na myśli chyba przy minimalnym spalaniu co?? NIe
            wstydż się, że średnio bierze ci tą "dobrą 6-kę" pzdr!!

PS- jeżdziłem "małymi dieslami" i od 5 l/ 100 km zaczynało się dopiero
            licytowanie. No ale cóz każdy chwali to co ma bo przed sobą wyszedł by na
            frajera.... Ktoś kiedyś też się skarżył, że 307 HDI ma wpisane w instrukcji
            5,5/100 km a żarł średnio ponad 8 l/ 100 km....( i to nie była wina "paliwka"
            czy wadliwego egzemplarza. Pozatym dla użytkowników "cywilnych diesli" powinni
            wprowadzić dodatkowy podatek ECO , mam na mysli te najnowocześniejsze i nie
            tylko 25 letnie zabytki....
            • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 10:22
              Wprowadzic podatek ECO dlatego, ze nowoczesne diesle sa ekologicnziejsze od
              beznyniakow??? Trzepnij sie mlotkiem w glowe zanim cos powiesz...
              • marogn Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 12:16
                diesle są ekologiczniejsze??
                chyba ja stoją na parkingu (nie pracując)
                o ile się nie mylę w stanach to diesle mają problemy ze spełnieniem różnych
                norm czystości spalin
                • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 12:19
                  marogn napisał:

> diesle są ekologiczniejsze??
                  > chyba ja stoją na parkingu (nie pracując)
                  > o ile się nie mylę w stanach to diesle mają problemy ze spełnieniem różnych
                  > norm czystości spalin

1. Te nowe juz sa ekologniczne;
                  2. W USA to nie dizle jest problemem, ALE paliwo ON tam sprzedawane - duuuza
                  zawartosc siarki.
              • gls1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 21:56
                Ty sam się trzepnij pajacu tylko, że i tak nie będzie z tego żadnego efektu bo
                mózg ci się już dawno zlasował od tego bawienia się resorakami! PS- poprostu
                szkoda młotka he he!!!
                • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 22:01
                  Zabolalo jak widac. I dobrze. Nie trac zimnej krwi, bo zaczynasz belkotac.
            • trypel Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 11:21
              gls1 napisał:

> Te 4,5 litra ON to miałeś na myśli chyba przy minimalnym spalaniu co?? NIe
              > wstydż się, że średnio bierze ci tą "dobrą 6-kę" pzdr!!
              >
              > PS- jeżdziłem "małymi dieslami" i od 5 l/ 100 km zaczynało się dopiero
              > licytowanie. No ale cóz każdy chwali to co ma bo przed sobą wyszedł by na
              > frajera.... Ktoś kiedyś też się skarżył, że 307 HDI ma wpisane w instrukcji
              > 5,5/100 km a żarł średnio ponad 8 l/ 100 km....( i to nie była wina "paliwka"
              > czy wadliwego egzemplarza. Pozatym dla użytkowników "cywilnych diesli" powinni
              > wprowadzić dodatkowy podatek ECO , mam na mysli te najnowocześniejsze i nie
              > tylko 25 letnie zabytki....

Ja się nie wstydzę :) jezdzi nim moja żona (no już była) i tyle wychodzi i już -
              extremalnie jak wiozłem nim dziecko nad morze jadąc spokojnie wyszło 3,8 :):):)
              ale ja jezdzę jak ci.. (bez obrazy) i nawet vectrą w lecie wychodzi mi w trasie
              poniżej 5,5 :)
              Dlatego też benzyny założyłem 6/100 mimo że są tacy co w clio 1.4 16v osiągają
              8,5/100 :)
              Dla uzmysłowienia jak potrafie jezdzić powiem że przejechałem raz omegą 2,5 V6 z
              Warszawy do Zakopca przy srednim zużyciu 6,8 :):):)
              W każdym razie diesla mam z wyboru a nie z ochoty bo wolę duże benzyny ale majac
              40 km do biura poszedł bym z torbami :)
              • franek-b Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 12:53

> W każdym razie diesla mam z wyboru a nie z ochoty bo wolę duże benzyny ale
                maja
                > c
                > 40 km do biura poszedł bym z torbami :)

he he he tez mi wybor... jak przylozy Ci ktos pistolet do glowy i powie oddaj
                portfel to bedziesz tez pisal na forum, ze miales 'wybor'?
                • jimmyjazz Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 13:04
                  franek-b napisał:

> he he he tez mi wybor... jak przylozy Ci ktos pistolet do glowy i powie oddaj
                  > portfel to bedziesz tez pisal na forum, ze miales 'wybor'?

Głupoty piszesz. Mógł chociażby kupić benzynę i założyć gaz. Jeśli wybrał
                  diesla to chyba wybór.
              • gls1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 21:58
                Są i tacy co Fabką 1.9 sdi na trasie osiągają 2,8 litra / 100 km ON.. No
                comments....PZDR!!
    • jimmyjazz Skąd 5 lat? 13.02.06, 09:41
      To wszystko kwestia tego ile jeździsz. Jak ktoś dużo jeździ to mu się zwraca w
      roku lub 2. Do jazdy do pracy i czasami na wakacje to diesel jest bez sensu.
      Te 6-7 tys to też chyba w droższych modelach.

Mój służbowy diesel palił na trasie 4,3 l/100km (normalna jazda ok 120, raz
      szybciej raz wolniej). Koszt był taki sam jak przy benzynach na gazie, a dużo
      wygodniejsze od gazu (zasięg, brak problemów z regulacją itp).
    • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 09:59
      Kolego, po pierwsze to roznica diesel/beznyna to srednio 1000-1500 Euro. Po
      drugie, to ze w PL obecnie cena ON jest taka sama jak PB nic nie oznacza. Wazne
      ze na rynkcha gdzie diesle stanowia WIEKSZOSC ta roznica jest miedzy 15 a 40
      centow. Po trzecie, poczekaj, cena ON stanieje jak obniza akcyze
      proporcjonalnie do akcyzy PB. Obnizali TYLKO na PB zapominajac o ON. Ludzie z
      PB sie burzyli, z ON nie. Poczekaj.
      • franek-b Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 10:11

> Kolego, po pierwsze to roznica diesel/beznyna to srednio 1000-1500 Euro.

chyba w hiszpanii, puki co w PL mamy zlotowki tak btw

Po
        > drugie, to ze w PL obecnie cena ON jest taka sama jak PB nic nie oznacza.
        Wazne
        >
        > ze na rynkcha gdzie diesle stanowia WIEKSZOSC ta roznica jest miedzy 15 a 40
        > centow.

Jakbys poznal podstawowa zaleznosc w ekonomii tj popytu i podazy to bys
        wiedzial, ze szanse na to by olej napedowy byl coraz tanszy, sa bardzo nikle.
        Nie mozna wytworzyc wiecej oleju nie robiac benzyny, popyt na olej wzrasta, na
        bezyne malej, wiec naturalne jest, ze benzyna bedzie taniala a olej drozal...
      • gls1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 10:11
        Tia i jak popyt na ON wzrosnie ( bo i tak jest już ogromny) to wtedy ceny
        spadną " bo akcyza". Ceny ON rosną na rynku bo jest na to popyt i tak samo
        bedzie z LPG kiedy stale liczba samochodów z instalką będzie rosła. A aby
        gospodarka na tym nie ucierpiała ( bo transport opiera się o ON to bedą (
        przynajmniej w cywilizowanych krajach), będą dopłacać do paliwa dla
        transportowców, tak jak to robią dla transportu wodnego sródlądowego
        przynajmniej w NIemczech....
      • jocek1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 10:17
        Po
        > drugie, to ze w PL obecnie cena ON jest taka sama jak PB nic nie oznacza. Wazne
        >
        > ze na rynkcha gdzie diesle stanowia WIEKSZOSC ta roznica jest miedzy 15 a 40
        > centow.

czyli ok. 10-30%, tj. 3,30-2,60 PLN w przeliczeniu na nasze ... Bardziej
        skłaniałbym sie do tej wyższej ceny

Po trzecie, poczekaj, cena ON stanieje jak obniza akcyze
        > proporcjonalnie do akcyzy PB. Obnizali TYLKO na PB zapominajac o ON. Ludzie z
        > PB sie burzyli, z ON nie. Poczekaj.

MUSZĄ obniżyć akcyzę? W UE jakoś dążą do tego, żeby cena ON niewiele rózniła się
        o ceny benzyny, a są kraje, gdzie jest wyższa.

Poza tym spalanie nowoczesnych turbo diesli mniej różni się od spalania silników
        benzynowych o porównywalnych osiągach niż niegdysiejszych diesli wolnossących.
        • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 10:20
          Prosty rachunek, w WIEKSZOSCI kroajow - czyli bez Szwajcari, Anglii, PL,
          Szwecji ON jest DUUUZO tansze od PB. I tak bedzie. "DZIWNYM" zbiegiem
          okolicznosic ze wlasnie w tych krajach jest wiecej samochodow na PB niz na ON.
          Ale do tego przyczynila sie polityka stosowana od DZIECIECIOLECI, tzn za czasow
          kiedy ON byl naprawde malo ekologiczny.
          • jocek1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 11:32
            > Prosty rachunek, (ciach) ON jest DUUUZO tansze od PB.

czy aż tak DUŻO:
            www.psm.pl/auto/paliwa.html
            • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 12:24
              Wszystko sie zgadza. Od 15 centow do prawie 40. U mnie jest to 17 centow. Mi
              sie oplaca, a robie 25 tys rocznie.
              • franek-b Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 12:50
                > Wszystko sie zgadza. Od 15 centow do prawie 40. U mnie jest to 17 centow. Mi
                > sie oplaca, a robie 25 tys rocznie.

a u mnie na wiosce jest inaczej, kogo obchodzi Twoj PGR...
                • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 12:56
                  A powiedz mi, ktorego poroducenta samochodow obchodzi rynek w Polsce?

Ps
                  Skoda, Fiat (najmniejsze modele) tez troche Toyota. To by bylo na tyle.
              • jocek1 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 13:18
                tomi_22 napisał:

> Wszystko sie zgadza. Od 15 centow do prawie 40.

eee, maksymalnie w Holandii wychodzi 32 centy. Generalnie ta róznica w
                Beneluksie jest największa, ale w wiekszości przypadków grubo poniżej 5%. Przy
                hipotetycznej (przesadzonej) ~10% (vide Niemcy) róznicy w Polsce cena ON to 3,35
                PLN, na co raczej szans nie ma

>U mnie jest to 17 centow.

Myślę, że wątek z założenia dotyczył Polski ...

Mi
                > sie oplaca, a robie 25 tys rocznie.

Odsetek prywatnych aut w Polsce robiących rocznie 25k km jest IMHO bliski 5% i
                dlatego teza postawiona na wstępie wątku dla polskich warunków jest słuszna. Z
                drugiej strony jeżeli kogoś stac na prywatnego diesla to istnieje duża szansa,
                że właściciel zmieni auto przed "amortyzacją", czyli po ok. 4-5 latach
                • tomi_22 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 13:52
                  ZGADZAM sie z toba. W kazdym slowie. W Polsce dizel moze nie byc juz oplacalny,
                  tak samo jak gaz.

Jednak w europie zachodniej dizle beda oplacalne jeszcze dluuugo. Dlaczego? %
                  samochdow z ON jest znaczny. Jak by "nagle" podniesli cene ON, np poprzez
                  podatek, vat itp, to wybuchly by niepokoje spoleczne. Francuzi sa w tym bardzo
                  skuteczni, juz raz spowodowali obnizke cen paliw. Dalej, transport kolowy
                  opiera sie na paliwie ON. Zwikeszenie cen zarznelo by cala gospodarke strefy
                  euro.

Osobiscie NIE WYKLUCZAM zmiany samochodu z ON na PB, w momencie jak ON
                  przestanie mi sie oplacac. A tak w ogole to jestem za hybrydami. Mogli by z tym
                  ruszyc jakos do przodu. Samochod traktuje jako rzecze uzytkowa a nie zabawke, a
                  ludzie na tym forum zdaja sie traktowac samochody ktorych uzywaja na codzien
                  jak jakis kult nie wiadomo czego.
    • zgred-j Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 15:24
      > Tak więc albo ja zwariowałem albo światu odbiło,ale na ZDROWY ROZUM lepiej co
      > 5 lat sprawić sobie nowe auto benzynowe niż męczyć się przez abstrakcyjnie
      > długi okres z gratem
      Na zdrowy rozum nie warto sie rodzić, bo i tak kończysz w trumnie. To jest
      dopiero wychodzenie, jak Zablocki na mydle. Nie?
    • jako_tako Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 19:29
      Ma czy nie ma, co to za roznica. Za przyjemnosci trzeba placic, tak zawsze juz bylo.
      Proponuje Ci kilka nastepnych watkow:
      -portfel mowi: klima nie ma sensu
      -portfel mowi: duze auta nie maja sensu
      -portfel mowi: duzo mocy nie ma sensu
      -portfel mowi: luksusowe auta nie maja sensu
    • andre_234 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 19:57
      Mój portwel jest niemową.
      A marzenia są do spełnienia.
      Mój następny to SUV.
      Chyba X-traill za 140 konnym Dieslem.
      pzdr
      • androx Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 20:48
        Teraz w Polsce żaden samochód się nie opłaca.
        Tylko rower (taki na pedały).
    • 101ola Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 20:57
      Mój diesel w lecie spala średnio przy normalnej jeździe 4 litry ON na setke.
      Rope dostawałem po 1,80 zł, 2,00 a teraz po 2,20 zł. Myśle więc, że większość
      benzyniaków wysiada.
      Druga sprawa to fakt, że diesel przy dynamicznej jeździe spali 20% wiecej niz
      benzyniak, a benzyniak 100% wiecej niz przy spokojnej jeździe.
      Generalnie kazdy normalny diesel nie wymaga żadnej regulacji ani specjalnego
      traktowania nawet do 200 000 km czego nie mozna powiedziec np. o autach
      zasilanych gazem (filtry i regulacje co 5-10 000 km).
      • mobile5 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 22:01
        101ola napisała:
        czego nie mozna powiedziec np. o autach
        > zasilanych gazem (filtry i regulacje co 5-10 000 km).

Wiesz, czy przypuszczasz?
        • 101ola Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 22:09
          Ostatnio w sobote wymieniałem pasek rozrządu w autku zasilanym gazem więc
          mysle, że wiem (oczywiscie autko chodziło nierównomiernie, przerywało itp.)
          • mobile5 Re: PORTFEL MÓWI: DIESEL NIE MA SENSU!!! 13.02.06, 22:17
            101ola napisała:

> Ostatnio w sobote wymieniałem pasek rozrządu w autku zasilanym gazem więc
            > mysle, że wiem (oczywiscie autko chodziło nierównomiernie, przerywało itp.)

I faktycznie trzeba tak często robić regulacje, czy po prostu gaziarze robią z
            klientów dojne krowy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka