Dodaj do ulubionych

1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc

IP: 80.51.224.* 27.02.06, 18:32
Miałem przyjemność przejechać się tym małolitrażowym autkiem, nówką i co?
250km trasy, średnie zuzycie 7l/100 (ta sama stacja dwa razy po korek)
Komputer mówił też coś koło tego.
Jechałem jakbym wiózł chińską porcelanę, góra 110-120, delikatne
przyspieszanie i gdzież te zapowiadane 5 coś tam litra na 100?
Czy ktoś mi powie czy to minie po pierwszych 2-5tys i się zmniejszy?

Bo jeżeli nie - to nie dość, że zero dynamiki to jeszcze i tak samochód 1,6
na gaz jest tańszy a przyjemność z jazdy większa...
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 07:42
      już pisałem o tym w zeszłym roku ale powtórzę, 1.2 HTP combi, 12 zaworowy silnik
      jazda 60% poza miastem 40% w mieście, zazwyczaj 3 osoby sporadycznie 1
      pierwsze 2000 km 6,2/100. W okresie dwóch lat średnie zużycie 5,9/100 latem
      około 5,6 zimą około 6,4 na trasie powyżej 100km srednie zużycie w okresie
      letnim 5,1/100 prędkość jazdy na trasie 90-120 km/h.
      Co do dynamiki; jak się redukuje bieg przed wyprzedzaniem nie ma problemów, jak
      się chce wyprzedzać na V biegu to dynamika niezadawalająca.
      HTP to niedrogi samochód do ekonomicznej jazdy, jak się chce mieć przyjemność z
      jazdy to trzeba mieć powyżej 160 KM pod maską i szesnastkę obok.

"PIJ TYLKO STARE WINO CO LICZY TRZYSTA LAT I KOCHAJ SIĘ Z DZIEWCZYNĄ CO MA
      SZESNAŚCIE LAT"
      • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 28.02.06, 16:27
        > jazda 60% poza miastem 40% w mieście, zazwyczaj 3 osoby sporadycznie 1
        > pierwsze 2000 km 6,2/100. W okresie dwóch lat średnie zużycie 5,9/100 latem
        > około 5,6 zimą około 6,4 na trasie powyżej 100km srednie zużycie w okresie
        > letnim 5,1/100 prędkość jazdy na trasie 90-120 km/h.
        To co - mam reklamować?
        > Co do dynamiki; jak się redukuje bieg przed wyprzedzaniem nie ma problemów,
        jak
        >
        > się chce wyprzedzać na V biegu to dynamika niezadawalająca.
        Nie ucz ojca dzieci robić. A jeżeli nazywasz dynamiką 15sek do setki to coż
        zgadzam się.

Ale dzięki za te informacje powyżej. Dają one jakąś nadzieję, że może po 1000km
        + wyłączone grzanie + wyłączone światła dojdzie do tego co napisałeś.
        A już myślałem że wartość poniżej 7l jest tylko przy prędkości poniżej 90/h.
        Jakie masz kółka - 14-ki czy 15-ki?
        • Gość: andrzej Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:43
          Ja napisałem o dynamice pozwalającej na bezpieczne wyprzedzanie pojazdów
          jadących z predkością 90 km/h. przy redukcji biegu z V na VI. Jeżeli piszesz
          że to zero dynamiki to rozumiem że zadawalają cię osiągi poniżej 10 sek do
          setki. ale to nie ten silnik więc nie rozumiem co cię w nim rozczarowało?
          • Gość: ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.51.224.* 01.03.06, 15:46
            Ja napisałem tak:
            Bo jeżeli nie - to nie dość, że zero dynamiki ...
            Nic mnie tu nie rozczarowało, zero dynamiki 15s było znanym założeniem.
            Ale z czegoś się rezygnuje dla czegoś innego. A jeżeli to coś innego - czytaj
            ekonomiczne zuzycie paliwa - nie potwierdza się, to jest powód do
            rozczarowania, czyż nie?
    • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.50.43.* 28.02.06, 08:19
      Trasa Gdynia-Bratysława ( 1000km ) przebieg auta 20kkm , a w aucie 4osoby+
      bagaż =ok. 420kg , jazda nocą wynik 5,6l/100km ( jak dla mnie nieźle przy takim
      załadunku )

Cała trasa 5000km ( po autostradach 120-140km/h , dużo jazdy z klimatyzacją i
      po wysokich Alpach , skład jw ) i wynik 6,7l/100km.

Dla przykłądu podam że najmniej spala jak sie utrzymuje jednostajną prędkość
      bez nagłych przyśpieszeń( w niemczech na autostradach przy 120-140km/h przez
      600km )i średnia wyniosła 6,6l/100km

P.S.

nowy palił mi też wiecej tak do około 5kkm
      • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 28.02.06, 16:33
        Wielkie dzięki, pocieszyłeś mnie.
        Najlepiej po prostu musiałbym go sam delikatnie dotrzeć do równomiernej jazdy
        na trasie.
        Niestety bedzie też jeżdżony przez świeżych kierowców (później docelowych),
        moze nie będzie najgorzej.
        Pozdr
    • fibin Re: 1.2 HTP zużycie OK 28.02.06, 11:51
      Moja śliczna, czerwona Fabcia 1,2 HTP 47kW hatchback pali w jeździe mieszanej w
      zimie niecałe 6l na 100km. Przebieg 15500, roczek będzie miała początkiem
      kwietnia. Jeżdżę raczej delikatnie, na dynamikę nie narzekam, mnie wystarczy:)

Denerwuje mnie tylko ten wsteczny do przodu, kto to wymyślił, przecież to wbrew
      logice! Z przyzwyczajenia w chwilach pośpiechu lub zamyślenia wciąż zdarzają mi
      się próby wrzucenia wstecznego do tyłu:(
      • fibin Re: 1.2 HTP zużycie OK 28.02.06, 15:45
        Jeszcze w sprawie dynamiki: Otylia Jędrzejczak miała bardzo mocny, szybki i
        dynamiczny samochód:(

Ja jak widzę we wstecznym lusterku szybko pędzące czarne BMW (lub coś w tym
        rodzaju) to natychmiast zwalniam i przepuszczam go, niech se gna dalej na
        złamanie karku! Bywało, że po kilkunastu kilometrach mijałem takiego "dynamika"
        leżącego w rowie;)

PS Wiecie jak zrobić sok z buraków? Trzeba wrzucić granat do BMW:)
        • Gość: turysta Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: *.chello.pl 17.03.06, 00:15
          > PS Wiecie jak zrobić sok z buraków? Trzeba wrzucić granat do BMW:)

stary i potwornie suchy dowcip.
          przytoczenie go przez Ciebie jest niepodważalnym dowodem TWOJEGO buractwa. Ktoś
          kto ma lepsze auto od Twojego to wieśniak, burak, oczywiście śkoda jest
          najlepsza i żadne BMW sie do niej nie umywa :] Każdy kierowca BMW to wieśniak
          buc i dres, a każde BMW to klepany złom z niemiec.
          to sie nazywa zawiść.

ja bym ten kawał przerobił tak:

Wiecie jak zrobić sok z buraków? Trzeba wrzucić granat do skody.

:)
        • ramonka27 Re: 1.2 HTP zużycie OK 20.08.06, 15:58
          Hmmm
          Czy to miało obrazić użytkowników BMW???
          Jestem młodym wykształconym człowiekiem i lubię markę BMW. I co w tym złego że
          posiadacze BMW mają więcej mocy do dyspozycji niż posiadacze Fabi 1,2??? Mnie
          zdarza się często odwrotna sytuacja, mianowicie taka że klijent jadący słabym
          samochodem próbuje mnie wyprzedzić na końcu wzniesienia - tylko mu mocy
          zabraknie i zwalnia do 60km/h. Czy ma to na celu pokazanie, że <<KAŻDY MOŻE
          WYPRZEDZIĆ BAWARKĘ>>.
          Tutaj przysłowie: Prawdziwego mężczyznę poznajemy po tym jak kończy a nie jak
          zaczyna.
          Pozdrowienia dla posiadaczy całych 65KM (nie wiem czy tyle akurat)od posiadacza
          BMW
      • ktbb Re: 1.2 HTP zużycie OK 28.02.06, 16:37
        > Moja śliczna, czerwona Fabcia 1,2 HTP 47kW hatchback pali w jeździe mieszanej
        w
        >
        > zimie niecałe 6l na 100km. Przebieg 15500,
        To bosko, dzięki za info. Dajesz nadzieję, że ten zakup nie był całkiem głupi.
        > Denerwuje mnie tylko ten wsteczny do przodu, kto to wymyślił, przecież to
        wbrew
        >
        > logice!
        Chyba nie miałaś/eś wielu samochodów przedtem co?
        Prawie wszystkie tak mają, mam wyliczyć:
        Opel, fiat, volvo... itede itepe...
        • Gość: marcin Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: *.um.poznan.pl 01.03.06, 15:24
          Mam Fabię 1.2 HTP 64 KM od 1,5 roku niestety nie wierzę w te "niskie spalanie".
          W mieście zimą na tresie 6 km, przy delikatnej jeździe min. na biegu jałowym
          pali około 9 l. Na autostradzie przy jeździe 140 - 150 km/h 8,5 -9,5. W zeszłym
          roku byłem we Włoszech przez Polskę nocą ze średnią predkością rzeczywiście
          spalanie około 6 l. Ale nie sądzę, że przy normalnej jeździe ( do 3 tyś.
          obrotów) po mieście samochód bedzie palił 6-7 litrów. Mój sąsiad ma Fabię 1.4
          16v 75KM i spalnie porównywalne (a dynamika o wiele
          lepsza). Więc nazywanie tej wersji ekonomiczną czy oszczędną zdecydowanie na wyrost.
          • Gość: ktbb Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: 80.51.224.* 01.03.06, 15:56
            Nie załamuj mnie.
            Potwierdzasz dokładnie to co myślę kierując się doświadczeniem.
            Po prostu, żeby mieć małe spalanie, trzeba się tym turlać a nie jechać.
            Tego nie rozumiem:
            > W mieście zimą na tresie 6 km, przy delikatnej jeździe min. na biegu jałowym
            jeżeli toczysz się na luzie to zwykle spalasz więcej niż bez gazu na wysokim
            biegu, bo wtedy paliwo jest odcięte całkiem, ale to szczegół.

Nikt jej nie będzie żyłować do 140-150 , moim zdaniem, żeby normalnie jeździć z
            takimi prędkościami to nie takim autem z takim silnikiem.
            Przy większych prędkościach silniki większej mocy pozwalają na oszczędniejszą
            jazdę niż małe.
            Można gdzieś w necie znaleźć wykres momentu do tego naszego cuda?
            • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: 80.50.43.* 01.03.06, 16:07

> Nikt jej nie będzie żyłować do 140-150 , moim zdaniem, żeby normalnie jeździć
              z
              >
              > takimi prędkościami to nie takim autem z takim silnikiem.
              > Przy większych prędkościach silniki większej mocy pozwalają na oszczędniejszą
              > jazdę niż małe.
              > Można gdzieś w necie znaleźć wykres momentu do tego naszego cuda?

felicia.autokacik.pl/
              po lewej stronie znajdziesz "O Fabii" i tam są wykresy silników.

co do jazdy z prędkościami 140-150km/h to owszem można , ale po co.
              optymalna prędkosć dla tego silnika to do 120km/h ( moim zdaniem ) , no chyba
              że jedziesz jednostanie po autostradzie to do 140km/h ( ale u nas nie ma takich
              dróg )
              • ktbb Re: 1.2 HTP zużycie OK 01.03.06, 18:01
                Dzięki,
                Sam piszę na AK ale nie na skodzie :)
                Co jest czerwone a co niebieskie? Bo niebieskie wykresy zgadzają się z podanymi
                parametrami a czerwone?
                • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: *.gdynia.mm.pl 01.03.06, 21:37
                  niebieskie silnik 1,2-64km
                  czerwone silnik 1,2-54km

w silniku 1,2-12V-64km widać cały czas przyrost mocy aż do 5500obr/min

pozdrawiam
                  • ktbb Re: 1.2 HTP zużycie OK 02.03.06, 17:40
                    Dzięki, niebieskie silnik 1,2-64km - ten właśnie mamy.
                    Oczywiście z takich wykresów nie widać jakie obroty sa najbardziej ekonomiczne -
                    do tego celu dobry jest wykres analizy oporów od wszystkich czynników.
                    Ja dzięki temu dowiedziałem się czemu moje auto zaczyna dużo więcej palić
                    powyżej 120/h - po prostu o zużyciu zaczynają decydować opory powietrza i
                    narastają potężnie i na to nic się nie poradzi...
                    • Gość: Jan wysłałem maila Tobie ! IP: 80.50.43.* 03.03.06, 08:53
                      spróbój odebrać

na pocztę gazety

Fajne dane na temat obrotów
          • Gość: andrzej Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 16:11
            MArcin napisał: " nie bardzo wierzę w to niskie spalanie" możecie wierzyć lub
            nie ale zapisuję tankowania i przebiegi (nie mam komputerka) od momentu nabycia
            fabii. zużycie od tankowania do tankowania może być obarczone błędem, ale
            zużycie w całym okresie eksploatacji jest wiarygodne i wynosi dokładnie 5,94/100
            podałem 5,9 i te 0,04 naciągnąlem. ponadto w okresie zimy jeżdzę nieco mniej
            niż w okesie od kwietnia do końca listopada i to też może minimalnie obniżać
            średnią. Natomiast na zuzycie paliwa zdecydowanie wpływa "ciężka noga" jak jadę
            bardziej dynamicznie zużycie wzrasta o 0,4-0,5 l / 100 no i fakt że nie jest to
            sinik do jazdy powyżej 120 km/h.
            • ktbb Re: 1.2 HTP zużycie OK 01.03.06, 18:07
              > bardziej dynamicznie zużycie wzrasta o 0,4-0,5 l / 100 no i fakt że nie jest
              > to silnik do jazdy powyżej 120 km/h.
              Jechałem kiedyś twingo. Prawie non stop autostrada i spieszyłem się, jechałem
              ze dwie godziny non stop niecałe 160/h . Też nówka sztuka - z wypozyczalni.
              Spalanie to był szok - wskaznik paliwa cofał się w oczach - pobieżnie
              wyliczylem na stacji ze 20/100.
              Mały silnik nie może być oszczędny przy dużych prędkościach, takie auto ma
              zresztą taką skrzynię że to wypada przy zupełnie nieekonomicznych obrotach
              silnika.
              • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: *.gdynia.mm.pl 01.03.06, 21:40
                ktbb napisał:

> Mały silnik nie może być oszczędny przy dużych prędkościach, takie auto ma
                > zresztą taką skrzynię że to wypada przy zupełnie nieekonomicznych obrotach
                > silnika.

Małe silniki są do miasta , a tam ja najwięcej sie poruszam.
                Silnik 1,4-16V ma inne przełożenia i bardziej się nadaje na trasy

pozdrawiam
            • inso2 Re: 1.2 HTP zużycie OK 31.03.06, 11:49
              OK. Ja też zapisuje tankowania i przebiegi od samego początku eksplotacji.
              samochód z salonu - Skoda Fabia 1.2 HTP - ta mocniejsza wersja.
              Przebieg na dzisiaj - 58kkm - jakieś 2,5 roku używania.

Głównie jazda po mieście na odcinkach po 20-25 km z dojazdem (jakieś 5 km)
              dolotówką (a więc zazwyczaj szybko tuż po odpaleniu silnika i na koniec dnia). W
              czasie eksploatacji kilka dłuższych tras (400 - 600 km) oraz jedna wyprawa (ca.
              3500 km).

Pierwsze dwa miesiące używania (zima) - średnie spalanie na poziomie 10l !!!
              Potem już na zwyczajowym poziomie - zimą ciut więcej niż 8 (powiedzmy 8,05),
              latem jakieś 7 l
              Średnia z całego okresu używania - na dzisiaj (czyli po kolejnej zimie) - 7,48.

Mogę tylko dodać, że kierowca nie należy do szczególnie starających się wydusić
              oszczędną jazdę, ale też nie przegina w drugą stronę - hamowanie wspomagane
              silnikiem, światła cały rok, jak trzeba ogrzewanie, nie ma klimy...

Aha - na zachodnim paliwie (wyprawa - 2+2 + bagaże) i na autostradzie (ca.
              130-140 km/h) średnie spalanie na odcinku ca. 600 km - 4,3 l /100 km.
              W czasie całej wyprawy (w tym także podjazdy wysokogórskimi drogami) jakieś - 6l.

pozdrawiam
              inSO2
              • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: 80.50.43.* 31.03.06, 15:16
                inso2 napisał:

>
                > Aha - na zachodnim paliwie (wyprawa - 2+2 + bagaże) i na autostradzie (ca.
                > 130-140 km/h) średnie spalanie na odcinku ca. 600 km - 4,3 l /100 km.
                > W czasie całej wyprawy (w tym także podjazdy wysokogórskimi drogami) jakieś -
                6
                > l.

no to chłopie teraz przesadziłeś

wiem bo 2 lata temu robiłem podobną trasę ( 5.000 km ) i na zachodnich
                autostradach w podobnym składzie ( ok 420kg razem ) przy 120-140km/h
                podchodziło już pod 7l ( wynik z kompa i liczony ręcznie )
                a średnią z całej trasy miałem 6,8l przy czym sporo jazdy było z klimatyzacją

4,3l można uzyskać przy jednostajnej jeździe z V=70-75km/h i utrzymywaniu jej
                non stop , bez postojów i cały czas na V biegu ( 2200-2300obr/min)

Jan
                • inso2 Re: 1.2 HTP zużycie OK 03.04.06, 23:10
                  Gość portalu: Jan napisał(a):

> inso2 napisał:
                  >
                  > >
                  > > Aha - na zachodnim paliwie (wyprawa - 2+2 + bagaże) i na autostradzie (ca
                  > .
                  > > 130-140 km/h) średnie spalanie na odcinku ca. 600 km - 4,3 l /100 km.
                  > > W czasie całej wyprawy (w tym także podjazdy wysokogórskimi drogami) jaki
                  > eś -
                  > 6
                  > > l.
                  >
                  > no to chłopie teraz przesadziłeś
                  >
                  > wiem bo 2 lata temu robiłem podobną trasę ( 5.000 km ) i na zachodnich
                  > autostradach w podobnym składzie ( ok 420kg razem ) przy 120-140km/h
                  > podchodziło już pod 7l ( wynik z kompa i liczony ręcznie )
                  > a średnią z całej trasy miałem 6,8l przy czym sporo jazdy było z klimatyzacją
                  >
                  > 4,3l można uzyskać przy jednostajnej jeździe z V=70-75km/h i utrzymywaniu jej
                  > non stop , bez postojów i cały czas na V biegu ( 2200-2300obr/min)
                  >
                  > Jan

Masz całkowitą rację - żle odczytałem swoje notatki...
                  Już śpieszę z korektą - na odcinku Florencja - Bazylea - Wrocław były dwa
                  tankowania i po korekcie średnia z tego odcinka - 5,7 l. Przy czym warto dodać,
                  że (o ile dobrze pamiętam) mieliśmy dwa "korki" na autostradzie - jeden jakiś 12
                  km, drugi ok. 5 km ale mocno pod górkę (w Alpach przed tunelami) - oczywiście
                  jazda stop-and-go na I biegu nie poprawia wyników...
                  Niestety nie mam komputerka na pokładzie więc bazuję na wyliczeniach "ręcznych".

Po Twoim poście sprawdziłem jeszcze raz informacje, które podałem wcześniej -
                  reszta powinna się zgadzać.

pozdrawiam
                  inSO2
        • fibin Re: 1.2 HTP zużycie OK 02.03.06, 16:24
          No cóż, akurat jeździłem takimi, które miały wsteczny do tyłu i trochę się
          przyzwyczaiłem. A podobno przyzwyczajenie to druga natura:)
        • Gość: jonasz Re: 1.2 HTP zużycie OK IP: *.polskieradio.pl 16.04.06, 12:06
          to mam jakiegoś innego fiata ;)
          pzdr

ps co do małych silników i ekonomii: Wawa-Wrocek, średnia prędkość w/g kompa 95
          km/h (kto jechał, ten wie, że spora), zużycie 6.0 (punto, 1.2 8v)
    • Gość: Mike68 Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 18:14
      to spaliła tyle co mój prawie 200 konny avant
      z piórkiem na gazie
      • Gość: at Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.net-serwis.pl 01.03.06, 18:33
        Masz w nim instalację Prins czy JTG?
      • Gość: ktb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.51.224.* 01.03.06, 19:10
        A ile Ci palił jak był nówką?
        Pamiętasz?
        • Gość: marcin Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.um.poznan.pl 02.03.06, 09:47
          Palił mi więcej niż podają od samego początku, nawet byłem z tym w serwisie.
          Dodam, że mam wersję sedan Ambiente+ z klimą. Wydałem na to badziewie prawie 50
          tys.Teraz nie śpie po nocach. Odpowiadam Ci na wątpliwości.1. Wiem, że na biegu
          jałowym jest spalanie ale jakiej wielkości 0,5 do 2 l. Mam komputer to wiem,
          więc luzuję gdzie mogę.2. Co do jazdy 140km/h to wybacz ale tak się jęździ
          przynajmniej na autostradzie, nie kupiłem samochodu, żeby jadąc na wakcje 1500
          km wlec sie jak wóz z sianem. Tylko sugeruję, że przy normalnej, spokojnej (nie
          tylko po centrum miasta) jeździe nie jestem w stanie osiągnąć wyników podanych
          przez producenta. Jazda Fabią nauczyła mnie oszczędności, wcześniej jeździłem
          Punto 1,1 wkręcałem go ostro a palił mniej od Fabii, aż żona się dziwi, że tak
          się zmieniłem (jak ona prowadzi to dopiero pali!!!). Moja konkluzja z jazdy tym
          autem jest następująca. Jeżeli chcesz jeździć płynnie nie pokonujesz tras z
          prędkością 80 km/h to w tym "ekonomicznym" aucie musisz się liczyć z wysokim
          spalaniem. Pozdrawiam Marcin
          • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.50.43.* 02.03.06, 10:30
            Gość portalu: marcin napisał(a):

Odpowiadam Ci na wątpliwości.1. Wiem, że na biegu
            > jałowym jest spalanie ale jakiej wielkości 0,5 do 2 l. Mam komputer to wiem,
            > więc luzuję gdzie mogę.

BŁĄD !!!!
            Nie luzuj !!!

Hamując silnikiem nie zużywasz paliwa ( patrz na kompuner-spalanie
            chwilowe ) !!!

. Co do jazdy 140km/h to wybacz ale tak się jęździ
            > przynajmniej na autostradzie, nie kupiłem samochodu, żeby jadąc na wakcje 1500
            > km wlec sie jak wóz z sianem. Tylko sugeruję, że przy normalnej, spokojnej
            (nie
            > tylko po centrum miasta) jeździe nie jestem w stanie osiągnąć wyników podanych
            > przez producenta.

Na autostrady , ale tak do 1120-130km/h ( ewentualnie 140km/h)
            Im dłuższe trasy tym komputer ( pokazuje ) i autko spala mniej , nawet po
            mieście.

Jazda Fabią nauczyła mnie oszczędności, wcześniej jeździłem
            > Punto 1,1 wkręcałem go ostro a palił mniej od Fabii, aż żona się dziwi, że tak
            > się zmieniłem (jak ona prowadzi to dopiero pali!!!).

Jadąc z żoną autko spala mi przynajmniej o 1l mniej ,niż kiedy jadę samemu .
            Latem da się osiągnąć wynik 6,5-7l po 3-mieście.

pozdrawiam
          • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 02.03.06, 17:28
            Tak szczerze mówiąc to pytałem tego od quattro, bo wiem że nówki w rękach nie
            miał. Będzie szok, jak żony 1,5 litrow 8V nexia będzie stale lepsza w zużyciu
            niż te "małolitrażowe" cacko. Jedyna pociecha to poprawa komfortu jazdy.
            Na żonę teżnie liczę - oszczędności nie powstaną z przedłużonej jazdy na 3-ce i
            nieuzywania 5-ki, a to jest jej styl niestety.
    • Gość: cc Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 212.33.81.* 16.03.06, 14:19
      Tak to niestety jest ze słabymi silnikami które muszą napędzać ciężkie w sumie
      autko jakim jest Fabia. Po prostu żeby przyspieszyć musisz dodać więcej gazu
      niż w aucie z mocnym silnikiem wiec efekt - zwiększone zużycie paliwa. Dobrze
      że nie montują słabszych silników np 45 Km bo wtedy zużycie by było z 15
      ltrów/100km a przyspieszenie 30 sek do 100 km.
      • Gość: jan Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.50.43.* 16.03.06, 14:51
        > Tak to niestety jest ze słabymi silnikami które muszą napędzać ciężkie w
        sumie
        > autko jakim jest Fabia. Po prostu żeby przyspieszyć musisz dodać więcej gazu
        > niż w aucie z mocnym silnikiem wiec efekt - zwiększone zużycie paliwa. Dobrze
        > że nie montują słabszych silników np 45 Km bo wtedy zużycie by było z 15
        > ltrów/100km a przyspieszenie 30 sek do 100 km.

były Fabie 1,0-37kW czyli ok 50km
        www.infohelp.pl/sklep,463,,,03,,pl-pln,50280,0.html
        I miała coś koło 20-22s do 100km/h i Vmax=145km/h , ale występowały tylko u
        naszych sąsiadów.
        Bardzo wolne toczydło , ale do miasta wystarczało.
        • Gość: at Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.net-serwis.pl 16.03.06, 15:45
          Podobnie jak octavia I 1.4 60KM
          • Gość: Jan Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.50.43.* 16.03.06, 15:55
            Gość portalu: at napisał(a):

> Podobnie jak octavia I 1.4 60KM

też ,

i jakoś tam się kulają , a co do zużycia paliwa , to rośnie one tylko przy
            przyśpieszaniu

przy stałej prędkości powinno być równe przy założeniu tej samej rozsądnej
            prędkości np 70 czy 90kkm/h ( ale nie więcej , bo rosną opory powietrza i
            potrzebny jest wtedy mocniejszy silnik ) w małym jak i dużym silniku
    • Gość: turysta Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.chello.pl 17.03.06, 00:16

stary i potwornie suchy dowcip.
      przytoczenie go przez Ciebie jest niepodważalnym dowodem TWOJEGO buractwa. Ktoś
      kto ma lepsze auto od Twojego to wieśniak, burak, oczywiście śkoda jest
      najlepsza i żadne BMW sie do niej nie umywa :] Każdy kierowca BMW to wieśniak
      buc i dres, a każde BMW to klepany złom z niemiec.
      to sie nazywa zawiść.

ja bym ten kawał przerobił tak:

Wiecie jak zrobić sok z buraków? Trzeba wrzucić granat do skody.

:)
      • Gość: ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.51.224.* 20.03.06, 14:38
        A wiesz jak zostać burakiem?
        Ano moim zdaniem to wrzucić taki post na forum w odpowiedzi na inny bez związku
        z tematem...
    • Gość: LND Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.pool212131.interbusiness.it 31.03.06, 15:57
      www.lanuovadidattica.com
      82.89.173.58
    • Gość: X-man Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.mofnet.gov.pl 04.04.06, 09:36
      " średnie zuzycie 7l/100 "
      roftl.
      • Gość: ktb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: 80.51.224.* 05.04.06, 12:15
        A w którym kierunku się kręci rotfl? Za dużo czy za mało?
        • Gość: X-man Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc IP: *.mofnet.gov.pl 05.04.06, 12:21
          pytasz jeszcze?

-----------------------------------------------------------------------
          silników od kosiarek nie montuje się w samochodach!
    • ktbb Nowe dane 29.05.06, 15:32
      Teraz średnia jest 6,5l/100 - idzie na lepsze.
      Ale auto jeszcze 130/h nie jechało ;)
      • kasiulkamm Re: Nowe dane 30.05.06, 22:49
        > Ale auto jeszcze 130/h nie jechało ;)

moje w mieście potrafiło jechać sporo więcej :-)

ostatnio przegoniłam troszkę furę 150-160km/h i średnie spalanie z 50km
        wyniosło 9,1l/100km
        • ktbb Re: Nowe dane 01.06.06, 13:31
          Tak jeździłaś jak auto miało 1000km przebiegu?
          Twoja prędkośc mi nie imponuje. Ja na co dzień nie jeżdżę Skodą HTP.
          • las74 Re: Nowe dane 17.06.06, 21:17
            Ja mam 1.2 htp 40 kW i nie narzekam, przede wzystkim jak ktoś chce
            jezdzic "sportowo" to nie kupuje auta z taka mocą. Autlo kupowałem w 2004 i mam
            zrobione 58000 i jedyna usterka to taka że musiałem wymienić dwa razt żarówkę w
            przednim reflektorze a co się tyczy spalania to tankuję tylko (oczywiście) w
            miarę możliwości na shell i bp i mam spalanie przy 120-130 km/h na trasie około
            5,5 - 6,2. W mieście potrafi wziąć 7,5 a przyspieszam dość szybko. Nie
            zmieniłbym mojego autka na inne. MOże mam po prostu farta jeśli chodzi o
            egzemplarz. Pozdro innym skodowiczom
            • ktbb Re: Nowe dane 12.07.06, 14:43
              > Ja mam 1.2 htp 40 kW i nie narzekam, przede wzystkim jak ktoś chce
              > jezdzic "sportowo" to nie kupuje auta z taka mocą
              Gdybyś czytał więcej moich odpowiedzi w tym poście to zauważyłbyś, że nie mam
              złudzeń co do osiągów auta i nie to jest przedmiotem postu. WIęc lepiej nie
              zaczynać od komunałów.
              To, że komputer na trasie pokaże Ci czasem 5 czy 6/100 nie przełoży się na
              średnie spalanie - każda górka to spalanie rzędu 9 nie ważne na jakim biegu.
              Fabia ma przejechane 2tys, średnie spalanie jest dalej 6,8-7/100. (70% jazd to
              była trasa!!!!) Do d. z takim silnikiem. Astra z silnikiem 1,4 pali średnio 6
              lub mniej przy takiej samej jeździe. Boję się, że fabia też!
              • slawcio.xww Re: Nowe dane 20.08.06, 01:07
                U mnie jest podobnie jak u las'a 74. Roczna 1.2 12V (ok. 11000 tys.). W miescie
                z korkami srednio ok 7.5-7.7. Wlasnie wrocilem z trasy - Tomaszow Mazowiecki -
                Krakow - 4 dorosle osoby + sredni ladunek - wyszlo 5.5. Do Tomaszowa gnalem na
                czas - ok. 140 km/h - skodzina pozarla 7.7 l. Rekord spalania Krakow - Belchatow
                gierkowka 5.1. Jazdna na maksymalnym momencie - 3 tys. 100 km/h. Z praktyki
                wychodzi mi, ze taka predkosc i obroty sa najekonomiczniejsze.
                Sl@w.
                • ktbb Re: Nowe dane 21.08.06, 14:09
                  > gierkowka 5.1. Jazdna na maksymalnym momencie - 3 tys. 100 km/h. Z praktyki
                  > wychodzi mi, ze taka predkosc i obroty sa najekonomiczniejsze.
                  > Sl@w.
                  Boję się, że nie umiem tak jeździć, chociaż to po prostu... przepisowo.
                  Zobaczę teraz kiedyś znowu, Skodzina ma już ze 4 tys. muszę zobaczyć, czy pali
                  lepiej. Wiem tylko jedno, że pożarła trochęoleju. Może na początek to normalne.
    • wkmb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 24.08.06, 09:51
      Powinno sie ustabilizować. Ja co prawda, mam
      • wkmb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 24.08.06, 09:58
        Powinno sie ustabilizować. Ja co prawda mam Cordobę z tym motorkiem i radzi
        sobie całkiem dobrze. Mierzyłem ostatnio spalanie i na pełnym baku (45 l.)
        pokonałem 925 km! Ok. 100 km miasto, reszta trasa. Prędkości na trasie do 120,
        130 km/h, czasami przy wyprzedzaniu większe. Jak łatwo policzyć - średnio
        wyszło 4,8 l/100 km. Uważam, że jest to znakomity wynik! Aktualny przebieg to
        40 tyś.
        • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 24.08.06, 15:53
          Jest tylko jedno ale. Możesz mieć inaczej zestopniowaną skrzynkę.
          Mnie się ta w Fabii totalnie nie podoba.
          Napisz jak jeździsz - czy jak jedziesz 90 i przyspieszasz to z IVki czy
          wszystko na V-ce itd.
          Jak wpiszesz ile masz obrotów na V-ce przy 100/h i na IV-ce przy np. 80 bedzie
          można porównać skrzynki.
          Pozdr
          • wkmb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 28.08.06, 11:11
            "Napisz jak jeździsz - czy jak jedziesz 90 i przyspieszasz to z IVki czy
            > wszystko na V-ce itd."
            To zależy jaka jest sytuacja na drodze i jakie auto wyprzedzam (zdarza się
            niestety, że wyprzedzane auto przyspiesza i wtedy upss...), ale przyznaję, iż
            czesto startuję z V.
            "Jak wpiszesz ile masz obrotów na V-ce przy 100/h i na IV-ce przy np. 80 bedzie
            > można porównać skrzynki."
            IV przy 80 km/h - trochę powyżej 3 tyś (myślę, że tak 3050 obr/min)
            V przy 90 - ok. 2850 obr/min.
            Mówimy oczywiście o danych z prędkościomierza. Bo jak porównuje prędkości z
            auto-speca to przy obrotach j/w prędkość przedstawia sie następująco: IV - 77,3
            km/h, V - 87,3 km/h. Ciekawe jak jest u Ciebie? Czy sprawdzałeś może
            przyspieszenia 60-100 na IV I 80-120 na V? Masz komputer pokładowy?
            Pozdrawiam

• wkmb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 28.08.06, 11:18
              Prędkościomierz: V przy 100 - ok. 3170 obr/min.
              Auto-speca: V przy 100 - 96,8 km/h

Pozdrawiam
              • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 05.09.06, 12:42
                > Prędkościomierz: V przy 100 - ok. 3170 obr/min.

Ty masz cyfrowy ten obrotomierz?

Wracając do tematu prędkości na różnych obrotach to potwierdzam, że raczej
                przełożenia mamy identyczne.
                Aproksymując mój wskazówkowy obrotomierz to 3250 daje 100 na piątce a 2800 +
                coś tam na czwórce. Raczej zgadza się co do joty.
                Spieszyłem się, nie miałem czasu na jakieś zabawy w pomiary przyspieszeń, może
                kiedy indziej.

Wracając do tematu mojego głównego postu - zużycia, to tak:
                - dla 4 osób z bagażem przy non stop 130-140 komputer cały czas w rejonie 9-
                11/100 (klima). W dodatku aktywna jazda, dużo rozpędzań.
                - spokojny powrót max do 100-110/h też 4 osoby, lżej o kwiaty ;) i bez klimy
                komputer 5,5 i poniżej, średnia ze 150km wg komputera 5,6; średnia na stacji
                paliw 5,85 ( z przejazdu tam i z powrotem)

Siok!
                Chyba trzeba jeździć spokojnie 100/h bo się opłaca.
                Tym bardziej że oczekuję na zdjęcia....

i nie z imprezy ale pomiędzy 1- a 3 skrzynek foto z pierwszego przejazdu.
                Niestety rodzina, fundując mi spóźniony wyjazd zafundowała koszty już nie
                podwójne ale nawet nie chcę myśleć jakie.
                Strasznie dawno tej trasy nie jeździłem, oj pozmieniało się, pozmieniało.

Ale Skoda jeżeli chodzi o zużycie chyba ładnie się uspokoiła.
                Ma teraz niecałe 5 tys.
            • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 28.08.06, 17:22
              >Ciekawe jak jest u Ciebie? Czy sprawdzałeś może
              przyspieszenia 60-100 na IV I 80-120 na V? Masz komputer pokładowy?

Mam komputer.
              Ale Skodą jeżdżę dość rzadko bo jeździ nią żona a od niej takich rzeczy się nie
              dowiem.
              W następny weekend chyba pojedziemy tym autem gdzieś dalej (szczególnie jak
              bedą letnie warunki bo w innych autach nie mam klimy), a w "nieznane" to będę
              jechał ja, bo rodzina to jeździ głównie sprawdzone kierunki po mieście.
              Wtedy bedę miał szansę na wpis tych danych.
              Ale z przyspieszeniami, to trzeba mieć dobrego pasażera co współpracuje, chyba
              że chcesz ze specyfikacji. Nie wiem czy sobie załatwię.

A co do tego,
              >
              > To zależy jaka jest sytuacja na drodze i jakie auto wyprzedzam (zdarza się
              > niestety, że wyprzedzane auto przyspiesza i wtedy upss...), ale przyznaję, iż
              > czesto startuję z V.

To dobrze że nie da się pokazać jak Ci grożę palcem. Szczególnie przy
              wyprzedzaniu weź to do serca. Zanim ten silnik coś przyspieszy na V-ce to ty
              jedziesz i jedziesz obok tego wyprzedzanego. Weź zapewnij mnie, że przy
              wyprzedzaniu bedziesz redukował. Reguła prosta - im mniejszy silnik tym
              bardziej trza wachlować biegami. Inaczej auto nie jedzie... A im krócej
              wyprzedzasz tym dłużej żyjesz.
              Jak nie ma innych aut możesz rozpędzać się choćby 5 minut.

Pozdrawiam
              • wkmb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 29.08.06, 10:31
                Prosiłeś o obroty na poszczególnych biegach przy określonych prędkościach - i
                jakie wnioski, ta sama skrzynia?
                "Ale z przyspieszeniami, to trzeba mieć dobrego pasażera co współpracuje, chyba
                że chcesz ze specyfikacji. Nie wiem czy sobie załatwię." - Bez przesady, można
                sprawdzić samemu, fakt, że będzie to "dupohamownia" ale jakiś pogląd będzie.
                Dane ze specyfikacji mnie nie interesują.
                "To dobrze że nie da się pokazać jak Ci grożę palcem. Szczególnie przy
                wyprzedzaniu weź to do serca. Zanim ten silnik coś przyspieszy na V-ce to ty
                jedziesz i jedziesz obok tego wyprzedzanego. Weź zapewnij mnie, że przy
                wyprzedzaniu bedziesz redukował. Reguła prosta - im mniejszy silnik tym
                bardziej trza wachlować biegami. Inaczej auto nie jedzie... A im krócej
                wyprzedzasz tym dłużej żyjesz.
                Jak nie ma innych aut możesz rozpędzać się choćby 5 minut." - Tym grożeniem
                palcem to chyba trochę przesada! Zrobiłem już 40 tyś. tym autem i wiem na co je
                stać. Jeśli nie mam 100% pewności, że wyprzedzę bezpiecznie to po prostu nie
                ryzykuję (nieważne jaki bieg jest wtedy włączony). Napisałem , że często
                startuję z V, to nie znaczy, że robię tak zawsze. Sprawdź swoje przyspieszenia,
                o których pisałem we wcześniejszej wiadomości i wtedy pogadamy! Kiedyś już
                pisałem, ale porównam jeszcze raz. Mamy w firmie służbowe 206 1,1 60KM i tam
                wyprzedzanie na IV to masakra nie wspomne juz o V, która służy juz tylko to
                toczenia sie po rozpędzeniu auta do odpowiedniej prędkości. Sprawdzałem czasy
                stoperem (tak samo jak u siebie) i na rozpędzenie auta na V z 80-120 km/h
                potrzebowałem 34 s.!!! Zaznaczam, iż auto nie obciążone, pogoda bezwietrzna,
                dobra, prosta droga.
                • ktbb Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 29.08.06, 16:24
                  wkmb napisał:
                  > Tym grożeniem
                  > palcem to chyba trochę przesada! Zrobiłem już 40 tyś. tym autem i wiem na co
                  je
                  > stać. Jeśli nie mam 100% pewności, że wyprzedzę bezpiecznie to po prostu nie
                  > ryzykuję (nieważne jaki bieg jest wtedy włączony). Napisałem , że często
                  > startuję z V, to nie znaczy, że robię tak zawsze.

Za często widzę przed sobą wyprzedzających na V-ce, niekoniecznie z takimi
                  słabszymi autami. Co byś nie powiedział to trwa wiecznośc. Poza tym jest
                  totalnie nieekonomiczne. Sprawdź na komputerze. Chyba że mówisz
                  o "przejeżdżaniu obok innego użytkownika drogi, jadącego trochę wolniej"

> Sprawdź swoje przyspieszenia,
                  Napisałem że sprawdzę to sprawdzę :)
                  Już chyba można deptać po gazie bo Fabia ma ze 4 tys. przejechane... Odmulę ją
                  trochę...
    • lenin_92 Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 28.08.06, 12:11
      hmmmm...nie wiem czemu inni sie tak czepiaja ale moj ojciec jest od lutego br posiadaczem Fabii 1.2 12V HTP i zuzycie srednie to ok. 5,5l na 100 km.....od nowosci......a nic sie nie zmienilo mimo ze auto zrobilo prawie 20 000 km...
      co do dynamiki dla normalnych ludzi jest wystarczajaca....chociaz fabia 1.4 jest dynamiczniejsza...
    • mirgl Re: 1.2 HTP zuzycie /100 przez 1 tysiąc 29.08.06, 14:26
      Uwaga to nie złośliwości....
      Skodziarze to głównie starsi spokojni kierowcy spoza dużych miast i oni
      osiągają spalanie na poziomie "producenta". Młodym dynamicznym kierowcom to się
      nie udaje i tak już jest. Generalnie te silniki pala więcej niz w optymalnych
      warunkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka