Dodaj do ulubionych

Światła dzienne

11.03.06, 14:01
W A6 mam tkz światła dzienne. Świecą gdy przełącznik jest w pozycji off a
polega to na tym, że świecą nie ksenony tylko normalne halogeny i tylko z
przodu. Czy takie światła są w zgodzie z kodeksem w Polsce w okresie od
jesieni do wiosny? Chodzi mi o to, że świecą tylko z przodu.
Obserwuj wątek
    • jay_z Re: Światła dzienne 11.03.06, 17:19
      No wlasnie, ciekawe pytanie. Sporo aut tak ma, zwlaszcza... niemieckich. Ja
      natomiast mam w swoim cos innego. Roznica miedzy dziennymi a nocnymi polega na
      tym, ze dzienne swieca symetrycznie - jak w usa - i nie ma w nich mozliwosci
      wlaczenia "dlugich", natomiast nocne sa asymetryczne, i mozna wlaczyc "dlugie".

Hmmm, zauwazylem ze jazda na dziennych w nocy bardziej sie oplaca, bo widac
      wszystko jak trzeba, a ze to sa ksenony to wogole jest super. I jakos nikt mi
      nie mrugnal jeszcze ze oslepiam. Skoro auto to ma zainstalowane przez "fabryke"
      to chyba legalne...
      • towot Re: Światła dzienne 11.03.06, 17:40
        No właśnie, w Niemczech na pewno legalne tym bardziej, że tam nie ma takiego
        obowiązku. W Polsce też na 100% legalne od kwietnia do listopada ale co
        jesienią i zimą. Potrzebne światła z tyłu czy nie?
        • jay_z Re: Światła dzienne 11.03.06, 18:04
          Tego nie wiem. U mnie jest tak, ze tylne sie swieca ZAWSZE. Jednyne co moge
          zrobic to ustawic ze z przodu beda "pozycyjne".
        • skyddad Re: Światła dzienne 11.03.06, 18:07
          Pare lat temu na terenie EU wszedl przepis ktory okreslil swiatla dziene.

Moga byc tylko sprzodu i maja swiecic w dzien i sa raz w roku kontrolowane na
          przegladzie rocznym ktore musza spelniac wymogl swiatel mijania.Tutaj sprawa
          idzie o wysokosc ustawienia czyli po prostu na tej samej wysokosci co mijania,
          oczywiscie promien swietlny.
          Sprawy wieczorem niema gdyz to sa swiatla dzienne wieczorem przelaczamny na
          mijania i sie automatycznie wlaczaja tylnie.
          Jezeli jeszcze tego niezrobili to szybko zaakceptuja ten przepis w Polsce.
          Pamietacie jak pisalem pare lat temu o prawach jazdy.To wszyscy niedowierzali i
          mowili ze w Polsce niemozliwe,gdyz Pan Instruktor musi tez szczegos zyc.
          Stalo sie sa takie same wymogi jak u nas.
          Niestety Rzadzacy od roku 1990 nie moga zapominac ze nalezy podnosic zarobki
          ludzi do tych samych co sa w Uni a nie jechac i udawac chojraka na
          niewolnictwie placowym.Gdyby place byly nalezne tak jak w swiecie cywilizowanym,
          to i napewno bylo by mniej korupcji ,bandytyzmu,zlodziejstwa i pijanstwa.
          Drogi bylyby jak nalezy.Gdyz wieksze place wieksze podatki, sila robocza nie
          emnigrowala by z kraju.Niedlugo Wam lekarzy zabraknie.
          Pzdr.Sky

P.S ." W Polsce też na 100% legalne od kwietnia do listopada ale co
          > jesienią i zimą. Potrzebne światła z tyłu czy nie?"
          Jezeli warunki drogowe sa trudne przelaczasz na mijania i problem z glowy.
          Kurcze pieczone.
          W nowych Volvach ta opcja jest sterowana automatycznie jest pomiar sily swiatla
          dziennego i komp jak trzeba zalacza tylnie.

• towot Re: Światła dzienne 11.03.06, 18:16
            Jak warunki są trudne to oczywiście włączam normalne światła. Zresztą w
            poprzednim aucie nie mając opcji dziennych z przodu, zawsze jeździłem na
            światłach. Chodzi mi tylko o aspekt prawny. Do dziś pamiętam jak płaciłem
            mandat za trzecie światło stopu jakie miałem w Mazdzie 323 w 1991 roku.
          • tomi_22 Re: Światła dzienne 11.03.06, 18:18
            skyddad napisał:

> W nowych Volvach ta opcja jest sterowana automatycznie jest pomiar sily
            swiatla
            >
            > dziennego i komp jak trzeba zalacza tylnie.
            >

Nie, tylne sie swieca caly czas, funkcja DRL - Daylight Running Lights.
    • mejson.e +tylne pozycyjne 11.03.06, 18:19
      Światła dzienne powinny świecić jaśniej od pozycyjnych - załatwiały to nawet
      niehalogenowe żarówki 25W.
      Musiały jednak (tylko po co?) być jednocześnie włączone tylne pozycyjne.

Jeśli nic się w naszych przepisach nie zmieniło, to powinieneś włączać dodatkowo
      pozycyjne. Może to byc trudne, jeśli fabrycznie masz je włączone jedynie w
      pozycji OFF...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • towot Re: +tylne pozycyjne 11.03.06, 18:26
        Niestety, ale chyba na pewno masz rację. Pzdr!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka