Dodaj do ulubionych

Jak sprzedać?

18.03.06, 17:54
Co chwilę czytam: co kupić?, mam XX kpln i wybór ten lub tamten, co lepsze? A
chciałbym posłuchać coś odwrotnego: Jak sprzedać?
Zapytacie co - otóż moje autko od nowości z salonu (1998), jest moim hobby,
serwisowane, zadbane, bdb wyposażone, z wieloma extrasami. Całkiem duże i
mocne (V6 = 170 kM). Z powodu charakteru mojej pracy mało jeżdzone (obecnie
89000 km). Poprzednie moje auta byly także nówki maksymalnie do 5 lat w
rodzinie, obecne choć i bezwypadkowe i w bdb stanie zestarzalo sie moralnie i
choc z żalem bede sie z nim rozstawał. Cały ten wywód po to aby pokazać
walory.
A teraz pytanie: Jak obecnie najlepiej zareklamować aby autko trafilo w dobre
i dbające ręce.
Pozdr. Z
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Jak sprzedać? 18.03.06, 20:03
      daj ogloszenia na allegro, otomoto, trader ewentualnie jakas gazetka. Jak auto
      jest faktycznie tak dobra to nawet jesli cena bedzie troche wzsza niz srednia
      cena takiego modelu to i tak znajdzie sie kupiec. Jesli ktos sie zna na autach
      i zobaczy ze samochod jest OK to bedzie wolal dac wiecej za auto z historia niz
      identyczne sprowadzone bez historii w srednim stanie.
      Oczywiscie musisz sie przygotowac na mase telefonow od roznych typow ktorzy
      beda chcieli Ci dac 3/4 ceny i juz gotowi sa przyjechac do Ciebie. Ale trafiaja
      sie tez normalni klienci, ktorzy wiedza co chca kupic i ile jest cos warte.
      Pozdrawiam
      • towot Re: Jak sprzedać? 18.03.06, 21:49
        Trochę to dziwnie brzmi. Czy to auto to pies jakiś? Jakie znaczenie mają ręce w
        jakie trafi? Dobre czy złe? Oddasz go w dobre ręce o kilka tysięcy taniej? Nie
        rozumiem. Choćby miał iść pod prasę to liczy się przecież cena jaką ktoś
        zapłaci.
        • llukiz Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 01:55

> Trochę to dziwnie brzmi. Czy to auto to pies jakiś? Jakie znaczenie mają ręce w
          > jakie trafi?

też wydaje mi się to smieszne
        • zwn51 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 13:16
          Oczywiscie masz rację: Dobre ręce to tak z sentymentu. Ja o nie dbałem i dobrze
          mi sluży więc jakoś tak nija gdyby miało być zaniedbane.
    • marvel001 Re: Jak sprzedać? 18.03.06, 22:13
      Właśnie jestem na etapie kupna auta i jeśli. Napisz co to za autko, i jaka jest
      cena. Szczerze mówią dla mnie auto też jest pewnego rodzaju hobby. Mam Megankę
      Coupe z 1999 i jest moim oczkiem w głowie (choć niestety muszę ją sprzedać z
      uwagi na powiększającą się rodzinę). Wiem jak trudno jest sprzedać auto. Moja
      Coupeta była serwisowana tylko w ASO, oryginalne płyny, wszystkie wymiany na
      czas, zbieram wszelkie faktury, każde skrzypienie w aucie, czy stukot to dla
      mnie początek poszukiwań przyczyny. Niestety od 3 miesięcy nawet nikt nie
      zadzwonił, choć wystawiłem ogłoszenia wszędzie gdzie mogłem... Kupić to nie
      problem - problem to sprzedać... Nie chciałbym wziąć za moje auto marnych 15000
      PLN'ów bo jest naprawdę warte więcej... A co do oddania samochodu w dobre ręce
      to mam tekie same odczucia - chciałbym aby nabywca dbał o to auto przynajmniej
      tak samo jak ja :-)
      • polokokt Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 11:37
        sadzac po silniku i jego mocy to stawiam ze to Opel Omega.
        Pozdrawiam
        • ml_500 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 13:21
          albo mondeo:)
          • zwn51 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 13:31
            ml_500 - bingo!
      • zwn51 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 13:27
        Po pierwsze: nie jestem w stanie zalegać na forum non-stop wiec odpisuje hurtem.
        Po drugie: to Mondek 5d. Dla mnie ważna była możliwość załadowania wiekszego
        bagażu bo co lato wyjeżdzam na urlop do domku nad jezioro, wiec kto ma to samo
        ten wie. (Nastepne auto bedzie pełne kombi).
        Byłem dzisiaj w Chwaszczynie na giełdzie (nie miałem nadzieji na sprzedaż ale
        tak aby zobaczć). Nie widziałem drugiego takiego Mondka, tylko starsze modele.
        A tak w ogóle to ze 65% to typowo Niemieckie auta. Najtańszy byl PF126 za 100
        pln zardzewialy jak diabli ale chyba am na gielde przyjechal to pewnie na
        chodzie.
        • zwn51 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 13:42
          Aaaa, zapomniałem o cenie = 19 kpln - tak wystawiałem w internecie
      • loyezoo Re: Jak sprzedać? 23.03.06, 22:14
        marvel001 napisał:..............Nie chciałbym wziąć za moje auto marnych 15000
        .....
        Nie obrażając i rozumiejąc cię znalazłem z tego rocznika tez 1 właściciel od
        nowości serwsowany tylko aso,pełen wypas z klimą 2.0 itd.14100 do
        negocjacji.Takie są obecnie realia po drugie kwestia miejsca zamieszkania.U
        mnie akurat są najdroższe w kraju.Pzdr.

P/S przebieg coś koło 130tys.
    • dr.wal2 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 16:17
      ..autko od nowości z salonu (1998), jest moim hobby,
      serwisowane, zadbane, bdb wyposażone, z wieloma extrasami.

to szczescie kupujacego,nigdy sprzedajacy na swej dbalosci o auto
      nie zarobil,nie da sie sprzedac drozej,liczy sie rocznik,przebieg ,
      i czy nie bite.
      • zwn51 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 19:26
        Cóż, przecież nikogo nie zmuszę, bedzie czekać. I tak finalizowanie sprzedaży
        może poczekać swobodnie do czerwca albo i dłużej. Bez nadziei na sukces. Cena
        oczywiscie bedzie topnieć wraz ze śnigami w Tatrach.
        • leslaw_m Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 11:42
          nie chcę cię matwić,ale do czerwca cena za twojego widlaka spadnie gdzieś do 12
          tyś.
          skoro tak kochasz ten samochód,to go nie sprzedawaj,za kilka lat będziesz miał
          klasyka.
          zaloguj się na MKP ,moze tam znajdziesz amatora
    • marcinc3 Re: Jak sprzedać? 19.03.06, 16:38
      ciezko jezeli to benzyna z duzym silnikiem to b.ciezko i nie licz na to ze auto
      nie bite zadbane maly przebieg itp ze dostaniesz wiecej niz inni to nie europa
      w polsce jescze decyduje cena POLSKA TO PIEKNY KRAJ
    • marvel001 Re: Jak sprzedać? 23.03.06, 19:11
      Ja jestem zainteresowany takim autem !!!, Akurat nie chcę wydać dużo kasy a
      potrzebuję dobrego auta w b. dobrym stanie. Jeśli zamieściłeś ogłoszenie w necie
      to podaj namiar...
      • kodem_pl Re: Jak sprzedać? 23.03.06, 19:52
        www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C968916
        to pewnie ten;-)
      • zwn51 Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 10:48
        Tak to ten - kodem-pl ma racje.
        Z.
        Bezpośrednio na maila : zibi_nowaczyk@poczta.onet.pl
        • leslaw_m Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 11:46
          ooooooooo:/
          97 rok.czyli odejmij jeszcze z dwa tysiące i puść go za 10000 i będz szczęsliwy.
          niestety,auto ma 9 lat i to ford(nielubiana w polsce marka-szczęsliwie przez
          złodziei również),więcej za niego nie dostaniesz
          • zwn51 Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 12:03
            leslaw_m napisał:

> ooooooooo:/
            > 97 rok.czyli odejmij jeszcze z dwa tysiące i puść go za 10000 i będz
            szczęsliwy
            > .
            > niestety,auto ma 9 lat i to ford(nielubiana w polsce marka-szczęsliwie przez
            > złodziei również),więcej za niego nie dostaniesz

Co sie liczy?: produkcja 1997 (Grudzien chyba) Kupiłem 1998 Luty. Więc właśnie
            stuknęło 8 lat.
            Twoja cena to taka dla 250000 - 350000 km po kraksie (Obecnie licznik 128000 -
            widzialem na gieldzie) naprawione i to niechlujnie w Polsce na sprzedaż.
            • leslaw_m Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 12:31
              oczywiscie ,ze liczy się rok produkcji i oczywiscie,ze masz dużo racji.
              ale jak już napisał ktoś wyżej,nie dostaniesz więcej niż srednia cena na naszym
              rynku,moze troszeczkę więcej,
              ale nie liczyłbym zbytnio,bo silnik 2,5 v6 nie jest popularnym w polsce(duże
              spalanie,olbrzymi koszt ewentualnej naprawy)
              nie piszę tego na złość tobie,tylko,zeby ci uswiadomić na czym mniej więcej
              stoisz,zresztą jak proponowałem wyżej-zostaw sobie ten samochód,nie wiem skąd
              przekonanie,ze jazda starszym autem nie przystoi pewnym ludziom.
              wbrew powszechnej opinii w takich niemczech srednia wieku pojazdu to chyba 7
              lat,jezdzi tam masa aut do 10 lat,a jezdziły by i starsze,gdyby nie ich przepisy
              • zwn51 Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 13:04
                leslaw_m napisał:

> jazda starszym autem nie przystoi pewnym ludziom.

Zupełnie zdaje sobie sprawe że nie sprzedam auta za więcej niż ktoś zapłaci !!!
                Na zdrowy rozum nie mam racji ale: Kiedyś obliczyłem (mówie konkretnie o MOJEJ
                SYTUACJI), że gdybym do każdego wyjazdu z domu (dalej jak po gazete) zamawial
                taxi (u mnie jest z reguły po ok 1 i pół minuty czyli zadzwonić, ubrać kurtke i
                buty i wyjść) lącznie z wyjazdami na wieś (domek) i do rodziny przez całą
                Polskę to ciągle zaoszczędzę ok 20 % w stosunku do ceny auta wsadzonej na
                jakies %. Krótko mówiąc dla mnie posiadanie auta to hobby. A hobby kosztuje.

Przy okazji tip dla autoposzukiwaczy - eśli będziecie szukać na Wybrzeżu
                (Szczecin, 3masto) to macie kilkakrotnie wieksza szanse na prawdziwa okazje tzn
                auto od marynarza.
                Z
                • s-p-i-e-p-r-z-a-j_d-z-i-a-d-u Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 15:25
                  Słuchaj, ja bym chętnie to auto kupił od Ciebie, bo ford, zwłaszcza Mondeo to
                  dla mnie właśnie autko. Niestety, te, które juz obejrzałem, były, owszem,
                  tańsze, ale w kiepskim stanie, wizualnym o techniczny to sie już bałem pytać po
                  prostu.
                  Problem polega na tym, że ja mieszkam w Krakowie, to troche daleko, poza tym
                  kupuje auto poprzez kredyt, więc sprawa się juzkompletnie komplikuje. No chyba,
                  że wstawisz je do któregoś komisu w Krakowie ;)
    • odin-2 Re: Jak sprzedać? 24.03.06, 15:59
      najkorzystniej na aukcji "Wielkiej Orkiestry Swiatecznej Pomocy" -
      tam kazde badziewie za duze pieniadze pujdzie ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka