wujaszek_joe 04.04.06, 07:41 piękne boki takim gratem bez klatki... video.google.com/videoplay?docid=6988641640206347453&q=skoda+rally&pl=true Link Zgłoś Obserwuj wątek
pudlisko Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 09:27 Świetny klip, chłopaki dają radę, fajne zakńczenie:) Link Zgłoś
plawski Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 09:30 Jedna myśl sie nasuwa... Bóg czuwał... Odważne chłopaki (czytaj: delikatnie niemądrzy). Ale z drugiej strony to po części z takich małolatów wyrastają gwiazdy. Link Zgłoś
robert888 tiaaa, ta skoda ma tak rozpaprane zawieszenie 04.04.06, 09:37 że dryft jej wychodzi naturalnie juz na prostej. Szkoda że tylko potem tacy "gwiazdorzy" przesiadaja się w 15 letnia calibrę, dokoptuja do paczki 3 panienki i na jakims zakręcie cała siódemka dziwnie nie mieści się w zakręcie. No i mamy nius w serwisach. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: tiaaa, ta skoda ma tak rozpaprane zawieszenie 04.04.06, 09:56 no niemądrzy ale rajdowo się bawią, przeciętny kierowca calibry nie dorasta im do pięt Link Zgłoś
simr1979 Re: tiaaa, ta skoda ma tak rozpaprane zawieszenie 04.04.06, 10:02 wujaszek_joe napisał: > no niemądrzy > ale rajdowo się bawią, przeciętny kierowca calibry nie dorasta im do pięt Dokładnie...jak na początek nieźle, tym bardziej że skoda jest w starszej wersji, z łamaną, "podwijającą się" tylną osią . Oczywiście klatka musi być - w wykonaniu wiejskiego kowala koszt niewielki... No i dach na końcu niepotrzebny - feeee (samochód też człowiek! :D) Link Zgłoś
mejson.e Gonić nie złapać 04.04.06, 10:01 Widać, że w całej tej zabawie nie chodziło o to, by jak najszybciej przejechać trasę, tylko jak najefektowniej - zarzucali tyłem nawet jak nie musieli, ot tak by fajnie wyglądało. Zarzucić ciężkim tyłem nietrudno, gorzej z utrzymaniem się w szerokości jezdni - z tym wychodziło na zasadzie "a nuż się uda". Widać, że uszkodzenie samochodu im zwisało - częste odwiedziny rowów i szybka jazda po ściernisku. Mieli kupę szczęścia, bo drzew przy drodze nie brakowało - mógł być inny finał niż "zwykłe" dachowanie. Mam nadzieję, że byli pozapinani i że odpowiednio zabezpieczyli drogę, bo widać, że to nie tor wyścigowy tylko wiejska droga - rowerzyści czy grzybiarze mogli ucierpieć. A czy wyrosną z nich mistrzowie? Na razie opanowali dopiero początki kontroli poślizgu, jak przeżyją i znajdą sponsora, to kto wie? Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Link Zgłoś
simr1979 Re: Gonić nie złapać 04.04.06, 10:05 mejson.e napisał: (...) > Mieli kupę szczęścia, bo drzew przy drodze nie brakowało - mógł być inny finał > niż "zwykłe" dachowanie. (...) No co Ty.... dach był zrobiony specjalnie - na KARTOFLISKU.... Tylko nie wiem po co... ;P Link Zgłoś
emes-nju Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 10:06 To nie moze byc 105 - to musi byc co najmniej 120 :-) Przy pomocy motorka ze 105 (i to jeszcze, sadzac z dymkow, zajezdzonego) przyczepnosc da sie zerwac dopiero na lodzie. Wiem, bo taka kiedys jezdzilem. Link Zgłoś
simr1979 Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 11:55 emes-nju napisał: > To nie moze byc 105 - to musi byc co najmniej 120 :-) > > Przy pomocy motorka ze 105 (i to jeszcze, sadzac z dymkow, zajezdzonego) przycz > epnosc da sie zerwac dopiero na lodzie. Wiem, bo taka kiedys jezdzilem. > Chyba jednak NIE jeździłeś ;)- w tych autkach przyczepność zrywa się przy pomocy kierownicy, a nie pedału gazu ;D Link Zgłoś
emes-nju Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 12:00 Tak naprawde, to robilem sobie podsmiechujki :-) Jezdzilem Skoda 105 i NIGDY nie wpadlo mi do lba wyczyniac takich rzeczy. Pewnie dlatego, ze byla to wersja "S", a nie "WRC" :-) Ale tak na serio - motorek 1046 cm3 w najlepszych swoich czasach dawal oszalamiajace 46 KM. Trzeba nie lada zucha, zeby tym autem jezdzic bokami. Wersja 120 troche lepiej sie do tego nadaje. A najlepiej 130 - tam da sie zalozyc nawet motor od Favorit. Link Zgłoś
simr1979 Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 12:44 Późniejsze wersje, w tym 130, miały większy rozstaw kół i tylne zawieszenie na wachaczech skośnych z normalnymi półosiami zaopatrzonymi w DWA przeguby każda - te były stabilniejsze i tolerowały mocniejsze silniki. Natomaist pierwsze "wąskie" 105/120, a także wcześniejsze 100/110 i embeczki można było wprowadzić w poslizg boczny NA SUCHYM każdym gwałtowniejszym ruchem kierownicy - żałuj że tego nie wypróbowałeś ;D Link Zgłoś
emes-nju Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 13:09 "Moja" Skoda po gwaltowniejszym ruchu kierownicy jechala prosto :-) Niedociazony przod i fatalna w tym modelu geometria (ZAWSZE cielo przednie opony) znaczaco utrudnialo takie zabiegi. W zasadzie bokami dawalo sie jezdzic tylko na sliskim. Kierownica delikatnie inicjowalo sie rotacje, a potem dodawalo gazu. Link Zgłoś
simr1979 Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 13:21 emes-nju napisał: > "Moja" Skoda po gwaltowniejszym ruchu kierownicy jechala prosto :-) (...) Zapomniałem dodać, że uprzednio należało było osiągnąć prędkość postępową wyraźnie większą od zera.... ;D ;D Link Zgłoś
emes-nju Re: skoda 105 WRC 04.04.06, 13:29 No wlasnie. Im predkosc byla wieksza od zera, tym mniejsza chcec do wspolpracy tego autka :-D Link Zgłoś