Dodaj do ulubionych

pytanie o AC

05.04.06, 09:32
Kupiłam sobie samochód (pierwszy, dodam...). Problem w tym,że ma 13 lat, ale
wygląda bardzo atrakcyjnie. Mieszkam w bloku i parkuję pod domem (nie ma
możliwości gdzie indziej- stara dzielnica Wawy, bez parkingów strzeżonych).
Założyłam alarmy, ale to mnie w ogóle nie przekonuje, uważam, że dla
złodzieja żaden alarm nie jest przeszkodą.
Jak sądzicie, czy nigdzie nie da się wykupić AC? Od czego to zależy? Znajomi
mówią, że się nie da.
Obserwuj wątek
    • maedma Re: pytanie o AC 05.04.06, 10:18
      Daj sobie spokój z AC, niech znajomy elektryk założy Ci ukryty (tylko Ty o nim
      wiesz) przełącznik odcięcia zapłonu, to lepsze niż inne drogie zabezpieczenia.
      Tylko uważaj, żeby ktoś go nie podpatrzył.
      Pozdrawiam
    • x_pack Re: pytanie o AC 05.04.06, 10:18
      Ależ oczywiście że kupisz ubezpieczenie AC, tyle że należy się zastanowić czy
      ono poprostu sie opłaca. Twoja składka AC w duzym skrócie będzie zależna od
      trzech czynników - twoich zniżek (rozumiem ze ich nie masz) - wartości auta
      (niezbyt duża sądząc po wieku) oraz właśnie jego wieku (czym starsze tym
      większy procent zwyżki). Może sie więc okazać że skórka nie jest warta
      wyprawki, czyli innymi słowy ktos zarząda od ciebie stawki za którą być może
      będziesz mógł kupic kolejne auto w przypadku gdy to - nie daj boże - ktoś ci
      smignie. Przemyśl więc to dokładnie. A na marginesie - żaden ubezpieczyciel nie
      może odmówic ci sprzedania polisy AC, jeśli samochód spełnia wszelkie warunki
      dopuszczenia do ruchu (czyli ma ważny przegląd) i spełnia warunki dodatkowe
      (tzn zabezpieczenia przed złodziejami) zgodne z wymogami konkretnego
      towarzystwa. W innym wypadku możesz ich zaskarżyć. Pozdrawiam
      • lielos Re: pytanie o AC 05.04.06, 10:23
        Dzięki.
        Ten odcinacz zapłonu już mam, ale nie wiem, czy to naprawdę coś daje...Może za
        bardzo wierzę w talent złodziei, ale mniemam, że oni na bieżąco analizują rynek
        zabezpieczeń...
        W każdym razie dzięki za rady.
        A ile może wynosić takie przykładowe AC? Tak orientacyjnie? Jeżeli mam
        jakąkolwiek zniżkę, to tylko ze względu na wiek- mam 28 lat, więc już nie
        jestem "młodym kierowcą" czy jak to się nazywa.
        Kurczę, jak jeżdziłam tyle lat samochodem ojca, to mnie nic nie ruszało. A jak
        mam wreszcie swój- to panika...:)
        • bytkowiak Re: pytanie o AC 05.04.06, 13:00
          daj sobie spokój i nie stresuj sie. AC w tym przypadku jest nieopłacalne. A za
          wiek to conajwyzej nie będziesz miał zwyżki. Po prostu nastaw się, że bądź co
          badź 13 letniego staruszka nie ruszą, bo chyba tylko na przejażdźkę lub na
          części.
    • edek40 Re: pytanie o AC 05.04.06, 10:24
      Przywala Ci 25% wartosci auta. Wg. naszych ubezpieczycieli stare auta sa bardzo "kradziejne", a do tego ubezpieczenie takie wykupuja tylko tacy uzytkownicy, ktorzy w ten czy inny sposob beda chcieli naciagnac na wyplate.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka