Gość: ja IP: 62.233.154.* 17.12.02, 16:57 Witam Mam pytanie do tych co się znają: czy w silniku gaźnikowym benzynowym żle wyregulowane ssanie (ręczne), może być przyczyną przedostawania się paliwa do oleju? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: gg Re: stan oleju IP: 217.153.26.* 18.12.02, 21:00 Teoretycznie nie, ale... Ssanie używane jest przy rozruchu zimnego silnika i jakąś chwilę później. Przy zimnym silniku paliwo zawsze przedostaje się do oleju aby pozozgrzaniu wyparować z niego. Jeżeli auto pokonuje krótkie odcinki z niedogrzanym silnikiem paliwo nie ma szansy na odparowanie w całości i zawsze jakas część miesza się z olejem. Jeżeli ssanie jest źle wyregulowane i mieszanka jest zbyt bogata wtedy automatycznie do oleju dostaje się więcej paliwa. Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: stan oleju IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.12.02, 22:37 a jak ta bezyna dostaje sie do oleju bo jestem ciekaw??? czy leje sie jakoś do miski olejowej czy moze na wałek rozrządu a moze na klawiature od zaworów, jest jeszcze mozliwość ze niespala sie do konca i zostaje w cylindrze i przecieka przez pierscienie(prosze o dokładne instrukcje) z góry dziękuje. Link Zgłoś
Gość: gg Re: stan oleju IP: 217.153.26.* 18.12.02, 22:53 Paliwo dostaje się do oleju przez pierścienie, które swoją 100% szczelność uzyskują po rozgrzaniu silnika. Tak dla ścisłości, mądrości te powtarzam za niemieckimi inżynierami, którzy w tej dziedzinie poczynili badania naukowe. Po owym eksperymencie doszli wlaśnie do tych zaskakujących (a może nawet szokujących dla niektórych) wniosków. Cała sprawa opisana była w którymś z czasopis motoryzacyjnych, niestety nie pamiętam w tej chwili jakim. Link Zgłoś