Dodaj do ulubionych

Skoda Octavia 1.9 TDi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 15:03
Szanowni Forumiwcze.
Mam prośbę o pomoc w kupnie (bądź nie) Skody Octavia kombi 1.9 TDi rocznikowo
2001-2003
Mamy dówjkę dzieci (1,5 roku oraz 4 lata), chcemy mieć auto, którym wiele
pakując pojedziemy na wakacje oraz dość tani będziemy sie poruszać po
mieście. I nie ukrywam to ekonomia użytkowania jest głównym motorem mojego
poszukiwania.
Jakie są wady i zalet tego auta? czy jeśli jak dotąd wszyscy ocneiają go
pozytywnie, to nie jest właśnie czas, aby taka gablota, po 5-6 latach własnie
nie zaczęła się sypać? napiszcie co sądzicie...jak wygląda sprawa z
klimatyzacją? czy jest sens się pakować w taką opcję?

pozdrawiam - Maciej
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: 80.54.90.* 12.04.06, 17:01
      Myślę , że warto.
      Miałem Peugeota 206 sw 1.4 HDI. Myślałem , że taki dieselek to jest to i
      faktycznie tak było - ekonomia super ale z czasem brakowało miejsca tzn. apetyt
      był na większego diesla. Po 1,5 roku sprzedałem go i kupiłem Octavkę 1.9 TDI
      110 KM, 2002r, 90 tys. km wersja elegance, oczywiście kombi. I co ? Jestem
      bardzo zadowolony. 206-ka miała średnie spalanie 5.0l/100 a skoda ma 5,2/100km
      zliczone z przejechanych 3,5 tys. km.Klima? jasne to był jeden z powodów do
      zmiany.
      Tak więc: Myślę , że warto.
      Jak masz jakieś pytania to pisz.
    • Gość: paweł Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: 80.54.90.* 12.04.06, 17:03
      Też mam 2 dzieci 4 i 7 lat. i pakują wszystko co się da.
      • Gość: Maciej Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 08:43
        Dzięki za odpowiedź, zwłaszcza, że "profil rodzinny" masz podobny do mojego.

Jednak jak się sprawuje auto? nie mam wiele doświadczeń z samochodami. Teraz
        mamy "felę" 1.3 ale hatchback i jest możliwy wyjazd na wakacje, ale pakowanie
        to harcesko-przemytnicza metoda, pakowania 1000 paczek w każde wolne miejsce.

Z pewnością patrzę na gabaryty auta, jednak obsługa turbo diesla, to dla mnie
        czarna magia. Słyszę o ostrożnym używaniu zimnego silnika oraz wyłączaniu go po
        kilku chwilach od zatrzymania...i inne cuda, dla mnie wygląda to jak pojazd
        kosmiczny, choć ekonomia użytkowania kusi i to mocno...? jednak jesli to tak
        skomplikowane, to czy np. za rok-dwa nie zacznie się sypać, i wtedy zamiast
        skody, "bmw" (będę miał wydatki)...więc zastanawiam się...
        czy możesz zdradzić ile kosztuje cię ubezpieczenie? czy masz też AC? muszę w
        cenę zakupu wliczyć także takie dodatki, bo patrząc po odgłoszeniach to muszę
        sobie doliczac te koszty...

Słyszałem, też, że skody są w co raz większym zainteresowaniu złodziei, bo idą
        na części - coś wiesz o tym?

Maciej
        • jacekpiotr Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 13.04.06, 09:08
          Napisz do mnie na prv lub podaj adres e-mail.
          Podam Ci odpowiednie informacje, namiary etc.
          • Gość: Maciej Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 11:26
            cześć - mój mail: maclapko@poczta.onet.pl

dzięki za wszelką pomoc - Maciej
            • jacekpiotr Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 13.04.06, 12:18
              Wysłałem info.
        • Gość: paweł Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: 80.54.90.* 13.04.06, 20:04
          napisałem do Ciebie w mailu
          • luk0006 Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 20.04.06, 22:36
            Witam!
            Przyznam, że pracowałem w salonie Skody (podkreślam pracowałem) dlatego
            postaram się o bardzo obiektywną opinię. Szczerze przyznam, iż w najsmielszych
            oczekiwaniach nie sądziłem, że są to tak dobre auta. Spotykałem sie z
            egzemplarzami, które miały 380 tys km przebiegu (tak tak trzysta osiemdziesiąt
            tysięcy) i oprócz wymiany materiałów eksploatacyjnych (klocki hamulcowe,
            amortyzatory, oleje, płyny itd.) nie wymagały żadnej obsługi. Częstymi
            przypadłosciami tego samochodu jest psujący się przepływomierz. Fakt jest to
            element dosyć drogi (ok. 1000 zł), jednakże możemy spokojnie wstawić zamiennik
            za ok. 250 zł. Ponadto trzeba przyznać, że jest to model dosyć długo
            produkowany bo aż od 1997 roku, dlatego w egzemplarzach produkowanych od roku
            99-2000 wyeliminowano wszelkie choroby wieku dziecięcego takie jak szumiace
            uszczelki drzwi itd. Poza tym silnik 1,9 TDi zwłaszcza 110 konny jest wręcz
            niesamowity. Testowałem go na wszystkie możliwe sposoby. Maksymalne spalanie
            jakie udało mi się uzyskać to 8,9 litra wg. wskazań komputera przy max.
            prędkości sięgającej niemal 200km/h wg. wskazań prędkościomierza oraz przy
            bardzo, nazwijmy to, dynamicznej jeździe. Natomiast min. spalanie jakie udało
            mi się uzyskać to 3,7 litra na trasie przy stałej prędkości ok 80-90 km/h. A
            oprócz tego ta niesamowita dynamika. Przyznam, że przyjemność z jazdy tym
            dieslem jest naprawdę ogromna a wyprzedzanie to wręcz sam miód. Faktem jest, iż
            samochód posiada również wady takie jak mała ilość miejsca na tylnej kanapie
            (ważę ponad stówkę i wkurzały mnie "kombinacje alpejskie" przy wsiadaniu i
            wysiadaniu na "tylną lożę"). Natomiast szczuplejsze a tym samym sprawniejsze
            osoby lub dzieci nie powinny mieć absolutnie żadnych problemów z zajeciem
            miejsca z tyłu. Jeżeli chodzi o turbinę trzeba pamiętać o jednej rzeczy: a
            mianowicie jeżeli np. umkneliśmy policyjnemu pościgowi i w tym czasie
            eksploatowaliśmy silnik na obrotach powyżej 2,5-3 tys. obrotów, podjeżdżając na
            przydomowy parking pamietajmy by nie wyłączać od razu silnika, ponieważ turbina
            nadal będzie sie obracać ale niestety nie bedzie w tym czasie smarowana.
            Natomiast jeżeli chodzi o użytkowanie zimnego silnika to bez względu czy jest
            to diesel czy benzyniak nie forsujmy go doputy dopóki wskazówka od temperatury
            nie ruszy z miejsca (chyba, że to samochód teściowej i nie musimy o niego
            dbać). Uff to chyba na tyle... Przyznam szczerze, że jestem bardzo zadowolony z
            mojej nowej pracy lecz z łezką w oku wspominam pracę w salonie Skody a
            zwłaszcza moją srebrną, służbową Octavię...
            Pozdrawiam
            • Gość: paweł Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: 80.54.90.* 20.04.06, 22:53
              look006 cześć!
              Mam prośbę podaj mi swojego maila , w razie potrzeby z moją octavią to
              skorzystam z pytania do Ciebie o ile się zgodzisz na to .
              • luk0006 Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 20.04.06, 23:14
                luk006@poczta.onet.pl
                Służę pomocą i pozdrawiam
                • apolot Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 21.04.06, 07:34
                  Przyznam ze nie często czytam tak konkretny odzew na pytanie... Gratuluje .
                  • x-man6 Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 21.04.06, 10:52
                    apolot napisał:

> Przyznam ze nie często czytam tak konkretny odzew na pytanie... Gratuluje .

Wiosna idzie, miłość kwitnie...
                    Fafik niedługo będzie miał okres...
                    • apolot Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 21.04.06, 16:13
                      .....cos jeszcze..?
                      • Gość: X-man Okrutny Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 20:37
                        Nie chciałbyś wiedzieć, fafik...
            • Gość: at Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.net-serwis.pl 21.04.06, 10:39
              Tylko czemu te silniki biorą tak dużo oleju (silnikowego, nie napędowego)?
              • Gość: remigiusz Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 21.04.06, 11:34
                Wymieniam olej raz w roku i międzyczasie nie dolewam nawet grama oleju.
                Skoda Oktavia 1,9 TDI rocznik 1998 przebieg 70000 km.
                Jeśli inni użytkownicy tych silników coś dolewają ( napewno silniki z większymi
                przebiegami ponad 200000 )to napewno nie więcej od posiedaczy innych marek
                samochodów.
                • Gość: at Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.net-serwis.pl 21.04.06, 12:03
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=636&w=30503368&v=2&s=0
                • Gość: at Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.net-serwis.pl 21.04.06, 13:30
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=40609518&v=2&s=0
    • dorotab2011 Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 22.04.06, 18:32
      witam.My z narzeczonym mielismy oktavie 1.9 w combi,co prawda kupiony w salonie
      ale nie mielismy wogole z nia problemow,po wypadku musielismy ja sprzedac ale
      po dwoch miesiacach kupilismy nastepna skode tylko tym razem octavie II.Jest to
      samochod bezpieczny i wytrzymały i oczywiscie co najwazniejsze mało pali.
    • Gość: adam Re: Skoda Octavia 1.9 TDi IP: *.leon.com.pl 23.04.06, 16:47
      Mam Octavię 1,9TDI 90KM 1999r.i 151 000km przebiegu. Poza materiałami i
      elementami normalnie zużywającymi się w miarę upływu lat i kilometrów innych
      wad nie dostrzegam. Spalanie średnioroczne to ok. 5,3l/100km przy stosunku
      trasa/miasto-50/50. Przeglądy co 15 000km ( nie w ASO), żadnych dolewk oleju
      (używam półsyntetyku Quaker State) między przeglądami. Następny samochód to
      będzie również Skoda Octavia lub Superb.
    • adeegee Re: Skoda Octavia 1.9 TDi 01.05.06, 21:00
      Autko dla rodziny jest można powiedziec stworzone.
      jeżeli nie macie 2 metrowych nastolatków... bo trzeba przyznac ze z tylu
      miejsca jest tylko dla 2 dorosłych i dziecka...
      Autko jest baardzo komfortowe wwyglada dosc reprezentacyjnie... nie jest to
      superb ale wyglada nieźle. nie radze brac kombii... nie oplaca sie... cena jest
      wyzsza, silniki bardziej wyeksploatowane. a jesli nie ma pan zamiaru przwozic
      wysokich mebli to 560 litrow w liftbacku... mowi samo za siebie... jezeli
      chodzi o zawieszenie to jest bardzo dobre jak na polskie warunki... wytrzymuje
      dlugie przebiegi o ile nie zalicza sie kazdej dziury w drodze ;) POLECAM... ja
      obecie jezdze liftbackiem z 2005 i jestem zadowolony... nie zmienilbym go na
      zaden inny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka