mann_swinoujscie 21.04.06, 08:34 Czy zalozenie szyberdachu do zwyklego samochodu bez dziury jest kosztowne? Ba, czy jest wzglednie wykonalne? Link Zgłoś Obserwuj wątek
purhed Re: Szyberdach 21.04.06, 08:58 jest wykonalne, kosztuje nie mniej niż kilkaset złotych Link Zgłoś
niknejm Re: Szyberdach 21.04.06, 11:04 Da się na pewno. Sugeruję jednak, abyś założył szyber wysokiej jakości (np. Webasto), inaczej będziesz miał problemy z przeciekaniem, korozją itp. No i montażysta musi być dobry. Założenie szybra wcale łatwe nie jest, jeśli zrobisz to tanio u przysłowiowego pana Miecia - będziesz miał problemy. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
pizza987 Re: Szyberdach 21.04.06, 11:21 I rozejrzyj się za takim do którego można zainstalować (lub ma jako akcesoria) roletę przweciwsłoneczną. Kiedyś miałem 2 modele firmy FARMONT, trochę drogawe, ale bardzo dobre. Kuzyn ujeżdża jedno z tych auteki nie ma problemu (tyle że raz do roku dokładnie czyści wszystkie uszczelki i mechanizm). Inaczej uświerkniesz w bardzo słoneczne dni. Link Zgłoś
mann_swinoujscie Re: Szyberdach 23.04.06, 17:55 Uswierkne? Mam klimatyzacje, choc wolalbym szyberdach - bardzo szybko mnie oczy bola bo spojowki wysychaja od niej i jezdze z kropelkami, pozatym klima zuzywa +30% wachy... Po prostu szyberek bylby tanszy ;) Dzieki, zaczynam rozgladac sie... Link Zgłoś
pizza987 Re: Szyberdach 23.04.06, 21:55 Chodzi mi o taki drobiazg jak prażące z góry słońce. Na dłuższą metę może być męczące, dlatego zwróciłem uwagę na roletę. Link Zgłoś
niknejm Re: Szyberdach 24.04.06, 13:23 mann_swinoujscie napisał: > Uswierkne? Mam klimatyzacje, choc wolalbym szyberdach - bardzo szybko mnie > oczy bola bo spojowki > wysychaja od niej i jezdze z kropelkami No właśnie, niektórzy są na to wrażliwi. Wystarczy w takiej sytuacji lekko uchylic szyberek. > pozatym klima zuzywa +30% wachy... E, no bez przesady... U mnie 0.2-0.3L około. Pzdr Niknejm P.S. Też mam szyberek i klimę. Z tym, że raczej używam ich na zasadzie albo- albo - nie jestem wrażliwy na klimatyzację. Link Zgłoś
gosc1978 Re: Szyberdach 24.04.06, 16:54 > klima zuzywa +30% wachy... ?!?!? albo masz bardzo ekonomiczny wozek, albo bardzo nieekonomiczna klime ;) > wolalbym szyberdach - bardzo szybko mnie oczy > bola bo spojowki > wysychaja od niej ustaw nawiew zeby ci nie dmuchalo prosto w oczy ;), wymien filtr czastek stalych, i przeczysc doloty powietrza i powinno ci sie poprawic ;) a poza tym: > Po > prostu szyberek bylby > tanszy ;) tanszy??? niby jak??? zakladajac ze w miare porzadny szyberek kosztuje pewnie (z zalozeniem) ok 1100-1200 pln., czyli ok. 300 litrow paliwa, i ze zamiast z klima jezdzac z szybrem w lato (predko zauwazysz ze szyber klimy nnie zastapi, szczegolnie w miescie w korku, ale to inna bajka) zaoszczedzisz litr paliwa na stowke (zakladajac, bo rzadko klima az tyle sciaga) to zwroci Ci sie po 30 tys. km jezdzenia w upaly - czyli nie szybko... (nie licz ze odzyskasz cos przy odsprzedazy) szyber jest ok, ale klimy nie zastapi i nie jest sposobem na "oszczednosc"... Link Zgłoś
mann_swinoujscie Re: Szyberdach 25.04.06, 17:54 > > klima zuzywa +30% wachy... > ?!?!? albo masz bardzo ekonomiczny wozek, albo bardzo nieekonomiczna klime ;) bez bicia przyznam sie, ze opieralem sie na danych ojca ;] a auto pali >4,9/100, w zaleznosci od jazdy; > > wolalbym szyberdach - bardzo szybko mnie oczy > > bola bo spojowki > > wysychaja od niej > ustaw nawiew zeby ci nie dmuchalo prosto w oczy ;), wymien filtr czastek > stalych, i przeczysc doloty powietrza i powinno ci sie poprawic ;) widzisz, jednak mam zbyt wrazliwe oczeta - auto idzie na przeglad co 20kkm wiec klima tez, wszysctko co trzeba jest ropione ;] po prostu sucho mi sie robi... > szyber jest ok, ale klimy nie zastapi i nie jest sposobem na "oszczednosc"... moze faktycznie - moze mialem ochote na... fanaberie ;) no nic, dizeki za porady!; i pozdrawiam] Link Zgłoś
jusytka Re: Szyberdach 24.04.06, 09:33 Mój mąż robił to kiedyś w Szczecinie - na poczekaniu ;) Kiedy przygotowano sie już do cięcia dachu jeszcze pytano go czy jest pewien ;) Warto było, mielismy wtedy Astrę bez klimy i latem była nie do zniesienia. Link Zgłoś
dr.wal2 Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 09:35 .. sa jeszcze takie w handlu ?,macie namiar?-podajcie link prosze. Pzdr. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 09:38 Jak dla mnnie genialnym patentem są uchylne szyby boczne w autach 3 drzwiowych - mam i polecam (między innymi za to uwielbiam modele 3d) Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 09:52 rraaddeekk napisał: > Jak dla mnnie genialnym patentem są uchylne szyby boczne w autach 3 drzwiowych > - > mam i polecam (między innymi za to uwielbiam modele 3d) takie szyby (tylne) mialem w jednej z moich Corrola mdl.1986 3-y drzwiowa , mnie chodzi o owiewki na przednie szyby - nie mam AC .Pzdr. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 09:59 dr.wal2 napisał: >> mnie chodzi o owiewki na przednie szyby - nie mam AC . Wiem, o co Ci chodziło (można to kupić w każdym sklepiku z gadżetami motoryzacyjnymi). Ja podałem alternatywę dla klimatyzacji. Tylne uchylne szyby prawie nie hałasują nawet przy szybkiej jeździe. Link Zgłoś
mag1974 Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 12:00 Są jeszcze. Powinni mieć w punktach usług szyb (wymiana, przyciemnianie itp.), w W-wie np. Multiglas na Grzybowskiej. Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 13:13 dzieki za info,fajnie ze jeszcze sa,w W-wie wprawdzie nie bede lecz na trasie S- ujscie Jelenia Gora moze cos w przydroznych stacjach benzynowych 7 auto.sklepach beda mieli. probowalem kupic w szwecji ,wszedzie szukalem,nawet z halogenowa gromnica w garsci - nigdzie nie mieli,udawali ze nie wiedza ze kiedys prawie wszyscy cos takiego mieli - krotka pamiec maja niektorzy .Pzdr. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 13:20 W Polsce można nawet kupić w sklepach przy salonach niektórych marek specjalnie dobrane dla danego modelu (nie tylko uniwersalne). Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 13:23 Do jakiej bryki potrzbujesz? Jeśli podasz model, to zaraz sprawdzę w sklepie obok czy faktycznie są dostępne bez problemu. Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 13:27 rraaddeekk napisał: Do jakiej bryki potrzbujesz? Jeśli podasz model, to zaraz sprawdzę w sklepie obok czy faktycznie są dostępne bez problemu. Mazda 323 sedan 1991 (marzec) - stara ale jara -szkoda zlomowac, jezeli moga to via "Baltic Express Buss" - biora paczki - platnosc via Visa albo po otrzymaniu przesylki. Pzdr. ______________________________________________________________________________ w linku szwedzka wysylkowa gielda,równiez za granice :- www.tradera.com/service/eng/index.aspx Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 14:11 Sklepikarz z sąsiedztwa twierdzi, że takie owiewki ma tylko na zamówienie (do danego modelu, ważny jest rocznik i typ nadwozia). Cena około 55 zł + koszt przesyłki. Podobno za pobraniem pocztowym nie może dostarczyć do Szwecji. Możesz wcześniej przelać pieniądze za owiewki i przesyłkę na jego konto bankowe, a on gdy zobaczy kasę na koncie wyśle Ci paczkę (ja nie ręczę, bo faceta znam tylko z widzenia). Jest też inne rozwiązanie: Mam adres dostawcy sklepikarza. Może dogadasz się bezpośrednio z dostawcą owiewek: www.lider-krispol.com.pl Link Zgłoś
swoboda_t Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 14:41 15 sekund szukania na allegro: moto.allegro.pl/show_item.php?item=97746292 To dość popularne akcesoria, więc poszukaj sobie, pogdaj ze sprzedającymi. W razie czego możesz sie zarejestrować na allegro (chyba będą mogli wysłąć na szwedzki adres potwierdzenie) - bezpłatne i banalne a bywa bardzo przydatne. Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 16:28 Napisalem do sklep@grzemoni.pl rowniez , jezeli znajomy Radka nie ma to moze Twoj kontakt mi to zalatwi.Pzdr. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 16:31 Nie przesadzajmy! To nie mój znajomy. Facet ma malutki sklepik gadżetami motoryzacyjnymi blisko mojej firmy i czasem kupię u niego żarówkę lub równie banalną część do mojego samochodu. Na maila odpisałem. Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Owiewiki do szyb bocznych - przód 24.04.06, 16:37 tu jeszce adres dużej lokalnej hurtowni, która handluje takimi gadżetami: www.szik.pl Link Zgłoś