Dodaj do ulubionych

Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu

31.05.06, 15:54
www.samar.pl/index.html?__lang=pl&__action=sec,4&new=10547&pag1=1
Obserwuj wątek
    • pindoll Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 31.05.06, 15:57
      ci to na ilość idą normalnie ;)
    • uki145 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 31.05.06, 16:30
      Witam! ale sie na tym motoryzacyjnym swiecie dzieje. jeszcze troche i Toyota
      dogoni Volkswagena pod wzgledem ilosci akcji serwisowych ;-) Pozdrawiam
    • waskes29 kilka mln z 2005 31.05.06, 17:13
      w tym roku to juz 4 taka akcja Toyoty a w 2005 tez rekord lacznie ponad 3
      mln aut,jak wiec VW mialby pobic Toyote skoro produkuje mniej samochodow niz
      Toyota musi poprawiac.
      www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=23993
      • uki145 Re: kilka mln z 2005 31.05.06, 18:10
        Witam! problem polega na tym ,ze VW ma niedociagniecia zagrazajace zyciu ludzi
        (np słynna akcja urywajacych sie fabrycznych haków holownikczych w passatach
        b5).Pozdrawiam
        • habudzik Re: kilka mln z 2005 31.05.06, 18:15
          uki145 napisał:

> Witam! problem polega na tym ,ze VW ma niedociagniecia zagrazajace zyciu
          ludzi
          > (np słynna akcja urywajacych sie fabrycznych haków holownikczych w passatach
          > b5).Pozdrawiam

Tu zdaje się też istnieje obawa o wypadek.
          "Koncern podkreślił, że nie otrzymano żadnych zgłoszeń na temat wypadków
          spowodowanych wykrytą wadą."
          • uki145 Re: kilka mln z 2005 31.05.06, 21:19
            Witam! nie naciagam pod siebie . to logiczny wniosek bo w paskach haki urywały
            sie dosyc czesto ,a akcje rozpoczeto własnie po powaznym wypadku. tutaj
            widze ,ze toyota dmucha na zimne.niezaprzeczalnym jest jednak fakt ze
            faktycznie wada toyoty stanowi podobne zagrozenie . toyota pogorszyła sie w
            ostatnich latach jesli chodzi o wady fabryczne i akcje serwisowe. goni wiec
            VW ,który lata robienia bezawaryjnych aut ma juz dawno za soba . globalizacja
            przynosi straszne efekty. na pocieszenie pozostaje fakt ,ze spadek jakosci
            japonskich aut nie jest drastyczny ,a ceny nowych duzo nizsze niz produkty
            niemieckiej marki.Pozdrawiam
          • xxbms Re: Lex=VW, toitoi=skoda 31.05.06, 22:58
            .. awaryjne jak japańskie
        • waskes29 Re: kilka mln z 2005 31.05.06, 18:26
          uki145 napisał:

> Witam! problem polega na tym ,ze VW ma niedociagniecia zagrazajace zyciu
          ludzi
          > (np słynna akcja urywajacych sie fabrycznych haków holownikczych w passatach
          > b5).Pozdrawiam

No tak znowu podajesz przyklady jak ci wygodnie.A nie slyszales o tym;
          www.4x4.pl/artykul/109_Yaris_do_naprawy.html
          to niby nie bylo zagrozeniem dla ludzi?
          To tez jest drobna usterka
          www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/?id=31370
          a do tego hamulce i skrzynie w lexsusach i mase innych liczanych w
          setkach tysiecy.Nie wiem czy VW lacznie wyprodukowal tyle samochodw
          ile juz Toyota wzywala do poprawek.Tylko z ostatnicxh kilku lat jest to
          ponad 5 mln! samochodw -malo?I to sa dane z akcji ktore do nas dotarly a
          ile nie dotarlo bo dotyczylo lokalnego rynku?
          A najsmieszniejsze jest to ze to nie VW sie szczyci tym ze ma bezawaryjne
          samochody a wlasnie Toyota ktora to podobno nigdy sie nie psuje:)
          • waskes29 Re: kilka mln z 2005 31.05.06, 18:35
            O i tu drobne usterki ale przeciez urywajace sie przeguby wahaczy czy
            tez problemy z hamulcami to nie jest zagrozenie dla zycia.
            e-przemysl.dashofer.pl/?sect=art&id=357
    • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 01:41
      waskes29 ,to tropienie to jeszcze hobby czy juz jestes chory na "zoltaczke" ?
      • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 01:43
        zgryzliwy1 napisał:

> waskes29 ,to tropienie to jeszcze hobby czy juz jestes chory na "zoltaczke" ?
        >

A Ty masz jakis samochód czy tylko teoretyk jesteś ????
        • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 01:56
          habudzik napisał:

> A Ty masz jakis samochód czy tylko teoretyk jesteś ????

a widziales np. fizyka ktory podrozowal z szybkoscia swiatla ?
          nie wiem co to ma do rzeczy ,ale .... mam 7 z kolei
          • devote Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 01:59
            vw czy toyota jedno gowno
      • waskes29 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 09:03
        zgryzliwy1 napisał:

> waskes29 ,to tropienie to jeszcze hobby czy juz jestes chory na "zoltaczke" ?
        >

To jest wciaz hobby a jak widze takie wpisy jak twoj tym bardziej sprawia
        mi to przyjemnosc.Ciekawe ze zawsze sie wynurzysz kiedy cos napisze
        krytycznego na temat japonskich samochodow .Tez z taka sumiennoscia
        bronisz samochodw francuskich jak sa atakowane? bo ja niezauwazylem.
        A gdzie byles kiedy przytaczali po 10 razy dziennie rankingi z GB
        ktore to mialy do obrzydzenia udowadniac jakie to japonczyki sa dobre i
        bezawaryjne?Wtedy ci to odpowiadalo i nie widziales zadnych chorob u
        innych za to zawsze wykrywasz je u mnie- jestes moim lekarzem domowym czy
        jak?
        Moje hobby polega na tym zeby komus takiemu jak ty udowadniac na kazdym
        kroku ze rzeczywistosc jesli chodzi o japonczyki nie jest tak rozowa
        jak sie ja tu przedstawia obiegowo na tym forum.
        • misiek308 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 09:07
          Witam.
          Najwspanialsze jest to,że to przecież TOYOTA daje milion km gwarancji.
          PZDR
        • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 16:11
          waskes29 napisał:

> Moje hobby polega na tym zeby komus takiemu jak ty udowadniac na kazdym
          > kroku ze rzeczywistosc jesli chodzi o japonczyki nie jest tak rozowa

jak Ci az tak bardzo na tym zalezy ,zeby przekonac ( bo udowodnic nie dasz
          rady )innych i w kolko pie..sz jedno i to samo ,to juz na pewno nie jest
          hobby ale zwykla mania przesladowcza
    • xxbms Re: Toitoi japańskie czy tureckie?? 01.06.06, 09:22
      czy do japanii sprowadzają toitoi tureckie???
    • alfik7 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 09:49
      Jasne! Dodaj jeszcze, że przez 4 lata masz obowiązkowy serwis co 15 kkm :-)
      • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 12:47
        alfik7 napisał:

> Jasne! Dodaj jeszcze, że przez 4 lata masz obowiązkowy serwis co 15 kkm :-)

I to od 700PLN-ów w góre za samawymiane oleju i filtrów . A jak padna amorki na
        naszych drogach albo coś jeszcze lepszego to sponsorujemy toYote jak siemasz .
        • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 16:14
          habudzik napisał:

> I to od 700PLN-ów w góre za samawymiane oleju i filtrów

dupcys habudzik
      • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 12:51
        alfik7 napisał:

Ciekawe ile w toYce kosztuje "obowiązkowa" wymiana tłumików , kata , oleju w
        skrzyni co 90 tys.km itp itd.. To dopiero trzeba mieć wyobraźnie żeby się
        podniecać taką naciąganą gwarancją .
        • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 13:13
          gdybym był złośliwy to bym napisał, że sama wymiana oleju i filtra z
          materiałami kosztuje 130zł (fakt). Natomiast przegląd kosztuje 660zł ze
          wszystkimi materiałami. Nie jest to tanio, fakt. Ale co to znaczy, obowiązkowa
          wymiana tłumika i katalizatora, bo w książce gwarancyjnej takich zapisów nie
          ma? W Twojej na gwarancji podobno sporo wymieniono i chyba nic nie zapłaciłeś.
          Wymieniono nawet rzeczy które nie istnieją w przyrodzie w Corolli 1.4,
          ciekawe ;/.
          • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 13:36
            hombre99 napisał:

> gdybym był złośliwy to bym napisał, że sama wymiana oleju i filtra z
            > materiałami kosztuje 130zł (fakt). Natomiast przegląd kosztuje 660zł ze
            > wszystkimi materiałami.

Po 15 tys. jest ( przynajmniej była ) tylko wymiana oleju wg ksiązki . 660 PLN
            może i ktos płaci jak ma jakąś karte stałego klienta czy jakieś okolicznościowe
            rabaty ale standardowo w corolli mojej ok 700-750.

Nie jest to tanio, fakt. Ale co to znaczy, obowiązkowa
            > wymiana tłumika i katalizatora, bo w książce gwarancyjnej takich zapisów nie
            > ma?

Obowiązkowa to znaczy że po przejechaniu rocznie 250 tys. km tłumiki ,
            katalizator , lambda , amorki trzeba wymienić bo sie przeterminowały . Jaśniej
            ???? To znaczy to są to elementy eksploatacyjne które sie zuzywaja tzn. nie sa
            wieczne .

W Twojej na gwarancji podobno sporo wymieniono i chyba nic nie zapłaciłeś.

Bo to co wymienili nie było częścią exploatacujną .

> Wymieniono nawet rzeczy które nie istnieją w przyrodzie w Corolli 1.4,
            > ciekawe ;/.

To zanzczy co wymienili a czego nie było ???? Przykład prosze .
            • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 14:01
              przykład - przepływomierz

Obowiązkowa to znaczy że po przejechaniu rocznie 250 tys. km tłumiki ,
              > katalizator , lambda , amorki trzeba wymienić bo sie przeterminowały . Jaśniej
              > ???? To znaczy to są to elementy eksploatacyjne które sie zuzywaja tzn. nie sa
              > wieczne .
              rozbawiłes mnie tym. Rozumiem, że w każdym innym samochodzie zawieszenie i
              katalizator wytrzymają więcej? więc nie czepiaj sie gwarancji w punktach, które
              nie mają znaczenia. Tak z Twojego podwórka to Ele Taxi kupiło sporo A klasy. Po
              20 tys. zawieszenie tylne chce wypaść we wszystkich samochodach a mercedes
              mówi "polskie drogi".

cena 660 zł jest dzisiejszą ceną w Carolina Car Company. Myślę, że znasz
              dealera. I to jest cena za przegląd. Wymiana oleju i filtra kosztuje tak jak
              napisałem 129zł i po 15tys. wystarczy to zrobić.
              • chris62 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 14:18
                hombre99 napisał:
                Wymiana oleju i filtra kosztuje tak jak
                > napisałem 129zł i po 15tys. wystarczy to zrobić.

To tanio - czy oni rzepakowy leją?
                Za sam olej płacę więcej a co dopiero razem z filtrami...
                • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 14:20
                  leją taki jaki przewiduje producent, jak ktoś chce lepiej zapewne dopłaca, ale
                  ten równiez wystarczy.
                • xxbms Re: 129zł to chyba za olej rzepakowy 05.06.06, 00:49
                  do toitoi wystarczy papier toaletowy

• waskes29 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 14:59
                hombre99 napisał:

> przykład - przepływomierz
                >
                > Obowiązkowa to znaczy że po przejechaniu rocznie 250 tys. km tłumiki ,
                > > katalizator , lambda , amorki trzeba wymienić bo sie przeterminowały . Ja
                > śniej
                > > ???? To znaczy to są to elementy eksploatacyjne które sie zuzywaja tzn. n
                > ie sa
                > > wieczne .
                > rozbawiłes mnie tym. Rozumiem, że w każdym innym samochodzie zawieszenie i
                > katalizator wytrzymają więcej?

Tak tylko jesli rozsypie sie katalizator bedziesz musial wymienic i kupic
                go w ASO a to pewnie gdzies ok 4 tys zl i tak z kazdym elementem .
                Jak sie to wszystko policzy i wezmie pod uwage ze gwarancja ta zawiera
                dosc sporo wykluczen to sie okaze ze znacznie wiecej za nia zaplacimy
                niz jest to warte.

więc nie czepiaj sie gwarancji w punktach, które
                >
                > nie mają znaczenia. Tak z Twojego podwórka to Ele Taxi kupiło sporo A klasy.
                Po
                >
                > 20 tys. zawieszenie tylne chce wypaść we wszystkich samochodach a mercedes
                > mówi "polskie drogi".
                >
                > cena 660 zł jest dzisiejszą ceną w Carolina Car Company. Myślę, że znasz
                > dealera. I to jest cena za przegląd. Wymiana oleju i filtra kosztuje tak jak

A mozna wymienic sam olej bez robienia przegladu i zachowujac przy tym
                warunki gwarancji?Bo jesli nie a tak zapewne jest to jaki ma sens
                poszczegolne liczenie ile co kosztuje ?Liczy sie calkowity koszt jaki
                trzeba poniesc robiac obowiazkowy przeglad.
                • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 15:12
                  można wymienić sam olej i filtr, nie ma obowiązkowego przeglądu.

ale nawet w okresie gwarancji nie musisz wymienić materiałów eksploatacyjnych w
                  ASO. Gwarancja jest gwarancją i jak w każdej el. eksploatacyjne jej nie
                  podlegają chociaż tutaj sporo elementów chłopaki z TOYOTY wymieniają na gw.
                  szczególnie z zawieszenia.

To wszystko jest biciem piany. Podstawowe pytanie, lepiej mieć czy nie mieć
                  gwarancję, nawet ograniczoną?
                • uki145 gwarancja toyoty to typowe naciaganie na koszty. 01.06.06, 15:52
                  Witam! panowie maja racje . co z tego ,ze mam 4 lata gwarancji w toyocie jak
                  przez te 4 lata zostawie za przeglady w aso jakies 3 tys zł ,normalnie
                  zapłaciłbym poza aso za to samo około 1200 zł . do tego zapłace grzecznie za
                  wszystko co sie zuzyje(klocki hamulcowe ,tarcze) ,albo zniszczy(np wybita
                  szyba) ,zeby nie stracic gwarancji. prawdopodobienstwo ,ze sie cos zepsuje po
                  tych 4 latach jest tak niskie ,ze warto zaryzykowac i po 2 latach zaprzestac
                  serwisu autoryzowanego. wniosek jest prosty :dla czystej oszczednosci.
                  Pozdrawiam Łukasz
                  • zgryzliwy1 [...] 01.06.06, 16:23
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 16:21
                  waskes29 napisał:

> Tak tylko jesli rozsypie sie katalizator bedziesz musial wymienic i kupic
                  > go w ASO a to pewnie gdzies ok 4 tys zl i tak z kazdym elementem .
                  > Jak sie to wszystko policzy i wezmie pod uwage ze gwarancja ta zawiera
                  >
                  > dosc sporo wykluczen to sie okaze ze znacznie wiecej za nia zaplacimy
                  > niz jest to warte.

jasne u niemcow jest to niemozliwe a jak sie zdarzy to daja za darmo !!!
              • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 19:35
                hombre99 napisał:

> rozbawiłes mnie tym. Rozumiem, że w każdym innym samochodzie zawieszenie i
                > katalizator wytrzymają więcej? więc nie czepiaj sie gwarancji w punktach, które
                >
                > nie mają znaczenia.

Ty naprawde nie rozumiesz ? Przez 4 lata jestes zmuszony wszystkie element
                eXploatacyjne wymieniać w ASO ( w praktyce ) . Katalizator więc , amorki ,
                tarcze , kocki , gumowe osłony przgubów i wszystko wokoło nich wymieniać musisz
                w ASO . Jeśli zrobisz ten milion kilometrów to 8 razy wymienisz kata , 10 razy
                amorki , 15 razy klocki , 7 razy tarcze , 11 razy olej w skrzyni . Pomimo że
                przez ten 1 mln. km toYota może się nawet ani razu nie zepsuć to i tak wydasz na
                eksploatacje majątek by miec gw i zasilisz koncern .

Tak z Twojego podwórka to Ele Taxi kupiło sporo A klasy. Po
                >
                > 20 tys. zawieszenie tylne chce wypaść we wszystkich samochodach a mercedes
                > mówi "polskie drogi".

A co to ma wspólnego . No moze to że toYota Corolla nie moze jeździć w Ele taxi
                bo nie wydoli . Rozumiem że chciałeś mi dop...ć ale się pomyliłeś bo mało mnie
                to......

> cena 660 zł jest dzisiejszą ceną w Carolina Car Company. Myślę, że znasz
                > dealera. I to jest cena za przegląd. Wymiana oleju i filtra kosztuje tak jak

Oczywiście znam CCC , chyba to oni mi zarysowali klape bagaznika . Bardzo miła
                obsługa . Gdzie byś nie zadzwonił to przegląd/wymiana oleju po 15/45/75 tys.
                kosztuje ok.700.
                • olivierr Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 19:47
                  Co za bzdura - wszystkie elementy eksploatacyjne mozesz wymieniac gdzie chcesz.
                  Aso mowi tylko - ma pan zuzyte klocki, wymienić? a ty - dziekuje, wymienie sam.
                  i po klopocie.
                  • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 20:39
                    Mam zuzyty katalizator i wymieniam gzie chce ..... i trace gw.
                    • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 20:43
                      habudzik napisał:

> Mam zuzyty katalizator i wymieniam gzie chce ..... i trace gw.

Bzdura do kwadratu
                      • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 22:39
                        hombre99 napisał:

> habudzik napisał:
                        >
                        > > Mam zuzyty katalizator i wymieniam gzie chce ..... i trace gw.
                        >
                        > Bzdura do kwadratu

Co tu jest bzdura ????? Wszelka ingerencja w samochód skutkuje utrata gwarancji
                        . Nie mozes sobie wyciąc katalizatora , lambdy , wymienic półosi , oleju w
                        skrzyni , amortyzatorów , pewnie też zainstalować lpg bez utraty gwarancji . Tak
                        stoi w książce serwisowej .
                        • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 06:43
                          habudzik napisał:

> hombre99 napisał:
                          >
                          > > habudzik napisał:
                          > >
                          > > > Mam zuzyty katalizator i wymieniam gzie chce ..... i trace gw.
                          > >
                          > > Bzdura do kwadratu
                          >
                          > Co tu jest bzdura ????? Wszelka ingerencja w samochód skutkuje utrata
                          gwarancji
                          > . Nie mozes sobie wyciąc katalizatora , lambdy , wymienic półosi , oleju w
                          > skrzyni , amortyzatorów , pewnie też zainstalować lpg bez utraty gwarancji .
                          Ta
                          > k
                          > stoi w książce serwisowej .
                          Uśmiałem się po raz kolejny. Jeśli ktoś miesz instalację lpg z wymianą zużytej
                          części i bajdurzy o gwarancji to już niezła popelina. I co to znaczy wyciąć
                          katalizator, bo ja go umiem wymontować i zamontować, nie muszę uzywać ostrych
                          narzędzi ;). Informuję Cię wobec tego, że możesz wymienić część. Gwarancja
                          będzie nieuznana tylko na ten podzespół w przypadku gdy część zainstalowana nie
                          będzie pochodziła z TOYOTY i padnie, tylko i wyłącznie ten element, rozumiesz?
                          • wujaszek_joe Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 07:24
                            tak czy siak człowiek zdaje się na oryginalne częsci, dwukrotnie drozsze od
                            identycznych pod inną marką
                          • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 09:44
                            hombre99 napisał:

> Uśmiałem się po raz kolejny. Jeśli ktoś miesz instalację lpg z wymianą zużytej
                            > części i bajdurzy o gwarancji to już niezła popelina. I co to znaczy wyciąć
                            > katalizator, bo ja go umiem wymontować i zamontować, nie muszę uzywać ostrych
                            > narzędzi ;). Informuję Cię wobec tego, że możesz wymienić część. Gwarancja
                            > będzie nieuznana tylko na ten podzespół w przypadku gdy część zainstalowana nie
                            >
                            > będzie pochodziła z TOYOTY i padnie, tylko i wyłącznie ten element, rozumiesz?

W ksiązce serwisowej napisane było że wymiana poza ASO skutkuje utrata
                            gwarancji. Jeśli wymienisz katalizator nie w ASO to nie mozesz za pół roku
                            pojechać do serwisu i reklamować że silnik Ci nierówno pracuje , pali za dużo
                            paliwa itp. To samo dotyczy np amortyzatorów ; wymienisz poza ASO to Ci nie
                            bedą uzanawać reklamacji jak samochod sie bedzie żle prowadził bo powiedzą że to
                            właśnie przez ta wymiane coś ktoś spaprał
                            • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 10:07
                              habudzik napisał:

> hombre99 napisał:
                              >
                              > W ksiązce serwisowej napisane było że wymiana poza ASO skutkuje utrata
                              > gwarancji. Jeśli wymienisz katalizator nie w ASO to nie mozesz za pół roku
                              > pojechać do serwisu i reklamować że silnik Ci nierówno pracuje , pali za dużo
                              > paliwa itp. To samo dotyczy np amortyzatorów ; wymienisz poza ASO to Ci nie
                              > bedą uzanawać reklamacji jak samochod sie bedzie żle prowadził bo powiedzą że
                              t
                              > o
                              > właśnie przez ta wymiane coś ktoś spaprał

Chyba, gdzieś zaginął post. Więc jeszcze raz.
                              Sprawdziłeś to w ASO TOYOTY czy po raz kolejny coś zmyślasz?
                              • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 10:11
                                hombre99 napisał:

>
                                > Chyba, gdzieś zaginął post. Więc jeszcze raz.
                                > Sprawdziłeś to w ASO TOYOTY czy po raz kolejny coś zmyślasz?

Tyle zapamietałem z tego co czytałem ( a zawsze to robie przy każdym samochodzie
                                nowym ) w książce serwisowej i instrukcji obsługi .
                                • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 10:32
                                  habudzik napisał:

> > Chyba, gdzieś zaginął post. Więc jeszcze raz.
                                  > > Sprawdziłeś to w ASO TOYOTY czy po raz kolejny coś zmyślasz?
                                  >
                                  > Tyle zapamietałem z tego co czytałem ( a zawsze to robie przy każdym
                                  samochodzi
                                  > e
                                  > nowym ) w książce serwisowej i instrukcji obsługi .

No tak, to wiele tłumaczy. Może warto sprawdzić jak to działa najpierw zanim
                                  się wypowiesz?
                                  • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:11
                                    hombre99 napisał:

> No tak, to wiele tłumaczy. Może warto sprawdzić jak to działa najpierw zanim
                                    > się wypowiesz?

Co sprawdzić chcesz ? Mam wyciąć katalizator a potem sprawdzić czy uznana bedzie
                                    reklamacja że coś nie tak ze spalaniem ???? Może jakiś ASO uzna taka reklamacje
                                    ale tylko w ramach dobrej woli . Zrobia Ci wielką łache i moze przyjma
                                    reklamacje . W książce jednak stało jak wół że tracisz gwarancje jak sam
                                    wymieniasz .
                • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 20:05
                  Ty naprawde nie rozumiesz ? Przez 4 lata jestes zmuszony wszystkie element
                  > eXploatacyjne wymieniać w ASO ( w praktyce ) . Katalizator więc , amorki ,
                  > tarcze , kocki , gumowe osłony przgubów i wszystko wokoło nich wymieniać
                  musisz
                  > w ASO . Jeśli zrobisz ten milion kilometrów to 8 razy wymienisz kata , 10 razy
                  > amorki , 15 razy klocki , 7 razy tarcze , 11 razy olej w skrzyni . Pomimo że
                  > przez ten 1 mln. km toYota może się nawet ani razu nie zepsuć to i tak wydasz
                  n
                  > a
                  > eksploatacje majątek by miec gw i zasilisz koncern .
                  >
                  To Ty nic nie rozumiesz. Nie musisz wymieniać tego w ASO, więc masz jakąś manię
                  prześladowczą. W ogóle nie musisz korzystać z gwarancji, nikt Cię do tego nie
                  zmusza. Powiedzmy, że zgrubsza z wyliczanką się zgadzam, optócz katalizatora.
                  Jest tylko jeden malutki problemik, nie zrozumiałeś, że chcą w ten sposób
                  zainteresować firmy, które floty serwisują w ASO.

Tak z Twojego podwórka to Ele Taxi kupiło sporo A klasy. Po
                  > >
                  > > 20 tys. zawieszenie tylne chce wypaść we wszystkich samochodach a mercede
                  > s
                  > > mówi "polskie drogi".
                  >
                  > A co to ma wspólnego . No moze to że toYota Corolla nie moze jeździć w Ele
                  taxi
                  > bo nie wydoli . Rozumiem że chciałeś mi dop...ć ale się pomyliłeś bo mało mnie
                  > to......
                  Hm i jak zwykle odwracanie kota ogonem. Dałem Ci tylko przykład firmy, która
                  gwarancję traktuje generalnie dość swobodnie, ale reakcja dość histeryczna.

Informacja jest dzisiejsza przegląd mały kosztuje 660 zł w CCC, wymiana oleju i
                  filtra 130zł, nie mieszaj tych dwóch rzeczy, różnica między nimi jest dość
                  zasadnicza. Po 15, 45, 75 wymienia się tylko olej i filtr, przegląd jest na
                  życzenie, z tym że faktycznie większość serwisów namawia i wciska to klientowi.
          • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 16:18
            hombre99 napisał:

> gdybym był złośliwy to bym napisał, że sama wymiana oleju i filtra z
            > materiałami kosztuje 130zł (fakt). Natomiast przegląd kosztuje 660zł ze
            > wszystkimi materiałami.

a przeglad jest co 30tys. a nie jak pie.. habudzik co 15tys.
            co 15tys. to jest tylko wymiana oleju i filtra
            • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 19:39
              zgryzliwy1 napisał:

> hombre99 napisał:

> a przeglad jest co 30tys. a nie jak pie.. habudzik co 15tys.
              > co 15tys. to jest tylko wymiana oleju i filtra

Nic nie pier...e bo faktycznie piszą że to tylko wymiana jednak mnie to
              kosztowało więcej niz cały przegląd w Mercedesie . Co z tego że to tylko wymiana
              oleju skoro robocizna wynosi 300 co razem z materiałami robi juz sporo.
      • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 16:13
        alfik7 napisał:

obowiazek !!!!!
        popiles ,czy faktycznie tak myslisz ?
        • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 19:41
          zgryzliwy1 napisał:

> alfik7 napisał:
          >
          > > Jasne! Dodaj jeszcze, że przez 4 lata masz obowiązkowy serwis co 15 kkm :
          > -)
          >
          > obowiazek !!!!!
          > popiles ,czy faktycznie tak myslisz ?
          >

No stary , albo chcesz mieć gw i musisz albo nie musisz ale h... z gwarancją .
          Jakbys nie patrzył doopa z tyłu .
        • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 19:43
          zgryzliwy1 napisał:

> alfik7 napisał:
          >
          > > Jasne! Dodaj jeszcze, że przez 4 lata masz obowiązkowy serwis co 15 kkm :
          > -)
          >
          > obowiazek !!!!!
          > popiles ,czy faktycznie tak myslisz ?

Rozwazamy sytuacje że chcemy mieć ten przywilej posiadania gw na 1 mln. km w
          toYocie. Z_R_O_Z_U_M_I_A_Ł wreszcie ????
          • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 20:09
            BTW, chciałbym wiedzieć co się stało z tym przepływomierzem wymienionym na
            gwarancji, co to go w tym Twoim modelu nie przewidzieli :)
            • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 20:42
              Przepływomierz to to ustrojstwo na czarnej rurze pomiedzy filtrem a
              przepustnica. Może to inaczej fachowo sie nazywa .
              • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 20:45
                habudzik napisał:

> Przepływomierz to to ustrojstwo na czarnej rurze pomiedzy filtrem a
                > przepustnica. Może to inaczej fachowo sie nazywa .

Jest tylko jeden problem COROLLA 1.4 i 1.6 nie ma przepływomierza. Ma wtrysk
                typu D-jetronic.
                • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 22:35
                  hombre99 napisał:

> habudzik napisał:
                  >
                  > > Przepływomierz to to ustrojstwo na czarnej rurze pomiedzy filtrem a
                  > > przepustnica. Może to inaczej fachowo sie nazywa .
                  >
                  > Jest tylko jeden problem COROLLA 1.4 i 1.6 nie ma przepływomierza. Ma wtrysk
                  > typu D-jetronic.

D-jetronic ma przepływomierz czy jak to się nazywa fachowo
                  www.mercedesstory.pl/porada_05.php
                  " 2) Motor zapala, ale za chwilę gaśnie

a) uszkodzony kontakt przy aparacie zapłonowym
                  b) uszkodzony przepływomierz lub kontakt luźny
                  c) zawór na baypasie (termozawór) uszkodzony nie otwiera się

3) Silnik zagrzany źle pracuje "
                • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 01.06.06, 22:41
                  Nie znam sie coprawda na wtryskach ale pomiar masy powietrza jest niezbedny tak
                  czy inaczej dal zapewnienia Lambdy 1
                  • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 06:37
                    habudzik napisał:

> Nie znam sie coprawda na wtryskach ale pomiar masy powietrza jest niezbedny
                    tak
                    > czy inaczej dal zapewnienia Lambdy 1
                    Proszę Cię, nie pogrążaj się. Powtarzam we wtrysku typu D nie ma
                    przepływomierza, mierzy się podciśnienie w kolektorze dolotowym tudzież jeszcze
                    parę innych danych do korekcji wtrysku. Ewentualne książki serwisowe trzeba tez
                    umieć czytać, nie wiem o jakim mercedesie mówiłes wcześniej, jak mi podasz
                    model to sobie sprawdzę. Jedno jest pewne, przepływomierz wystepuje przy
                    wtrysku typu L i może mieć różną zasadę działania (różnie jest mierzona masa
                    przepływającego powietrza) i nie mieszaj do tego lambdy. Tak więc powtarzam nie
                    ma w Corolli tego co to rzekomo u Ciebie wymienili, wniosek nasuwa się sam.
                    • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 09:19
                      Poczytaj link . Tam jest D-jetronic z czym co się potocznie nazywa
                      przepływomierzem . To coś co mierzy mase powietrza .
                      • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 10:00
                        Powtarzam po raz kolejny: wtrysk typu D (taki jest w Corolli) opiera sie na
                        pomiarze podcisnienia w kolektorze dolotowym, wtrysk typu L (posługuje się
                        pomiarem masy dostarczanego powietrza) posługuje sie przepływomierzem (mogą być
                        o różnej konstrukcji). Link, który przytoczyłeś kieruje do strony, którą robił
                        jakis domorosły mechanik, wejdź sobie gdzieś na strone Boscha i poczytaj. Nie
                        brnij w zaparte. Dla mnie w tej chwili opis usterek w "Twoim" samochodzie jaki
                        wymyśliłeś wygląda jak bajka wyssana z palca.
                        • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 10:10
                          hombre99 napisał:

> Powtarzam po raz kolejny: wtrysk typu D (taki jest w Corolli) opiera sie na
                          > pomiarze podcisnienia w kolektorze dolotowym, wtrysk typu L (posługuje się
                          > pomiarem masy dostarczanego powietrza) posługuje sie przepływomierzem (mogą być
                          >
                          > o różnej konstrukcji).

No i gra gitara . Pomiar jest wykonywany czy nie ??? Ja się nie znam na tym jak
                          to szczegółowo się odbywa ale jest to pomiar zasysanego powietrza co jest
                          jednoznaczne dla mnie z przepływomierzem . W jednych samochodach jest to
                          realizowane poprzez pomiar wychylenia sie klapki w innych chłodzenia siatki a w
                          jeszcze innych może żółty siedzi i na kalkulatorku liczy . Za każdym razem wynik
                          jest ten sam - komputer wie ile powietrza dostało sie do silnika i odmierza
                          potrzebną ilość paliwa .
                          • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 10:13
                            habudzik napisał:

> No i gra gitara . Pomiar jest wykonywany czy nie ??? Ja się nie znam na tym
                            jak
                            > to szczegółowo się odbywa ale jest to pomiar zasysanego powietrza co jest
                            > jednoznaczne dla mnie z przepływomierzem . W jednych samochodach jest to
                            > realizowane poprzez pomiar wychylenia sie klapki w innych chłodzenia siatki a
                            w
                            > jeszcze innych może żółty siedzi i na kalkulatorku liczy . Za każdym razem
                            wyni
                            > k
                            > jest ten sam - komputer wie ile powietrza dostało sie do silnika i odmierza
                            > potrzebną ilość paliwa .

No jasne, tylko tak jakby czujnik podcisnienia nie jest przepływomierzem.
                            Koniec dyskusji, znasz się na sterowaniu wtryskiem jak moje dzieci, chociaż one
                            może lepiej. Teraz mam pewność, wymyśliłeś listę napraw w Corolli, ciekawe czy
                            w ogóle posiadałeś taki samochód.
                            • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:08
                              hombre99 napisał:

> No jasne, tylko tak jakby czujnik podcisnienia nie jest przepływomierzem.
                              > Koniec dyskusji, znasz się na sterowaniu wtryskiem jak moje dzieci, chociaż one
                              >
                              > może lepiej.

Nigdy nie twierdziłem że sia znam na przepływomierzach , takich czy innych . Dla
                              mnie kazde urządzenie które oblicza ilość powietrza jest przepływomierzem tak
                              jak każde buty do biegania czy gry w tenisa są Adidasami choc moga miec znaczeni
                              Nike , Reebok czy Puma . tak sie przyjeło i już

Teraz mam pewność, wymyśliłeś listę napraw w Corolli, ciekawe czy
                              > w ogóle posiadałeś taki samochód.

No tak jak wyjaśniliśmy sobie nazewnictwo elementu to teraz kombinujesz dalej.
                              toYoty sie nie psują a nawet jeśli komuś sie to przytrafi to sobie zmyślił .
                              Jesli Ci lżej bedzie z tym żyć to tak sobie to tłumacz.
                              • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:21
                                habudzik napisał:

>
                                > Nigdy nie twierdziłem że sia znam na przepływomierzach , takich czy innych .
                                Dl
                                > a
                                > mnie kazde urządzenie które oblicza ilość powietrza jest przepływomierzem tak
                                > jak każde buty do biegania czy gry w tenisa są Adidasami choc moga miec
                                znaczen
                                > i
                                > Nike , Reebok czy Puma . tak sie przyjeło i już

Nic się nie przyjęło, przepływomierz zawsze i wszędzie bedzie przepływomierzem,
                                czujnik podciśnienia, czujnikiem podcisnienia. Skoro spisałeś listę usterek w
                                swoim samochodzie to musiałeś to spisać z tego co Ci (rzekomo) wykryło ASO i
                                doradca nie mógł Ci wykryć i wymienić wadliwego przepływomierza, to jest proste
                                i oczywiste.

>
                                > Teraz mam pewność, wymyśliłeś listę napraw w Corolli, ciekawe czy
                                > > w ogóle posiadałeś taki samochód.
                                >
                                > No tak jak wyjaśniliśmy sobie nazewnictwo elementu to teraz kombinujesz
                                dalej.
                                >
                                > toYoty sie nie psują a nawet jeśli komuś sie to przytrafi to sobie zmyślił .
                                > Jesli Ci lżej bedzie z tym żyć to tak sobie to tłumacz.

Nigdzie nie napisałem, że TOYOTY się nie psują. Minęły te czasy, gdzy był to
                                samochód nie do zdarcia. Obecne modele niestety psują sie zdecydowanie bardziej
                                niż kiedyś. Ja tylko udowadniam kłamstwo w krótkich majteczkach, facetowi który
                                udziela sie na forum jako niby ekspert od motoryzacji a nie ma seledynowego
                                pojecia o tak podstawowych rodzajach wtrysku, co więcej łga na temat rzekomej
                                obecności elementu, którego w danym modelu po prostu nie ma. Od kilku postów,
                                kluczysz ja zając po kapuście próbując wyjaśnić matrix. Nie chce mi się pisać
                                wiecej o tym, dla umiejących czytać i znających sie na rzeczy już wystarczająco
                                się skompromitowałeś. :)
                                • waskes29 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:39
                                  hombre99 napisał:

> Nic się nie przyjęło, przepływomierz zawsze i wszędzie bedzie
                                  przepływomierzem,
                                  >
                                  > czujnik podciśnienia, czujnikiem podcisnienia.
                                  A przeplywomierz nie jest czujnikiem?Od kogos kto sie nie orientuje az w
                                  tak dokladnej budowie ukladow zasilania trudno wymagac calkowicie
                                  precyzyjnej wiedzy ,a pomylke miedzy czujnikiem cisnienia w kolektorze
                                  ssacym a przeplywomierzem mozna jakos usprawiedliwic oba spelniaja
                                  podobna funkcie w tym samym ukladzie zasilania .

• hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:57
                                    waskes29 napisał:

> A przeplywomierz nie jest czujnikiem?Od kogos kto sie nie orientuje az w
                                    > tak dokladnej budowie ukladow zasilania trudno wymagac calkowicie
                                    > precyzyjnej wiedzy ,a pomylke miedzy czujnikiem cisnienia w
                                    kolektorze
                                    >
                                    > ssacym a przeplywomierzem mozna jakos usprawiedliwic oba spelniaja
                                    > podobna funkcie w tym samym ukladzie zasilania .

Waskez, w samochodzie bywają również czujniki cofania, tylko dlaczego bronisz
                                    habudzika za kłamstwo. Jemu to wymieniło ASO, czy Ty rozumiesz to
                                    sformułowanie? W następnym poście pisze jeszcze o kolektorze :))), że mu go
                                    wymienili. Jest coraz bardziej żałosny.
                                    Tu lista, którą był łaskaw kiedys zamieścić, widzisz gdzieś tu kolektor :))))))

habudzik napisał
                                    toYota Corrrrolla 1.4 VVT-i '00
                                    1. nie działajaca zapalniczka mimo starań serwisu.
                                    2. nie działajacy akustyczny sygnał otwartych drzwi i zapalonych świateł (mimo
                                    staran serwisu )
                                    3. zacinajaca sie klamka wew. prawych przednich drzwi.
                                    4. problem z obiegiem zamkniętym powietrza w kabinie.
                                    5. problem z opaleniem samochodu rankiem po nocy na dworku.
                                    6. po odpaleniu siwy dym zasmuwający połowe podjazdu przed domem.
                                    7. katastrofalne , progresywne zuzycie oleju silnikowego.
                                    8. trzeszczące wnętrze ( ogólnie nieciekawie )
                                    9. nieprawidłowe odmierzanie drogi przez licznik km główny.
                                    10. spalony silniczek wycieraczki tylnej szyby. Podczas wymiany silniczka
                                    mechanik ( z ASO wychwalanego przez periodyki ) zarysował klape bagaznika do
                                    żywego przez kilka warstw lakieru i powiedział coś co brzmiało : ".....sie
                                    stało"
                                    11. nierówne szczliny pomiedzy elementami blach.
                                    12. zepsuty alternator
                                    13. olej w płynie chłodniczym
                                    14. "falujace obroty" nawet do 3000 ob/m
                                    15. silnik krztusił sie zazwyczaj podczas wyprzedzania.
                                    16. zuzycie paliwa porazajace.
                                    17. wymiana przepływomierza powietrza (nie wiem po co )
                                    Tyle sobie przypomniałem ale to napewno nie koniec wyliczanki . Wszystkie
                                    usterki zwiazane z niewłaściwa praca silnika doprowadziły po konsultacji ze
                                    specjalisytami toYoty i rzeczoznawca PZMot do wymiany bebechów za ok. 16 000
                                    PLN.
                                    Rekordu nie pobiłem - przepraszam

>
                                    • waskes29 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 13:18
                                      hombre99 napisał:

>
                                      > Waskez, w samochodzie bywają również czujniki cofania, tylko dlaczego bronisz
                                      > habudzika za kłamstwo.

Musze go bronic bo on jest jednym z tych ktorzy walcza ze mna w
                                      slusznej sprawie :)
                                      A tak na powaznie bronie bo troche przesadzasz chyba gosc ma prawo nie
                                      znac sie na ukladach wtryskowych.Czy klamie czy nie tego nie wiem ale
                                      bardzo prawdopodobne ze nawet w ASO mogli mu powiedziec ze wymieniaja
                                      przeplywomierz albo on sam zapommniaj co dokladnie i przekrecil .
                                      Raczej troche na wyrost jest twierdzic ze klamie bo napisal cos czego
                                      nie ma w samochodzie.To sa pojecia ktore wymagaja wiedzy a on sam sie
                                      przyznaje ze jej nie mam w tym zakresie, skoro jakis domorosly mechanik
                                      mogl sie pomylic to tym bardziej ma prawo do tego habudzik .

Jemu to wymieniło ASO, czy Ty rozumiesz to
                                      > sformułowanie? W następnym poście pisze jeszcze o kolektorze :))), że mu go
                                      > wymienili. Jest coraz bardziej żałosny.
                                      > Tu lista, którą był łaskaw kiedys zamieścić, widzisz gdzieś tu
                                      kolektor :))))))

Przewrazliwiony jestes ,wymienil tyle ze mogl go akurat tu pominac .Znajc
                                      poziom ASO powiedziec mu mogli wiele glupot nie raz to juz bylo na
                                      tym forum ,a jesli wymienili mu naprawde kolektor ssacy wraz z tym
                                      czujnikiem powietrza to jesli nazwal to przeplywomierzem to nie jest to
                                      az tak razace zeby to nazwac kompromitacja - tak moze by bylo gdyby sie tu
                                      uwazal za fachowca - mechanika a o ile pamietam nie raz juz pisal ze nie
                                      zna sie na budowie i mechanice samochodow.
                                      Nie widze tez nic co by moglo dowodzic z cala pewnoscia ze to wszystko
                                      zmysla.Poczytaj sobie co wypisuje xxsbmx czy jakos tak -ten to dopiero
                                      jest bajotworca, albo nasz forumowy blazen izyda.
                                      > habudzik napisał
                                      > toYota Corrrrolla 1.4 VVT-i '00
                                      > 1. nie działajaca zapalniczka mimo starań serwisu.
                                      > 2. nie działajacy akustyczny sygnał otwartych drzwi i zapalonych świateł (mimo
                                      > staran serwisu )
                                      > 3. zacinajaca sie klamka wew. prawych przednich drzwi.
                                      > 4. problem z obiegiem zamkniętym powietrza w kabinie.
                                      > 5. problem z opaleniem samochodu rankiem po nocy na dworku.
                                      > 6. po odpaleniu siwy dym zasmuwający połowe podjazdu przed domem.
                                      > 7. katastrofalne , progresywne zuzycie oleju silnikowego.
                                      > 8. trzeszczące wnętrze ( ogólnie nieciekawie )
                                      > 9. nieprawidłowe odmierzanie drogi przez licznik km główny.
                                      > 10. spalony silniczek wycieraczki tylnej szyby. Podczas wymiany silniczka
                                      > mechanik ( z ASO wychwalanego przez periodyki ) zarysował klape bagaznika do
                                      > żywego przez kilka warstw lakieru i powiedział coś co brzmiało : ".....sie
                                      > stało"
                                      > 11. nierówne szczliny pomiedzy elementami blach.
                                      > 12. zepsuty alternator
                                      > 13. olej w płynie chłodniczym
                                      > 14. "falujace obroty" nawet do 3000 ob/m
                                      > 15. silnik krztusił sie zazwyczaj podczas wyprzedzania.
                                      > 16. zuzycie paliwa porazajace.
                                      > 17. wymiana przepływomierza powietrza (nie wiem po co )
                                      > Tyle sobie przypomniałem ale to napewno nie koniec wyliczanki . Wszystkie
                                      > usterki zwiazane z niewłaściwa praca silnika doprowadziły po konsultacji ze
                                      > specjalisytami toYoty i rzeczoznawca PZMot do wymiany bebechów za ok. 16 000
                                      > PLN.
                                      > Rekordu nie pobiłem - przepraszam
                                • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:44
                                  hombre99 napisał:

Ja tylko udowadniam kłamstwo w krótkich majteczkach, facetowi który
                                  >
                                  > udziela sie na forum jako niby ekspert od motoryzacji a nie ma seledynowego
                                  > pojecia o tak podstawowych rodzajach wtrysku, co więcej łga na temat rzekomej
                                  > obecności elementu, którego w danym modelu po prostu nie ma. Od kilku postów,
                                  > kluczysz ja zając po kapuście próbując wyjaśnić matrix. Nie chce mi się pisać
                                  > wiecej o tym, dla umiejących czytać i znających sie na rzeczy już wystarczająco
                                  >
                                  > się skompromitowałeś. :)

Niczym się nie skompromitowałem bo żeby pisać na forum ogólnym o motoryzacji nie
                                  musze się znać aż tak dokładnie i rzeczywiście się nie znam na wtryskach czy to
                                  pods. czy zaawansowanych . Jedno jednak wiem że zostało w mojej Corolli
                                  wymienione to co ja nazywam ( być może błednie ) przepływomierzem powietrza .
                                  Wymieniony został również kolektor więc siłąrzeczy ......
                                • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:58
                                  hombre99 napisał:

>
                                  > Nic się nie przyjęło, przepływomierz zawsze i wszędzie bedzie przepływomierzem,
                                  >
                                  > czujnik podciśnienia, czujnikiem podcisnienia. Skoro spisałeś listę usterek w
                                  > swoim samochodzie to musiałeś to spisać z tego co Ci (rzekomo) wykryło ASO i

Niczego nie spisywałem bo nic takiego nie dostałem ( przynajmniej nie pamietam )
                                  Wszystko z głowy czyli z niczego .
                                  Pisałem kiedys o czujniku badającym jonizacje ładunku w komorze cylindra . Zabij
                                  mnie a nie wiem jak on wyglada , jaki ma kolor , ile waży i gdzie jest , nie
                                  oznacza to jednak że go tam nie ma albo że to nieprawda i sobie zmysliłem . Być
                                  moze na wet cos pokręciłem z nazwą ale zasada jest . Ja jestem teoretyk bo nawet
                                  koło wymienić jest to dla mnie kłopot .
                                  • hombre99 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 13:21
                                    habudzik napisał:

> Niczego nie spisywałem bo nic takiego nie dostałem ( przynajmniej nie
                                    pamietam
                                    > )
                                    > Wszystko z głowy czyli z niczego .
                                    TAK, TO DOBRZE ZABRZMIAŁO :))))))))

> Pisałem kiedys o czujniku badającym jonizacje ładunku w komorze cylindra .
                                    Zabi
                                    > j
                                    > mnie a nie wiem jak on wyglada , jaki ma kolor , ile waży i gdzie jest , nie
                                    > oznacza to jednak że go tam nie ma albo że to nieprawda i sobie zmysliłem .
                                    Być
                                    > moze na wet cos pokręciłem z nazwą ale zasada jest . Ja jestem teoretyk bo
                                    nawe
                                    > t
                                    > koło wymienić jest to dla mnie kłopot .

Więc jeśli jesteś taki teoretyk co to wie gdzie leje sie paliwo i gdzie
                                    kierownica, po jakie licho wklejasz się w dyskusje na tematy gwarancji i
                                    techniki w samochodach. Trzymaj sie postów o liczbach sprzedanych aut czy
                                    wyglądzie. Z lektury dotychczasowej tego forum, jesli tylko mowa o technice
                                    pojawiasz się Ty z krytyką. To forum zrobiło się żałosne, bo jak tylko pojawia
                                    się ktoś z pytaniem (pomijam kretyńskie wątki jakiś niebanalny itp.) to zaraz
                                    pojawia sie stado pieprzących od rzeczy doradców, a może by tak rzeczowo
                                    podystkutować o problemach z samochodami i sprawami technicznymi. THE END.
                                    >
                                    • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 13:25
                                      Co Ty pirniczysz , nie pojawiam sie w postach " co zrobić bo mi gaz strzela"
                                      czy w podobnych .
                                      O gwarancji jednak watek mnie zaintrygował bo nie musze sie znać na mechanice
                                      żeby czytać ks. serwisowe i żeby wiedziec że traci sie gwarancje jak sie samemu
                                      coś wymienia .
                                      • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 13:27
                                        Jeśli natomiast czasami zabiore głos w temacie jak się coś wymienia to dlatego
                                        że widuje czasami jak to ktoś robi co nie oznacza że posiadłem zdolności
                                        mechanika .
                                      • pindoll do habudzika 02.06.06, 13:48
                                        skończ jak facet, bo faktycznie tniesz się w wątkach technicznych, nie
                                        ukrywając swojej ignorancji w tym temacie.
                                        A do tego zmieniasz tematy wątków i przerabiasz je na bezładny bełkot.
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42795327&a=42918579&t=1149248706782
                                        • habudzik Re: do habudzika 02.06.06, 16:24
                                          un sot savant est sot plus qu'un sot ignorant.
                                          • pindoll Re: do habudzika 02.06.06, 16:46
                                            habudzik napisał:

> un sot savant est sot plus qu'un sot ignorant.

no właśnie, a mimo głębokiej świadomości swej "wiedzy" idziesz w zaparte...
                                            Jeden monsz stanu niedawno mówił: "mężczyzne poznasz po tym, jak kończy". Tobie
                                            ostanio zdarza się kończyć te zajadłe dysputy ignorantów, kiedy to dzielność z
                                            podjęcia tematu przeradza się w śmieszność. Pozdrawia pindoll.
                                            • habudzik Re: do habudzika 02.06.06, 17:24
                                              Stary , o co Ci chodzi ? Uważasz że ta gwarancja jest dobra dla klienta ? To
                                              podaj przykłady . Nie masz ? To nieodpowiadaj na moje posty .
                                              Ja Ci podałem przykłady na to ze ta gw to ściema jakich mało i niewielu
                                              toYotowiczów wytrzyma do końca ( finansowo ) ja ciągnąć.
                                              • pindoll Re: do habudzika 02.06.06, 17:36
                                                habudzik, czy naprawdę w tym zacietrzewieniu nie zauważasz, że zmieniasz wątek?
                                                (waskes pisał o naprawie 1 mln toyot a nie o jakieś 1 mln. gwarancji) Tamten
                                                temat już był (swoją drogą nie wiem czemu już skasowany), a moja odpowiedź na
                                                Twój post jest podsumowaniem Twojej nadgorliwości w tematach, o których nie za
                                                bardzo masz pojęcie. Tylko delikatnie zwracam uwagę, nic więcej. Nie musisz
                                                odpowiadać, tymbardziej że ja już nie podejmuje dalszej polemiki.
                                                Pozdro (poniekąd) życzliwy Ci pindoll
                                                • habudzik Re: do habudzika 02.06.06, 17:45
                                                  Przykro mi ale to nie ja zlazłem z tematau 1 mln do poprawy na temat 1 mln km
                                                  gwarancji .
                                                • habudzik Re: do habudzika 02.06.06, 18:52
                                                  pindoll napisał:

> Pozdro (poniekąd) życzliwy Ci pindoll

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=38096
                                                  • pindoll Re: do habudzika 02.06.06, 19:03
                                                    habudzik napisał:

> sjp.pwn.pl/haslo.php?id=38096

portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=poniek%B1d&tr=pol-pol&ch=1&x=31&y=14
                        • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 13:20
                          hombre99 napisał:

Link, który przytoczyłeś kieruje do strony, którą robił
                          > jakis domorosły mechanik, wejdź sobie gdzieś na strone Boscha i poczytaj.

Więc skoro jakiś nawet domorosły mechanik nazwał to przepływomierzem powietrza
                          to tymbardziej ja moge użyć takiego sformułowania .
          • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 02:32
            habudzik napisał:

> Rozwazamy sytuacje że chcemy mieć ten przywilej posiadania gw na 1 mln. km w
            > toYocie. Z_R_O_Z_U_M_I_A_Ł wreszcie ????

nie ,nie rozwazamy tego ,to Ty sie teraz wymigujesz ,co u Ciebie normalne
            krytykujesz dluzsza gwarancje to wyrzuc ja do kosza i glowa spokojna

a tak na marginesie ,inne firmy kaza sobie dodatkowo doplacac za przedluzenie
            gwarancji i ludziska to wykupuja - ciekawe dlaczego ,pewnie sie z Toba nie
            konsultowali :-((
            tego chyba juz nie przezyjesz hehehe
            • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 09:30
              Piszemy o gwarancji na 1 mln km . Taki jest temat wątku . Kazdy pisze tutaj o
              tym czy to bzdura czy nie . ja uważam że bzdura i naciąganie klienta a Ty mozesz
              uważać co chcesz tylko podaj argumenty .
              • pindoll Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 02.06.06, 12:49
                habudzik napisał:

> Piszemy o gwarancji na 1 mln km . Taki jest temat wątku . Kazdy pisze tutaj o
                > tym czy to bzdura czy nie.

habudzik, w tym szale zgubiłeś jednak wątek...
              • w_r_e_d_n_y Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 03.06.06, 14:18
                habudzik napisał:

> Piszemy o gwarancji na 1 mln km . Taki jest temat wątku .

nie dosc ze jestes slepy to jeszcze innym ciemnote wciskasz ?
                a to na samej gorze niby co :
                "Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu"

czytac nie potrafisz,na technicznych sprawach sie nie znasz a najwiecej jest tu
                twoich wpisow
                • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 04.06.06, 08:14
                  w_r_e_d_n_y napisał:

> nie dosc ze jestes slepy to jeszcze innym ciemnote wciskasz ?
                  > a to na samej gorze niby co :
                  > "Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu"

No Ty to masz dopiero sokoli wzrok . Praktycznie to pisałem od tej chwili.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42795327&a=42838619

> czytac nie potrafisz,na technicznych sprawach sie nie znasz a najwiecej jest tu
                  >
                  > twoich wpisow

Bo tu nie ma nic o "technicznych sprawach" . Na forum 'warstat' sie nie udzielam
                  • zgryzliwy1 Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 04.06.06, 19:44
                    habudzik napisał:

> No Ty to masz dopiero sokoli wzrok . Praktycznie to pisałem od tej chwili.
                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42795327&a=42838619

habudzik - to jest wg Ciebie temat watku na ktory sie powolujesz?
                    no chyba ze nie rozroznisz tematu watku od tematu posta :-(((
                    • habudzik Re: Toyota znowu hurtem -1mln aut do servisu 04.06.06, 20:42
                      zgryzliwy1 napisał:

> habudzik napisał:
                      >
                      > > No Ty to masz dopiero sokoli wzrok . Praktycznie to pisałem od tej chwili
                      > .
                      > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42795327&a=42838619
                      >
                      > habudzik - to jest wg Ciebie temat watku na ktory sie powolujesz?
                      > no chyba ze nie rozroznisz tematu watku od tematu posta :-(((

Ja rozrózniam , Ty zaś jak zwykle czepiasz się każdego słowa a jeszcze jak w nim
                      błąd lub chociaż literówka to masz dopiero pole do popisu , to sie możesz
                      dopiero 'wykazać' . No zrobiłem bład i co z tego , wszyscy wiedzą o co chodzi a
                      Ty nie?
                      • zgryzliwy1 habudzik jestes zalosnym kłamcą !!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.06.06, 22:50
                        habudzik napisał:

> Ja rozrózniam , Ty zaś jak zwykle czepiasz się każdego słowa a jeszcze jak w
                        > nim
                        > błąd lub chociaż literówka to masz dopiero pole do popisu , to sie możesz
                        > dopiero 'wykazać'

ja na pewno nie czepiam sie na forum literowek i bledow
                        i jak ktos chce to moze sobie to sprawdzic

dlatego za to co o mnie piszesz (swiadomie to robisz) musze nazwac Cie
                        pospolitym CHAMEM i KLAMCA
                        • w_r_e_d_n_y Re: habudzik jestes zalosnym kłamcą !!!!!!!!!!!!! 04.06.06, 23:00
                          zgryzliwy1 napisał:

> habudzik napisał:
                          >
                          > > Ja rozrózniam , Ty zaś jak zwykle czepiasz się każdego słowa a jeszcze ja
                          > k w
                          > > nim
                          > > błąd lub chociaż literówka to masz dopiero pole do popisu , to sie możesz
                          > > dopiero 'wykazać'

> ja na pewno nie czepiam sie na forum literowek i bledow
                          > i jak ktos chce to moze sobie to sprawdzic
                          >
                          > dlatego za to co o mnie piszesz (swiadomie to robisz) musze nazwac Cie
                          > pospolitym CHAMEM i KLAMCA

a co sie nim tak przejmujesz wiadomo ze jak takiemu naplujesz w oko to powie ze
                          deszcz pada
                          cienias i dzieciuch jakich malo ,szkoda nerwow
                          • habudzik Re: habudzik jestes zalosnym kłamcą !!!!!!!!!!!!! 04.06.06, 23:51
                            w_r_e_d_n_y napisał:

> a co sie nim tak przejmujesz wiadomo ze jak takiemu naplujesz w oko to powie ze
                            >
                            > deszcz pada
                            > cienias i dzieciuch jakich malo ,szkoda nerwow

jak ci to przeszkadza to odpisuj mi , bedziesz miał spoko .
                        • habudzik Re: habudzik jestes zalosnym kłamcą !!!!!!!!!!!!! 04.06.06, 23:50
                          zgryzliwy1 napisał:

> ja na pewno nie czepiam sie na forum literowek i bledow
                          > i jak ktos chce to moze sobie to sprawdzic

No właśnie każdy miał mozliwość sprawdzić . Pomyliłem słowo 'watek' ze słowem
                          'post' a Ty zrobiłes sobie z tego zabawe . Nie czytam Twoich odpowiedzi dla
                          innych ale do mnie się czepiasz .

> dlatego za to co o mnie piszesz (swiadomie to robisz) musze nazwac Cie
                          > pospolitym CHAMEM i KLAMCA

I nadal to podtrzymuje .
                          • zgryzliwy1 Re: habudzik jestes zalosnym kłamcą !!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 00:36
                            habudzik napisał:

> zgryzliwy1 napisał:

> > ja na pewno nie czepiam sie na forum literowek i bledow
                            > > i jak ktos chce to moze sobie to sprawdzic

> No właśnie każdy miał mozliwość sprawdzić . Pomyliłem słowo 'watek' ze słowem
                            > 'post' a Ty zrobiłes sobie z tego zabawe

znowu klamiesz w zywe oczy

napisales tak :
                            " Piszemy o gwarancji na 1 mln km . Taki jest temat wątku ."
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42795327&a=42904708

gdybys pomylil slowo watek ze slowem post to musialo by byc tak :
                            " Piszemy o gwarancji na 1 mln km . Taki jest temat postu."

wiec pokaz gdzie tu jest post o takim temacie ,albo przestan juz pindolic
                            zreszta mozesz mnie .....cmoknac
                            • habudzik Re: habudzik jestes zalosnym kłamcą !!!!!!!!!!!!! 05.06.06, 08:38
                              zgryzliwy1 napisał:

> gdybys pomylil slowo watek ze slowem post to musialo by byc tak :
                              > " Piszemy o gwarancji na 1 mln km . Taki jest temat postu."
                              >
                              > wiec pokaz gdzie tu jest post o takim temacie ,albo przestan juz pindolic
                              > zreszta mozesz mnie .....cmoknac

Mniejwiecej od tego miejsca
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=42795327&a=42838619
                              wszystkie posty poniżej są o gwarancji na 1 mln km . Tylko tych kilka powyżej
                              odnosi się do "toYota znowu hurtem..." . Ktoś zmienił temat i cała reszta ze
                              mna naczele też. Wiesz , czasami tak bywa że się zchodzi z głównego tematu ale
                              to nie ja to zrobiłem pierwszy.
    • ktbb pomyliłeś - reklama mówi 1mln km gwarancji 01.06.06, 14:07

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka