Dodaj do ulubionych

Alfa Romeo 145 Bx Kontrolka poduszki powietrznej

06.06.06, 12:47
Witam! od pewnego czasu jadac na trasie gdy tylko wjade na jakas droge gdzie sa dziury i nierownosci zapala mi sie kontrolka
poduszki powietrznej,po pewnym czasie gasnie i jak sa znowu sa dziury to ponownie zapala,czasem jest tak ze nie gasnie tylko pali
sie caly czas az do wylaczenia silnika.Ciekawostka jest przy przekreceniu kluczyka w stacyjce kontrolka gasnie a po wjechaniu na
nierowna,dziurawa droge zapala sie.Prosze pomozcie!
Dziekuje.
Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 94r.
Obserwuj wątek
    • zielony_listek kabelki? 06.06.06, 12:53
      Spróbuj sprawdzic kabelki.
      W Clio na przykład kabelki do bocznych poduszek są dość niefortunnie łączone
      pod przednim fotelem, gdzie wielu kierowców ma w zwyczaju cos wpychać. Ja sobie
      już tak dwa razy odłączyłam boczna poduszkę. Tyle że u mnie nie mrugało, po
      prostu paliła sie kontrolka na stałe (odłączona poduszka).
      Pozdrawiam
      zielony_listek
      • dr.rocco Re: kabelki? 06.06.06, 16:45
        Tez mam taka alfe tylko rok mlodsza , no i u mnie pali sie kontrolka
        wtrysku od 3 lat i jakos jest dobrze , czasem tez zapala sie od oleju ,
        ale to przy gwaltownym chamowaniu , olej sie przemieszcza , ja tam olewam
        te kontrolki , dopiero jak odpadna kola to bede sie martwic.
      • piotrekzaz Re: kabelki? 06.06.06, 20:06
        Patrzylem pod tylna kanapa, sa jakies kabelkii sa nawet jakies łączki takie same jak z przodu pod maska do ABS'u.z przodu pod siedzeniem nic nie widzialem,popatrze jeszcze jutro, rozkrece progi plastikowe i moze cos tam sie zobaczy...
        Dodam, ze auto mam od lutego i wszystko gra,ale ta kontrolka mnie troche denerwuje jak sie zapali.Auto zostalo sprowadzone rok temu z niemiec
        Alfa Romeo 145Bx 1.6 94r.
    • uki145 Re: Alfa Romeo 145 Bx Kontrolka poduszki powietrz 07.06.06, 09:43
      Witam!po podpieciu pod komputer dokładnie wyjdzie w jakim stanie jest (i czy w
      ogóle jest poducha) . przyczyna migania moze byc brak styku ,albo własnie
      kombinowanie z kontrolka po yjetej ,albo wypalonej poduszce. fiat /alfa zaleca
      kontrole w aso tego systemu co 10 lat ,warto to sprawdzic. tak na marginesie
      to gratuluje trafnego wyboru marki i modelu ;-) wymieniaj olej co 10 tys
      km ,dbaj o jego wysoki poziom i wszystko bedzie ok.Pozdrawiam Łukasz
      • piotrekzaz Re: Alfa Romeo 145 Bx Kontrolka poduszki powietrz 07.06.06, 17:58
        Dbam i to bardzo o autko, po zakupie wymienilem bardzo duzo zeczy bo nie wiedzialem czy byly wymienione,teraz przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni, ale co do podlaczenia pod komputer to bylem u fachowca ktory lubuje sie w Alfach i sprawdzal mi wszystko.
        Dziekuje za szybka i fachowa odpowiedz na moje pytanie.
        Pozdrawiam.
        • uki145 Re: Alfa Romeo 145 Bx Kontrolka poduszki powietrz 08.06.06, 00:12
          Witam! widze ,ze dbasz ,bo faktycznie olej w skrzyni boxerka to wazna sprawa.
          sam poruszam sie identyczna (1.6 boxer z grudnia 1994) ;-) Pozdrawiam
          Łukasz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka