Dodaj do ulubionych

Zamień tekturę na plastik

21.06.06, 16:03
W mojej opinii wymuszanie na obywatelach wymiany Prawa Jazdy jest
niedopuszczalne. Przecierz zdałem egazmin, otrzymałem dokument to
potwierdzający. Dlaczego utracił on swą ważność? Dlaczego mam za to płacić?
Polska - Nibylandia - tu wszystko jest na niby.
Obserwuj wątek
    • kedzier42 Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 16:05
      ok ! a co z tymi ktorzy mieszkaja np;w Australii czy w Stanach i nie moga
      jechac do Polski ,zeby wymienic prawko jakies kary ,czy cos!!!
      • zetorg Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 16:15
        Przeciez jest IV RP, a wiec pala przebrzydlego emigranta.
        • veo Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 19:04
          A ja zdałem za 1 egzamin 13.06 i ,ani widu ,ani słychu prawka przez te kolejki :(
    • tommeck Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 16:16
      > 31 czerwca stracą ważność prawa jazdy wydane przed 1 lipca 1999 r.

No to nie ma sie czego obawiac. Jako ze czerwiec ma szczesliwie 30 dni, nie
      bedzie takiego dnia jak 31 czerwca.
    • belenos Do autora - czerwiec ma 30 dni... n/t. 21.06.06, 16:17
    • taj_pan Re: Jak wydoić obywatela 21.06.06, 16:31
      byłem dzisiaj zmuszony przez system, aby zmienić dokument który, dostałem od
      systemu i za niego już raz zapłaciłem. przychodzę wypełniam druczek i dowiaduję
      się, że mam iść do kasy i zapłacić haracz w wysokości 71 zł oraz 6,50 zł
      znaczków skarbowych. idę do kasy kładę 71 zł a tu gostek mówi mi żebym wypełnił
      druczek wpłaty. ja mu na to ,że skoro to jest kasa (taki napis widnieje na
      okienku) to nie ja muszę wypisać druczek wpłaty tylko on powinien mi wystawić
      potwierdzenie wpłaty. no myślę trudno wypisałem druczek kładę 71zł a tu
      dowiaduję się, że nie 71 tylko 73,50zł bo kasa pobiera prowizję od wpłaty. szlag
      mnie trfił bo zabrakło mi 50 gr do zakupu znaczków a najbliższy bankomat
      kilkaset metrów. gdy wróciłem urząd już był zamknięty. nie dość,że urzędasy
      zmuszają ludzi do płacenia sobie haraczu to jeszcze za wpłatę tego haraczu
      pobierają kolejny haracz i robią jak chcą z ludzi wałów. według mnie jest to
      skandal i karygodne. notabene za zdjęcia też trzeba zapłacić dwadzieścia kilka zł.
      • prawdziwek1 Re: Jak wydoić obywatela 21.06.06, 19:00
        W Bydgoszczy w Wydziale Komunikacji z okazji wymiany praw jazdy zarządzono
        weryfikację kierowców.Wszyscy posiadacze praw jazdy wydanych przed 1980 rokiem
        kierowani są na badanie lekarskie.Prawdopodobnie jest to nowy sposób
        na "dojenie" kierowców albo napełniania kabzy znajomym "królika" Jak
        sprawdzałem to w innych miejscowościach tego nie ma tylko w Bydgoszczy-czyżby
        tu tak dużo było znajomych "królika"?
      • kr.mary1 Re: Jak wydoić obywatela 21.06.06, 20:01
        no widzisz czlowieku i po co ci bylo robienie prawa jazdy,teraz masz same
        klopoty.A tak na marginesie to nalezy sie ostry wpi..dol tym pier...lonym
        urzedasom!!!!!To zakrawa na zemste
    • janspruce Polska chce moje podatki a nic nie daje w zamian. 21.06.06, 16:34
      Termin wymiany faktycznie uplywa koncem czerwca jednak rozpozadzenie ministra
      Transportu i Budownictwa weszlo w zycie 29 maja i dzieli Polakow na tych
      lepszych i gorszych. Gorsi to sa ci ktorzy przebywali do tego czasu za
      granica wiezac swiecie w termin wymiany do konca czerwca. Od 29 maja
      rozpozadzenie wprowadza wymog pobytu co najmniej 185 dni na terenie kraju i
      dopiero wtedy mozemy otrzymac prawo jazdy nowego wzoru. Przebywam za granica
      juz prawie cztery lata i kiedy dowiedzialem sie o koniecznosci wymiany
      rozpoczolem starania o wymiane juz w kwietniu przez osobe z mojej rodziny.
      Urzad pietrzyl trudnosci i stawial coraz to nowe wymagania co do wniosku. w
      polowie maja jako ze ta osoba poinformowala o moim pobycie za granica
      zarzadano potwierdzenia wniosku w kraju mojego pobytu przez notariusza. List
      do USA idzie w zaleznosci okolicznosci okolo 10 dni a ten z wnoskami szedl na
      moje nieszczesie dwa tygodnie Potwierdzilem w dobrej wierze wnioski w biurze
      not. i wyslalem do Polski zeby dowiedziec ze nowego prawa jazdy nie otrzymam
      bo przebywam za granica. Teraz po powrocie czeka mnie ponad pol roku
      bezrobocia bo jestem zawodowym kierowca jedynie czasowo wykonuje inna prace.
      W urzedzie informowano mnie zeby sie nie martwic bo termin wymiany na pewno
      bedzie przedluzony tymczasem dla mnie i mi podobnych zostal nie spodziewanie
      skrucony a wymog pobytu 185 dni skazuje mnie na przymusowa role bezrobotnego
      i powieksze wkrotce ta ponad milionowa ich rzesze. Tak wiec durne nie
      przystajace do zycia i dyskryminujace mnie i innych swiecie wierzacych w
      termin wymiany zarzadzenie eliminuje mnie z zycia zawodowego przez pol roku.
      Ludzie prosze jak ktos wie co z tym zrobic niech poradzi.
      • kr.mary1 Re: Polska chce moje podatki a nic nie daje w zam 21.06.06, 20:05
        a nie da sie tego jakos przez ambasade lub konsulat? W razie czego wal do
        ministerstwa transportu i opie....to jedyna szansa,zebys mogl
        pracowac.Inaczej biada...
        • janspruce Wczoraj dzwonilem do Konsulatu w Los Angeles 21.06.06, 21:11
          i pracownik przyznal mi racje ze jestem w jakis sposob dyskryminowany jako
          obywatel RP. Jednak Konsul nie odpowiada za polityke i wydawane glupie
          rozpozadzenia w kraju. Rozpozadzenie to ukazalo sie jedynie w pismie urzedowym
          i skad ja zwykly obywatel za granica kraju mialem o tym wiedziec. Bylem pewien
          terminu na 30 czerwiec i zostalem przez urzedniczki Wydzialu komunikacji w
          Przemyslu wprowadzony w blad ktore ani slowem nie wspomnialy o powyzszym
          zarzadzeniu ktore na pewno bylo im znane juz na poczatku maja. Nie wiem jeszcze
          czy mi to sie przyda ale mam nie przyjete moje podanie z polowy maja jako ze
          nie bylo potwierdzone notarialnie tu w USA jest tam odrecznie wpisana( przez
          urzedniczke tego wydzialu) kwota do zaplaty i wskazane miejsca gdzie ma
          potwierdzic notariusz. Dzwonilem rowniez do Ministerstwa Transportu i
          rozmawialem z urzednikiem ktory potwierdzil jedynie ze takie ropozadzenie
          weszlo w zycie z dniem 29 maja i faktycznie od tego czasu jest wymog
          przebywania w kraju przez 185 dni. Poczatkowo bagatelizowal problem i mowil ze
          bez problemu otrzymam nowe prawo jazdy po powrocie a gdy powiedzialem ze bede
          musial klamac za co grozi odpowiedzialnosc karna poradzil mi dochodzic swoich
          praw w sadzie i gdzie tylko potrafie bo jednak zachodzi tu jakas dyskryminacja
          i zaniedbanie urzednicze. Widze ze w ojczyznie nic sie nie zmienia minister
          wydaje zarzadzenie nie baczac na wczesniejsze terminy bo przeciez ropozadzenie
          to moglo wejsc w zycie miesiac pozniej i sam bylbym sobie winny zaniedbania. A
          tak czuje sie oszukany przez ministra i olany przez urzedniczki ktore slepo
          wykonuja te jego radosna bezmozgowa tworczosc. Nadmienie jeszcze ze jestem po
          wypadku w pracy, mam zlamana piete i za soba dwie operacje od 14 marca nie
          moglem w zaden sposob opuscic Stanow bo przepadl by mi moj inszurans i leczyc
          musial bym sie na wlasny koszt. Kto byl w Ameryce to wie jakie to sa koszty
          przepada czasami dorobek calego zycia. Do tej pory chodze o kulach i trwa moje
          leczenie.Czytam w internecie ze roznice w podatkach bede zobowiazany po
          powrocie zaplacic bo nie ustala moja wiez z krajem( nadal jestem zameldowany) a
          minister Tr. ma mnie za przeproszeniem w d..pie. Podejzewam tez ze reszta tej
          zgraji przy wladzy tez ma mnie w czterech literach chca pewnie zeby wyjechalo
          jeszcze z milion to poprawia sie wskazniki bezrobocia. Zlamane sa tu moje
          podstawowe prawa konstutycyjne bo mi nie dano szansy wymiany tego nieszczesnego
          prawka do konca czerwca podczas gdy inni obywatele przebywajacy w kraju taki
          przywilej posiedli.
          • kr.mary1 Re: Wczoraj dzwonilem do Konsulatu w Los Angeles 21.06.06, 21:54
            a nie przysluguje ci prawo do tego,zeby zlozyc podanie w konsulacie i wtedy
            niech oni zalatwiaja.Powinna byc taka forma,bo kiedy ja chcialam wyrobic synowi
            nowy paszport (mieszkam w Danii),to nie bylo problemu.Jedyna rzecza jest czas
            oczekiwania - w moim przypadku bylby to okres 5 miesiecy.Co urzedasy robia
            przez ten czas,pozostanie wielka tajemnica.A jak sie np ma wymiana Twojego
            prawa jazdy na amerykanskie?
          • kr.mary1 Re: Wczoraj dzwonilem do Konsulatu w Los Angeles 21.06.06, 21:55
            P.S. o co chodzi z tymi 185 dniami?
    • pretorianin3 Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 21:03
      mieszkam za granica,bede w Polsce 3 tygodni ew grudniu,zloze wniosek,ale jak ja
      odbiore to nowe prawo jazdy?

pret
      • janspruce Masz sie po prostu do tego nie przyznac i zlamac 21.06.06, 21:41
        prawo za co grozi odpowiedzialnosc karna. Tak pocieszala mnie dzisiaj
        kieromniczka wydzialu z Przemysla podobno sprawdzaja tylko meldunek. Ja na
        swoje nieszczescie chcialem byc praworzadnym obywatelem i ten numer mi nie
        przejdzie bo juz wiedza ze przebywam za granica i nie mam tych nieszczesnych
        185 dni w kraju. Polska slynie z nieposzanowania prawa przez swoich obywateli
        ale bardzo czesto jestesmy do tego zmuszani przez arogancje rzadzacych i
        ignorancje urzednikow ktorzy sa swiecie przekonani ze petent jest dla nich a
        nie oni dla petenta. Te rozmowe mam nagrana na sekretarke w kazdej chwili do
        wgladu i przesluchania.
        • kr.mary1 Re: Masz sie po prostu do tego nie przyznac i zla 21.06.06, 22:57
          a nie uda sie isc do jakiegos innego urzedasa?To wtedy mozesz klamac-masz prawo.
      • kr.mary1 Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 21:58
        wyrob "pelnomocnictwo notarialne" na osobe ci bliska,najlepiej mama,tata
        itp.Tylko i wylacznie prawo jazdy mozna tak odebrac,gdy sie nie mieszka w kraju
        (ja mieszkam w Danii i kiedy otrzymalam je nie mialam czasu czekac,az bedzie
        gotowe).Nie obejmuje innych dokumentow.
    • odin-2 Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 22:40
      perfee napisał:

> W mojej opinii wymuszanie na obywatelach wymiany Prawa Jazdy jest
      > niedopuszczalne. Przecierz zdałem egazmin, otrzymałem dokument to
      > potwierdzający. Dlaczego utracił on swą ważność? Dlaczego mam za to płacić?
      > Polska - Nibylandia - tu wszystko jest na niby.

.. aa o co Ci chodzi ?,o koszta zwiazane z otrzymaniem bezpieczniejszego
      prw.jazdy ? , ze nikt niepodrobi ???
      • elle666 Re: Zamień tekturę na plastik 21.06.06, 23:52
        cała ta operacja kosztowała mnie 71 zl+6,50 znaczki skarbowe+ 22 zdjecia+pół
        dnia stracone w urzedzie. wk...wia mnie to wszystko, bo niby z jakiej racji
        musze jeszcze raz płacic za prawko. a za chwile okaze sie, ze te
        nowe "plastiki" jakis zenek podrabia w garazu i wymysla nowy "ulepszony" model
        i zabawa zacznie sie od poczatku.
        aha, jeszcze jedno - nowy dowód kosztował 30, a prawko ponad 2 razy tyle?!
        no tak, to kolejny pomysł, żeby dojechac tych co swoje tyłki wożą samochodami.
        dowód musi miec kazdy, a prawko to juz element luksusu
        • jan.kowalski.1960 Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 07:11
          Autor: elle666
          Data: 21.06.06, 23:52
          ... a za chwile okaze sie, ze te
          nowe "plastiki" jakis zenek podrabia w garazu i wymysla nowy "ulepszony" model
          i zabawa zacznie sie od poczatku.

.. skad znasz moje prawdziwe imie i moja profesje ?,szpicjujesz na net-cie ?
    • dunham zmien sobie sam 21.06.06, 23:52
      moje prawo jazdy zostalo wydane bezterminowo, po pol roku uzerania sie ze
      zidiocialymi egzaminatorami laknacymi lapowki. oznacza to ze zaden matol nie
      moze mi teraz kazac wymienic mojego prawa jazdy, bo ma takie widzimisie.
      i na dodatek jeszcze to zdjecie przedstawiajace kolejke do wydzialu
      komunikacji, ludzie, to jest wasze panstwo, miejcie dla siebie szacunek. nie
      mozna stac godzinami w kolejce bo tak wam kazali, chyba ze lubicie zeby wami
      poniewierano.
      • taj_pan Re: zmien sobie sam 22.06.06, 00:14
        wszystko robią po to żeby nas wydoić. rzecznik praw obywatelskich nic nie robi
        bo po co ma robić jak i tak bierze ciepłą pensyjkę. o obywatelach zapomniał
        zanim został rzecznikiem. A my musimy być dojeni jak krowy aby urzędasom z pisu
        było lepiej. władza się utrzyma ale czemu naszym kosztem?
    • el_p Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 08:05
      To jest najwieksze sqr... i kradzierz.
      Najlepsze jest to, ze dowiedzialem sie o tym z tydzien temu. Biorac prawie 80PLN
      mogli odpalic z 1,30 na znaczek i wyslac mi powiadomienie o utracie waznosci.
      Jako czlowiek bez telewizora i radia czuje sie jak obywatel najnizszej
      kategorii. Oczywiscie, jedyny dzien jaki moglem cokolwiek zalatwic, ubiegly
      piatek byl wolny dla urzedow. Rewelacja.
      Najlpesze jest to, ze ostatnio cos przebakiwali o nowych wzorach, wiec pewnie za
      2-3 lata znowu nas okradna gn..
      P.S z urlopu w lipcu nici.
      • jan.kowalski.1960 Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 08:20
        el_p napisał:

> To jest najwieksze sqr... i kradzierz.
        > Najlepsze jest to, ze dowiedzialem sie o tym z tydzien temu. Biorac prawie
        80PL
        > N
        > mogli odpalic z 1,30 na znaczek i wyslac mi powiadomienie o utracie waznosci.
        > Jako czlowiek bez telewizora i radia czuje sie jak obywatel najnizszej
        > kategorii. Oczywiscie, jedyny dzien jaki moglem cokolwiek zalatwic, ubiegly
        > piatek byl wolny dla urzedow. Rewelacja.
        > Najlpesze jest to, ze ostatnio cos przebakiwali o nowych wzorach, wiec pewnie
        z
        > a
        > 2-3 lata znowu nas okradna gn..
        > P.S z urlopu w lipcu nici.

wzór nowego prw.jazdy juz opracowalem,potrzebna aprobata urzedu komunikacji
        i ... interes sie kreci,cena nowego prw.jazdy w 2009 roku ok.150 zl przy
        dzisiejszej wartosci zlotówki.
        • el_p Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 08:39
          LOL, kopsniesz mi jedno po znjomosci?:D

BTW. ile kosztuje falszywka? Bo moze taniej i szybciej pojdzie?
    • turrek Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 10:09
      Na jakiej podstawie jakiś jełop wymyślił, że trzeba przebywać 185 dni w roku w Polsce, by otrzymać przwo jazdy?. Rozumiem taką regulację w zakresie prawa podatkowego ( nie chcesz płacić podatkóww kraju-OK, ale jak nie mieszkasz większość rtoku w tymże kraju), ale w wypadku praw jazdy to dyskryminacja. Jestem obywatelem tego państwa i prawo jazdy, o ile wykazałem się umiejętnościami, należy mi się jak chłopu ziemia. Kto to wymyślił, narodowiec-faszysta, czy kretyn?
    • kajtan Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 10:15
      zlozylem wniosek na poczatku maja.
      mialo byc do odbioru 19 czerwca - rozumiem, duzy napor ludzi, kolejki, jedna
      drukarnia w kraju.

dzis jest 22 czerwca, mam jechac na urlop, strona
      [url=cpdpub.pwpw.pl/apps/PJ.aspx]pwpw[/url] gzrczenie mnie informuje, ze
      juz gotowe do dobioru, a pani w UM jak zacieta plyta - nie ma, nie ma...

A moze jest, tylko leczy wsrod innych nierozpakowanych paczek...?

Coz za wspanialy to jest kraj, co doi nas wciaz...
      --
      ryzykanci żyją krócej - i dodał gazu...
    • slawinek A ja wypełniłem wnniosek24.05 i dziś 22.06 jeszcze 22.06.06, 16:08
      A ja wypełniłem wnniosek24.05 i dziś 22.06 jeszcze nic nie ma w
      urzędzie.Zapytałem jak mam dojechać na wczasy z rodziną skoro miesiąc nie
      starcza na załatwienie tej prostej formalności.Pan odpowiedzial że na własną
      odpowiedzialność będę zmuszony prowadzić.To ja zapytałem czy wystawi jakiś
      dokument potwierdzający że nie zdążyli w terminie urzędasy to zaczął gadać że
      bedzie monitował gdzieś tam.Zostało mi kilka dni do konca czerwca ciekawe jak
      się skończy ta sprawa
    • edek40 Re: Zamień tekturę na plastik 22.06.06, 16:42
      A najgorsze jest to, ze nasza, sprawiedliwie trwonioca nasza kase, wladza naobiecywala cos gornikom, medykom itp. Boje sie, ze moje nowe prawko straci waznosc za kilka miesiecy. A potem pojda w ruch dowody osobiste, wprawdzie tansze, ale bardziej popularne. Co wiecej, zaloze sie, ze emerytom i duchownym beda refundowac szybka wymiane dowodow. Wiec domument dla tzw donatorow systemu bedzie musial kosztowac powiedzmy 91 zl + 17 zl w znaczkach skarbowych + 53 zl za przyjecie formularza i przepisanie go do komputerowej bazy danych. Socjalizm kosztuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka