Dodaj do ulubionych

używanie klimatyzacji-pytanie

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 10:24
Na początek przepraszam za swoją indolencję, ale od niedawna mam samochód z
klimatyzacją. Jasne dla mnie jest, że używa się klimatyzacji w lecie. Jak
jest z porą zimową-czy korzystamy z niej też do ogrzewania ? Proszę o rady,
dzięki.
Obserwuj wątek
    • Gość: bocian Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: 213.76.133.* 04.02.03, 10:28
      Po pierwsze do suszenia - czyli brzy zaparowanych szybach najszybciej sie je
      wysusza powietrzem z klimy (bo klima wysusza powietrze). Z drugiej strony przy
      długotrwałym korzystaniu z klimy (powietrze w aucie masz suche) jesli
      wyłaczysz klimę najprawdopodobniej szyba przednai CI zparuje - wilgoć z
      powietrz zewnętrznego skropli sie na szybie.
      Po drugie dobrze jest co jakis czas nawet w zimie właczyć klimę na parę minut
      żeby sobie pochodziła.
      I to chyba tyle.

Gość portalu: dogi napisał(a):

> Na początek przepraszam za swoją indolencję, ale od niedawna mam samochód z
      > klimatyzacją. Jasne dla mnie jest, że używa się klimatyzacji w lecie. Jak
      > jest z porą zimową-czy korzystamy z niej też do ogrzewania ? Proszę o rady,
      > dzięki.
    • Gość: niro Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: KALIOPE:* / 192.168.3.* 04.02.03, 16:09
      Poprzednik napisal ze "dobrze jest...."
      Ja bym powiedzial koniecznym jest 2 razy w miesiacu wlaczac klime po nagrzaniu
      silnika na ok. 10 minut-ma to zwiazek z smarowaniem sprezarki.
      • koaala Re: używanie klimatyzacji-pytanie 04.02.03, 21:00
        Gość portalu: niro napisał(a):

> Ja bym powiedzial koniecznym jest 2 razy w miesiacu wlaczac klime po
        nagrzaniu
        > silnika na ok. 10 minut-ma to zwiazek z smarowaniem sprezarki.

A co ma wspólnego nagrzanie silnika z klimą ? to już jak silnik nie nagrzany
        to klimy włączać nie można ? sprężarka się nie nasmaruje czy jak ?

els
        • Gość: Niknejm Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: proxy / 143.26.81.* 05.02.03, 10:35
          koaala napisał:

> A co ma wspólnego nagrzanie silnika z klimą ? to już jak silnik nie nagrzany
          > to klimy włączać nie można ? sprężarka się nie nasmaruje czy jak ?

Się nasmaruje ofkors, ale nie należy dodatkowo obciążać zimnego silnika. :-)

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: els Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.03, 14:48
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Się nasmaruje ofkors, ale nie należy dodatkowo obciążać zimnego silnika. :-)

No tak, to jest powód że zimny :-)), tak rozumując należałoby czekać z
            ruszeniem po uruchomieniu aż temp. dojdzie do 90C :-)
            Zresztą klimy montowane są do porządniejszych silników i raczej nie biorą
            więcej jak 5% mocy czyli niewiele, ponadto zimny silnik nie lubi wyższych
            obrotów a nie takiego skromnego obciążenia.

Pozdrawiam , els

PS. poprzedni post wyszedł mi z nikiem koaala używanym na forum gazety o
            nartach (tam trzeba się zalogować) bo się nie wylogowałem i stąd rozbieżność
            między nickiem a podpisem :-) , sory
            • Gość: Niknejm Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: proxy / 143.26.81.* 05.02.03, 19:41
              Gość portalu: els napisał(a):

> No tak, to jest powód że zimny :-)), tak rozumując należałoby czekać z
              > ruszeniem po uruchomieniu aż temp. dojdzie do 90C :-)

A właśnie, że nie. Bo w jeździe (oczywiście bez 'żyłowania') silnik rozgrzewa
              się dużo szybciej, i mniej niszczy niż w przypadku rozgrzewania silnika na
              postoju. Ponoć najlepszy jest złoty środek - rozgrzewamy silnik na postoju max
              do pół minuty (przy dużym mrozie), potem ruszamy i jedziemy, ale na początku
              delikatnie.

> Zresztą klimy montowane są do porządniejszych silników i raczej nie biorą
              > więcej jak 5% mocy czyli niewiele, ponadto zimny silnik nie lubi wyższych
              > obrotów a nie takiego skromnego obciążenia.

O, wbrew pozorom biorą sporo. Wiem, bo kiedyś testowałem Vmax w Civicu 1.8VTi z
              klimą włączoną i wyłączoną. Różnica była rzędu 30km/h (190 vs 220). Chyba, że
              bierzemy pod uwagę silnik 3.5 V6 ;-)

Uwaga Niro (temperatura i smarowanie), też w tym wątku, jest także słuszna.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: els Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.03, 21:02

> > No tak, to jest powód że zimny :-)), tak rozumując należałoby czekać z
                > > ruszeniem po uruchomieniu aż temp. dojdzie do 90C :-)

Z tym czekanie do 90C to przeciez zażartowałem co widać było, oczywiście że
                najlepiej grzać motor lekką jazdą bez dawania mocno w gaz, szkodzą silnikowi
                zimnemu wysokie obroty i duże obciążenie (za wysoki bieg) i tego należy
                unikać, Długie grzania na luzie oczywiście że nie pomaga i jest nieekonomiczne.

> O, wbrew pozorom biorą sporo. Wiem, bo kiedyś testowałem Vmax w Civicu
                1.8VTi z klimą włączoną i wyłączoną. Różnica była rzędu 30km/h (190 vs 220).

Co do poboru mocy przez sprężarkę klimatyzacji to w civicu winna mieć około 4
                kW nie więcej i to przy max. pracy na silnie nagrzane wnetrze. Ten ubytek mocy
                nie moze dawać aż o 30 km mniejszej prędkości maxymalnej, musiały do tego
                dołożyć się jeszcze inne inne czynniki.

> Uwaga Niro (temperatura i smarowanie), też w tym wątku, jest także słuszna.

nadal uważam że jest to daleki związek i pomijalny, zimna olej w sprężarce
                klimy nie grzeje sie od silnika tylko od własnej pracy, no może trochę bo jest
                gdzieś w okolicach bloku silnika przykręcona :-))

Pozdrawiam , els
                • Gość: Niknejm Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: proxy / 143.26.81.* 06.02.03, 11:29
                  Gość portalu: els napisał(a):

> Co do poboru mocy przez sprężarkę klimatyzacji to w civicu winna mieć około 4
                  > kW nie więcej i to przy max. pracy na silnie nagrzane wnetrze. Ten ubytek
                  > mocy
                  > nie moze dawać aż o 30 km mniejszej prędkości maxymalnej, musiały do tego
                  > dołożyć się jeszcze inne inne czynniki.

Cóż, jechałem po pustej praktycznie autostradzie, płaskiej, na klimie i
                  otwartym szyberdachu. Dobiłem do około 180 i koniec. Szyber zamykamy.
                  Stabilizacja prędkości na jakichś 190. Więc guziczek AC na off i...
                  prędkościomierz dość szybko wjechał na 220. Ale mógł być wiatr, przekłamania
                  licznika itp. Nie przeczę. Ale różnica jest naprawdę spora.

Pzdr
                  Niknejm
        • Gość: niro Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: KALIOPE:* / 192.168.3.* 05.02.03, 16:31
          koaala napisał:

> Gość portalu: niro napisał(a):
          >
          >
          > > Ja bym powiedzial koniecznym jest 2 razy w miesiacu wlaczac klime po
          > nagrzaniu
          > > silnika na ok. 10 minut-ma to zwiazek z smarowaniem sprezarki.
          >
          > A co ma wspólnego nagrzanie silnika z klimą ? to już jak silnik nie nagrzany
          > to klimy włączać nie można ? sprężarka się nie nasmaruje czy jak ?
          >
          > els
          W ukladzie klimy jest olej.Gdy zalaczymy klime od razu np. przy temperaturze
          -20 stopni to wiadomo ze smarowanie bedzie gorsze.Wiec po co pospiech skoro
          moze byc lepsze?
    • Gość: Kicur Re: używanie klimatyzacji-pytanie IP: *.bielsko.msk.pl 04.02.03, 18:41
      Gość portalu: dogi napisał(a):

> Na początek przepraszam za swoją indolencję, ale od niedawna mam samochód z
      > klimatyzacją. Jasne dla mnie jest, że używa się klimatyzacji w lecie. Jak
      > jest z porą zimową-czy korzystamy z niej też do ogrzewania ? Proszę o rady,
      > dzięki.

1) Osuszanie;
      2) Producent zaleca okresowe włączanie klimy w celu konserwacji na co najmniej
      ok. pół godz. / m-c.
      Pozdr.
      • Gość: Darek Tylko klima? IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 05.02.03, 00:12
        czy tez moze AC??? AC tez nalezy wlaczac w zimie co jakis czas??? Mam stara
        Ibize z A/C. Pozdrawiam z Madrytu
        • Gość: Niknejm Re: Tylko klima? IP: proxy / 143.26.81.* 05.02.03, 10:30
          Gość portalu: Darek napisał(a):

> czy tez moze AC??? AC tez nalezy wlaczac w zimie co jakis czas??? Mam stara
          > Ibize z A/C. Pozdrawiam z Madrytu

AC=klima=klimatyzacja :-)))))

Pzdr
          Niknejm
        • Gość: Piotr Re: Tylko klima? IP: *.eurx.dupont.com 05.02.03, 10:33

> czy tez moze AC??? AC tez nalezy wlaczac w zimie co jakis czas??? Mam stara
          > Ibize z A/C. Pozdrawiam z Madrytu

Do tej pory myslalem, ze A/C (Air-Conditioning) to wlasnie klima, ale widze, ze
          niekoniecznie...

;-)
          • Gość: Gradus Re: Tylko klima? IP: *.biomag.uni-jena.de 05.02.03, 15:20
            Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Do tej pory myslalem, ze A/C (Air-Conditioning) to
            wlasnie klima, ale widze, ze
            >

Niedawno na jezdzie probnej gosc mi tlumaczyl, ze taka
            klimatyzacja z reczna regulacja (z pokretlami) to jest
            klima automatyczna. Nawet mi pokazal, ze jest napisane
            A/C czyli "Automatic Clima" ;))))

Pozdro.
            • Gość: els Re: Tylko klima? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.02.03, 15:22
              :))) dobre, musiał być mocno uczony, przynajmniej po jakichś kursach czy
              dokształtach.....

els
              • Gość: Darek AC to nie to samo co klima... IP: 5.5.* / *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 06.02.03, 02:39
                Nie jestem pewien, ale jak mi to kiedys tlumaczyl znajomy Hiszpan ( i jesli mi
                sie terminy nie pomylily) to AC to taki schladzacz powietrza, gdzie wszystko
                regulowane jest pokretlem i jest albo cieplo - albo zimno. Natomiast
                klimatyzacja to jest takie urzadzenie na ktorym ustawiasz dana temp. np. 22ºC i
                taka temperature trzyma. Nawet w gazetach motoryzacyjnych ( np. MOTOR16), tam w
                tabelkach gdzie sa ceny samochodoiw, dane techniczne i wyposazenie - podaja AA
                ( Aire Acondicionado czyli AC) i Climatizador - czyli Klimatyzacja - wiec to
                jednak nie jest to samo - stad moje pytanie. No chyba ze w Polsce to jeden
                pieron... Pozdrawiam
                • Gość: Niknejm Re: AC to nie to samo co klima... IP: *.waw.cdp.pl / 143.26.81.* 06.02.03, 11:34

> Nie jestem pewien, ale jak mi to kiedys tlumaczyl znajomy Hiszpan ( i jesli
                  > mi
                  > sie terminy nie pomylily) to AC to taki schladzacz powietrza, gdzie wszystko
                  > regulowane jest pokretlem i jest albo cieplo - albo zimno.

...i jest włącznik A/C (Air Condition). Po włączeniu działa pokrętło. W Polsce
                  nazywa się to szeroko 'klimatyzacją manualną'.

> Natomiast
                  > klimatyzacja to jest takie urzadzenie na ktorym ustawiasz dana temp. np.
                  > 22&ord
                  > m;C i
                  > i taka temperature trzyma. Nawet w gazetach motoryzacyjnych, tam
                  > w tabelkach gdzie sa ceny samochodoiw, dane techniczne i wyposazenie - podaja
                  > AA ( Aire Acondicionado czyli AC) i Climatizador - czyli Klimatyzacja - wiec
                  > to jednak nie jest to samo - stad moje pytanie. No chyba ze w Polsce to jeden
                  > pieron...

Ok, w Polsce to jest 'klimatyzacja automatyczna' lub 'Climatronik'
                  (zapożyczenie z terminologii VW).

I chyba wszystko jasne.

Pzdr
                  Niknejm
        • devote Re: Tylko klima? 06.02.03, 04:00

> czy tez moze AC???

Air Condition
    • l.gorski Re: używanie klimatyzacji-pytanie 09.02.03, 08:53
      p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka