06.02.03, 17:19

www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=240&storyid=2125
,
www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=211&id=4890
i:
www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=211&id=5051
Jeśli się komus nie chce przebijać przez tekst obcojęzyczny, chodzi o to, że
Saab 9-1 mający się pojawić w 2004 może być blisko spokrewniony z następcą
Imprezy ( GM ma udziały w Subaru ).
Gdyby Saab miał też dostać 4x4 z Subaru i np. 6-cylindrowe boxery do
większych modeli , wszyscy fani marki by się chyba ucieszyl.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Saabaru ? 06.02.03, 17:36
      dreaded88 napisał:

> Gdyby Saab miał też dostać 4x4 z Subaru i np. 6-cylindrowe boxery do
      > większych modeli , wszyscy fani marki by się chyba ucieszyl.

To by była dobra informacja i wreszcie "niektórzy" uznaliby SAABa za prawdziwą
      konkurencję dla Audi/BMW/MB;) SAAB ma poważne kłopoty finansowe i ostatnio
      wprowadzili do sprzedaży stare 9-3:O.

Pozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: Saabaru ? IP: *.telia.com 06.02.03, 19:55
      w roku 2004 do produkcji wchodzi jedynie saab 9-3 sport kombi i na zadne inne
      zmiany jak na razie sie nie zanosi .Sytuacja finansowa fabryki jest na tyle
      krytyczna ze zadnych wiekszych inwestycji w 2004 nie bedzie . Dzisiaj oszczedza
      sie doslownie na wszystkim .2005 ma wejsc do produkcji nastepca saaba 9-5
      • greenblack Re: Saabaru ? 06.02.03, 20:43
        Gdyby SAAB chciał skorzystać z 4x4 z Subaru, musiałby kompletnie zmienić
        koncepcję budowania samochodów. SAABy mają silniki ustawione poprzecznie, a
        Subaru wzdłużnie. Płyta podłogowa z Vectry (9-3 i 9-5) się nie nada, więc 4x4 z
        Subaru będzie tylko w 9-1, a w pozostałych modelach "pożal się Boże" Haldex.

Pozdrawiam
        • Gość: Wojtek Re: Saabaru ? IP: *.telia.com 06.02.03, 21:03
          greenblack na
          > Płyta podłogowa z Vectry (9-3 i 9-5) się nie nada,
          Nie ma plyty podlogowej z Vectry w 9-5 a w 9-3 jest plyta
          podlogowa "epsilon " wspolna dla 9-3 , vectry i innych modeli GM a saab
          zostal wyrozniny za jej najlepsze dostosowanie

> , a w pozostałych modelach "pożal się Boże" Haldex.
          Zycze Ci abys kiedykolwiek mial ktorys z tych pozostalych modeli wtedy mozemy
          podyskutowac ,pojezdzisz zobaczycz i moze zmadrzejesz
          >
          >

• greenblack Re: Saabaru ? 06.02.03, 21:09
            Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Nie ma plyty podlogowej z Vectry w 9-5

Jak to nie? To płyta z Vectry B - lekko wydłużona. Chyba mi nie powiesz, że 9-5
            ma unikalną płytę. GM nie było by stać na opracowanie nowej płyty dla modelu
            spzredawanego w śladowych ilościach.

a w 9-3 jest plyta
            > podlogowa "epsilon " wspolna dla 9-3 , vectry i innych modeli GM a saab
            > zostal wyrozniny za jej najlepsze dostosowanie

A na czym ma polegać to "najelpsze dostosowanie"? Jak zwał, tak zwał. Faktem
            jest, że to Vectra C była pierwsza na rynku.

> Zycze Ci abys kiedykolwiek mial ktorys z tych pozostalych modeli wtedy mozemy
            > podyskutowac ,pojezdzisz zobaczycz i moze zmadrzejesz

Dzięki, ale SAABy nie robią na mnie aż takiego wrażenia. Tymczasem pozostanę
            przy innych markach.

Pozdrawiam
            • Gość: Wojtek Re: Saabaru ? IP: *.telia.com 06.02.03, 21:23
              jezeli chodzi o plyte z vectry B miala zastosowanie w saabie 900 94r do9-3
              2003 a jezeli chodzi o 9-5 to ma sie jak piernik do wiatraka .Przedluzona czy
              poszerzona nie ma o czym dyskutowac , nie sama plyta podogowa stanowi o
              samochodzie .
              • greenblack Re: Saabaru ? 06.02.03, 21:28

> jezeli chodzi o plyte z vectry B miala zastosowanie w saabie 900 94r do9-3
                > 2003

Raczej trudno, żeby 900 zaprezentowana w 1993 miała płytę z Vectry B pokazanej
                w 1995.

a jezeli chodzi o 9-5 to ma sie jak piernik do wiatraka .Przedluzona czy
                > poszerzona nie ma o czym dyskutowac , nie sama plyta podogowa stanowi o
                > samochodzie .

Tego nie powiedziałem. Pozostaje, jednak faktem, że z rozstaw osi 9-5 wynoszący
                2700 mm jest jednym z najkrótszych w klasie.

Pozdrawiam
                • Gość: Wojtek Re: Saabaru ? IP: *.telia.com 06.02.03, 21:43
                  Nie jestem w stanie wdawac sie w jalowe dyskusje .Czy vectra B ma plyte od
                  wersji a czy cos jest wydluzone czy poszerzone , czy ma silnik V6 ktory jest
                  jedyny by uchodzic za samochod luksusowy . Jestes nafaszerowany czysto
                  teoretyczna wiedza ( nie powiem niezla ) ale nic po za tym .
                  dla dobrej atmosfery tez pozdrawiam
                  • Gość: johndoe Re: Saabaru ? IP: *.tlsa.pl 07.02.03, 09:07

> Nie jestem w stanie wdawac sie w jalowe dyskusje .Czy vectra B ma plyte od
                    > wersji a czy cos jest wydluzone czy poszerzone , czy ma silnik V6 ktory jest
                    > jedyny by uchodzic za samochod luksusowy . Jestes nafaszerowany czysto
                    > teoretyczna wiedza ( nie powiem niezla ) ale nic po za tym .
                    > dla dobrej atmosfery tez pozdrawiam

he, he . Zielonoczarny juz taki jest. po prostu nie lubi jak poza niemcami ktos cos dobrego wyprodukuje.
                    BTW slyszalem, ze w audi montuja plyte od skody.
                    pzdr

• greenblack Mumia powraca 07.02.03, 15:30
                      Witam Johnadoe! Skąd wiedziałem, że Cię tu zastanę?

Powodowany słabymi wynikami finansowymi SAAB, wprowadził ponownie do sprzedaży
                      stary model 9-3 vel 900. Przykro mi, ale reanimowaniem 11-letnich konstrukcji
                      raczej nie zbuduje się marki mogącej konkurować z Audi/BMW/MB. To tak jakby
                      Audi zaczęło znowu produkować 80, a Mercedes 190. Żałosne...

Pozdrawiam

• johndoe Re: Mumia powraca 07.02.03, 15:41
                        greenblack napisał:

> Witam Johnadoe! Skąd wiedziałem, że Cię tu zastanę?
                        >
                        przeciez napisales saab=vectra, a wtedy mogles miec juz pewnosc:)
                        pzdr
                      • samosia2 Re: Mumia powraca 08.02.03, 10:06
                        No i tu ma szanowny Pan niepełne informacje. Bo po pierwsze Saaba 93 wycofano
                        ze sprzedaży w ramach wprowadzenia nowego modelu, można go było jeszcze przez
                        rok kupować normalnie w Szwecji. Ponowną sprzedaż tego modelu wprowadziło
                        Almeco Motor - dystrybutor Saaba w Polsce. Można się tylko domyślać dlatego,
                        że po pierwsze cena nowego SportSedana jest sporo wyższa a po drugie nie ma
                        wersji CIĘŻAROWEJ co było sporą zachętą dla osób, które stać na wydanie około
                        120 tysięcy złotych (nie więcej), a niekoniecznie chcą jeździć Mesiem C (bo
                        wielu się kojarzy z dresikiem, workami na śmieci itp), Beemką 3 (bo też się
                        kojarzy), Audi A3 lub słabo wyposażoną A4 (bo kradną, no i niestety
                        skojarzenia z krótko ostrzyżonymi młodymi ludźmi).
                        • greenblack Mumia powraca i ma się całkiem dobrze 08.02.03, 16:17
                          samosia2 napisała:

> No i tu ma szanowny Pan niepełne informacje. Bo po pierwsze Saaba 93 wycofano
                          > ze sprzedaży w ramach wprowadzenia nowego modelu, można go było jeszcze przez
                          > rok kupować normalnie w Szwecji.

I tu ma Szanowna Pani niepełne informacje. 9-3/900 jest produkowany i
                          sprzedawany w najlepsze:

www.saabsverige.com/main/SE/sv/model_intro_93.xml

Nie zapominajmy też o 9-3 Cabrio, opartym na starym modelu.

Ponowną sprzedaż tego modelu wprowadziło
                          > Almeco Motor - dystrybutor Saaba w Polsce.

Jak widać, nie tylko w Polsce.

Można się tylko domyślać dlatego,
                          > że po pierwsze cena nowego SportSedana jest sporo wyższa a po drugie nie ma
                          > wersji CIĘŻAROWEJ co było sporą zachętą dla osób, które stać na wydanie około
                          > 120 tysięcy złotych (nie więcej),

Mimo wszystko za 120 tyś jest wiele nowszych i lepszych samochodów niż 11-
                          letnie 9-3.

a niekoniecznie chcą jeździć Mesiem C (bo
                          > wielu się kojarzy z dresikiem, workami na śmieci itp), Beemką 3 (bo też się
                          > kojarzy), Audi A3 lub słabo wyposażoną A4 (bo kradną, no i niestety
                          > skojarzenia z krótko ostrzyżonymi młodymi ludźmi).

Który kolega spod trzepaka opowiada te "mądrości"?

Pozdrawiam
                          • samosia2 Re: Mumia powraca i ma się całkiem dobrze 11.02.03, 17:55
                            greenblack napisał:
                            I tu wychodzi jak Zielonoczarny prowadzi dyskusję, najważniejsze żeby
                            zaprzeczyć. Proponuję jeszcze raz przeczytać
                            mój post. A następnie zastanowić się nad swoją wersją: podpowiedzi
                            www.saabsverige to strona kraju o nazwie ...*, saaba 93 ze sprzedaży wycofano
                            jak wszedł nowy model, co miało miejsce ....* miesięcy temu (dla ułatwienia
                            było to mniej niż 12 miesięcy = rok).
                            * pola oznaczone gwiazdką należy wypełnić.
                            Teraz już chyba nie będzie wątpliwości, jeżeli jakoweś się pojawią postaram
                            się w miarę możliwości wyjaśnić...

> Mimo wszystko za 120 tyś jest wiele nowszych i lepszych samochodów niż 11-
                            > letnie 9-3.
                            A taraz o kwestii subiektywnej, jak się ma 120 tys. (skrót od tysięcy) to się
                            człowiek trochę zastanawia i w tym przypadku padło na saaba, nie znalazło się
                            auto lepsze i bez konotacji (przypadek szczególny - niska grupa wiekowa
                            potencjalnego właściciela). Pewnie takich problemów nie ma jak się ma
                            czterdzieściparę lat, bo widzę wielu ludzi w średnim wieku w takich autkach (z
                            resztą bardzo fajnych). Stąd może moje nieprecyzyjne podkreślenie, że jak
                            jedzie poniżej wymienionym autem MŁODY CZŁOWIEK, to niestety wielu, niedobrze
                            się kojarzy.
                            > a niekoniecznie chcą jeździć Mesiem C (bo
                            > > wielu się kojarzy z dresikiem, workami na śmieci itp), Beemką 3 (bo też si
                            > ę
                            > > kojarzy), Audi A3 lub słabo wyposażoną A4 (bo kradną, no i niestety
                            > > skojarzenia z krótko ostrzyżonymi młodymi ludźmi).
                            >
                            > Który kolega spod trzepaka opowiada te "mądrości"?
                            >
                            >
                            > Pozdrawiam
                            • greenblack Re: Mumia powraca i ma się całkiem dobrze 11.02.03, 20:32
                              samosia2 napisała:

> I tu wychodzi jak Zielonoczarny prowadzi dyskusję, najważniejsze żeby
                              > zaprzeczyć.

Zaprzeczanie nie jest dla mnie celem samym w sobie. Staram się tylko dementować
                              kłamstwa szerzone przez innych.

Proponuję jeszcze raz przeczytać
                              > mój post.

Przeczytałem i dla pewności jego poważne fragmenty wklejam i postaram się
                              zanalizwoać tutaj:

Kłamstwo nr1:
                              > Bo po pierwsze Saaba 93 wycofano
                              >ze sprzedaży w ramach wprowadzenia nowego modelu,

Jak udowodniłem SAAB jest sprzedawany nie tylko w Polsce.

Kłamstwo nr2:
                              można go było jeszcze przez
                              rok kupować normalnie w Szwecji.

Można go normalnie kupować także DZIŚ.

> Ponowną sprzedaż tego modelu wprowadziło
                              >Almeco Motor - dystrybutor Saaba w Polsce.

9-3 jest sprzedawany nie tylko w Polsce - patrz wyżej.

> A następnie zastanowić się nad swoją wersją: podpowiedzi
                              > www.saabsverige to strona kraju o nazwie ...*,

Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę wpisać Szwecja, ale przecież Szwecja, to
                              nie Polska, gdzie jakoby miano wyłącznie sprzedawać stare 9-3.

> saaba 93 ze sprzedaży wycofano

Przecież już udowodniłem, że sprzedają go i to nie tylko w Polsce.

> jak wszedł nowy model, co miało miejsce ....* miesięcy temu (dla ułatwienia
                              > było to mniej niż 12 miesięcy = rok).

9-3 SportSedana pokazano gdzieś w czerwcu, ale do sprzedaży, jak to zazwyczaj
                              bywa, wszedł trochę później. I co z tego, skoro wciąż sprzedają stare 9-3?

> * pola oznaczone gwiazdką należy wypełnić.

> Teraz już chyba nie będzie wątpliwości, jeżeli jakoweś się pojawią postaram
                              > się w miarę możliwości wyjaśnić...

Oczywiście, że nie ma wątpliwości, bo pokazałem, że stare 9-3 jest sprzedawane
                              także poza Polską.

[Pseudoracjonalna reszta wypowiedzi wycięta]

Pozdrawiam
                              • samosia2 Re: Mumia powraca i ma się całkiem dobrze 11.02.03, 20:49
                                greenblack napisał:

> Przeczytałem i dla pewności jego poważne fragmenty wklejam i postaram się
                                > zanalizwoać tutaj:
                                Ufff. Bardzo proszę pisz o wydechach, napędach itp. ale proszę nie analizuj, w
                                dobrze pojętym Twoim interesie. Wielu ludzi ma Cię tu za łepskiego gościa, ale
                                Twój wizerunek może się zachwiać. Możesz oczywiście zaprzeczyć...
                                Pozdrawiam, będę mieć większy dystans do Twoich wypowiedzi.
                      • fretless Re: Mumia powraca 11.02.03, 21:31
                        greenblack napisał:

> Witam Johnadoe! Skąd wiedziałem, że Cię tu zastanę?
                        >
                        > Powodowany słabymi wynikami finansowymi SAAB, wprowadził ponownie do
                        sprzedaży
                        > stary model 9-3 vel 900. Przykro mi, ale reanimowaniem 11-letnich
                        konstrukcji
                        > raczej nie zbuduje się marki mogącej konkurować z Audi/BMW/MB. To tak jakby
                        > Audi zaczęło znowu produkować 80, a Mercedes 190. Żałosne...
                        >
                        >
                        > Pozdrawiam
                        > Jaka 11 letnia konstrukcja! SAAB 93 to nie 900. Wygląda identycznie, ale to
                        to zupełnie inne auto. Może powiesz jeszcze, że 95 to 9000?
                        • greenblack Re: Mumia powraca 11.02.03, 21:37
                          fretless napisał:

> Jaka 11 letnia konstrukcja! SAAB 93 to nie 900. Wygląda identycznie, ale
                          > to
                          > to zupełnie inne auto.

A jakież to niewyobrażalne zmiany w 1998 przeszedł SAAB 900 zmieniając się w 9-
                          3? Oczywiście, że 9-3 to 900 po liftingu. Tak samo jak Vectra produkowana od
                          1995-99 i jej zmodernizowana wersja 1999-2001 i jak wiele innych modeli.

Może powiesz jeszcze, że 95 to 9000?

Nie. 9-5 bazuje na zupełnie innej płycie, a 9000 stworzono w koprodukcji z
                          Fiatem - Croma/164/Thema.

Pozdrawiam
                        • fretless Re: Mumia powraca 11.02.03, 21:39
                          Jeszcze jedno. Za ok. półtora roku ma wejść nowe 93 sport kombi ze stałym
                          napędem 4x4. Obecnie jest to prototyp na testach, i nie mów mi proszę , że nie
                          są w stanie zrobić dobrego samochodu, skoro zaczęli od samolotów.
                          • greenblack Re: Mumia powraca 11.02.03, 21:48
                            fretless napisał:

> Jeszcze jedno. Za ok. półtora roku ma wejść nowe 93 sport kombi ze stałym
                            > napędem 4x4.Obecnie jest to prototyp na testach,

A o czym niby jest/miał być ten wątek?

i nie mów mi proszę , że nie
                            > są w stanie zrobić dobrego samochodu, skoro zaczęli od samolotów.

To się okaże.

Pozdrawiam
                  • greenblack Re: Saabaru ? 07.02.03, 15:23

> Nie jestem w stanie wdawac sie w jalowe dyskusje .

A na czym miałaby polegać "owocna" dyskusja? Na pzrekonaniu wszystkich, że
                    SAABy to najlepsze samochody na świecie?

Czy vectra B ma plyte od
                    > wersji a czy cos jest wydluzone czy poszerzone , czy ma silnik V6 ktory
                    jest
                    > jedyny by uchodzic za samochod luksusowy .

Przykro mi, ale 2.0 R4, to raczej śmieszny motor w tej klasie, a SAAB nie ma
                    żadnego modelu luksusowego mogącego konkurować np. z S-klasą lub A8.

Pozdrawiam
                    • Gość: Wojtek Re: Saabaru ? IP: *.telia.com 07.02.03, 21:33

>
                      >
                      >
                      > A na czym miałaby polegać "owocna" dyskusja? Na pzrekonaniu wszystkich, że
                      > SAABy to najlepsze samochody na świecie?
                      > Daleki jestem od tego twierdzenia i nikt nikogo nie probuje przekonac jednak
                      dyskutujac o saabach trzeba tym jezdzic a nie tylko porownywac dane techniczne
                      >
                      >
                      > Przykro mi, ale 2.0 R4, to raczej śmieszny motor w tej klasie, a SAAB nie ma
                      > żadnego modelu luksusowego mogącego konkurować np. z S-klasą lub
                      sprobuj 9-5 aero 2.3 turbo i wtedy pogadamy ,to juz nie chodzi o konkurencje z
                      S klasa
                      to nie jest ta kategoria
                      Czym jezdzisz na co dzien ?
                      • greenblack Re: Saabaru ? 07.02.03, 21:39

> sprobuj 9-5 aero 2.3 turbo i wtedy pogadamy ,

Dzięki. Takie silniki mnie nie biorą, a doładowana R4 nie czyni samochodu
                        luksusowym.

to juz nie chodzi o konkurencje z
                        > S klasa
                        > to nie jest ta kategoria

Przecież, to oczywiste.

> Czym jezdzisz na co dzien ?

Patrz kilka postów niżej. "Detektywi Dreaded88 i Niknejm na tropie Greenblacka
                        przedstawiają":)))

Pozdrawiam
        • dreaded88 Re: Saabaru ? 07.02.03, 17:55
          Chyba i tak będą musieli zmienić koncepcję, jeśli zmaterializują się kiedyś
          plany GM i Fiata. Jakiś rok temu pokazywano w prasie V8, który miał napędzać
          Alfy, Lancie i Saaby. 4 l, 300 KM, 400 Nm. To chyba musi iść wzdłużnie ? Jednak
          czy powstanie - nie wiadomo.
          Pozdr.
          P.S. Twój 4Matic charakteryzowany jest przez liczbę 320 ?
          • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 07.02.03, 18:27
            dreaded88 napisał:

> Chyba i tak będą musieli zmienić koncepcję, jeśli zmaterializują się kiedyś
            > plany GM i Fiata. Jakiś rok temu pokazywano w prasie V8, który miał napędzać
            > Alfy, Lancie i Saaby. 4 l, 300 KM, 400 Nm. To chyba musi iść wzdłużnie ?

Masz rację, mówią też o konstruowaniu płyty podłogowej, w której byłoby łatwo
            zmieniać napęd tył/przód (np. Fiat miałby przód - oczywiście nie z tym
            silnikiem, a AR tył).

> P.S. Twój 4Matic charakteryzowany jest przez liczbę 320 ?

He, he, też rozszyfrowałeś Greenblacka, widzę ;-) Fakt, trudno nie było ;-))

Pzdr
            Niknejm
            • dreaded88 Re: Saabaru ? 07.02.03, 18:38
              Gość portalu: Niknejm napisał(a):

>
              > Masz rację, mówią też o konstruowaniu płyty podłogowej, w której byłoby łatwo
              > zmieniać napęd tył/przód (np. Fiat miałby przód - oczywiście nie z tym
              > silnikiem, a AR tył).

OK, ale czy z tego mówienia coś będzie ? Bo patrząc na kondycję koncernu można
              się obawiać. Napęd tylny powinna teoretycznie mieć już AR Brera.

> > P.S. Twój 4Matic charakteryzowany jest przez liczbę 320 ?
              >
              > He, he, też rozszyfrowałeś Greenblacka, widzę ;-) Fakt, trudno nie było ;-))

Skoro przyznał się niebacznie, że wyciąga 234 km/h, nietrudno :-)
              Pozdr.
              • greenblack Re: Saabaru ? 07.02.03, 19:16
                dreaded88 napisał:

> > > P.S. Twój 4Matic charakteryzowany jest przez liczbę 320 ?
                > >
                > > He, he, też rozszyfrowałeś Greenblacka, widzę ;-) Fakt, trudno nie było ;-
                > ))
                >
                > Skoro przyznał się niebacznie, że wyciąga 234 km/h, nietrudno :-)

He, he. Dociekliwe cwaniaczki:) Tylko teraz "cicho sza":) Na marginesie dodam,
                że wkrótce wielki powrót do quattro - prawdziwego oczywiście:)

> Pozdr.

Pozdrawiam
                • dreaded88 Re: Saabaru ? 08.02.03, 17:51
                  greenblack napisał:

>
                  > He, he. Dociekliwe cwaniaczki:) Tylko teraz "cicho sza":)

Ja nic nie mówiłem :-)

>Na marginesie dodam,
                  > że wkrótce wielki powrót do quattro - prawdziwego oczywiście:)

RS 6 ?
                  Pozdr.
                  • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 17:59
                    dreaded88 napisał:

> RS 6 ?

2 pozycje w cenniku niżej.

> Pozdr.

Pozdrawiam
                    • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 10.02.03, 11:33
                      greenblack napisał:

> 2 pozycje w cenniku niżej.

225 kucykoof... To może lepiej Imprezkę STi albo Lancerka?

Pzdr
                      Niknejm
                      • greenblack Re: Saabaru ? 10.02.03, 11:52

> greenblack napisał:
                        >
                        > > 2 pozycje w cenniku niżej...
                        ... w obrębie tej samej kombinacji literowo-cyfrowej.

> 225 kucykoof...

Przecież napisałem, że z prawdziwym quattro:P

To może lepiej Imprezkę STi albo Lancerka?

A mają wersję z automatem?:P

> Pzdr
                        > Niknejm

Pozdrawiam
                        Greenblack
                        • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 10.02.03, 12:29
                          greenblack napisał:

> To może lepiej Imprezkę STi albo Lancerka?
                          >
                          > A mają wersję z automatem?:P

Lancer Evo z automatem... brrr... ;-)

Pzdr
                          Niknejm
                          • greenblack Lancer Evo z automatem 28.02.03, 13:44

> Lancer Evo z automatem... brrr... ;-)

www.thecarconnection.com/index.asp?article=5803&sid=184&n=157

2003 Mitsubishi Lancer Evolution
                            Base prices: $28,987
                            Engine: 2.0-liter turbocharged in-line four, 271 hp/273 lb-ft
                            Drivetrain: Five-speed automatic, all-wheel drive

Widać wszystko jest możliwe, a automaty wypierają ręczne skrzynie z ich
                            najbardziej strzeżonych terytoriów.

Pozdrawiam
                            • Gość: Niknejm Re: Lancer Evo z automatem IP: 143.26.81.* 28.02.03, 16:32
                              greenblack napisał:

> 2003 Mitsubishi Lancer Evolution
                              > Base prices: $28,987
                              > Engine: 2.0-liter turbocharged in-line four, 271 hp/273 lb-ft
                              > Drivetrain: Five-speed automatic, all-wheel drive
                              > Widać wszystko jest możliwe, a automaty wypierają ręczne skrzynie z ich
                              > najbardziej strzeżonych terytoriów.

Widziałem, ale to chyba błąd, bo powyżej w tym samym artykule, w porównaniu z
                              Imprezą WRX, napisali:
                              "both boast 2.0-liter turbo four-cylinders; both mate five-speed manual
                              transmissions to all-time all-wheel drive (although an auto transmission is
                              also available in the WRX)."

Wynika z tego, że Impreza to ma, a Evo nie.

Natomiast i tak w rajdach nadal jeżdżą manuale. Mimo wszystko. Ten automat to
                              pewnie dla Hamerykańców, których wielu w ogóle nie umie manuala obsługiwać.

Swoją drogą, jest też wersja Hondy NSX automat, ze zmniejszonym momentem
                              obrotowym i mocą - dla Amerykańców.

Obawiam się, że w sporcie Evo z automatem wciąż nie dorównuje Evo manual. Gdyby
                              było inaczej - w rajdach jeździłyby już automaty ;-))

Pzdr
                              Niknejm
          • greenblack Re: Saabaru ? 07.02.03, 19:20
            dreaded88 napisał:

Nie byłbym taki pewny. Ten V8, to ma pochodzić od Cadillaca i w planach jest
            montowanie go w Thesis - aucie przednionapędowym przecież. Może zastosują
            Haldex, który przy poprzecznym ustawieniu silnika jest jedynym wyjściem, bo
            raczej nie pójdą w ślady przednionapędowych Cadillaców, od których to nawet sam
            Cadillac odchodzi. Następne Cadillac'ki mają być tylko tylnonapędowe lub 4x4.

Pozdrawiam
            • dreaded88 Re: Saabaru ? 08.02.03, 17:49
              Hmmm, wydaje mi się, że rok temu sprawa kręciła się wokół tego silnika, XV8 :

www.autointell-news.com/News-2001/September-2001/September-2001-2/September-12-01-p9.htm

www.ssrrs.com/engines.html
              (pod drugim linkiem więcej).
              O Fiacie nic tam nie wspominają, ale w którymś niemieckim piśmie pokojarzono tą
              jednostkę z Włochami, nic dziwnego zresztą.
              Pozdr.
              • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 18:13
                dreaded88 napisał:

> Hmmm, wydaje mi się, że rok temu sprawa kręciła się wokół tego silnika, XV8 :

Silnik bardzo ciekawy, może będzie w nowej Omedze. Swoją drogą ciekawe, czy
                Omega pozostanie autem tylnonapędowym czy, jak straszy Opel, będzie
                przednionapędowa.

> O Fiacie nic tam nie wspominają, ale w którymś niemieckim piśmie pokojarzono

>
                > jednostkę z Włochami, nic dziwnego zresztą.

Jeżeli Alfa ma dokonać ekspansji na rynek amerykański(m.in. SUV i van), to bez
                V8 się nie obędzie. Zawsze mogą przecież skorzystać z V8 z Maserati.

> Pozdr.

Pozdrawiam
                • dreaded88 Re: Saabaru ? 08.02.03, 19:01
                  Jak ta Omega w ogóle będzie, bo na razie wydaje się, że Opel będzie się kończył
                  na Signum, bazujacym na wiadomej platformie :-)
                  Silniki Maserati w AR - chyba za drogo by wyszło...
                  Pozdr.
                  • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 20:05
                    dreaded88 napisał:

> Jak ta Omega w ogóle będzie, bo na razie wydaje się, że Opel będzie się
                    kończył
                    >
                    > na Signum,

Omega będzie i ma zupełnie zrywać z obecnym, przeciętnym image.

bazujacym na wiadomej platformie :-)

Na wiadomej;) Ciekawe, jakie będą ceny Signum. Jeżeli sporo większe od Vectry z
                    tymi samymi silnikami, to nie wróżę mu wielkiego sukcesu.

> Silniki Maserati w AR - chyba za drogo by wyszło...

Czy ja wiem? Konstrukcja jest już gotowa, a zwiększenie produkcji znacząco
                    obniżyłoby cenę jednostokową.

> Pozdr.

Pozdrawiam
                    • dreaded88 Re: Saabaru ? 10.02.03, 15:55
                      greenblack napisał:

>
                      > Omega będzie i ma zupełnie zrywać z obecnym, przeciętnym image.

Ciekawe, ciekawe... A jakieś bliższe informacje ? BTW, obecna Omega jest chyba
                      mocno deficytowa, przeciętności i problemów z jakością nie równoważy nawet cena
                      niższa niż wozów markowych. A może to będzie jakaś europejska wersja Pontiaca
                      (chyba) G6 ?

> bazujacym na wiadomej platformie :-)
                      >
                      > Na wiadomej;) Ciekawe, jakie będą ceny Signum. Jeżeli sporo większe od Vectry
                      z
                      >
                      > tymi samymi silnikami, to nie wróżę mu wielkiego sukcesu.

Jednak jest to inny koncept nadwozia. Celują chyba w Vel Satisa... Nota bene
                      takich i innych dziwolągów będzie przybywać - pojawi się A8 Avant czy też
                      Avantissimo, wielkie kombi Volvo, 5-m i pewnie drogie prawie jak S-Klasa,
                      Mercedes GST (fajnie podsumowany w prasie niemieckiej - pojazd dla tych, którzy
                      nie mogą się zdecydować na wybór między S, ML a Vaneo :-)). Mam nadzieję, że o
                      Maybachu i RR Kombi nikt nie myśli :-)

>
                      > > Silniki Maserati w AR - chyba za drogo by wyszło...
                      >
                      > Czy ja wiem? Konstrukcja jest już gotowa, a zwiększenie produkcji znacząco
                      > obniżyłoby cenę jednostokową.

Ale stuknęło chyba w prestiż Maserati. Co by powiedzieli fani na to, że silnik
                      prostytuowany jest w samochodzie marki masowej :-) ?
                      Pozdr.
                      • greenblack Re: Saabaru ? 10.02.03, 16:05
                        dreaded88 napisał:

> Ciekawe, ciekawe... A jakieś bliższe informacje ?

Podobno nowa Omega ma bezpośrednio celować w A6/E/5, a nawet wyżej... Zupełnie
                        nowe materiały wewnątrz, nowe silniki, nowe zawieszenie.

BTW, obecna Omega jest chyba
                        > mocno deficytowa, przeciętności i problemów z jakością nie równoważy nawet
                        cena
                        >
                        > niższa niż wozów markowych.

Ten model już na siebie zarobił przez te 9 lat.

A może to będzie jakaś europejska wersja Pontiaca
                        > (chyba) G6 ?

Raczej coś zupełnie nowego, a jeżeli nawet jakieś powiązania to z Cadillac'kiem
                        CTS.

> Jednak jest to inny koncept nadwozia.

Vectra Caravan+.

Celują chyba w Vel Satisa...

Ale wtedy, gdzie miejsce dla Omegi? Może jak powiedziałem na jeszcze wyższej
                        półce?

Nota bene
                        > takich i innych dziwolągów będzie przybywać - pojawi się A8 Avant czy też
                        > Avantissimo, wielkie kombi Volvo, 5-m i pewnie drogie prawie jak S-Klasa,
                        > Mercedes GST (fajnie podsumowany w prasie niemieckiej - pojazd dla tych,
                        którzy
                        >
                        > nie mogą się zdecydować na wybór między S, ML a Vaneo :-)).

Ja żdanego kombi chyba nigdy nie polubię.

Mam nadzieję, że o
                        > Maybachu i RR Kombi nikt nie myśli :-)

Oj, nie byłbym taki pewny. Podobno ma być Maybach SUV i Bentley SUV:O Maserati
                        SUV już jest.

> Co by powiedzieli fani na to, że silnik
                        > prostytuowany jest w samochodzie marki masowej :-) ?

No przecież napisałem, że silnik Ferrari w Lancii już był, więc wszystko jest
                        możliwe.

> Pozdr.

Pozdrawiam
                  • greenblack V8 w Lancii - historia 09.02.03, 09:19
                    dreaded88 napisał:

> Silniki Maserati w AR - chyba za drogo by wyszło...

Nie wiem, czy pamiętacie, że było coś takiego, jak Lancia Thema 8.32. Dzisiaj
                    całkowity "biały kruk". Model ten miał silnik 2.9 V8 205 KM od Ferrari, zatem
                    wszystko jest możliwe.

> Pozdr.

Pozdrawiam
          • greenblack 9-5 V8 - zaprzepaszczona szansa 18.04.03, 21:42
            dreaded88 napisał:

www.autoexpress.co.uk

Saab 9-5 V8

"V-have ways of making you torque! That's the message from GM, which has
            recently unveiled an all-new lightweight V8 petrol engine that is set to find
            its way into Saabs and Vauxhalls from 2004.

The new 4.3-litre unit, here in development form in a Saab 9-5, produces 300bhp
            and nearly 400Nm of pulling power, making it one of the most tractable units in
            its class. Yet the all-alloy construction and plastic components mean it will
            weigh little more than a four-cylinder powerplant.

An innovative throttle-by-wire system does away with the usual accelerator
            cable to use a fully automated set-up. It proves quick yet predictable, with
            the feel of a conventional unit.

The engine is a keen performer, with its huge torque applied through a six-
            speed automatic gearbox. Yet even with the self-shifter, the V8 powerplant
            proves a handful in the current 9-5, with plenty of wheelspin and torque steer.
            Saab points out that these traits will be ironed out before production, while
            insiders hint the engine will be mated to a secret new 4WD system.

If so, Saab and Vauxhall's future looks exciting. The new unit is already
            earmarked for flagship versions of the Vectra Signum, and will also appear in
            the next-generation 9-5 and Vauxhall Omega - both due in 2005. Juergen
            Zoellter"

Na zdjęciach widać czerwoną głowicę (jak w Maserati!) poprzecznie ustawionego
            silnika "Global V8". 4x4 pewnie Haldex i 6-biegowy automat. Saab ma potencjał,
            ale nie ma funduszy na jego wykorzystanie:(

Pozdrawiam

• dreaded88 Dlaczego zaprzepaszczona? 22.04.03, 15:36
              Z tekstu to chyba nie do końca wynika. Ładowanie V8 do obecnego 9-5 to poniekąd
              lanie młodego wina do starych bukłaków i nic dziwnego, że istnieje to jedynie
              w formie eksperymentalnej.
              Jakaś tam nowa 9-5 pewnie powstanie i raczej jednak nie będzie to Impala :-)
              Będzie najpewniej bazować na zmodyfikowanej platformie Vectry/9-3, czyli koszty
              nie aż tak znów straszne (będzie można wtedy porównywać ją złośliwie ze Skodą
              Superb:-). Może wtedy te wszystkie rozwiązania, które wyliczasz ujrzą światło
              dzienne.
              Pozdr.
              • greenblack Re: Dlaczego zaprzepaszczona? 22.04.03, 15:50
                dreaded88 napisał:

> Z tekstu to chyba nie do końca wynika. Ładowanie V8 do obecnego 9-5 to
                poniekąd
                >
                > lanie młodego wina do starych bukłaków i nic dziwnego, że istnieje to
                jedynie
                > w formie eksperymentalnej.

Ten artykuł jest z 2001, więc mieli czas, żeby wprowadzić do produkcji, a kto
                wie, ile jeszcze będą produkowali 9-5.

> Jakaś tam nowa 9-5 pewnie powstanie i raczej jednak nie będzie to Impala :-)
                > Będzie najpewniej bazować na zmodyfikowanej platformie Vectry/9-3,

Tak, na pewno nie będzie wspólnej platformy z Alfą 167, która ma być podobno
                tylnonapędowa/4x4.

czyli koszty
                >
                > nie aż tak znów straszne (będzie można wtedy porównywać ją złośliwie ze Skodą
                > Superb:-). Może wtedy te wszystkie rozwiązania, które wyliczasz ujrzą światło
                > dzienne.

Swoją drogą to ciekawe, jak im się udało pomieścić poprzecznie ustawiony V8, 6-
                biegowy automay i jeszcze 4x4 w tak wąskim nadwoziu i na tak małej płycie.

> Pozdr.

Pozdrawiam
      • dreaded88 Re: Saabaru ? 07.02.03, 17:42
        Coś mi się wydaje, że trafienie w ręce GM nie jest najlepszym, co mogło spotkać
        Saaba. Volvo u Forda też się nie przelewa (np. nie mogą dobic się silnika 8-
        cyl)...
        • greenblack Re: Saabaru ? 07.02.03, 19:29
          dreaded88 napisał:

> Coś mi się wydaje, że trafienie w ręce GM nie jest najlepszym, co mogło
          spotkać
          >
          > Saaba.

Gdyby nie GM, to SAAB do tej pory nie miałby V6 o wynalazkach w stylu ESP czy 5-
          biegowego automatu nie wspominając.

Volvo u Forda też się nie przelewa (np. nie mogą dobic się silnika 8-
          > cyl)...

To ma być ten V8 z Jaguara i Lincolna LS, którego nigdy nie łączono z przednim
          napędem, zatem nie wiadomo, jak to się im uda zgrać. Poza tym przydałby się
          automat 5-biegowy, a z tym jak wiadomo raczej będzie ciężko w komorze S80 i
          XC90 - patrz 4-biegowe automaty w 3.0 R6 i T6.

Pozdrawiam
          • dreaded88 Re: Saabaru ? 08.02.03, 17:40
            greenblack napisał:

>
            > Gdyby nie GM, to SAAB do tej pory nie miałby V6 o wynalazkach w stylu ESP czy
            5
            > -
            > biegowego automatu nie wspominając.

Pewnie by nie miał tych cudów, ale gdyby trafił w łapki BMW (zamiast Rovera),
            odsądzanego od czci i wiary VW (quattro, V8 z Audi...) czy któregoś z koncernów
            japońskich - miałby dużo lepsze... Nie pamiętam jednak zupełnie tej sprawy
            sprzed ponad 10 lat i nie wiem, czy kto inny łapki wyciągał.

>
            > Volvo u Forda też się nie przelewa (np. nie mogą dobic się silnika 8-
            > > cyl)...
            >
            > To ma być ten V8 z Jaguara i Lincolna LS, którego nigdy nie łączono z
            przednim
            > napędem, zatem nie wiadomo, jak to się im uda zgrać. Poza tym przydałby się
            > automat 5-biegowy, a z tym jak wiadomo raczej będzie ciężko w komorze S80 i
            > XC90 - patrz 4-biegowe automaty w 3.0 R6 i T6.

Z informacji, które wyszperałem w sieci wynikać może, że nie chodzi wcale o
            Jaguarowskiego 4-4.2 l. Podobno (opieram się tu na wpisach z forum volvospy,
            zamieszczonych przez faceta, sprawiającego wrażenie dobrze zorientowanego)
            konstrukcją "małego" 8-cyl (V czy W - nie pomnę) ok. 4 l dla Volvo, mogącego
            mieścić się w S80, miała zająć się Yamaha. Redukcje kosztów u Forda na ten rok
            ucięły sprawę.
            Pozdrawiam.
            • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 18:16
              dreaded88 napisał:

> Pewnie by nie miał tych cudów, ale gdyby trafił w łapki BMW (zamiast Rovera),
              > odsądzanego od czci i wiary VW (quattro, V8 z Audi...) czy któregoś z
              koncernów
              >
              > japońskich - miałby dużo lepsze...

A który z japońskich koncernów miał go niby kupić? Nissan, którego przed
              bankructwem uratowało Renault? Mitsubishi, które stoi na krawędzi bankructwa i
              obecnie jest własnością DC? Suzuki - część GM? Mazda, japoński Ford? Pozostaje
              Honda, która była/jest chyba za biedna, a poza tym miała wtedy Rovera oraz
              Toyota, która mogła, ale nie chciała.

Nie pamiętam jednak zupełnie tej sprawy
              > sprzed ponad 10 lat i nie wiem, czy kto inny łapki wyciągał.

Ja też nie pamiętam:(

> Z informacji, które wyszperałem w sieci wynikać może, że nie chodzi wcale o
              > Jaguarowskiego 4-4.2 l. Podobno (opieram się tu na wpisach z forum volvospy,
              > zamieszczonych przez faceta, sprawiającego wrażenie dobrze zorientowanego)
              > konstrukcją "małego" 8-cyl (V czy W - nie pomnę) ok. 4 l dla Volvo, mogącego
              > mieścić się w S80, miała zająć się Yamaha.

A Yamaha skąd tu się wzięła?

Redukcje kosztów u Forda na ten rok
              > ucięły sprawę.

Wiem. Też już o tym pisałem.

> Pozdrawiam.

Pozdrawiam
              • dreaded88 Re: Saabaru ? 08.02.03, 19:07
                greenblack napisał:

> A który z japońskich koncernów miał go niby kupić? Nissan, którego przed
                > bankructwem uratowało Renault? Mitsubishi, które stoi na krawędzi bankructwa
                i
                > obecnie jest własnością DC? Suzuki - część GM? Mazda, japoński Ford?
                Pozostaje
                > Honda, która była/jest chyba za biedna, a poza tym miała wtedy Rovera oraz
                > Toyota, która mogła, ale nie chciała.

Z technicznego punktu widzenia - najlepsza byłaby właśnie Toyota przez wzgląd
                na Lexusy :-) Nissan z Infiniti też nie byłby zły, Renault mogłoby uratować
                całość. OK, wiem, że to nie jest takie proste...

>
                > A Yamaha skąd tu się wzięła?

Prawda, że dziwne ? Niemniej jednak pisało się akurat o tej firmie, podobno
                mającej doświadczenia w konstruowaniu jednostek V...
                Pozdrawiam
                • Gość: toyot Re: Saabaru ? IP: *.core.jjs.pl 08.02.03, 19:13
                  dreaded88 napisał:

> greenblack napisał:
                  >
                  > > A który z japońskich koncernów miał go niby kupić? Nissan, którego przed
                  > > bankructwem uratowało Renault? Mitsubishi, które stoi na krawędzi bankruct
                  > wa
                  > i
                  > > obecnie jest własnością DC? Suzuki - część GM? Mazda, japoński Ford?
                  > Pozostaje
                  > > Honda, która była/jest chyba za biedna, a poza tym miała wtedy Rovera oraz
                  >
                  > > Toyota, która mogła, ale nie chciała.
                  >
                  > Z technicznego punktu widzenia - najlepsza byłaby właśnie Toyota przez wzgląd
                  > na Lexusy :-) Nissan z Infiniti też nie byłby zły, Renault mogłoby uratować
                  > całość. OK, wiem, że to nie jest takie proste...

A może po prostu Subaru ? ;-)
                  A tak poważnie to Honda nie jest biedna, przede wszystkim nie jest zadłużona
                  jak DC czy Ford. Jak by chciała to nie byłoby większych problemów. Poza tym
                  oczywiście ma Acurę i wysoki poziom techniczny. Ale to wszystko gdybanie.

>
                  > >
                  > > A Yamaha skąd tu się wzięła?
                  >
                  > Prawda, że dziwne ? Niemniej jednak pisało się akurat o tej firmie, podobno
                  > mającej doświadczenia w konstruowaniu jednostek V...

Ma bardzo duże doświadczenie, ale nie wiem jak porównać małe silniki V w
                  motocyklach z V-8 ?

Pzdr
                  • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 20:13
                    Gość portalu: toyot napisał(a):

> A tak poważnie to Honda nie jest biedna, przede wszystkim nie jest zadłużona
                    > jak DC czy Ford.

Może nie jest biedna, ale Rovera uratować nie potrafiła. Na jakieś zakupy jej
                    nie stać i sama musi uważać, by nie zostać kupioną przez jakiś koncern. Okres
                    największych fuzji już za nami, ale mówi się o PSA lub BMW.

Jak by chciała to nie byłoby większych problemów. Poza tym
                    > oczywiście ma Acurę i wysoki poziom techniczny.

Taki poziom, że diesele kupuje w Polsce od Isuzu, a w przeszłości od Rovera. V8
                    czy V12 też nie mają - nie mówię o jednostkach w F1.

> Ma bardzo duże doświadczenie,

W V2 chyba:)

ale nie wiem jak porównać małe silniki V w
                    > motocyklach z V-8 ?

Ja też nie.

> Pzdr

Pozdrawiam
                    • Gość: toyot Re: Saabaru ? IP: *.core.jjs.pl 08.02.03, 20:36
                      greenblack napisał:

> Gość portalu: toyot napisał(a):
                      >
                      >
                      > > A tak poważnie to Honda nie jest biedna, przede wszystkim nie jest zadłużo
                      > na
                      > > jak DC czy Ford.
                      >
                      > Może nie jest biedna, ale Rovera uratować nie potrafiła.

Rover po prostu był nie do uratowania ze swoimi związkami zawodowymi, wysokimi
                      kosztami produkcji, marną siecią sprzedaży, małą znajomością marki na globalnym
                      a nawet tylko europejskim rynku itd. To była firma stricte angielska i jej
                      samochody właściwie sprzedawały się tylko tam. A taka firma nie jest w stanie
                      dzisiaj funkcjonować. BMW oczywiście też nie było jej w stanie pomóc, tylko
                      straciło na tym więcej niż Honda. Choć może trochę odzyskało z Land Rovera i
                      Mini.

Na jakieś zakupy jej
                      > nie stać i sama musi uważać, by nie zostać kupioną przez jakiś koncern. Okres
                      > największych fuzji już za nami, ale mówi się o PSA lub BMW.

No tak, to firmy teoretycznie zagrożone przejęciem, bo są mniejsze od Wielkiej
                      Szóstki. Ale to tylko teoretyczna możliwość, o której mówi się od dawna, ale
                      moim zdaniem tak się nie stanie w dającej się przewidzieć przyszłości. Bo to
                      właśnie Honda, BMW i PSA są w świetnej kondycji finansowej i doskonale
                      prosperują w przeciwieństwie do gigantów z których tylko Toyota jest w naprawdę
                      doskonałej kondycji. Może jeszcze Renault-Nissan choć ostatnio bardziej dzięki
                      Nissanowi. Reszta jest pożądnie zadłużona i tej mniejszej trójki po prostu nie
                      ma kto przejąć. Nawet jakby chciał bo okres fuzji minął i po tych paru latach
                      widać że najczęściej do niczego dobrego oprócz strat one nie doprowadziły.
                      Wyjątek - Renault Nissan.

>
                      > Jak by chciała to nie byłoby większych problemów. Poza tym
                      > > oczywiście ma Acurę i wysoki poziom techniczny.
                      >
                      > Taki poziom, że diesele kupuje w Polsce od Isuzu, a w przeszłości od Rovera.
                      V8
                      >
                      > czy V12 też nie mają - nie mówię o jednostkach w F1.

A od kiedy to poziom mierzy się w dieslach ??? Honda to NAJWIĘKSZY producent
                      silników na świecie. Diesle są jej potrzebne tylko w Europie, więc pewnie nie
                      ma sensu rozwijać jakiejś wielkiej produkcji. Tak na marginesie jakiś własny
                      Hondowski diesel trafi niedługo do nowego Accorda, ale czy to ma jakieś
                      znaczenie ? Honda nie ma co prawda V8, bo zawsze specjalizowała się w
                      mniejszych wysokoobrotowych silnikach. W końcu zaczynała od motocykli, które są
                      do tej pory bezkonkurencyjne. Ma za to doskonałe V6. A liczbą patentów i
                      oryginalnych rozwiązań Hondy można by wiele firm obdzielić. Choćby sztandarowy
                      VTEC, nie mówiąc o jednym z najbardziej zaawansowanych silników w S-2000. Także
                      trzeba Hondy nie lubić żeby jej odmawiać wysokiego poziomu zaawansowania
                      technicznego. No ale nie jest ona niemiecka ;-)

>
                      >
                      > > Ma bardzo duże doświadczenie,
                      >
                      > W V2 chyba:)

Dokładnie, o tym myślałem ;-)
                      • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 20:48

Trochę to dziwne, że BMW pozbyło się Land Rovera, jedynej marki, na której
                        mogło zarobić.

> A od kiedy to poziom mierzy się w dieslach ???

Ja sam nie jestem fanem dieseli, ale 4.0 V8 BMW lub MB, to jednak majstersztyk.

Honda to NAJWIĘKSZY producent
                        > silników na świecie. Diesle są jej potrzebne tylko w Europie, więc pewnie nie
                        > ma sensu rozwijać jakiejś wielkiej produkcji.

Bagatelizowanie rynku europejskiego i jego gustów raczej na dobre Hondzie nie
                        wyjdzie. Toyota i Mazda to zrozumiały.

Tak na marginesie jakiś własny
                        > Hondowski diesel trafi niedługo do nowego Accorda, ale czy to ma jakieś
                        > znaczenie ? Honda nie ma co prawda V8, bo zawsze specjalizowała się w
                        > mniejszych wysokoobrotowych silnikach.

Może w nowej Legend...

W końcu zaczynała od motocykli, które są
                        >
                        > do tej pory bezkonkurencyjne. Ma za to doskonałe V6. A liczbą patentów i
                        > oryginalnych rozwiązań Hondy można by wiele firm obdzielić.

Niknejm byłby wniebowzięty;)

Choćby sztandarowy
                        > VTEC, nie mówiąc o jednym z najbardziej zaawansowanych silników w S-2000.

Silnik w S2000, to sztuka dla sztuki.

Także
                        >
                        > trzeba Hondy nie lubić żeby jej odmawiać wysokiego poziomu zaawansowania
                        > technicznego.

Nie odmawiam. Mówiętylko, że nie wszystko ma najlepsze.

No ale nie jest ona niemiecka ;-)

Nie mów hop:)

Pozdrawiam
                        • Gość: toyot Re: Saabaru ? IP: *.core.jjs.pl 08.02.03, 21:04
                          greenblack napisał:

> Trochę to dziwne, że BMW pozbyło się Land Rovera, jedynej marki, na której
                          > mogło zarobić.

No i zarobiło całkiem nieźle. Sprzedając... A teraz Ford traci na Land Roverze
                          i dokłada do interesu. Więc BMW zrobiło mądrze zostawiając sobie tylko Mini,
                          które nie wiedzieć czemu sprzedaje się świetnie.

>
                          >
                          > > A od kiedy to poziom mierzy się w dieslach ???
                          >
                          > Ja sam nie jestem fanem dieseli, ale 4.0 V8 BMW lub MB, to jednak
                          majstersztyk.

Ja też nie jestem fanem. A te silniki o których piszesz to dopiero jest sztuka
                          dla sztuki...

Honda nie ma co prawda V8, bo zawsze specjalizowała się w
                          > > mniejszych wysokoobrotowych silnikach.
                          >
                          > Może w nowej Legend...

Chyba jednak nie... A poza tym czytałem gdzieś że nowy Accord zastępuje nie
                          tylko starego ale i Legend. Mam nadzieję że nie. Może tylko w Polsce albo w
                          Europie.

>
                          > W końcu zaczynała od motocykli, które są
                          > >
                          > > do tej pory bezkonkurencyjne. Ma za to doskonałe V6. A liczbą patentów i
                          > > oryginalnych rozwiązań Hondy można by wiele firm obdzielić.
                          >
                          > Niknejm byłby wniebowzięty;)

Wiem ;-))) Ale nie tylko on ma prawo lubić Hondę.

>
                          > Choćby sztandarowy
                          > > VTEC, nie mówiąc o jednym z najbardziej zaawansowanych silników w S-2000.
                          >
                          > Silnik w S2000, to sztuka dla sztuki.

No nie zgodzę się. Ten samochód się sprzedaje chociaż może nie u nas i ludzie
                          kręcą te 240 kucy. A kręcą się one pięknie...

>
                          > No ale nie jest ona niemiecka ;-)
                          >
                          > Nie mów hop:)

Po moim i Niknejma trupie !!! ;-)

Pzdr
                          • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 21:15

> No i zarobiło całkiem nieźle. Sprzedając... A teraz Ford traci na Land
                            Roverze
                            > i dokłada do interesu.

Naprawdę Landy przynosi straty?

Więc BMW zrobiło mądrze zostawiając sobie tylko Mini,
                            > które nie wiedzieć czemu sprzedaje się świetnie.

Bo jeździ, jak prawdziwe BMW.

> Chyba jednak nie... A poza tym czytałem gdzieś że nowy Accord zastępuje nie
                            > tylko starego ale i Legend.

Naprawdę? A ja słyszałem, że w tym roku pokażą nową Acurę RL=Hondę Legend.

Mam nadzieję że nie. Może tylko w Polsce albo w
                            > Europie.

W Europieten model i tak nie istnieje.

> Wiem ;-))) Ale nie tylko on ma prawo lubić Hondę.

OK, ale co na to Toyota? Nie będzie zazdrosna?;)

> No nie zgodzę się. Ten samochód się sprzedaje chociaż może nie u nas i ludzie
                            > kręcą te 240 kucy. A kręcą się one pięknie...

W porządku, ale co to za sens wyciskać 240 KM z 2 litrów?

> Pzdr

Pozdrawiam
                            • Gość: toyot Re: Saabaru ? IP: *.core.jjs.pl 08.02.03, 21:50
                              greenblack napisał:

> Naprawdę Landy przynosi straty?

Tak słyszałem. Ford ma plany jak wyciągnąć go na prostą żeby stał się dochodowy
                              w ciągu najbliższych kilku lat. Te plany to oczywiście oszczędności... Można
                              się domyślić na czym da się zaoszczędzić.

> > Chyba jednak nie... A poza tym czytałem gdzieś że nowy Accord zastępuje ni
                              > e
                              > > tylko starego ale i Legend.
                              >
                              > Naprawdę? A ja słyszałem, że w tym roku pokażą nową Acurę RL=Hondę Legend.

Też tak słyszałem. Więc może chodzi tylko o Europę lub o rezygnację ze
                              sprzedaży w Polsce. W artykule o Accordzie było tylko wspomniane że ma on
                              zastąpić nie tylko Accord poprzedni ale i Legend. Zresztą Legend jest teraz
                              chyba tylko w Europie. W USA kiedyś był ale został zastąpiony przez RL.

> > Wiem ;-))) Ale nie tylko on ma prawo lubić Hondę.
                              >
                              > OK, ale co na to Toyota? Nie będzie zazdrosna?;)

Jak jej powiedziałem to była oburzona, ale jakoś ją udobruchałem. Ustaliliśmy
                              że Honda będzie dla żony (Civic 1.5 VTi) a ja zostanę przy Toyci. Tylko tak
                              nieśmiało myślę o ciut nowszej V6 :-)

>
                              >
                              > > No nie zgodzę się. Ten samochód się sprzedaje chociaż może nie u nas i lud
                              > zie
                              > > kręcą te 240 kucy. A kręcą się one pięknie...
                              >
                              > W porządku, ale co to za sens wyciskać 240 KM z 2 litrów?

A ja bym se tam powyciskał ;-) Z miłą chęcią

Pzdr
                              • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 10.02.03, 12:47

> > > Chyba jednak nie... A poza tym czytałem gdzieś że nowy Accord zastępu
                                > je nie tylko starego ale i Legend.
                                > > Naprawdę? A ja słyszałem, że w tym roku pokażą nową Acurę RL=Hondę Legend.
                                >
                                > Też tak słyszałem. Więc może chodzi tylko o Europę lub o rezygnację ze
                                > sprzedaży w Polsce. W artykule o Accordzie było tylko wspomniane że ma on
                                > zastąpić nie tylko Accord poprzedni ale i Legend. Zresztą Legend jest teraz
                                > chyba tylko w Europie. W USA kiedyś był ale został zastąpiony przez RL.

Już z kilku źródeł słyszałem o prezentacji nowego Legenda w 2003 lub 2004r.
                                Zobaczymy.

> > OK, ale co na to Toyota? Nie będzie zazdrosna?;)
                                >
                                >
                                > Jak jej powiedziałem to była oburzona, ale jakoś ją udobruchałem. Ustaliliśmy
                                > że Honda będzie dla żony (Civic 1.5 VTi) a ja zostanę przy Toyci. Tylko tak
                                > nieśmiało myślę o ciut nowszej V6 :-)

Hmmm... Technicznie 1.5 to nie jest VTi (które ma silnik VTEC DOHC) tylko po
                                prostu 1.5 VTEC 114KM. Jest to VTEC SOHC, ale zarazem jeden z najlepszych
                                silników Hondy. Bardzo dobra dynamika, jak na 1.5, i bardzo niskie zużycie
                                paliwa (w granicach 7.5L/100km w mieście). Pochodzi ze słynnego silnika 1.5
                                VTEC-E 90KM, który palił jeszcze mniej, ale był ciutek mniej dynamiczny.

> > > No nie zgodzę się. Ten samochód się sprzedaje chociaż może nie u nas
                                > i ludzie kręcą te 240 kucy. A kręcą się one pięknie...

> > W porządku, ale co to za sens wyciskać 240 KM z 2 litrów?
                                >
                                > A ja bym se tam powyciskał ;-) Z miłą chęcią

Sens to ma taki, że:
                                - pali dużo mniej od aut o podobnej dynamice, gdzie jest 50KM z litra i V8 5.0L
                                co najmniej (sporo takich jeździ po USA) ;-) Choć tam akurat jest to mniej
                                istotne (ceny benzyny)
                                - silnik jest sporo lżejszy od wspomnianego V8 - lepsze zachowanie na zakrętach.
                                - wrażenia bliskie jazdy bolidem F1 ;-) Ale to dla fana.

Osobiście wolę ciutek spokojniejszy, a bardziej praktyczny Cifek VTi lub TypeR.
                                Też niezła dynamika, ale w nadwoziu kompakta. :-)

Pzdr
                                Niknejm
                                • greenblack Re: Saabaru ? 10.02.03, 15:51

>
                                  > Sens to ma taki, że:
                                  > - pali dużo mniej od aut o podobnej dynamice, gdzie jest 50KM z litra i V8
                                  5.0L
                                  >
                                  > co najmniej (sporo takich jeździ po USA)

A po co od razu takie skrajności? Miałem na myśli np. jakiś zgrabny V6/R6 2.5-
                                  2.8l. Czy ten silnik byłby zły w takim samochodzie? Z tym skromnym spalaniem,
                                  to też przesada - katalogowo 9,9 l/100 km, ale przecież nikt tym samochodem nie
                                  chce bić rekordów oszczędnej jazdy. Przecież mówimy o samochodzie sportowym.
                                  Np. takie Porsche Boxter 2.7 228 KM, komfort przyspieszania zupełnie inny, a
                                  spalanie katalogowe 9,7l/100 km.

;-) Choć tam akurat jest to mniej
                                  > istotne (ceny benzyny)
                                  > - silnik jest sporo lżejszy od wspomnianego V8 - lepsze zachowanie na
                                  zakrętach

I znowu ekstrema. Po co zaraz V8? R6/V6/B6 by wystarczył.

> .
                                  > - wrażenia bliskie jazdy bolidem F1 ;-) Ale to dla fana.
                                  >
                                  > Osobiście wolę ciutek spokojniejszy, a bardziej praktyczny Cifek VTi lub
                                  TypeR.

No proszę. Widać, że nawet Hondziarze nie całkiem lubią taką jazdę;)

> Też niezła dynamika, ale w nadwoziu kompakta. :-)
                                  >
                                  > Pzdr
                                  > Niknejm

Pozdrawiam
                                  Greenblack
                                  • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 10.02.03, 16:13
                                    greenblack napisał:

> A po co od razu takie skrajności? Miałem na myśli np. jakiś zgrabny V6/R6 2.5-
                                    > 2.8l. Czy ten silnik byłby zły w takim samochodzie?

Może i dobry, ale prawda jest taka, że tu się liczy każdy kilogram. Autka z R6
                                    2.5L (np. BMW 325ti Compact) nie dają sobie na torze rady nawet z CTRem
                                    (kompakt, nie sportowy kabriolet), o S2000 nie wspomnę...
                                    S2000 to 'funmobil', zbliżony maksymalnie charakterystyką do F1. Po to został
                                    stworzony.

> Z tym skromnym spalaniem,
                                    > to też przesada - katalogowo 9,9 l/100 km, ale przecież nikt tym samochodem
                                    > nie
                                    > chce bić rekordów oszczędnej jazdy. Przecież mówimy o samochodzie sportowym.
                                    > Np. takie Porsche Boxter 2.7 228 KM, komfort przyspieszania zupełnie inny, a
                                    > spalanie katalogowe 9,7l/100 km.

Ale dynamika nadal o te ułamki sekund lepsza niż w Porsche. No i jeszcze jedno -
                                    jaka jest cena Porsche, jaka S2000, nawet przy chorym cle 35% na auta z
                                    Japonii. :-) S-ka z silnikiem V6 z kolei to byłoby auto klasy NSXa, a to już
                                    półka 911-tki (jeśli chodzi o Porsche).

> > Osobiście wolę ciutek spokojniejszy, a bardziej praktyczny Cifek VTi lub
                                    > TypeR.
                                    >
                                    > No proszę. Widać, że nawet Hondziarze nie całkiem lubią taką jazdę;)

Lubić, lubią. Ale S2000 to jest autko dla kawalerów. Upchnięcie siebie, żony,
                                    ew. dziecka i zakupów w S-kę to rzecz niestety niewykonalna. A na dwa autka, w
                                    tym S-kę dla funu, i autko rodzinne (co najmniej kompakt) dziengów brak. Więc
                                    trzeba pójść na kompromis ;-)

Pzdr
                                    Niknejm
                                    • dreaded88 Powyżej 3 litrów chyba jest niższe cło 10.02.03, 16:29
                                      Na samochody z Japonii, gdzieś mi się to obiło o oczy. Wtedy wynosi bodajże 10
                                      %. Czyli paradoksalnie Honda z dużym silnikiem nie musiałaby być wcale droższa,
                                      przynajmniej w Polsce, oczywiście.
                                      • Gość: Niknejm Re: Powyżej 3 litrów chyba jest niższe cło IP: 143.26.81.* 10.02.03, 16:33
                                        dreaded88 napisał:

> Na samochody z Japonii, gdzieś mi się to obiło o oczy. Wtedy wynosi bodajże
                                        > 10%. Czyli paradoksalnie Honda z dużym silnikiem nie musiałaby być wcale >
                                        droższa, przynajmniej w Polsce, oczywiście.

Może i tak, ale S-ka ma 2L pojemności. I Honda raczej nie zrobi wersji 3L na
                                        polski rynek ;-))

Pzdr
                                        Niknejm
                                    • greenblack Re: Saabaru ? 10.02.03, 16:35

> Może i dobry, ale prawda jest taka, że tu się liczy każdy kilogram. Autka z
                                      R6
                                      > 2.5L (np. BMW 325ti Compact)

Przecież tę kwestię też już sobie wyjaśniliśmy.

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=4223958&a=4229763

325ti jest o ponad 200 kg cięższy i to zupełnie inna klasa. Konkurencją dla
                                      S2000 może być np. Z4 3.0.

> > Np. takie Porsche Boxter 2.7 228 KM, komfort przyspieszania zupełnie inny,
                                      > a
                                      > > spalanie katalogowe 9,7l/100 km.
                                      >
                                      > Ale dynamika nadal o te ułamki sekund lepsza niż w Porsche. No i jeszcze
                                      jedno
                                      > -
                                      > jaka jest cena Porsche, jaka S2000, nawet przy chorym cle 35% na auta z
                                      > Japonii. :-)

213 tyś za Boxtera i 187 tyś za S2000. Boxter ma silnik 6-cylondrowy, który
                                      jest znacznie droższy, no i to Porsche;P

> Pzdr
                                      > Niknejm
                                      • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 10.02.03, 17:35
                                        greenblack napisał:

> Przecież tę kwestię też już sobie wyjaśniliśmy.

W tamtym teście był BMW z manualem (chyba 5-biegowym). A co do komfortu (hałas)
                                        to wszystko ma swoją cenę. Dla Ciebie pewne rzeczy są ważniejsze niż dla mnie.
                                        I na odwrót.

> 325ti jest o ponad 200 kg cięższy i to zupełnie inna klasa. Konkurencją dla
                                        > S2000 może być np. Z4 3.0.

I znowu Honda jest o te ułamki sekund dynamiczniejsza. O różnicy w cenie nie
                                        wspomnę... A jeśli porównasz z ciutek bardziej zbliżonym pojemnościowo Z4 2.5L
                                        (też jak najbardziej R6), to przewaga po stronie Hondy jest miażdżąca (półtorej
                                        sekundy w przyspieszeniu do 100km/h). A porównajmy z Z4 3.0 takiego NSXa
                                        3.2L... Tu już byłaby masakra...

> > > Np. takie Porsche Boxter 2.7 228 KM, komfort przyspieszania zupełnie
                                        > inny,
                                        > > a
                                        > > > spalanie katalogowe 9,7l/100 km.
                                        > >
                                        > > Ale dynamika nadal o te ułamki sekund lepsza niż w Porsche. No i jeszcze
                                        > jedno
                                        > > -
                                        > > jaka jest cena Porsche, jaka S2000, nawet przy chorym cle 35% na auta z
                                        > > Japonii. :-)
                                        >
                                        > 213 tyś za Boxtera i 187 tyś za S2000. Boxter ma silnik 6-cylondrowy, który
                                        > jest znacznie droższy, no i to Porsche;P

W PL cło 35%, akcyza itp. W Niemczech taka sama H tańsza jest o ponad 10000
                                        Euro, niż w Polsce. I wtedy porównaj z Porsche...

Honda (poza może NSXem) nie celuje w segment Porsche. W swoim, nazwijmy to
                                        tak 'segmencie premium', robi zaawansowane technologicznie samochody o
                                        usportowionym charakterze, ale są one duuużo tańsze (niekoniecznie u nas -
                                        bariery celne). Kupują je ludzie, dla których priorytetem nie jest nadzwyczajny
                                        komfort, ale osiągi sporo lepsze niż innych aut dostępnych na rynku, w podobnej
                                        cenie. Np. obecnie w klasie kompakt do około 100000zł nie znajdziesz żadnego
                                        autka o dynamice i prowadzeniu równie dobrym jak ma Cif TypeR. Kilka lat temu
                                        to samo było prawdą w przypadku Civica VTi. Wśród sportowych roadsterów w
                                        cenie, jaką ma S2000 nie znajdziesz nic o lepszej dynamice. A przy tym są to
                                        samochody trwałe i niezawodne.

Pzdr
                                        Niknejm
                                        • greenblack Re: Saabaru ? 10.02.03, 18:23

>
                                          > W tamtym teście był BMW z manualem (chyba 5-biegowym).

Ten test był trochę "chory". Auta różnych klas i mocy - m.in Yaris TS i Subaru
                                          Impreza:O Konkurencją dla S2000 jest Z4. Na dobrą sprawę, jedynym kokurentem 3
                                          Copmpact jest MB C Sportcoupe.

A co do komfortu (hałas)
                                          >
                                          > to wszystko ma swoją cenę. Dla Ciebie pewne rzeczy są ważniejsze niż dla
                                          mnie.
                                          > I na odwrót.

:)

> I znowu Honda jest o te ułamki sekund dynamiczniejsza. O różnicy w cenie nie
                                          > wspomnę...

Nie tędy droga. Jak można porównywać 3 Compact z S2000? Jedynym modelem z gamy
                                          BMW, mogącym z nim konkurować jest Z4 3.0.

A jeśli porównasz z ciutek bardziej zbliżonym pojemnościowo Z4 2.5L
                                          > (też jak najbardziej R6), to przewaga po stronie Hondy jest miażdżąca
                                          (półtorej
                                          >
                                          > sekundy w przyspieszeniu do 100km/h).

I tu dochodzimy do sedna sprawy. To z jakiej pojemności ktoś osiąga podobną
                                          moc, to kwestia dowolna. Porównujmy samochody o zbliżonej mocy.

A porównajmy z Z4 3.0 takiego NSXa
                                          > 3.2L... Tu już byłaby masakra...

A porównajmy NSX z Z8:P MASAKRA.

>
                                          > W PL cło 35%, akcyza itp. W Niemczech taka sama H tańsza jest o ponad 10000
                                          > Euro, niż w Polsce.

W Europie, BMW i Porsche też są tańsze.

> Np. obecnie w klasie kompakt do około 100000zł nie znajdziesz żadnego
                                          > autka o dynamice i prowadzeniu równie dobrym jak ma Cif TypeR.

A Focus RS, Astra OPC, Golf GTI/V6?

Wśród sportowych roadsterów w
                                          > cenie, jaką ma S2000 nie znajdziesz nic o lepszej dynamice.

Z4 nie ma jeszcze w ofercie, ale Z3 kosztowało około 190 tyś, czyli tyle co
                                          S2000, a przecież Honda, to nie BMW z R6:P

A przy tym są to
                                          > samochody trwałe i niezawodne.

Te skaramentalne słowa, oczywiście musiały paść?;)

> Pzdr
                                          > Niknejm

Pozdrawiam
                                          Greenblack
                                          • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 11.02.03, 12:00
                                            greenblack napisał:

> Ten test był trochę "chory". Auta różnych klas i mocy - m.in Yaris TS i
                                            > Subaru
                                            > Impreza:O Konkurencją dla S2000 jest Z4. Na dobrą sprawę, jedynym kokurentem
                                            > 3 Copmpact jest MB C Sportcoupe.

Tam BMW 3 konkurowało z Cifkiem TypeR, nie S2000 akurat. A Cifek ma jednak
                                            słabsze przyspieszenia od S-ki.

> > I znowu Honda jest o te ułamki sekund dynamiczniejsza. O różnicy w cenie n
                                            > > nie wspomnę...
                                            >
                                            > Nie tędy droga. Jak można porównywać 3 Compact z S2000? Jedynym modelem z
                                            > gamy BMW, mogącym z nim konkurować jest Z4 3.0.

Eeee... Nieporozumienie. Mówiłem właśnie o porównaniu Z4 3.0 z S2000 2.0, dane
                                            wziąłem ze stron producentów. Powtarzam: S2000 wypada odrobinę lepiej (0-
                                            100km/h).

> A jeśli porównasz z ciutek bardziej zbliżonym pojemnościowo Z4 2.5L
                                            > > (też jak najbardziej R6), to przewaga po stronie Hondy jest miażdżąca
                                            > (półtorej
                                            > >
                                            > > sekundy w przyspieszeniu do 100km/h).
                                            >
                                            > I tu dochodzimy do sedna sprawy. To z jakiej pojemności ktoś osiąga podobną
                                            > moc, to kwestia dowolna. Porównujmy samochody o zbliżonej mocy.

A może o zbliżonej cenie? ;-) Zresztą, nawet dla Z4 3.0 S-ka jest co najmniej
                                            równorzędnym zawodnikiem...

> A porównajmy z Z4 3.0 takiego NSXa
                                            > > 3.2L... Tu już byłaby masakra...
                                            >
                                            > A porównajmy NSX z Z8:P MASAKRA.

Tja... Cena silnik V8 5.0L, i... zaskoczenie: 0-100km/h w 4.7s. Tymczasem NSX
                                            TypeS0 ma 0-100 w 4.47s. Silniczek V6 3.2 280KM (przynajmniej oficjalnie, w
                                            Japonii jest ofcjalne ograniczenie mocy aut do 280KM) :-P

> > W PL cło 35%, akcyza itp. W Niemczech taka sama H tańsza jest o ponad
                                            > > 10000 Euro, niż w Polsce.
                                            >
                                            > W Europie, BMW i Porsche też są tańsze.

Ale różnice nie są aż tak duże - brak cła.

> > Np. obecnie w klasie kompakt do około 100000zł nie znajdziesz żadnego
                                            > > autka o dynamice i prowadzeniu równie dobrym jak ma Cif TypeR.
                                            >
                                            > A Focus RS, Astra OPC, Golf GTI/V6?

Ceny i osiągi plizzz...

> Wśród sportowych roadsterów w
                                            > > cenie, jaką ma S2000 nie znajdziesz nic o lepszej dynamice.
                                            >
                                            > Z4 nie ma jeszcze w ofercie, ale Z3 kosztowało około 190 tyś, czyli tyle co
                                            > S2000, a przecież Honda, to nie BMW z R6:P

Bo w PL jest 35% cła. Ale już niedługo...

> A przy tym są to
                                            > > samochody trwałe i niezawodne.
                                            >
                                            > Te skaramentalne słowa, oczywiście musiały paść?;)

Ofkors. :-)

Pzdr
                                            Niknejm
                                            • greenblack Re: Saabaru ? 11.02.03, 12:29

>
                                              > Eeee... Nieporozumienie. Mówiłem właśnie o porównaniu Z4 3.0 z S2000 2.0,
                                              dane
                                              > wziąłem ze stron producentów. Powtarzam: S2000 wypada odrobinę lepiej (0-
                                              > 100km/h).

Na pewno? Z4 3.0 5,9s do 100 km/h a S2000 6,2 s. Mówimy o czysto laboratoryjnej
                                              próbie - przyspieszanie do 100 km/h. A przecież jazda na torze, to także ciasne
                                              zakręty, na których prędkość obrotowa silnika znazcnie spada. Zanim S2000
                                              wejdzie na 8000 tyś. obrotów, Z4 będzie już dawno z przodu - 300 Nm/3500 obr.

> > I tu dochodzimy do sedna sprawy. To z jakiej pojemności ktoś osiąga podobn
                                              > ą
                                              > > moc, to kwestia dowolna. Porównujmy samochody o zbliżonej mocy.
                                              >
                                              > A może o zbliżonej cenie? ;-) Zresztą, nawet dla Z4 3.0 S-ka jest co najmniej
                                              > równorzędnym zawodnikiem...

Nie. Porównujemy samochody równie mocne. BMW potrafi produkować silniki ze 100
                                              KM z litra, ale różne modele muszą spełniać wiele zadań. Taki 3.0 R6 np. jest
                                              montowany w X5, 3, Z4 i dodatkowo jest łączony z automatem. Wyobrażasz sobie X5
                                              z silnikiem z Civica Type-R?

> > A Focus RS, Astra OPC, Golf GTI/V6?
                                              >
                                              > Ceny i osiągi plizzz...

Focusa RS(215 KM, 6,7 s, 232 km/h 30 tyś €) jeszcze nie ma w sprzedaży, ale
                                              jest ST170(8,2 s, 215 km/h) za 87 tyś.
                                              Astry OPC(200 KM, 7,8s, 240 km/h) też nie ma oficjalnie w Polsce, ale jest
                                              Zafira OPC za 107 tyś. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie między Zafirą a Astrą,
                                              Astra OPC powinna kosztować około 94 tyś. Golf GTI (180 KM, 7,9s, 222 km/h)
                                              można kupić za 85 tyś.

Pozdrawiam
                                              Greenblack
                                              • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 11.02.03, 14:07
                                                greenblack napisał:

> Na pewno? Z4 3.0 5,9s do 100 km/h a S2000 6,2 s.

W.g. strony BMW Canada, Z4 3.0 ma 6.4s (miałem problemy ze znalezieniem danych
                                                gdzie indziej). Różnica co prawda symboliczna, ale różnica w cenie już nie.

> Mówimy o czysto laboratoryjnej
                                                > próbie - przyspieszanie do 100 km/h. A przecież jazda na torze, to także
                                                > ciasne
                                                > zakręty, na których prędkość obrotowa silnika znazcnie spada. Zanim S2000
                                                > wejdzie na 8000 tyś. obrotów, Z4 będzie już dawno z przodu - 300 Nm/3500 obr.

Jaki byłby wynik head to head - nie wiemy, trzebaby zrobić próbę. Pamiętajmy,
                                                że biegi można redukować, a liczy się przebieg krzywej momentu obrotowego (w
                                                VTECach bardzo płaski) :-) Parametry zawieszenia są też są bardzo istotne, na
                                                co wskazują zwycięstwa NSX-R i NSX TypeS na torze, z samochodami teoretycznie
                                                dużo mocniejszymi.

> Nie. Porównujemy samochody równie mocne. BMW potrafi produkować silniki ze
                                                > 100
                                                > KM z litra, ale różne modele muszą spełniać wiele zadań. Taki 3.0 R6 np. jest
                                                > montowany w X5, 3, Z4 i dodatkowo jest łączony z automatem. Wyobrażasz sobie
                                                > X5 z silnikiem z Civica Type-R?

A wyobrażasz sobie Hummera z silnikiem R6 2.2 BMW? Też bez sensu.
                                                Honda jest bardzo dobra w konkurencji, którą można krótko podsumować 'ilość KM
                                                i dynamika / złotówkę Twoich pieniędzy'.
                                                Ty bierzesz do porównań samochody o podobnej mocy jak Honda, ale kosztujące
                                                dużo, dużo więcej. A może odwróćmy to? Znajdź w gamie BMW autko w cenie nie
                                                wyższej niz S2000, o lepszych osiągach. Nie ma? Nic dziwnego, bo Z8 to inny
                                                segment rynku niż S2000. Są to sportowe kabriolety, ale dzieli je cena.
                                                Nie każdego stać na Z8, a nawet Z4. S2000 dostępne jest dla większej grupy
                                                ludzi i oferuje osiągi na poziomie Z4, tyle że wyraźnie taniej.
                                                Jeśli Honda jest w stanie zaoferować autka o doskonałej dynamice i cenie dużo
                                                niższej niz porównywalne mocą auta BMW, to tym lepiej dla Hondy i tym gorzej
                                                dla BMW. Oczywiście BMW to wyższy prestiż. I za to się płaci.

> Focusa RS(215 KM, 6,7 s, 232 km/h 30 tyś €) jeszcze nie ma w sprzedaży,

No to jest wyraźnie droższy od CTRa. 30 tys. Euro ma być w PL, czy jest w
                                                Niemczech? Bo jeśli w Niemczech, to tam różnica w cenie na korzyść Hondy
                                                wyniosłaby około 50% jej ceny...

> ale
                                                > jest ST170(8,2 s, 215 km/h) za 87 tyś.

Sporo gorsze osiągi od CTRa. Rzeczywiście o kilkanaście tysięcy PLN tańszy, ale
                                                tylko w Polsce, bo na CTRa jest 35% cła. W Niemczech CTR kosztuje w
                                                przeliczeniu na nasze koło 80000PLN. A Focus? Pewnie podobnie.

> Astry OPC(200 KM, 7,8s, 240 km/h) też nie ma oficjalnie w Polsce,

Sporo słabsze osiągi od CTRa.

> Golf GTI (180 KM, 7,9s, 222 km/h)
                                                > można kupić za 85 tyś.

Słabsze osiągi od CTRa. W dodatku różnica cen występuje pewnie tylko na polskim
                                                rynku (cło - jak powyżej).

Wniosek - konkurenci z klasy kompakt albo mają słabsze osiągi niż CTR, albo są
                                                dużo drożsi.

Pzdr
                                                Niknejm
                                                • greenblack Re: Saabaru ? 11.02.03, 15:52

> W.g. strony BMW Canada, Z4 3.0 ma 6.4s (miałem problemy ze znalezieniem
                                                  danych
                                                  > gdzie indziej).

Według strony BMW France:

www.bmw.fr

5,9 s 0-100 km/h
                                                  5,8 s 80-120 km/h na 4 biegu

> Jaki byłby wynik head to head - nie wiemy, trzebaby zrobić próbę. Pamiętajmy,
                                                  > że biegi można redukować,

W Z4 też chyba można;)

a liczy się przebieg krzywej momentu obrotowego (w
                                                  > VTECach bardzo płaski) :-)

W 3.0 VANOS też jest bardzo płaski i duży;)

Parametry zawieszenia są też są bardzo istotne, na
                                                  > co wskazują zwycięstwa NSX-R i NSX TypeS na torze, z samochodami teoretycznie
                                                  > dużo mocniejszymi.

A czy Honda kiedykolwiek, z czymkolwiek przegrała?:P

Zatem podsumowując. Honda produkuje szybkie samochody za rozsądną cenę, coś jak
                                                  kiedyś Golf GTI. Wyżyłowanie jej silników znacznie ogranicza jednak grono jej
                                                  zwolenników i wielość zastosowań. Moc może i jest imponująca, ale moment
                                                  obrotowy już nie taki, co trzeba. Mówię oczywiście o porównaniach z silnikami o
                                                  tej samej mocy, ale większej pojemności, bo w konfrontacji z motorami o tej
                                                  samym litrarzu Hondy są w czołówce. Żeby wykrzesać nominalne osiągi trzeba te
                                                  silniki mocno kręcić, co nie każdemu odpowiada. Są jednak nabywcy, którym taka
                                                  charakterystka odpowiada tak bardzo, że gotowi są nawet porównywać
                                                  czterocylindrowy silnik 1.8 z 2.5 V6:P

> Pzdr
                                                  > Niknejm

Pozdrawiam
                                                  Greenblack

PS. Przez moment myślałem, że CTR, to jakiś nowy model:)
                                                  • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 11.02.03, 17:45
                                                    greenblack napisał:

> Według strony BMW France:
                                                    >
                                                    > <a href="http://www.bmw.fr"target="_blank">www.bmw.fr</a>
                                                    >
                                                    > 5,9 s 0-100 km/h
                                                    > 5,8 s 80-120 km/h na 4 biegu

No to BMW cierpi na rozszczepienie jaźni jakieś.

> > Jaki byłby wynik head to head - nie wiemy, trzebaby zrobić próbę. Pamiętaj
                                                    > my,
                                                    > > że biegi można redukować,
                                                    >
                                                    > W Z4 też chyba można;)
                                                    >
                                                    > a liczy się przebieg krzywej momentu obrotowego (w
                                                    > > VTECach bardzo płaski) :-)
                                                    >
                                                    > W 3.0 VANOS też jest bardzo płaski i duży;)

Płaski w zakresie 2000-9000 obr/min (co determinuje przełozenia skrzyni)? Nie
                                                    sądzę.
                                                    Vanos to tylko zmienne fazy rozrządu, nie zmienny wznios zaworów. Dla
                                                    porównania - silnik 1.8 Toyoty ze zmiennymi fazami rozrządu ma 140KM. Ze
                                                    zmiennymi fazami rozrządu i zmiennym wzniosem zaworów - 192KM i znacznie
                                                    bardziej płaski przebieg momentu obr., w szerszym zakresie obrotów.

> Parametry zawieszenia są też są bardzo istotne, na
                                                    > > co wskazują zwycięstwa NSX-R i NSX TypeS na torze, z samochodami teoretycz
                                                    > nie
                                                    > > dużo mocniejszymi.
                                                    >
                                                    > A czy Honda kiedykolwiek, z czymkolwiek przegrała?:P

Z Yamahą, w wyścigach motocyklowych ;-))

> Zatem podsumowując. Honda produkuje szybkie samochody za rozsądną cenę, coś
                                                    > jak
                                                    > kiedyś Golf GTI. Wyżyłowanie jej silników znacznie ogranicza jednak grono jej
                                                    > zwolenników i wielość zastosowań.

Co to jest 'wyżyłowanie'? Dla mnie to osiąganie wysokiego momentu obrotowego
                                                    WYŁĄCZNIE na wysokich obrotach (jak w rajdówkach). Tymczasem w H moment
                                                    obrotowy jest mocno płaski, i to w bardzo szerokim zakresie obrotów, co jest
                                                    zaletą, a nie wadą.

> Moc może i jest imponująca, ale moment
                                                    > obrotowy już nie taki, co trzeba.

Rozumiem, że mówisz o momencie NA SILNIKU. Jeśli tak, to OK. Bo jeśli chodzi o
                                                    moment na kołach, to różnica równoważona jest przewagą przełożenia.
                                                    Poza tym, obrócz max momentu, liczy sie jego przebieg - jak wspomniałem powyżej.

> Mówię oczywiście o porównaniach z silnikami
                                                    > o tej samej mocy, ale większej pojemności, bo w konfrontacji z motorami o tej
                                                    > samym litrarzu Hondy są w czołówce. Żeby wykrzesać nominalne osiągi trzeba te
                                                    > silniki mocno kręcić, co nie każdemu odpowiada.

I tu trafiłeś w sedno. Żeby wykorzystać szeroki zakres obrotów użytecznych i
                                                    przewagę przełożenia - na pewno.

> Są jednak nabywcy, którym
                                                    > taka charakterystka odpowiada tak bardzo, że gotowi są nawet porównywać
                                                    > czterocylindrowy silnik 1.8 z 2.5 V6:P

Dokładnie tak. Jeśli osiagi, spalanie, koszty zakupu i utrzymania są lepsze, a
                                                    hałas na wysokich obrotach (których przecież nie używam non-stop) mi nie
                                                    przeszkadza, to tak.
                                                    Ty szukasz czegoś innego, więc jeździsz... czym innym.

Swoją drogą, mając do wyboru Chryslera Vipera (8.3L pojemności, 500KM mocy, 0-
                                                    100 w około 4.2s) lub Ferrari 575M (5.7L, 515KM mocy, 0-100km/h w 4.2s)
                                                    wybrałbyś Vipera?

Pzdr
                                                    Niknejm
                                                  • greenblack Re: Saabaru ? 11.02.03, 21:11

> >
                                                    > > W Z4 też chyba można;)
                                                    > >
                                                    > > a liczy się przebieg krzywej momentu obrotowego (w
                                                    > > > VTECach bardzo płaski) :-)

Z tą "płaskością" przebiegu momentu bym tak nie przesadzał. Są załamania,
                                                    górki, wzniosy. To nie to co w takim np. wspomnianym już tutaj silniku 3.2 V6
                                                    wiadomej firmy, gdzie między 3000-4800 obr. przebieg momentu jest ZUPEŁNIE
                                                    płaski. Wyżyłowanie, to dla mnie sytuacja, kiedy silnik musi wejść na 8000 obr,
                                                    żeby poruszyć samochód.

> > Moc może i jest imponująca, ale moment
                                                    > > obrotowy już nie taki, co trzeba.
                                                    >
                                                    > Rozumiem, że mówisz o momencie NA SILNIKU. Jeśli tak, to OK. Bo jeśli chodzi
                                                    o
                                                    > moment na kołach, to różnica równoważona jest przewagą przełożenia.

Jeżeli tak miałoby być, to przykładowa S2000 musiałaby osiągać o połowę
                                                    mniejszą prędkość maksymalną od Z4.

> Dokładnie tak. Jeśli osiagi, spalanie, koszty zakupu i utrzymania są lepsze,
                                                    a
                                                    > hałas na wysokich obrotach (których przecież nie używam non-stop) mi nie
                                                    > przeszkadza, to tak.
                                                    > Ty szukasz czegoś innego, więc jeździsz... czym innym.

Niknejmie, czy to Twoje słowa?:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=4595868&a=4596073

> Swoją drogą, mając do wyboru Chryslera Vipera (8.3L pojemności, 500KM mocy, 0-
                                                    > 100 w około 4.2s) lub Ferrari 575M (5.7L, 515KM mocy, 0-100km/h w 4.2s)
                                                    > wybrałbyś Vipera?

Z Ferrari, to 456M GTA, a z tych dwóch 575M F1.

> Pzdr
                                                    > Niknejm

Pozdrawiam
                                                    Greenblack
                                                  • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 12.02.03, 10:12
                                                    greenblack napisał:

> Z tą "płaskością" przebiegu momentu bym tak nie przesadzał. Są załamania,
                                                    > górki, wzniosy.

Trochę są, ale ogólnie jest mocno spłaszczony.

> Wyżyłowanie, to dla mnie sytuacja, kiedy silnik musi wejść na 8000 obr,

Patrz, a ja swoim Cifkiem ruszam z niskich obrotów... Cud jakiś chyba ;-)

> > Bo jeśli chodzi o
                                                    > > moment na kołach, to różnica równoważona jest przewagą przełożenia.
                                                    >
                                                    > Jeżeli tak miałoby być, to przykładowa S2000 musiałaby osiągać o połowę
                                                    > mniejszą prędkość maksymalną od Z4.

Nie, bo w Z4 obroty szybciej się kończą.

> Niknejmie, czy to Twoje słowa?:

Moje. Facet powiedział, że chce mieć niskie obroty przy prędkości 200 km/h. W
                                                    moim Cifku byłoby wtedy jakieś 6500 obr/min... Hm... To nie są niskie obroty
                                                    :-) Mnie to nie przeszkadza, bo ja lubię dźwięk VTECa, poza tym ja rzadko
                                                    jeżdżę z taką prędkością przelotową, bo jeszcze mi życie miłe, a mój kolega
                                                    zginął na autostradzie, bo w sposób zupełnie nioczekiwany na drogę wybiegły
                                                    dziki, a on miał około 200 na liczniku. Przy tej prędkości nie miał szans.

> > Swoją drogą, mając do wyboru Chryslera Vipera (8.3L pojemności, 500KM mocy
                                                    > , 0-
                                                    > > 100 w około 4.2s) lub Ferrari 575M (5.7L, 515KM mocy, 0-100km/h w 4.2s)
                                                    > > wybrałbyś Vipera?
                                                    >
                                                    > Z Ferrari, to 456M GTA, a z tych dwóch 575M F1.

Ooooo. Przeciez Viper ma lepszy moment obrotowy na niskich obrotach? ;-)

Pzdr
                                                    Niknejm
                                                  • greenblack Re: Saabaru ? 12.02.03, 12:00

> Patrz, a ja swoim Cifkiem ruszam z niskich obrotów... Cud jakiś chyba ;-)

To było oczywiście zamierzone przejaskrawienie. Cały czas chodzi o to, że czym
                                                    innym jest 240 KM z 2 litrów R4, a czym innym z 3 litrów R6.

> Ooooo. Przeciez Viper ma lepszy moment obrotowy na niskich obrotach? ;-)

Ale Viper ma pedał sprzęgła, a 456M GTA i 575M F1 nie:P

> Pzdr
                                                    > Niknejm

Pozdrawiam
                                                    Greenblack

PS. Co z tą Hondą S2200? Produkują już?
                                • Gość: toyot Re: Saabaru ? IP: *.core.jjs.pl 10.02.03, 18:11

> > > OK, ale co na to Toyota? Nie będzie zazdrosna?;)
                                  > >
                                  > >
                                  > > Jak jej powiedziałem to była oburzona, ale jakoś ją udobruchałem. Ustalili
                                  > śmy
                                  > > że Honda będzie dla żony (Civic 1.5 VTi) a ja zostanę przy Toyci. Tylko ta
                                  > k
                                  > > nieśmiało myślę o ciut nowszej V6 :-)
                                  >
                                  > Hmmm... Technicznie 1.5 to nie jest VTi (które ma silnik VTEC DOHC) tylko po
                                  > prostu 1.5 VTEC 114KM. Jest to VTEC SOHC, ale zarazem jeden z najlepszych
                                  > silników Hondy. Bardzo dobra dynamika, jak na 1.5, i bardzo niskie zużycie
                                  > paliwa (w granicach 7.5L/100km w mieście). Pochodzi ze słynnego silnika 1.5
                                  > VTEC-E 90KM, który palił jeszcze mniej, ale był ciutek mniej dynamiczny.
                                  >

Witam

Dokładnie o ten silnik mi chodzi, 114 KM, pali mniej od 1.4 90 KM. Tylko
                                  powiedz mi Niknejmie jak takiego znaleźć. Bo w ogłoszeniach widzę same 1.4i S
                                  czy LS (to chyba 75 KM na ubogą mieszankę ?). Więc powiedz mi czy ten Civic 1.5
                                  VTEC (chodzi mi o auto z 1998-2000 roku) w ogóle był sprzedawany w Polsce w
                                  salonach, jeśli tak to czy występował w połączeniu ze wszystkimi nadwoziami
                                  (żonie by pasowało 5D) i czy był robiony w Anglii jak 1.4 czy w Japonii ? Bo
                                  jeśli był tylko indywidualnie sprowadzany lub nie występował w 5D to pewnie
                                  poprzestanę na 1.4.

Pzdr
                                  • Gość: Niknejm Re: Saabaru ? IP: 143.26.81.* 11.02.03, 14:16

> Dokładnie o ten silnik mi chodzi, 114 KM, pali mniej od 1.4 90 KM. Tylko
                                    > powiedz mi Niknejmie jak takiego znaleźć. Bo w ogłoszeniach widzę same 1.4i S
                                    > czy LS (to chyba 75 KM na ubogą mieszankę ?).

Wersje 1.4 75KM to na ogół prywatny import z Germanii. Była to specjalna wersja
                                    ze zdławioną mocą (względy podatkowe). Wystarczy usunąć zwężkę z układu
                                    dolotowego, przeprogramować kompa i mamy 90KM. W PL nawet niektóre ASO robią to
                                    za kilkaset złotych.

> Więc powiedz mi czy ten Civic 1.5
                                    > VTEC (chodzi mi o auto z 1998-2000 roku) w ogóle był sprzedawany w Polsce w
                                    > salonach, jeśli tak to czy występował w połączeniu ze wszystkimi nadwoziami
                                    > (żonie by pasowało 5D) i czy był robiony w Anglii jak 1.4 czy w Japonii ?

Był 3D, 4D, 5D. Najwięcej sprzedano 4D (made in Japan, były cały czas w
                                    ofercie), były też 3D (made in Japan, w PL pojawiła się tylko mała partia w
                                    końcu produkcji tego modelu, z tego co wiem) i 5D (made in GB - często znikały
                                    z oferty na Polskę). Mój kolega ostatnio kupił takie 5D 1.5 VTEC, używane,
                                    trzyletnie, kupione w PL.

Jeśli chodzi o zależność moc i dynamika vs spalanie, nie znajdziesz wśród
                                    kompaktowych benzynowców nic lepszego chyba.

Pzdr
                                    Niknejm
                                    • Gość: toyot Re: Saabaru ? IP: *.core.jjs.pl 11.02.03, 17:36

> Był 3D, 4D, 5D. Najwięcej sprzedano 4D (made in Japan, były cały czas w
                                      > ofercie), były też 3D (made in Japan, w PL pojawiła się tylko mała partia w
                                      > końcu produkcji tego modelu, z tego co wiem) i 5D (made in GB - często
                                      znikały
                                      > z oferty na Polskę). Mój kolega ostatnio kupił takie 5D 1.5 VTEC, używane,
                                      > trzyletnie, kupione w PL.
                                      >
                                      > Jeśli chodzi o zależność moc i dynamika vs spalanie, nie znajdziesz wśród
                                      > kompaktowych benzynowców nic lepszego chyba.

Wiem wiem. Dzięki za wyczerpujące informacje. W takim razie będę szukał właśnie
                                      takiego autka jak Twój kolega. Byłoby idealne dla żony. Idealny do jazdy
                                      miejskiej bo dynamiczny i zgrabny, a przy tym oszczędny. 5D koniecznie żeby
                                      dzieci podrzucić do przedszkola. No i w żadnym innym aucie dziewczyny nie
                                      wyglądają tak fajnie ;-)
                                      >
                                      > Pzdr
                                      > Niknejm

Pzdr
                                      Miłosz
                    • Gość: Hiszpan V8 z Yamahy IP: 213.25.43.* 10.02.03, 13:04
                      tak dla waszej ciekawości podam że Yamaha przez pewien czas dostarczała silniki
                      V8 o ile pamietam dla jednego lub 2 teamów wyścigów bodajrze F1...
                      stare dzieje ale było coś takiego...
                      jakieś 3 lata temu widziałem też prototyp autka sygnowanego przez Yamahę z
                      silnikiem właśnie V8 a konstrukcją opierającego się o silnik z Yamahy V MAX
                      (V4 ~1200 ccm i mocy około 120 koni ale jest sporo tuningowych wersji nawet do
                      170 koników)... czyli razy 2 mamy V8 2400 i moc dajmy tylko 200 koni....

tylko jaki to ma sens?

PZDR!

• Gość: Hiszpan Re: V8 z Yamahy IP: 213.25.43.* 10.02.03, 13:17
                        poszperałem na necie i znalazłem:
                        Yamaha dostarczała V10 do F1 dla Tyrrella od 1993 roku:
                        www.mcz.com/f1/team/x_tyrrel.htm
                        a np dla Taurusa SHO V8 też dostarczała ...
                        ... tak Yamaha...
                        V8 3.4 L,
                        www.mercurycapri.com/technical/engine/sho/shoinfo.html
                        PZDR!
                        • greenblack Re: V8 z Yamahy 10.02.03, 15:41
                          Gość portalu: Hiszpan napisał(a):

>> a np dla Taurusa SHO V8 też dostarczała ...
                          > ... tak Yamaha...
                          > V8 3.4 L,

Oj, nie całkiem. Przecież jest napisane, że to Ford dostarczał silnik, a Yamaha
                          tylko go "stroiła" i dokładała głowicę. I czym innym jest budowanie silnków na
                          2 wyścigi w F1, a czym innym zaprojektowanie i montowanie silnika w samochodzie
                          osobowym. Honda i Renault też budują V10 dla F1 i co z tego wynika?

Pozdrawiam
                      • dreaded88 Chyba o to chodzi... 10.02.03, 15:45
                        Znaczy - umieją.
                        Silnik V8 dla Volvo miałby być sprawą prestiżową (złośliwy powie, że kwiatkiem
                        do kożucha :-), więc koszty i tak grałyby trochę mniejszą rolę, a oryginalność,
                        choćby czcza - większą...
                        Pozdr.
    • Gość: moc Re: Saabaru ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.03, 21:08
      ?
    • Gość: Henry Re: Saabaru ? IP: *.telia.com 08.02.03, 11:28
      dreaded88 napisał:

>
      > <a href="www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?
      lnk=240&storyid=2125"
      > target="_blank">www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?
      lnk=240&storyid=2125<
      > /a>
      > ,
      lnk=211&id=4890"targe
      > t="_blank">www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=211&id=4890</a>
      > i:
      lnk=211&id=5051"targe
      > t="_blank">www.channel4.com/apps26/4car/jsp/main.jsp?lnk=211&id=5051</a>
      > Jeśli się komus nie chce przebijać przez tekst obcojęzyczny, chodzi o to, że
      > Saab 9-1 mający się pojawić w 2004 może być blisko spokrewniony z następcą
      > Imprezy ( GM ma udziały w Subaru ).
      > Gdyby Saab miał też dostać 4x4 z Subaru i np. 6-cylindrowe boxery do
      > większych modeli , wszyscy fani marki by się chyba ucieszyl.
      ********************************************************************************
      Z Twego wpisu wynika ze bedzie to cos duzego,mieszkam w kraju gdzie SAAB-y sie
      produkuje,ale nic o czyms takim nie slyszalem pomimo ze motoryzacja "padla mi
      na muzg".Pewne jest ,ze SAAB i prawdopodobnie VOLVO tez zaczna za pare lat
      produkowac rowniez samochody klasy "compact",w przypadku tego pierwszego bedzie
      to naj prawdopodobniej cos na platformie Opla,to ma byc cos mniejszego od
      SAAB 9_3 ,o przyszlosciowym kompakcie VOLVO narazie jest cicho .
      O nowinkach tych dwuch producentow nie omieszkam Was na tym Forum powiadomic .
      ********************************************************************************
      • greenblack Re: Saabaru ? 08.02.03, 13:49
        Gość portalu: Henry napisał(a):

> mieszkam w kraju gdzie SAAB-y sie
        > produkuje,ale nic o czyms takim nie slyszalem

Dzisiaj nie trzeba mieszkać w danym kraju, by wiedzieć, co się w nim produkuje.
        Przykro mi, ale to, że o tym nie słyszałeś, to raczej słaby kontrargument.

pomimo ze motoryzacja "padla mi
        > na muzg".

Chyba na mózg.

Pewne jest ,ze SAAB i prawdopodobnie VOLVO tez zaczna za pare lat
        > produkowac rowniez samochody klasy "compact",

Żeby dojść do takich wniosków nie trzeba mieszkać w Szwecji. Volvo już od kilku
        lat przymierza się do produkowania samochodu na bazie Focusa i będzie, to
        właśnie S40/V50.

w przypadku tego pierwszego bedzie
        >
        > to naj prawdopodobniej cos na platformie Opla,to ma byc cos mniejszego od
        > SAAB 9_3

No trudno, żeby było większe od 9-3.

,o przyszlosciowym kompakcie VOLVO narazie jest cicho .

Ma się pojawić na przełomie 2003/2004. Nie mieszkam w Szwecji, a wiem:P

> O nowinkach tych dwuch producentow nie omieszkam Was na tym Forum powiadomic .

Będziemy zobowiązani, a te ****, to raczej zbyteczny badziew.

Pozdrawiam
      • dreaded88 Re: Saabaru ? 08.02.03, 17:56
        Na nowinki czekamy.
        Co do meritum - cóż, wstawiłem linki do jakichś informacji "szpiegowskich",
        jasne, że mogą być fałszywe albo niedokładne.
        Nowy S40/V50 na platrofmie Focusa... Dopiero wszyscy będą sarkać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka