Dodaj do ulubionych

Jakie potrzeba dokum. do sprowadzonego samochodu??

26.07.06, 14:56
Kupiłem auto w Polsce, które zostało przywiezione na lawecie z Niemiec.
Dostałem niby wszystkie dokumenty..., niby ponieważ nie mam podobnież jakiejś
kartki o wymeldowaniu z Niemiec. Dzwoniłem wczoraj do tych znajomych do
Berlina i powiedzieli mi, iż dowodem wymeldowania jest ucięty róg w
briefie... Czy bez tej kartki nic nie zrobię, czy wystarczy ten odcięty
brief? Jakie jeszcze dodatkowe czynności muszę poczynić, skłaniające do
zarejestrowania samochodu?
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Re: Jakie potrzeba dokum. do sprowadzonego samoch 26.07.06, 15:43
      Ja w duzym briefie wszystkie rogi mam cale, jest jedynie pieczatka, ze tego dnia
      auto wyrejstrowano (na pierwszej stroenie-okladce). Nikt nie mial z tym zadnych
      problemow, wiec musi to byc dobre.

Potrzebujesz tlumaczenia dokumentow przez tlumacza przysieglego (okolo 150zl).
      Jedziesz autem na przeglad do odpowiedniej stacji kontroli pojazdow. (160 o ile
      pamietam).
      Nastepnie idziesz do urzedu celnego (niekoniecznie wtedy musisz miec
      przetlumaczone), znaczki skarbowe za 11 i 6,5zl i placisz akcyze. Nastepnego
      dnia odbierasz papier, ze akcyza zaplacona.

Wtedy udajesz sie do skarbowki po formularz vat25 - o zwolnieniu z vatu. Oplata
      150 zl na poczcie. Po max. 7 dniach roboczych (u mnie trwalo to 3) masz
      potrzebne zaswiadczenie.

Z tym do urzedu komunikacji zarejstrowac auto i po OC. W U. Komunikacji 500zl
      oplaty ekologicznej, 75 za karte pojazdu, ze 200 za tablice i inne pierdoly i do
      tego OC.

Wszytsko tak wyglada w Gdansku, nie wiem jak gdzie indziej.
    • marcinc3 Re: Jakie potrzeba dokum. do sprowadzonego samoch 26.07.06, 16:24
      juz nie ma wymeldowania , popelniles przestepstwo kupujac auto w polsce ale jak
      sie nie sfrajerzysz to bedzie wszystko ok mam nadzieje ze ten co ci sprzedawal
      to normalny i ci wytlumaczyl co i jak
      • bartmax Re: Jakie potrzeba dokum. do sprowadzonego samoch 30.07.06, 16:26
        Już nie dają takiego dokumentu potwierdzającego wymeldowanie?

Co masz na myśli mówiąc, że popełniłem przestępstwo kupując auto w Polsce? Auto
        kupiłem od rodziny, która mieszka w Niemczech, a auto przywieźli do Polski na
        lawecie, ponieważ było lekko uszkodzone. Umowę zawarłem w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka